ODLUKA

O ODREĐIVANJU PRAVNIH LICA OD ZNAČAJA ZA ODBRANU REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 52/2008)

1. Ovom odlukom određuju se privredna društva i druga pravna lica od značaja za odbranu Republike Srbije (u daljem tekstu: pravna lica).

2. Pravna lica u obavljanju svojih delatnosti dužna su da vrše i poslove odbrane zemlje koji se odnose na planiranje, organizovanje, pripremanje i osposobljavanje za rad u uslovima ratnog i vanrednog stanja.

Pravna lica su odgovorna za obezbeđivanje obima proizvodnje i vršenje usluga u delatnostima za koje su registrovana, na nivou koji je utvrđen planovima odbrane i odlukama nadležnih organa.

3. Ministarstvo odbrane ostvaruje saradnju sa resornim ministarstvima u obezbeđenju neophodnih uslova za rad i funkcionisanje pravnih lica radi stvaranja potrebnih preduslova za upotrebu Vojske Srbije i drugih snaga odbrane.

4. Određivanju pravnih lica prethodi utvrđivanje: ukupnog broja subjekata odbrane, ukupnih potreba Vojske Srbije i drugih snaga odbrane za obezbeđenje proizvoda i usluga i mogućnosti za zadovoljenje tih potreba.

5. Ministarstvo odbrane, u saradnji sa državnim organima, prikuplja podatke o ukupnom broju i veličini snaga odbrane na osnovu kojih izrađuje šemu ratne organizacije sistema odbrane.

6. Ministarstvo odbrane, u saradnji sa državnim organima, prikuplja podatke o ukupnim potrebama snaga odbrane radi obezbeđenja proizvoda i vršenja usluga.

7. Utvrđivanje mogućnosti za zadovoljavanje iskazanih potreba i propisivanje opštih i posebnih kriterijuma za izbor pravnih lica, realizuje Ministarstvo odbrane u saradnji s resornim ministarstvima i na osnovu toga priprema predlog za određivanje pravnih lica od značaja za odbranu Republike Srbije.

8. Pravna lica kojima se postavljaju zadaci i obaveze vršenja proizvodnje i usluga u slučaju ratnog ili vanrednog stanja planiraju: mere kojima obezbeđuju vršenje te proizvodnje i usluga, snabdevanje sirovinama, repromaterijalom, energijom i drugim potrebama u skladu s Planom odbrane Republike Srbije, odnosno s posebnim zadacima i obavezama; potreban broj radnika za vršenje proizvodnje i usluga; zaštitu radnika i materijalnih i drugih dobara, kao i druge mere.

Pravna lica čija je osnovna privredna ili društvena delatnost u funkciji unapređenja operativnih sposobnosti snaga odbrane, izrađuju razvojne planove u skladu s Dugoročnim planom razvoja sistema odbrane.

Izvodi iz razvojnih planova pravnih lica su sastavni deo Plana odbrane Republike Srbije.

Vlada određuje pravna lica koja izrađuju svoje planove razvoja odbrane.

9. Vlada obezbeđuje podsticajna sredstva za funkcionisanje određenih pravnih lica po oblastima i delatnostima i utvrđuje prioritete u pogledu snabdevanja sirovinama, repromaterijalom, rezervnim delovima, alatima, energentima i radnom snagom.

10. Ministarstvo odbrane, u saradnji sa resornim ministarstvom, postavlja zahteve i utvrđuje obaveze pravnom licu shodno potrebama prioritetnih korisnika.

11. Prioritetni korisnik s pravnim licem zaključuje ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.

12. Pravno lice je odgovorno za vršenje prioritetne proizvodnje i za snabdevanje proizvodima ili pružanje usluga od značaja za odbranu zemlje, na nivou koji je utvrđen planovima odbrane, odlukama nadležnih državnih organa i obavezama definisanim ugovorom.

Pravna lica bez saglasnosti nadležnog organa državne uprave ne mogu menjati namenu proizvodno-tehnološke celine koja služi za proizvodnju ili vršenje usluga od posebnog značaja.

U slučaju promene vlasništva, novi vlasnik je dužan da za potrebe sistema odbrane obezbedi proizvodnju i vršenje usluga u skladu sa zadacima iz Plana odbrane Republike Srbije.

13. Pravno lice koje ne izvršava obaveze utvrđene Planom odbrane Republike Srbije i ugovorom, Vlada na predlog Ministarstva odbrane briše sa spiska pravnih lica od značaja za odbranu, a ono je dužno da Republici Srbiji nadoknadi uložena materijalna i finansijska sredstva, kao i eventualno nastalu finansijsku i materijalnu štetu.

14. Vlada, na predlog Ministarstva odbrane, donosi Rešenje o određivanju privrednih društava i drugih pravnih lica koji proizvode predmete i vrše usluge od značaja za odbranu Republike Srbije.

15. Rešenje iz tačke 14. ove odluke doneće se u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

16. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".