UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA ZA IZBOR ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA NA IZBORIMA RASPISANIM ZA 11. MAJ 2008. GODINE

("Sl. list grada Beograda", br. 3/2008, 10/2008 i 11/2008)

 

I - SASTAVLJANJE IZVODA IZ BIRAČKOG SPISKA

Izvodi iz biračkog spiska koje sastavljaju opštinske uprave

Član 1

Organ opštinske uprave gradskih opština grada Beograda (dalje: opštinska uprava) koji vodi birački spisak dužan je da donese rešenje o zaključenju biračkog spiska i da sačini i overi izvod iz biračkog spiska za svako biračko mesto, najkasnije 15 dana pre dana određenog za glasanje odnosno najkasnije do 25. aprila 2008. godine u 24 časa.

Izvod iz biračkog spiska overava se tako što se na poslednjoj strani svake sveske biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana biračkog spiska, broj upisanih birača, datum njegovog zaključenja, potpis ovlašćenog lica i pečat organa.

Organ opštinske uprave koji vodi birački spisak dužan je da overeni izvod iz biračkog spiska dostavi Gradskoj izbornoj komisiji grada Beograda (dalje: Gradska izborna komisija), u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja o njegovom zaključenju, odnosno do 26. aprila 2008. godine u 24 časa.

Overeni izvod iz biračkog spiska na svakoj svesci biračkog spiska koji se dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji, na gornjoj korici sveske mora imati naznaku: "Za izbor odbornika Skupštine grada Beograda".

Posebni izvodi iz biračkog spiska

Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji se nalaze na odsluženju vojnog roka

Član 2

Ministarstvo odbrane dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine u 24 časa podatke o biračima koji imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, a koji će se 11. maja 2008. godine nalaziti na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji će 11. maja 2008. godine izvršavati obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.

Na osnovu primljenih podataka, Gradska izborna komisija sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za navedene birače i te posebne izvode dostavlja biračkim odborima zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju zavodske sankcije

Član 3

Ministarstvo pravde dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine podatke o biračima, sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, koji će se 11. maja 2008. godine nalaziti u pritvoru ili na izdržavanju zavodske sankcije.

Na osnovu primljenih podataka, Gradska izborna komisija sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za svaki zavod za izvršenje zavodske sankcije i te posebne izvode dostavlja biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

Objavljivanje ukupnog broja birača

Član 4

Pošto primi rešenja o zaključivanju biračkih spiskova od organa opštinskih uprava, koji vode birački spisak, Gradska izborna komisija objavljuje u "Službenom listu grada Beograda" ukupan broj birača u gradu Beogradu.

Broj birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska ne ulazi u ukupan broj birača.

Objavljivanje konačnog broja birača

Član 5

Posle zaključenja biračkog spiska, Gradska izborna komisija će izvršiti upis promena u izvode iz biračkog spiska samo na osnovu onih odluka opštinskog suda koje primi do 8. maja 2008. godine u 24 časa.

Upis promena u izvod iz biračkog spiska unosi se, počev od rednog broja 1, na kraju izvoda iz biračkog spiska, na posebnoj strani, pod nazivom: "Naknadne promene".

Odmah po isteku roka za upis naknadnih promena u izvode iz biračkog spiska, Gradska izborna komisija objavljuje u "Službenom listu grada Beograda" konačan broj birača u gradu Beogradu.

II - BIRAČKA MESTA

Nadležnost za određivanje biračkih mesta

Član 6

Gradska izborna komisija najkasnije do 1. aprila 2008. godine u 24 časa, rešenjem određuje i oglašava u "Službenom listu grada Beograda" broj i adresu svih biračkih mesta na kojima će se glasati.

Rešenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 1. aprila 2008. godine u 24 časa.

Biračka mesta određuju se na predlog opštinskih uprava gradskih opština u gradu Beogradu, koji se dostavljaju Gradskoj izbornoj komisiji najkasnije do 28. marta 2008. godine.

Biračka mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija određuju se na osnovu primljenih podataka Ministarstva pravde Republike Srbije o broju birača, sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, koji će se 11. maja 2008. godine nalaziti u pritvoru ili izdržavanju zavodske sankcije, koji se dostavljaju Gradskoj izbornoj komisiji najkasnije do 28. marta 2008. godine u 24 časa.

Način određivanja biračkih mesta

Član 7

Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 7 do 20 časova.

Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje s kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.).

Prilikom određivanja biračkih mesta, Gradska izborna komisija staraće se da broj biračkih mesta i područja biračkih mesta ostanu nepromenjeni u odnosu na izbore za predsednika republike, koji su sprovedeni 20. januara i 3. februara 2008. godine.

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača. U izuzetnim slučajevima, Gradska izborna komisija može odrediti biračko mesto i za manje od 100 birača, ako bi, zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja, stanovnicima tog mesta glasanje na drugom biračkom mestu bilo znatno otežano.

Organi za sprovođenje izbora mogu odrediti biračko mesto za glasanje više od 2.500 birača, ako je to biračko mesto bilo određeno za glasanje na izborima za predsednika republike koji su održani 20. januara i 3. februara 2008. godine.

Uređivanje biračkih mesta

Član 8

Opštinske uprave gradskih opština grada Beograda dužne su da blagovremeno obezbede da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da omogući uslove za nesmetan rad biračkog odbora, odnosno da bude dovoljno prostrana da bi svi članovi biračkog odbora, u stalnom i proširenom sastavu, mogli nesmetano i u svakom trenutku da imaju pristup glasačkoj kutiji i izbornom materijalu i uvid u njih i da bi mogli da se postave paravani koji omogućavaju nesmetano popunjavanje glasačkih listića i tajnost glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, državna zastava Republike Srbije, zbirna izborna lista, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je da se ističu simboli političkih stranaka i drugi propagandni materijal.

Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (ovlašćenim posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

III - ORGANI ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 9

Organi za sprovođenje izbora su Gradska izborna komisija i birački odbori.

Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu.

Nijedna politička stranka ili stranačka koalicija ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu organa za sprovođenje izbora.

U rešenju o imenovanju, odnosno određivanju predsednika i članova organa za sprovođenje izbora, pored ličnog imena predsednika, odnosno člana, mora biti navedena njegova politička pripadnost ili naziv stranke, odnosno stranačke koalicije na čiji predlog je imenovan.

Gradska izborna komisija

Član 10

Gradska izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika, Poslovnikom, Uputstvom za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika i ovim uputstvom.

Prošireni sastav čine po jedan opunomoćeni predstavnik podnosilaca izborne liste, koji je predložio najmanje dve trećine (sedamdeset četiri) kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira u Skupštini grada Beograda (u daljem tekstu: opunomoćeni predstavnik), koji su određeni shodno odredbama Zakona o lokalnim izborima.

Gradska izborna komisija može da ovlasti svog člana ili zamenika ili više njih (u daljem tekstu: koordinator Gradske izborne komisije) da u gradskim opštinama grada Beograda, u ime Gradske izborne komisije, obavlja pojedine radnje koje su vezane za organizaciju i pripremu izbora.

Birački odbori

Član 11

Birački odbor obavlja poslove koji su određeni Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika, Uputstvom za sprovođenje izbora narodnih poslanika, ovim uputstvom i Pravilima o radu biračkih odbora.

Sve izbore koji su raspisani za 11. maj 2008. godine sprovodiće jedinstveni birački odbori.

Stalni sastav biračkog odbora

Član 12

Gradska izborna komisija donosi rešenje kojim određuje zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana i dostavlja ga Republičkoj izbornoj komisiji do 20. aprila 2008. godine u 24 časa.

Odborničke grupe u Skupštini grada Beograda dužne su da za sve gradske opštine grada Beograda dostave Gradskoj izbornoj komisiji predloge za određivanje svojih predstavnika u stalni sastav biračkih odbora, najkasnije do 15. aprila 2008. godine. U predlogu se navode sledeći podaci o predstavniku odborničke grupe u stalnom sastavu biračkog odbora: ime i prezime, ime jednog roditelja, adresa prebivališta, JMBG i politička pripadnost ili naziv stranke, odnosno stranačke koalicije na čiji predlog je imenovan.

Ako neka odbornička grupa blagovremeno ne predloži predstavnika za stalni sastav biračkog odbora iz prethodnog stava, Gradska izborna komisija određuje lice koje smatra najpodesnijim za vršenje ove dužnosti.

Gradska izborna komisija dužna je da uvaži predloge odborničkih grupa u Skupštini grada Beograda, vodeći računa da broj predstavnika odborničkih grupa u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji određene gradske opštine, mora biti srazmeran zastupljenosti te odborničke grupe u Skupštini grada Beograda na dan raspisivanja lokalnih izbora.

Birački odbori unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija imenuju se na predlog Ministarstva pravde, tako da u njima ne bude nijedno lice koje radi u Ministarstvu pravde ili koje glasa u zavodu.

Prošireni sastav biračkog odbora

Član 13

Pravo da Gradskoj izbornoj komisiji predlože članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu imaju:

- podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike u Skupštini grada Beograda koji nisu podneli izborne liste za narodne poslanike;

- podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike u Skupštini gradske opštine koji nisu podneli izborne liste za narodne poslanike niti su podneli izborne liste za odbornike u Skupštini grada Beograda.

Predlog za određivanje člana i zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora, podnosilac proglašene izborne liste za odbornika u Skupštini grada Beograda, odnosno skupštini gradske opštine, dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji najkasnije do 5. maja 2008. godine u 24 časa.

Član 14

Prošireni sastav biračkog odbora čine po jedan opunomoćeni predstavnik podnosilaca proglašene izborne liste shodno odredbama Zakona o lokalnim izborima i Uputstvu za sprovođenje Zakona o lokalnim izborima za izbor odbornika Skupštine grada Beograda na izborima raspisanim za 11. maj 2008. godine.

Gradskoj izbornoj komisiji se dostavljaju sledeći podaci o članovima i zamenicima članova koji su određeni u prošireni sastav biračkog odbora:

- ime i prezime,

- ime jednog roditelja,

- jedinstveni matični broj građana,

- prebivalište i adresa stana (navedeni prema podacima iz lične karte),

- politička stranka, koalicija i druge političke organizacije i grupe građana na čiji su predlog imenovani.

Predloge za članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike u skupštini gradske opštine, podnose opštinskim izbornim komisijama, koje ih dostavljaju Gradskoj izbornoj komisiji.

Uz predlog iz stava 3. ovog člana, dostavlja se:

- fotokopija rešenja o proglašenju izborne liste,

- fotokopija koalicionog sporazuma ukoliko je listu podnela koalicija,

- fotokopija potvrde o izbornom pravu za predložene članove i zamenike članova biračkog odbora u proširenom sastavu.

Gradska izborna komisija donosi rešenje kojim određuje članove i zamenike članova u prošireni sastav biračkih odbora, iz člana 13. stav 1. ovog uputstva, najkasnije do 5. maja 2008. godine u 24 časa.

Gradska izborna komisija rešenje iz stava 5. ovog člana, dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 5. maja 2008. godine u 24 časa.

Ako podnosilac izborne liste ne odredi predstavnika u birački odbor najkasnije do 5. maja 2008. godine u 24 časa, birački odbor nastavlja da radi i punovažno odlučuje bez predstavnika tog podnosioca izborne liste.

Provera izbornog prava za članove biračkih odbora

Član 15

U birački odbor imenuju se lica koja imaju izborno pravo na teritoriji grada Beograda.

Izborno pravo proveravaju opštinske uprave gradskih opština grada Beograda, po službenoj dužnosti, a ako lice koje je predloženo u prošireni sastav biračkog odbora nema izborno pravo, opštinska uprava o tome odmah obaveštava Gradsku izbornu komisiju i podnosioca izborne liste.

Zamena člana biračkog odbora

Član 16

Zamena zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu koji su imenovani na osnovu rešenja Gradske izborne komisije, kao i zamena članova u proširenom sastavu koji su imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za odbornike u Skupštini grada Beograda, odnosno skupštine gradske opštine, vrši se na osnovu rešenja Gradske izborne komisije koje se dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji.

Zamena zamenika predsednika, člana ili zamenika člana biračkog odbora, ako je imenovani zamenik predsednika, član ili zamenik člana biračkog odbora sprečen ili odsutan, vrši se najkasnije do 9. maja 2008. godine u 18 časova.

Zakonska ograničenja. Dužnost obaveštavanja

Član 17

Birački odbor imenuje se shodno odredbama člana 13. st. 3. i 16. Zakona o lokalnim izborima i člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Isto lice ne može istovremeno biti član u dva biračka odbora.

U slučaju postojanja odnosa iz kojeg proističe zabrana prilikom donošenja rešenja o određivanju zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu, od Gradske izborne komisije, u sastav biračkog odbora biće određen predstavnik onog predlagača čiji je predlog za imenovanje ranije dostavljen Gradskoj izbornoj komisiji.

Gradska izborna komisija dužna je da Republičkoj izbornoj komisiji dostavi proglašene izborne liste za izbor odbornika u Skupštini grada Beograda, odmah po proglašenju, a najkasnije do 26. aprila 2008. godine u 24 časa, a zbirna izborna lista za izbor odbornika u Skupštini grada Beograda, dostavlja se odmah po proglašenju, a najkasnije do 3. maja 2008. godine u 24 časa.

Republička izborna komisija dužna je da Gradskoj izbornoj komisiji dostavi proglašene izborne liste za izbor narodnih poslanika odmah po proglašenju, a najkasnije do 26. aprila 2008. godine u 24 časa, dok zbirnu izbornu listu za izbor narodnih poslanika dostavlja odmah po proglašenju, a najkasnije do 3. maja 2008. godine u 24 časa.

Obaveštavanje birača o mestu i vremenu održavanja izbora

Član 18

Obaveštenje o mestu i vremenu održavanja izbora, biračima dostavljaju opštinske uprave gradskih opština grada Beograda najkasnije do 5. maja 2008. godine.

IV - PODNOŠENJE IZBORNE LISTE

Član 19

Kandidate za odbornike Skupštine grada Beograda mogu predlagati posebno ili zajedno političke stranke, koalicije i druge političke organizacije kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi.

Grupu građana pismenim sporazumom osniva najmanje deset birača čiji potpisi moraju biti overeni kod suda i ona ne mora imati naziv.

Predlagač mora na izbornoj listi imati 37 kandidata, odnosno najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira.

Podnosilac izborne liste određuje redosled kandidata na listi. Na izbornoj listi ukupno mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola.

Jedno lice može biti kandidat za odbornika samo na jednoj izbornoj listi.

Izbornu listu podnosi lice koje je ovlastila grupa građana, politička stranka, koalicija političkih stranaka ili druga politička organizacija. U ime koalicije stranaka, predlog kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda, podnose najviše dva ovlašćena lica.

Lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu ovlašćeno je i da u ime predlagača vrši sve druge radnje u izborima, izuzev ako zakonom nije drugačije određeno ili ako predlagač drugačije ne odredi.

Rok za podnošenje izborne liste

Član 20

Izborna lista podnosi se Gradskoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. aprila 2008. godine u 24 časa, na propisanom obrascu SGB-1/08.

Sadržina predloga izborne liste kandidata

Član 21

Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda sadrži: naziv podnosioca izborne liste, odnosno naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana, a u naziv se može uključiti ime i prezime lica koje politička stranka odredi kao nosioca izborne liste. Ako dve ili više političkih stranaka podnesu zajedničku izbornu listu, naziv izborne liste i nosilac izborne liste određuju se sporazumno. Uz naziv izborne liste grupe građana podnosilac određuje bližu oznaku te liste, a u naziv se može uključiti ime i prezime lica koje grupa građana odredi kao nosioca izborne liste. Pored naziva izborna lista sadrži: ime i prezime, godinu rođenja, zanimanje, prebivalište i adresu stanovanja kandidata, mesto i datum podnošenja izborne liste, te ime i prezime i potpis lica koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu.

Dokumentacija koja se dostavlja uz izbornu listu

Član 22

Prilikom podnošenja izborne liste Gradskoj izbornoj komisiji, istovremeno se podnosi i sledeća dokumentacija:

1. ovlašćenje lica da podnosi izbornu listu, na obrascu SGB-2/08;

2. pismena saglasnost nosioca izborne liste da pristaje da bude nosilac izborne liste, na obrascu SGB-3/08;

3. potvrda o izbornom pravu kandidata za odbornika Skupštine grada Beograda, na obrascu SGB-4/08 ili na obrascu nadležnog organa;

4. pismena izjava svakog kandidata o prihvatanju kandidature za odbornika Skupštine grada Beograda, na obrascu SGB-5/08;

5. potvrda o prebivalištu svakog kandidata za odbornika, na obrascu SGB-6/08 ili na obrascu nadležnog organa;

6. spisak birača (najmanje 30 potpisa po predlogu za jednog kandidata na izbornoj listi), koji svojim potpisima, overenim od nadležnog organa podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda, izrađen u pisanom i u elektronskom obliku, složen po azbučnom redu prezimena birača, tako da spisak u oba oblika bude istovetan, a koji potpisuje lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu, na obrascu SGB-7/08. Podaci u elektronskom obliku dostavljaju se na laserskom disku (CD) kao MS Excell file. Sve kolone formatiraju se kao tekst. Svi propisani obrasci se unose korišćenjem YU znakova uz primenu Arial ili Times New Roman u veličini 12 pt;

7. uverenje o državljanstvu svakog kandidata za odbornika na obrascu nadležnog organa;

8. sporazum o obrazovanju stranačke koalicije ili o obrazovanju grupe građana, ako je izbornu listu podnela stranačka koalicija ili grupa građana.

Obrasci za podnošenje izborne liste

Član 23

Obrazac za potpis birača koji podržavaju izbornu listu propisuje Gradska izborna komisija i stavlja je na raspolaganje učesnicima u izborima najkasnije do 22. marta 2008. godine do 24 časa, a ostale obrasce koji su potrebni za podnošenje izborne liste kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda Gradska izborna komisija propisuje i stavlja na raspolaganje javnosti najkasnije do 24. marta 2008. godine u 24 časa.

Počev od tog trenutka, podnosioci izborne liste mogu u prostorijama Gradske izborne komisije da preuzmu jedan primerak obrazaca potrebnih za podnošenje izborne liste.

Povlačenje izborne liste

Član 24

Podnosilac izborne liste može povući listu najdocnije do dana utvrđivanja zbirne izborne liste, odnosno do 30. aprila 2008. godine.

Povlačenjem izborne liste prestaje funkcija predstavnika podnosioca liste u svim organima za sprovođenje izbora, kao i sva prava koja mu u tom svojstvu po odredbama Zakona o lokalnim izborima pripadaju.

V - ZBIRNA IZBORNA LISTA

Utvrđivanje i objavljivanje

Član 25

Zbirnu izbornu listu utvrđuje Gradska izborna komisija i ona sadrži sve izborne liste sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu.

Redosled izbornih lista sa imenima svih kandidata, na zbirnoj izbornoj listi utvrđuje se prema redosledu njihovog proglašavanja.

Utvrđena zbirna izborna lista dostavlja se Sekretarijatu za finansije Gradske uprave grada Beograda.

Gradska izborna komisija objavljuje zbirnu izbornu listu kandidata u "Službenom listu grada Beograda" najkasnije do 30. aprila 2008. godine u 24 časa.

Svaki podnosilac izborne liste ima pravo da u roku od 48 časova od dana objavljivanja zbirne izborne liste, odnosno najkasnije do 2. maja 2008. godine u 24 časa izvrši preko lica koje ovlasti, uvid u sve podnete izborne liste i dokumentaciju podnetu uz njih.

Utvrđena zbirna izborna lista dostavlja se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 3. maja 2008. godine u 24 časa.

Zbirna izborna lista, sa nazivima izbornih lista i imenima svih kandidata, mora za vreme glasanja biti vidno istaknuta na biračkom mestu.

VI - PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA BIRAČKIM ODBORIMA PRE GLASANJA

Obezbeđivanje izbornog materijala - pribora

Član 26

Izborni materijal za sprovođenje izbora za izbor odbornika Skupštine grada Beograda obezbeđuje Gradska izborna komisija.

Gradska izborna komisija blagovremeno obezbeđuje za svaki birački odbor:

- glasačku kutiju,

- paravane za glasanje,

- pribor za pisanje,

- pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala,

- sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača i UV lampu,

- koverte za odlaganje glasačkih listića,

- sveće,

- plastične džakove.

Glasačku kutiju, paravane za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača, UV lampu, koverte za odlaganje glasačkih listića i plastične džakove - za biračke odbore u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija obezbeđuje Gradska izborna komisija.

Opštinske uprave gradskih opština grada Beograda dužne su da blagovremeno obezbede prostor za bezbedno čuvanje izbornog materijala i da se staraju o tome da prostor koji je određen kao biračko mesto bude uređen na način koji je propisan Zakonom o izboru narodnih poslanika i otvoren za glasanje.

Izborni materijal koji se obezbeđuje za svaki birački odbor

Član 27

Gradska izborna komisija obezbeđuje sledeći izborni materijal za svaki birački odbor:

1. zbirnu izbornu listu;

2. rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod);

3. rešenje o imenovanju biračkog odbora;

4. overen izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu, a pored njega i poseban izvod iz biračkog spiska ako na biračkom mestu glasaju i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, na teritoriji grada Beograda;

5. posebne izvode iz biračkog spiska za biračke odbore unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija;

6. potreban broj glasačkih listića (obrazac SGB-15/08), koji odgovara broju birača koji su upisani na biračkom mestu. Glasački listići za glasanje birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska obezbeđuju se iz obavezne rezerve;

7. kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (obrazac SGB-14/08);

8. obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika u Skupštinu grada Beograda (u daljem tekstu: zapisnik o radu biračkog odbora), u šest primeraka (obrazac SGB-19/08);

9. obrasce odgovarajućih zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre glasanja i posle glasanja (obrasci SGB-17/08 i SGB-21/08);

10. potreban broj obrazaca potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta (obrazac SGB-16/08);

11. pravila o radu biračkih odbora;

12. državnu zastavu Republike Srbije.

Predaja izbornog materijala biračkim odborima

Član 28

Štampani izborni materijal Gradska izborna komisija preuzima u štampariji najkasnije do 7. maja 2008. godine.

Štampani izborni materijal, predstavnici Gradske izborne komisije, zajedno s materijalom i priborom za glasanje (glasačke kutije, paravane za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača, UV lampe, koverte za odlaganje glasačkih listića, sveće, plastične džakove i državnu zastavu), predaje biračkim odborima, u sedištu gradske opštine, najkasnije do 8. maja 2008. godine u 24 časa.

O primopredaji izbornog materijala pre glasanja od Gradske izborne komisije na biračke odbore sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

Gradska izborna komisija predaje izborni materijal neposredno biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, u sedištu zavoda.

VII - PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA GRADSKOJ IZBORNOJ KOMISIJI POSLE GLASANJA

Predaja izbornog materijala od biračkih odbora

Član 29

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor će bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam časova od zatvaranja biračkih mesta, dostaviti Gradskoj izbornoj komisiji, u zgradi gradske opštine, sav propisani izborni materijal (obrazac SGB-19/08, izvod iz biračkog spiska i poseban izvod iz biračkog spiska ako su na biračkom mestu glasali i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, na teritoriji grada Beograda, obrazac SGB-14/08, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići, potpisane potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta i preostalu izbornu dokumentaciju).

Izborni materijal koji se predaje Gradskoj izbornoj komisiji mora da bude upakovan u posebne koverte. Na kovertama se ispisuje šta sadrže, a na kovertama koje sadrže glasačke listiće ispisuje se i broj glasačkih listića. Koverte moraju da budu zapečaćene.

Posle utvrđivanja rezultata glasanja na biračkom mestu, birački odbor bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam časova od zatvaranja biračkog mesta, predaje Gradskoj izbornoj komisiji izborni materijal, o čemu se sačinjava zapisnik na propisanom obrascu (SGB-21/08), koji potpisuje predstavnik Gradske izborne komisije i najmanje dva člana biračkog odbora koji su predali izbornu dokumentaciju.

Posle utvrđivanja rezultata glasanja na biračkom mestu, birački odbor unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam časova od zatvaranja biračkog mesta, predaje Gradskoj izbornoj komisiji izborni materijal, o čemu se sačinjava zapisnik na propisanom obrascu (SGB-22/08), koji potpisuje predstavnik Gradske izborne komisije i najmanje dva člana biračkog odbora.

Utvrđivanje i objavljivanje rezultata izbora

Član 30

Gradska izborna komisija utvrđuje rezultate glasanja na biračkim mestima najkasnije u roku od šest časova od dostavljanja izveštaja sa biračkih mesta.

Gradska izborna komisija objavljuje rezultate izbora u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta.

VIII - DODELA MANDATA

Član 31

Mandati koji pripadaju određenoj izbornoj listi dodeljuju se kandidatima sa te liste u skladu sa odredbama Zakona o lokalnim izborima.

Gradska izborna komisija u roku od 24 časa od zatvaranja biračkog mesta vrši raspodelu odborničkih mandata na način iz člana 41. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, o čemu se sastavlja poseban zapisnik.

Podnosilac izborne liste mora najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora dostaviti Gradskoj izbornoj komisiji podatke o tome kojim kandidatima sa izborne liste se dodeljuju dobijeni odbornički mandati.

Ako podnosilac izborne liste ne dostavi navedene podatke, komisija će ga pismeno obavestiti da je dužan da to učini u naknadnom roku od pet dana, uz upozorenje na posledice nepostupanja.

Ako podnosilac izborne liste ne dostavi podatke ni u naknadno ostavljenom roku, Gradska izborna komisija će sve dobijene mandate sa te liste dodeliti kandidatima sa te liste prema njihovom redosledu na listi.

IX - PONOVNI IZBORI

Član 32

Ponovni izbori sprovode se ako Gradska izborna komisija grada Beograda ili Okružni sud u Beogradu ponište izbore zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora, u slučajevima utvrđenim Zakonom o lokalnim izborima.

Ako se izbori ponište na pojedinom biračkom mestu, glasanje se ponavlja samo na tom biračkom mestu.

Na biračkim mestima na kojima izborni postupak nije sproveden u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, izbori se ponavljaju u roku od sedam dana od dana utvrđivanja nepravilnosti u izbornom postupku, na način i po postupku utvrđenim za sprovođenje izbora.

Ponovne izbore raspisuje izborna komisija.

Ponovni izbori sprovode se po listi kandidata koja je utvrđena za izbore koji su poništeni, osim kad su izbori poništeni zbog nepravilnosti u utvrđivanju izborne liste.

U slučaju ponavljanja izbora konačni rezultati izbora utvrđuju se po završetku ponovljenog glasanja.

X - STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasačka kutija

Član 33

Glasačka kutija izrađuje se prema standardima koje propisuje ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Štampanje glasačkih listića

Član 34

Glasački listići za izbor odbornika Skupštine grada Beograda štampaju se u Beogradu, na jednom mestu odnosno u štampariji koju odredi Gradska izborna komisija.

Glasački listići štampaju se na hartiji koja je zaštićena vodenim žigom.

Broj glasačkih listića koji se štampaju, njihov oblik, boju i izgled utvrđuje Gradska izborna komisija. Broj glasačkih listića koji se štampaju mora da bude jednak broju birača koji su upisani u birački spisak za teritoriju grada Beograda.

Pre početka štampanja glasačkih listića Gradska izborna komisija utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 0,3% od ukupnog broja glasačkih listića. O broju rezervnih glasačkih listića Gradska izborna komisija donosi rešenje koje se objavljuje u "Službenom listu grada Beograda".

Priprema štampanja glasačkog listića

Član 35

Gradska izborna komisija priprema, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, jedan glasački listić koji overava pečatom. Na osnovu tako pripremljenog glasačkog listića štamparija izrađuje utvrđeni broj glasačkih listića.

Gradska izborna komisija će posebnim aktom propisati način štampanja i rukovanja glasačkim listićima.

Pravo nadzora

Član 36

Štampanje glasačkih listića nadzire Gradska izborna komisija preko svojih članova.

Gradska izborna komisija dužna je da obezbedi javnost štampanja glasačkih listića.

Podnosilac proglašene izborne liste dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji ime lica koje ima pravo da prisustvuje štampanju, brojanju, pakovanju glasačkih listića i njihovom dostavljanju organima nadležnim za sprovođenje izbora.

Gradska izborna komisija je dužna da blagovremeno obavesti podnosioce izbornih lista o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome gde se odvijaju i kad počinju te radnje.

XI - UPOTREBA JEZIKA I PISAMA

Član 37

Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

XII - STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 38

Statističku obradu podataka pri sprovođenju izbora za odbornike Skupštine grada Beograda obavlja Zavod za informatiku i statistiku Gradske uprave grada Beograda u sedištu komisije, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora, koje mu dostavlja Gradska izborna komisija.

Zavod za informatiku i statistiku Gradske uprave određuje lica koja po završetku glasanja prisustvuju primopredaji izbornog materijala od biračkih odbora Gradskoj izbornoj komisiji, vrše logičko-računsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora, pripremaju i dostavljaju podatke o privremenim rezultatima izbora, koristeći aplikativni softver u Gradskoj izbornoj komisiji.

Podnosioci izborne liste mogu komisiji prijaviti lice koje će imati pravo da prisustvuje statističkoj obradi podataka u Gradskoj izbornoj komisiji.

U toku izbora, u vremenu od otvaranja do zatvaranja biračkog mesta, komisija objavljuje podatke o izlaznosti birača, na osnovu podataka dobijenih od Zavoda za informatiku i statistiku.

Do objavljivanja rezultata izbora, komisija na osnovu izveštaja Zavoda za informatiku i statistiku objavljuje privremene podatke o rezultatima izbora.

Način objavljivanja podataka o toku izbora, kao i privremenih podataka o rezultatima izbora utvrdiće se posebnom odlukom komisije.

XIII - PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 39

Praćenje rada organa za sprovođenje izbora domaćim i stranim posmatračima obezbeđuje se u skladu sa odlukom nadležnog organa.

XIV - SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 40

Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu grada Beograda.

Zahtev za dodelu sredstava, sa specifikacijom ukupnih troškova, Gradska izborna komisija podnosi nadležnom gradskom organu.

Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za:

- rad Gradske izborne komisije;

- za rad zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika članova biračkih odbora u stalnom sastavu;

- naknadu za rad članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu, koji su imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za odbornike u Skupštini grada Beograda i odbornike skupština gradskih opština;

- štampanje, nabavku i distribuciju izbornog materijala i pribora, u skladu sa ovim uputstvom;

- naknade za rad zaposlenih, angažovanih u komisiji za obavljanje stručnih i drugih poslova u vezi sa sprovođenjem izbora;

- nabavku kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala;

- prikupljanje, statističku obradu i prezentaciju izbornih podataka;

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

Nalogodavci za raspolaganje sredstvima su sekretar i zamenik sekretara Gradske izborne komisije.

Gradska izborna komisija podnosi Skupštini grada Beograda izveštaj o utrošenim sredstvima.

XV - OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Član 41

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za odbornike Skupštine grada Beograda vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

- izborna lista kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda - SGB-1/08;

- ovlašćenje za podnošenje izborne liste - SGB-2/08;

- saglasnost nosioca izborne liste da pristaje da bude nosilac izborne liste kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda - SGB-3/08;

- potvrda o izbornom pravu kandidata za odbornika Skupštine grada Beograda - SGB-4/08;

- izjava o prihvatanju kandidature za odbornika Skupštine grada Beograda - SGB-5/08;

- potvrda o prebivalištu kandidata za odbornika Skupštine grada Beograda - SGB-6/08;

- spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda - SGB-7/08;

- izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornika Skupštine grada Beograda - SGB-8/08;

- rešenje o proglašenju izborne liste - SGB-9/08;

- rešenje o odbacivanju izborne liste - SGB-10/08;

- zaključak o utvrđivanju nedostataka u izbornoj listi - SGB-11/08;

- rešenje o odbijanju proglašenja izborne liste - SGB-12/08;

-   rešenje o utvrđivanju zbirne izborne liste - SGB-13/08;

- kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije - SGB-14/08;

- glasački listić za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda - SGB-15/08;

- potvrda o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta - SGB-16/08;

- zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda - SGB-17/08;

- zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija - SGB-18/08;

- zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda - SGB-19/08;

- zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija - SGB-20/08;

- zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle sprovedenog glasanja za odbornike Skupštine grada Beograda - SGB-21/08;

- zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle sprovedenog glasanja za odbornike Skupštine grada Beograda unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija - SGB-22/08;

- zapisnik o radu Gradske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine grada Beograda održanih 11. maja 2008. godine - SGB-23/08;

- uverenje o izboru za odbornika Skupštine grada Beograda - SGB-24/08.

XVI - ČUVANJE IZBORNOG MATERIJALA

Član 42

Izborni materijal koji se čuva:

- izborni dokumenti (izvodi iz biračkog spiska i zapisnici o radu biračkih odbora i o radu Gradske izborne komisije) - trajno;

- glasački listići i ostali izborni materijali - četiri godine;

- finansijski dokumenti - saglasno propisima o čuvanju finansijskih dokumenata.

Po isteku roka za čuvanje izbornog materijala, s materijalom se postupa u skladu s propisima o arhivskoj građi.

XVII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 43

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Uputstva o izmenama
Uputstva za sprovođenje Zakona o lokalnim izborima za izbor odbornika Skupštine grada Beograda na izborima raspisanim za 11. maj 2008. godine

("Sl. list grada Beograda", br. 11/2008)

Član 2

Ovo uputstvo stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u "Službenom listu grada Beograda".

 

Obrazac SGB-1/08

 

IZBORNA LISTA
KANDIDATA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

 

(naziv podnosioca izborne liste: politička stranka - stranačka koalicija -

 

- druga politička organizacija - grupa građana)

 

podnosi Gradskoj izbornoj komisiji izbornu listu 

 

 

(naziv izborne liste, sa imenom i prezimenom lica nosioca izborne liste ako je određen)

za izbor odbornika skupštine grada Beograda.

Kandidati za odbornike su:

Red.
broj

Ime

Prezime

Godina rođenja

Zanimanje

Prebivalište i adresa
stanovanja

1

2

3

4

5

6

           

(navesti sve kandidate po odrednicama iz ove tabele)

 

Broj: 

 

 

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

 

Lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu,

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

(potpis)

__________________________
Uz ovu izbornu listu dostavlja se:
1. Ovlašćenje lica da podnese izbornu listu,
2. Pismena saglasnost nosioca izborne liste da pristaje da bude nosilac izborne liste,
3. Potvrda o izbornom pravu za svakog kandidata za odbornika,
4. Pismena izjava za svakog kandidata za odbornika da prihvata da bude kandidat za odbornika,
5. Potvrda o prebivalištu za svakog kandidata za odbornika,
6. Uverenje o državljanstvu za svakog kandidata za odbornika,
7. Spisak birača koji podržavaju izbornu listu, sa izjavom svakog birača,
8. Sporazum o obrazovanju stranačke koalicije ili o obrazovanju grupe građana - ako je izbornu listu podnela stranačka koalicija ili grupa građana.

Napomena:
- Predlagač mora na izbornoj listi imati najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira, odnosno 37 kandidata;
- Ova izborna lista dostavlja se u pisanom i elektronskom obliku.

 

Obrazac SGB-2/08

 

OVLAŠĆENJE
DA SE PODNESE IZBORNA LISTA KANDIDATA ZA ODBORNIKE
SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

Ovlašćuje se  

 

 , 

 

 

(ime i prezime)

 

(zanimanje)

 

 

 

 , 

 

(JMBG)

 

(prebivalište i adresa stanovanja)

 

 

 

, da, u ime 

 

 

(naziv političke stranke - stranačke koalicije -

 

- druge političke organizacije - grupe građana)

podnese Gradskoj izbornoj komisiji izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda.

Broj: 

 

 

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

 

 

OVLAŠĆENO LICE PODNOSIOCA LISTE

 

 

 

 

M. P.

(ime i prezime lica koje je Statutom političke stranke, odnosno koalicionim sporazumom ili sporazumom o obrazovanju grupe građana ovlašćeno da ih zastupa)

 

 

 

 

 

(potpis)

 

 

Obrazac SGB-3/08

 

SAGLASNOST
NOSIOCA IZBORNE LISTE DA PRISTAJE DA BUDE NOSILAC IZBORNE LISTE KANDIDATA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

Saglasan sam da budem nosilac izborne liste kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda koju Gradskoj izbornoj komisiji podnosi _______________________________________________________________________________________________________________________________,

 

(naziv podnosioca izborne liste: naziv političke stranke - stranačke koalicije -

 

- druge političke organizacije - grupe građana)

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

 

Nosilac liste,

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

(JMBG)

 

 

 

(prebivalište i adresa stanovanja)

 

 

 

(potpis)

 

 

Obrazac SGB-4/08

 

POTVRDA
O IZBORNOM PRAVU KANDIDATA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

Potvrđuje se da

 

,

 

 

(ime i prezime)

 

(zanimanje)

 

rođen-a

 

, JMBG

 

, iz

 

(datum)

 

 

 

 

 

(prebivalište i adresa stanovanja)

 

koji je upisan-a u birački spisak opštine 

 

, ima

 

(naziv)

 

izborno pravo.

Broj: 

 

 

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

 

 

 

Ovlašćeno lice,

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

M. P.

 

 

 

 

 

 

(potpis)

 

NAPOMENA: Važeća je i potvrda izdata na obrascu opštinske uprave.

 

Obrazac SGB-5/08

 

IZJAVA
O PRIHVATANJU KANDIDATURE ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

Prihvatam kandidaturu za odbornika Skupštine grada Beograda na izbornoj listi kandidata, koju je podnela

 

(naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

 

Kandidat,

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

(zanimanje)

 

 

 

(JMBG)

 

 

 

(prebivalište i adresa stana)

 

 

 

(svojeručni potpis)

 

 

Obrazac SGB-6/08

 

POTVRDA
O PREBIVALIŠTU KANDIDATA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

Potvrđuje se da

 

 

(ime i prezime)

 

rođen u

 

 

 

(mesto)

 

(JMBG)

 

ima prebivalište u

 

,

 

.

 

(mesto)

 

(adresa stanovanja)

 

 

Broj: 

 

 

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

 

 

Ovlašćeno lice,

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

M. P.

 

 

 

 

 

 

(potpis)

NAPOMENA: Važeće su i potvrde izdate na obrascu organa unutrašnjih poslova.

 

Obrazac SGB-7/08

 

SPISAK
BIRAČA KOJI SVOJIM POTPISIMA PODRŽAVAJU IZBORNU LISTU KANDIDATA
ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

Izbornu listu

 

 

 

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste, ako je određen)

podržavaju birači, i to:

Redni
broj

Ime

Prezime

JMBG

Prebivalište
i adresa stanovanja

1

2

3

4

5

(navesti sve birače koji podržavaju izbornu listu po azbučnom redu prezimena, prema odrednicama iz ove tabele)

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

 

Lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

 

 

(potpis)

 

 

NAPOMENE:

-  

Spisak se obavezno dostavlja u pisanom i elektronskom obliku, složen po azbučnom redu prezimena birača, a podaci u njima moraju biti istovetni. Podaci u elektronskom obliku dostavljaju se na laserskom disku (CD) kao MS Excell file. Sve kolone formatirati kao tekst. Svi propisani obrasci se unose korišćenjem YU znakova uz primenu Arial ili Times New Roman u veličini 12pt;

-

Potrebno je prikupiti najmanje 30 potpisa birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi;

-

Potpis kojim birač podržava izbornu listu mora biti overen u skladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa;

-

Overene izjave birača moraju biti složene po azbučnom redu prezimena birača.

 

 

Obrazac SGB-8/08

 

IZJAVA
BIRAČA DA PODRŽAVA IZBORNU LISTU KANDIDATA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

Podržavam izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda, koju Gradskoj izbornoj komisiji podnosi

 

(naziv podnosioca izborne liste: naziv političke stranke -

 

- stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

 

 

 

Birač,

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

(JMBG)

 

 

 

(prebivalište i adresa stana)

 

 

 

(potpis)

 

Potvrđuje se da je ovu Izjavu 

 

 

(ime i prezime)

svojeručno potpisao.

Identitet birača utvrđen je na osnovu lične isprave.

Naknada od ___________ dinara za overu je naplaćena i poništena.

Ov. br. 

 

 

 

U Beogradu, 

 

 u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

 

Opštinski sud (opštinska uprava) u Beogradu 

 

 

 

 

 

Referent overe,

 

M. P.

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

(potpis)

_________________
NAPOMENA: Obrazac ove izjave podnosilac izborne liste sam umnožava u potrebnom broju primeraka. Overene izjave birača moraju biti složene po azbučnom redu prezimena birača.

 

Obrazac SGB-9/08

 

REŠENJE
O PROGLAŠENJU IZBORNE LISTE

 

Na osnovu člana 24. stav 1. Zakona o lokalnim izborima ("Službeni glasnik RS", br. 129/07), Gradska izborna komisija, na

sednici  

 

 donela je

 

(datum i čas)

 

REŠENJE

Proglašava se izborna lista broj 

 

,

 

 

,

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen)

 

koju je podnela

 

(naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

za izbor odbornika Skupštine grada Beograda,

pod br. 

 

, od

 

.

 

 

 

(datum podnošenja)

 

Obrazloženje

(Obrazložiti da je ovlašćeni podnosilac izborne liste podneo blagovremenu i potpunu izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Beograda i svu propisanu dokumentaciju)

Pouka o pravnom leku: Protiv ovog rešenja podnosilac izborne liste može da podnese prigovor Gradskoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od dana donošenja rešenja.

Broj: 

 

 

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

Gradska izborna komisija

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

(potpis)

 

 

Obrazac SGB-10/08

 

REŠENJE
O ODBACIVANJU IZBORNE LISTE

Na osnovu člana 25. stav 1. Zakona o lokalnim izborima ("Službeni glasnik RS", br. 129/07), Gradska izborna komisija, na sednici

 

 donela 

 

 je

 

 

(datum i čas)

 

REŠENJE

Odbacuje se izborna lista 

 

 

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen)

koju je podnela

 

(naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

za izbor odbornika Skupštine grada Beograda,

broj

 

, od

 

 godine, kao neblagovremena.

 

 

 

(datum podnošenja)

 

Obrazloženje

(Navesti podatak o prekoračenju roka za podnošenje liste)

Pouka o pravnom leku: Protiv ovog rešenja podnosilac izborne liste može da podnese prigovor Gradskoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od dana donošenja rešenja.

Broj: 

 

 

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

Republička izborna komisija

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

(potpis)

 

Obrazac SGB-11/08

 

ZAKLJUČAK O UTVRĐIVANJU NEDOSTATAKA U IZBORNOJ LISTI

 

Na osnovu člana 25. stav 2. Zakona o lokalnim izborima ("Službeni glasnik RS", br. 129/07), Gradska izborna komisija, na sednici

 

 donela je

(datum i čas)

 

ZAKLJUČAK

1. 

Utvrđuje se da izborna lista 

 

 

 

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen)

 

koju je podnela

 

 

 

(naziv političke stranke - stranačke koalicije - druge političke organizacije - grupe građana)

za izbor odbornika Skupštine grada Beograda broj _______________________________________________________________________________________,

od

 

 godine, sadrži nedostatke.

 

(datum podnošenja)

 

(navesti nedostatke zbog kojih ne može da bude proglašena)

2. Nalaže se podnosiocu da najkasnije u roku od 48 časova od časa dostavljanja zaključka otkloni nedostatke.

Obrazloženje

(Obrazložiti nedostatke zbog kojih je donet zaključak, ukazivanjem podnosiocu izborne liste na radnje koje treba da obavi radi otklanjanja nedostataka)

Pouka o pravnom leku: Protiv ovog zaključka podnosilac izborne liste može da podnese prigovor Gradskoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od dana donošenja zaključka.

Broj: 

 

 

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

Gradska izborna komisija

 

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

(potpis)

 

Obrazac SGB-12/08

 

REŠENJE
O ODBIJANJU PROGLAŠENJA IZBORNE LISTE

 

Na osnovu člana 25. stav 3. Zakona o lokalnim izborima ("Službeni glasnik RS", br. 129/97), Gradska izborna komisija, na sednici 

 

 , donela je

 

 

(datum i čas)

 

REŠENJE

Odbija se proglašenje izborne liste

 

 

,

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste, ako je određen)

 

koju je podnela

 

,

(politička stranka - stranačka koalicija - druga politička organizacija - grupa građana)

za izbor odbornika Skupštine grada Beograda,

broj  

 

, od 

 

 zbog neispunjenja uslova predviđenih Zakonom o lokalnim izborima.

 

 

 

(datum podnošenja)

 

Obrazloženje

(U zavisnosti od slučaja, ukratko navesti da izborna lista ne ispunjava uslove utvrđene zakonom, odnosno da nedostaci izborne liste nisu otklonjeni).

Pouka o pravnom leku: Protiv ovog rešenja podnosilac izborne liste može da podnese prigovor Gradskoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od dana donošenja rešenja.

Broj: 

 

 

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

Gradska izborna komisija

 

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

(potpis)

 

Obrazac SGB-13/08

 

Na osnovu člana 26. stav 1. Zakona o lokalnim izborima ("Službeni glasnik RS", br. 129/07), Gradska izborna komisija, na sednici 

 

, donela je

 

 

(datum i čas)

 

 

REŠENJE
O UTVRĐIVANJU ZBIRNE IZBORNE LISTE ZA IZBOR ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

Utvrđuje se Zbirna izborna lista, i to:

1. 

 

 

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen)

 

 

Kandidati:

 

 

 

 

 

1)

 

,

 

,

 

,

 

(ime i prezime)

 

(datum rođenja)

 

(zanimanje)

 

 

 

 

,

 

(prebivalište i adresa stanovanja)

 

(Navesti sve izborne liste po redosledu njihovog proglašenja i kandidate kao pod 1)

Broj: 

 

 

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

Gradska izborna komisija

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

 

 

 

M. P.

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

(potpis)

 

Obrazac SGB-14/08

 

KONTROLNI LIST
ZA PROVERU ISPRAVNOSTI GLASAČKE KUTIJE
11. MAJ 2008. GODINE

Za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, koji su raspisani za 11. maj 2008. godine, birački odbor na biračkom mestu

broj:

 

 u gradskoj opštini - zavodu 

 

 

 

 

(naziv gradske opštine - zavoda)

primio je od Gradske izborne komisije kutiju za glasanje.

Proverom je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna, da je prazna i pogodna da obezbedi sigurnost i tajnost sadržine glasačkih listića.

U Beogradu, 

 

, u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

 

BIRAČ KOJI JE PRVI DOŠAO
NA BIRAČKO MESTO

 

 

BIRAČKI ODBOR

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

(ime i prezime predsednika)

 

 

 

 

(potpis)

 

 

(potpis)

 

 

1.

 

 

 

 

(ime i prezime člana)

     

 

     

(potpis)

 

M. P.

2.

 

 

 

 

(ime i prezime člana)

 

 

 

 

 

 

 

(potpis)

 

 

(Navesti sve članove odbora kao pod 2.)

NAPOMENA: Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije potpisuju svi prisutni članovi i zamenici članova biračkog odbora.

 

Obrazac SGB-15/08

 

GLASAČKI LISTIĆ
ZA IZBORE ZA ODBORNIKE
SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

1. 

 

,

 

(naziv izborne liste)

 

 

 

.

 

 

(ime i prezime prvog kandidata sa te liste)

 

 

(Na isti način uneti nazive svih izbornih lista i prvih kandidata
na izbornoj listi, istim redosledom kao na Zbirnoj izbornoj listi)

 

GLASA SE SAMO ZA JEDNU IZBORNU LISTU, ZAOKRUŽIVANJEM
REDNOG BROJA ISPRED NAZIVA IZBORNE LISTE
ILI NAZIVA LISTE

M. P.

 

Obrazac SGB-16/08

 

POTVRDA
O BIRAČKOM PRAVU ZA GLASANJE VAN BIRAČKOG MESTA ZA IZBOR ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

 

Potvrđuje se da je

 

,  

 

 

(ime i prezime)

 

(JMBG)

 

sa prebivalištem u

 

 

(mesto)

 

 

(adresa stanovanja)

 

upisan u birački spisak gradske opštine 

 

, na biračkom mestu 

 

(naziv gradske opštine)

 

br. _______ pod rednim brojem _____, i da ima biračko pravo.

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

 

BIRAČ

 

PREDSEDNIK BIRAČKOG ODBORA

 

 

 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

 

 

(potpis)

 

(potpis)

 

 

 

ČLANOVI BIRAČKOG ODBORA
U PROŠIRENOM SASTAVU
KOJI ODLAZE KOD BIRAČA

 

       

 

1.

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

 

 

(potpis)

 

 

2.

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

 

 

(potpis)

 

 

3.

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

 

 

(potpis)

 

 

_______________
NAPOMENA: Potpisana potvrda od strane birača koji glasa van biračkog mesta vraća se biračkom odboru.

 

Obrazac SGB-17/08

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA ZA IZBOR ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

1. Gradska izborna komisija predala je biračkom odboru za biračko mesto broj

 

 u gradskoj opštini  

 

, izborni materijal

 

          

 

(naziv gradske opštine)

 

za izbor odbornika Skupštine grada Beograda, koji će se održati

 

, i to:

 

(datum)

 

1)

Zbirnu izbornu listu,

2)

Rešenje o određivanju biračkog mesta,

3)

Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4)

Overen izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu,

5)

 

overenih posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati lica na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, i koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije,

 

(broj)

6)

 

glasačkih listića po overenom izvodu iz biračkog spiska,

 

(broj)

 

7)

 

glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz biračkog spiska,

 

(broj)

 

8)

Jedan kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

9)

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda,

10)

 

obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

(broj)

 

11)

Pravila o radu biračkih odbora,

12)

Državnu zastavu Republike Srbije.

2. Gradska izborna komisija predala je biračkom odboru izborni materijal - pribor, i to:

1)

Jednu glasačku kutiju,

2)

_____ paravana za glasanje,

3)

Pribor za pisanje,

4)

Pribor za pečaćenje,

5)

Sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

6)

UV lampu,

7)

Koverte za odlaganje glasačkih listića,

8)

Sveće,

9)

 

rezervnih sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

 

(broj)

 

10)

 

rezervnih UV lampi.

 

(broj)

 

11)

 

plastičnih džakova.

 

(broj)

 

3. Birački odbor je primio izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 12) tačke 1. i podtačkama 1) do 11) tačke 2. ovog Zapisnika.

4. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

2)

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

3)

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

4)

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

5)

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

6)

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

5. Birački odbor i predstavnici podnosilaca izbornih lista NISU IMALI - IMALI SU primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

(Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog Zapisnika)

6. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Gradske izborne komisije i jedan kod biračkog odbora.

U Beogradu, 

 

 u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

 

Predsednik / zamenik
predsednika biračkog odbora

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

 

Za Gradsku izbornu komisiju

(potpis)

 

 

 

 

(ime i prezime)

Član / zamenik
člana biračkog odbora

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

(potpis)

 

 

 

(potpis)

 

 

 

 

Obrazac SGB-18/08

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA ZA IZBOR ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA UNUTAR ZAVODA ZA IZVRŠENJE ZAVODSKIH SANKCIJA
11. MAJ 2008. GODINE

 

1. Gradska izborna komisija predala je biračkom odboru unutar Zavoda  

 

, izborni materijal za izbor odbornika

 

(naziv zavoda)

 

Skupštine grada Beograda, koji će se održati 

 

, i to:

 

(datum)

 

 

1)

Zbirnu izbornu listu,

2)

Rešenje o određivanju biračkog mesta,

3)

Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4)

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu unutar zavoda,

5)

 

glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz biračkog spiska,

 

(broj)

6)

Jedan kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

7)

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda,

8)

Pravila o radu biračkih odbora,

9)

Državnu zastavu Republike Srbije.

2. Gradska izborna komisija predala je biračkom odboru izborni materijal - pribor, i to:

1)

Jednu glasačku kutiju,

2)

_____ paravana za glasanje,

3)

Pribor za pisanje,

4)

Pribor za pečaćenje,

5)

Sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

6)

UV lampu,

7)

Koverte za odlaganje glasačkih listića,

8)

Sveće,

9)

 

rezervnih sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

 

(broj)

 

10)

 

rezervnih UV lampi.

 

(broj)

 

11)

 

plastičnih džakova.

 

(broj)

 

3. Birački odbor je primio izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 9) tačke 1. i podtačkama 1) do 11) tačke 2. ovog Zapisnika.

4. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

2)

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

3)

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

4)

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

5)

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

6)

 

-

 

,

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

5. Birački odbor i predstavnici podnosilaca izbornih lista NISU IMALI - IMALI SU primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

(Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog Zapisnika)

 

6. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Gradske izborne komisije i jedan kod biračkog odbora.

U Beogradu, 

 

 u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

 

Predsednik / zamenik predsednika
biračkog odbora

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

 

Za Gradsku izbornu komisiju

(potpis)

 

 

 

 

(ime i prezime)

Član / zamenik
člana biračkog odbora

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

(potpis)

 

 

 

(potpis)

 

 

 

 

Obrazac SGB-19/08

 

ZAPISNIK
O RADU BIRAČKOG ODBORA NA SPROVOĐENJU GLASANJA I UTVRĐIVANJU REZULTATA GLASANJA ZA IZBOR ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

1.

Birački odbor za biračko mesto broj: 

 

,

 

 

 

(red. broj)

 

(naziv biračkog mesta)

u gradskoj opštini

 

 

(naziv gradske opštine)

sastao se na dan glasanja  

 

 2008. godine, u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

Prisutni su: 

1)

 

 2)

 

 

 

(ime i prezime predsednika biračkog odbora)

 

(ime i prezime člana biračkog odbora)

(Navesti sve članove biračkog odbora, kao pod 2.)

2.  

Pre otvaranja biračkog mesta birački odbor je proverio i utvrdio:

 

-

da na biračkom mestu i na udaljenosti do 50 metara od biračkog mesta nema istaknutih simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala,

 

-

da je prostorija u kojoj će se glasati uređena saglasno Zakonu o lokalnim izborima i Zakonu o izboru narodnih poslanika,

 

-

da je od Gradske izborne komisije primljen izborni materijal koji je potreban za glasanje na biračkom mestu, saglasno Zakonu i Zapisniku o primopredaji izbornog materijala.

3.

Birački odbor je u _____ časova otvorio biračko mesto.

4. 

Birački odbor je proverio glasačku kutiju u prisustvu birača

 

 

 

(ime i prezime i redni broj iz spiska)

 

koji je prvi došao na biračko mesto. Pošto je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna i prazna, kontrolni list, koji su potpisali članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mesto, ubačen je u kutiju i kutija zapečaćena u prisustvu prvog birača, posle čega je počelo glasanje.

5.  

Uz pomoć drugog lica (slepa, invalidna i nepismena lica) na biračkom mestu glasalo je

 

 birača.

 

 

(broj)

 

6. 

Van biračkog mesta glasalo je  

 

birača.

 

 

(broj)

 

7. 

Glasanje se odvijalo sve vreme u potpunom redu. Za vreme glasanja desilo se:

 

(Navesti događaje koji su bili od uticaja na tok glasanja, prekid glasanja ili produžetak glasanja. Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog zapisnika).

 

 

 

 

 

 

 

8.

Na biračkom mestu PRISUSTVOVALI SU - NISU PRISUSTVOVALI domaći i strani posmatrači.

9.

Biračko mesto je zatvoreno i glasanje zaključeno u _____ časova.

10.

Posle zatvaranja biračkog mesta birački odbor je pristupio utvrđivanju rezultata glasanja na sledeći način:

 

-

utvrdio je broj neupotrebljenih glasačkih listića;

 

-

utvrdio je ukupan broj birača koji su glasali, prebrojavanjem zaokruženih rednih brojeva u izvodu iz biračkog spiska i Posebnom izvodu iz biračkog spiska;

 

-

otvorio glasačku kutiju, u kojoj JE PRONAŠAO - NIJE PRONAŠAO kontrolni list;

 

-

pristupio odvajanju važećih glasačkih listića od nevažećih i utvrdio broj nevažećih glasačkih listića;

 

-

utvrdio broj važećih glasačkih listića i broj glasova za svaku izbornu listu.

11.

Posle prebrojavanja, neupotrebljeni glasački listići, nevažeći glasački listići i važeći glasački listići stavljeni su u posebne koverte i zapečaćeni.

12. 

Birački odbor je utvrdio da su na biračkom mestu 

 

 

 

 

 

 (redni broj)

 

 

   

u gradskoj opštini  

 

 

 (šifra gradske opštine) 

 

 

(naziv gradske opštine)

 

 

 

rezultati glasanja sledeći:

 

 

13.

da je PRIMLJENO glasačkih listića

 

 

 

 

 

 

14.

da je NEUPOTREBLJENIH glasačkih listića

 

 

 

 

 

 

15.

da je prema izvodu iz biračkog spiska, kao i prema posebnom izvodu iz biračkog spiska, ukupno UPISANIH BIRAČA

 

 

 

 

 

16.

da je ukupno BIRAČA KOJI SU GLASALI (zaokruženi redni brojevi u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.

da je broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji

 

 

 

 

 

 

 

 

17.1.

da je NEVAŽEĆIH glasačkih listića

 

 

 

 

 

 

 

 

17.2.

da je VAŽEĆIH glasačkih listića

 

 

18. da su od ukupnog broja važećih glasačkih listića, izborne liste DOBILE SLEDEĆI BROJ GLASOVA:

Red.
br.

Naziv izborne liste
(stranka - koalicija - grupa građana)

Broj glasova koje
je lista dobila

1

2

3

1.

 

 

2.

(Navesti sve izborne liste kao pod 1)

 

 

19.

Članovi biračkog odbora NISU IMALI - IMALI SU sledeće primedbe: (Prilog sa primedbama čini sastavni deo ovog Zapisnika).

20.

Zaključeno je da se prvi primerak ovog Zapisnika, sa izbornim materijalom, odmah dostavi Gradskoj izbornoj komisiji, a za to su određeni predsednik i članovi biračkog odbora i to:

 

 

 

 

 

 

21.

Birački odbor je drugi primerak ovog Zapisnika odmah istakao na biračkom mestu a po jedan primerak ovog Zapisnika je uručen predstavnicima predlagača izbornih lista koje su osvojile najveći broj glasova na biračkom mestu i to:

 

1) 

 

 

(redni broj i naziv izborne liste, ime i prezime i potpis predstavnika)

2) 

 

 

(redni broj i naziv izborne liste, ime i prezime i potpis predstavnika)

3) 

 

 

(redni broj i naziv izborne liste, ime i prezime i potpis predstavnika)

4) 

 

 

(redni broj i naziv izborne liste, ime i prezime i potpis predstavnika)

 

22.

Birački odbor je završio rad 

 

 2008. godine u 

 

 časova.

 

 

(datum)

 

 

 

 

 

 

Birački odbor,

 

1.

 

 

 

(ime i prezime predsednika)

   

 

   

(potpis)

 

2.

 

 

 

(ime i prezime člana)

   

 

   

(potpis)

    (Navesti ostale članove biračkog odbora kao pod 2.)

 

Obrazac SGB-20/08

 

ZAPISNIK
O RADU BIRAČKOG OBORA NA SPROVOĐENJU GLASANJA I UTVRĐIVANJU REZULTATA GLASANJA ZA IZBOR ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA UNUTAR ZAVODA ZA IZVRŠENJE ZAVODSKIH SANKCIJA
11. MAJ 2008. GODINE

 

1.

Birački odbor za biračko mesto broj: 

 

,

 

 

 

(red. broj)

 

(naziv biračkog mesta)

u Zavodu za izvršenje zavodskih sankcija

 

(naziv zavoda)

sastao se na dan glasanja  

 

 2008. godine, u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

Prisutni su: 

1)

 

 2)

 

 

 

(ime i prezime predsednika biračkog odbora)

 

(ime i prezime člana biračkog odbora)

(Navesti sve članove biračkog odbora, kao pod 2.)

2.  

Pre otvaranja biračkog mesta birački odbor je proverio i utvrdio:

 

-

da na biračkom mestu i na udaljenosti do 50 metara od biračkog mesta nema istaknutih simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala,

 

-

da je prostorija u kojoj će se glasati uređena saglasno Zakonu o lokalnim izborima i Zakonu o izboru narodnih poslanika,

 

-

da je od Gradske izborne komisije primljen izborni materijal koji je potreban za glasanje na biračkom mestu, saglasno Zakonu i Zapisniku o primopredaji izbornog materijala.

3.

Birački odbor je u _____ časova otvorio biračko mesto.

4. 

Birački odbor je proverio glasačku kutiju u prisustvu birača

 

 

 

(ime i prezime i redni broj iz spiska)

 

koji je prvi došao na biračko mesto. Pošto je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna i prazna, kontrolni list, koji su potpisali članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mesto, ubačen je u kutiju i kutija zapečaćena u prisustvu prvog birača, posle čega je počelo glasanje.

5. 

Glasanje se odvijalo sve vreme u potpunom redu. Za vreme glasanja desilo se:

 

(Navesti događaje koji su bili od uticaja na tok glasanja, prekid glasanja ili produžetak glasanja. Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog zapisnika).

 

 

 

 

 

 

6.

Na biračkom mestu PRISUSTVOVALI SU - NISU PRISUSTVOVALI domaći i strani posmatrači.

7.

Biračko mesto je zatvoreno i glasanje zaključeno u _____ časova.

8.

Posle zatvaranja biračkog mesta birački odbor je pristupio utvrđivanju rezultata glasanja na sledeći način:

 

-

utvrdio je broj neupotrebljenih glasačkih listića;

 

-

utvrdio je ukupan broj birača koji su glasali, prebrojavanjem zaokruženih rednih brojeva u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska;

 

-

otvorio glasačku kutiju, u kojoj JE PRONAŠAO - NIJE PRONAŠAO kontrolni list;

 

-

pristupio odvajanju važećih glasačkih listića od nevažećih i utvrdio broj nevažećih glasačkih listića;

 

-

utvrdio broj važećih glasačkih listića i broj glasova za svaku izbornu listu.

9.

Posle prebrojavanja, neupotrebljeni glasački listići, nevažeći glasački listići i važeći glasački listići stavljeni su u posebne koverte i zapečaćeni.

10. 

Birački odbor je utvrdio da su na biračkom mestu 

 

.  

 

 

 

 (redni broj)

 

 

 

u Zavodu za izvršenje zavodskih sankcija 

   

 

 

 

 

 

(naziv zavoda)

 

rezultati glasanja sledeći:

 

 

11.

da je PRIMLJENO glasačkih listića

 

 

 

 

 

 

12.

da je NEUPOTREBLJENIH glasačkih listića

 

 

 

 

 

 

13.

da je prema posebnom izvodu iz biračkog spiska, ukupno UPISANIH BIRAČA

 

 

 

 

 

14.

da je ukupno BIRAČA KOJI SU GLASALI (zaokruženi redni brojevi u posebnom izvodu iz biračkog spiska)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.

da je broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji

 

 

 

 

 

 

 

 

15.1.

da je NEVAŽEĆIH glasačkih listića

 

 

 

 

 

 

 

 

15.2.

da je VAŽEĆIH glasačkih listića

 

 

16. da su od ukupnog broja važećih glasačkih listića, izborne liste DOBILE SLEDEĆI BROJ GLASOVA:

Red.
br.

Naziv izborne liste
(stranka - koalicija - grupa građana)

Broj glasova koje
je lista dobila

1

2

3

1.

 

 

2.

(Navesti sve izborne liste kao pod 1)

 

 

17.

Članovi biračkog odbora NISU IMALI - IMALI SU sledeće primedbe: (Prilog sa primedbama čini sastavni deo ovog Zapisnika).

 

18.

Zaključeno je da se prvi primerak ovog Zapisnika, sa izbornim materijalom, odmah dostavi Gradskoj izbornoj komisiji, a za to su određeni predsednik i članovi biračkog odbora i to:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

19.

Birački odbor je drugi primerak ovog Zapisnika odmah istakao na biračkom mestu a po jedan primerak ovog Zapisnika je uručen predstavnicima predlagača izbornih lista koje su osvojile najveći broj glasova na biračkom mestu i to:

 

1) 

 

 

(redni broj i naziv izborne liste, ime i prezime i potpis predstavnika)

2) 

 

 

(redni broj i naziv izborne liste, ime i prezime i potpis predstavnika)

3) 

 

 

(redni broj i naziv izborne liste, ime i prezime i potpis predstavnika)

4) 

 

 

(redni broj i naziv izborne liste, ime i prezime i potpis predstavnika)

 

20.

Birački odbor je završio rad 

 

 2008. godine u 

 

 časova.

 

 

(datum)

 

 

 

 

 

Birački odbor,

 

1.

 

 

 

(ime i prezime predsednika)

 

 

 

 

 

(potpis)

 

2.

 

 

 

(ime i prezime člana)

 

 

 

 

 

(potpis)

 

 

(Navesti ostale članove biračkog odbora kao pod 2.)

 

Obrazac SGB-21/08

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE SPROVEDENOG GLASANJA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA ODRŽANIH 11. MAJA 2008. GODINE

 

1. Birački odbor za biračko mesto br. ____ u gradskoj opštini 

 
 

(naziv gradske opštine)

predaje Gradskoj izbornoj komisiji sledeći izborni materijal:

 

1)

 

Prvi primerak Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda,

2)

 

Overen izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu,

3)

 

 

overenih posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima su glasala lica na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, i koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije,

   

(broj)

4)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

5)

 

 

 neupotrebljenih glasačkih listića,

   

(broj)

 

6)

 

 

 nevažećih glasačkih listića,

   

(broj)

 

7)

 

 

 važećih glasačkih listića,

   

(broj)

 

8)

 

 

 potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta.

   

(broj)

 

2. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

3. Predstavnici podnosilaca izbornih lista NISU IMALI - IMALI SU primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su: 

   
   
 

.

(Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog Zapisnika).

4. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Gradske izborne komisije i jedan kod biračkog odbora.

U Beogradu, 

 

 u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

 

Predsednik / zamenik predsednika
biračkog odbora

 

Za Gradsku izbornu komisiju

 

 

 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

 

 

(potpis)

 

 

 

 

(potpis)

 

Prisutni članovi - zamenici članova biračkog odbora:

1. 

 

 

2. 

 

 

3. 

 

 

4. 

 

 

5. 

 

 

Napomena: zapisnik potpisuju najmanje 2 člana biračkog odbora koji su predali izbornu dokumentaciju (član 38. stav 2. ZOLI)

 

Obrazac SGB-22/08

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE SPROVEDENOG GLASANJA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA UNUTAR ZAVODA ZA IZVRŠENJE ZAVODSKIH SANKCIJA
11. MAJ 2008. GODINE

 

1. Birački odbor unutar Zavoda

 

, predaje

 

(naziv zavoda)

 

Gradskoj izbornoj komisiji sledeći izborni materijal:

 

1)

 

Prvi primerak zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda,

2)

 

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu unutar zavoda,

3)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

4)

 

 

 zapečaćenih koverata sa neupotrebljenim glasačkim listićima,

   

(broj)

5)

 

 

 zapečaćenih koverata sa nevažećim glasačkim listićima,

   

(broj)

 

6)

 

 

 zapečaćenih koverata sa važećim glasačkim listićima.

   

(broj)

 

2. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stanovanja predstavnika)

3. Predstavnici podnosilaca izbornih lista NISU IMALI - IMALI SU primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su: 

   
   
 

.

(Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog Zapisnika).

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Gradske izborne komisije i jedan kod biračkog odbora.

U Beogradu, 

 

 u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

 

Predsednik / zamenik predsednika
biračkog odbora

 

Za Gradsku izbornu komisiju

 

 

 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

 

 

(potpis)

 

 

 

 

(potpis)

 

Prisutni članovi - zamenici članova biračkog odbora:

1. 

 

 

2. 

 

 

3. 

 

 

4. 

 

 

5. 

 

 

Napomena: zapisnik potpisuju najmanje 2 člana biračkog odbora koji su predali izbornu dokumentaciju (član 38. stav 2. ZOLI)

 

Obrazac SGB-23/08

 

ZAPISNIK
O RADU GRADSKE IZBORNE KOMISIJE NA UTVRĐIVANJU REZULTATA IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA ODRŽANIH 11. MAJA 2008. GODINE

 

1. Sednica Komisije počela je u 

 

 časova, 

2008. godine

 u sedištu Gradske izborne komisije.

 

 

 

(datum)

 

2. Sednici Gradske izborne komisije prisustvuju:

1)

 

 

2)

 

 

(ime i prezime predsednika Komisije)

 

 

(ime i prezime člana Komisije)

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike članova Komisije i sekretara Komisije, kao pod 2.)

3. Komisija je utvrdila da je:

- od ukupno 

 

 biračkih odbora u gradu Beogradu primila izborni materijal od

 

 biračkih odbora;

 

(broj)

 

(broj)

 

- od ukupno

 

 biračkih odbora u gradu Beogradu u Zavodima za izvršenje zavodskih sankcija primila izborni materijal od

 

biračkih odbora;

(broj)

(broj)

4. Komisija je utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu.

(4.

Zbog bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima, Gradska izborna komisija je poništila glasanje

 

na ukupno 

 

 biračkih mesta, i to:

   

(broj)

 

 

1. broj 

 

u gradskoj opštini  

 

2. broj 

 

u gradskoj opštini

 

 

(red. broj)

 

(naziv gradske opštine)

 

(red. broj)

 

(naziv gradske opštine)

2. broj  

 

u Zavodu za izvršenje zavodskih sankcija 

 

 

(red. broj biračkog mesta)

 

(naziv zavoda)

(navesti sva biračka mesta na kojima je poništeno glasanje)

i odredila da se na ovim mestima ponovi glasanje 

 

2008. godine.)

 

(datum)

 

 

5. Na osnovu izbornog materijala primljenog od biračkih odbora utvrđeno je:

 

 

    - da je za izbore predato ukupno glasačkih listića:

 

 

    - da je ostalo neupotrebljeno glasačkih listića:

 

 

    - da, prema izvodima iz biračkih spiskova, ima upisanih birača:

 

 

    - da je, prema izvodima iz biračkog spiska i posebnim izvodima iz biračkog spiska na izborima glasalo birača:

 

 

- što iznosi:

 

%

    - da je broj glasačkih listića koji se nalazio u glasačkim kutijama:

 

 

    - da je bilo nevažećih glasačkih listića:

 

 

    - da je bilo važećih glasačkih listića:

 

 

    - da je, prema Zapisniku o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja van biračkog mesta, glasalo birača

 

 

    - da su pojedine izborne liste dobile sledeći broj glasova i mandata:

 

 

 

Redni
broj

Naziv izborne liste

Broj glasova koje je
dobila izborna lista

Broj mandata koje je
dobila izborna lista

% od birača koji
su glasali

1

2

3

4

5

1.

 

 

 

 

2.

(Navesti sve izborne liste, kao pod 1.)

 

 

 

(navesti podatke za sve izborne liste, po redosledu sa glasačkih listića)

6. Članovi Gradske izborne komisije IMALI SU - NISU IMALI primedbe na utvrđivanje rezultata izbora.

(Širi tekst, ukoliko je potrebno, dati u posebnom prilogu, kao sastavni deo ovog zapisnika).

Primedbe su:

   
   

7. Zaključeno je da se rezultati izbora odmah saopšte javnosti i objave u "Službenom listu grada Beograda".

8. Gradska izborna komisija je završila rad

 

 2008. godine u 

 

 časova.

 

(datum)

 

 

 

 

GRADSKA IZBORNA KOMISIJA

Sekretar Gradske izborne komisije

 

Predsednik Gradske izborne komisije

 

(M. P.)

 

(ime i prezime - potpis)

 

(ime i prezime - potpis)

ČLANOVI GRADSKE IZBORNE KOMISIJE

1) 

 

 

 

(ime i prezime - potpis)

 

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike članova Gradske izborne komisije kao pod 1).

 

Obrazac SGB-24/08

 

UVERENJE
O IZBORU ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA
11. MAJ 2008. GODINE

 

Utvrđuje se da je 

 

 , 

 

 

(ime i prezime)

 

(zanimanje)

 

rođen 

 

, iz 

 

 

(datum)

 

(prebivalište i adresa stanovanja)

izabran za odbornika Skupštine grada Beograda, sa izborne liste

 

(naziv izborne liste i nosioca izborne liste ako je određen)

na izborima održanim 11. maja 2008. godine.

Broj: 

 

 

 

Beograd, 

 

 

 

(datum)

 

Gradska izborna komisija

 

 

Predsednik,

 

 

 

 

M. P.

(ime i prezime)

 

 

 

 

 

(potpis)