REŠENJE
O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA PREGLED DECE OMETENE U RAZVOJU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 40/2007 i 14/2008)

1. Obrazuje se Komisija za pregled dece ometene u razvoju (u daljem tekstu: Komisija).

2. Zadatak Komisije je da:

- Gradskoj upravi za obrazovanje i Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu daje mišljenje o stepenu psihofizičke ometenosti deteta,

- na osnovu zahteva od strane škole vrši ispitivanje pred polazak u školu, proverava spremnost deteta za upis i preporučuje program obrazovanja i vaspitanja,

- daje predloge o merama koje treba preduzeti u cilju zaštite, vaspitanja, obrazovanja i osposobljavanja za život i rad deteta ometenog u razvoju,

- daje mišljenje o potrebi odsustva sa rada, ili rada sa polovinom punog radnog vremena roditelja, odnosno usvojitelja, hranitelja ili staratelja deteta mlađeg od pet godina, kome je potrebna posebna nega zbog teškog stepena psihofizičke ometenosti,

- sarađuje sa stručnim službama škola, Centrom za socijalni rad, zavodima i domovima za smeštaj dece ometene u razvoju,

- vodi dnevnik rada u koji se unose osnovni podaci o detetu, nalaz i mišljenje Komisije, kao i drugi podaci od značaja za praćenje njegovog daljeg razvoja,

- vodi zapisnik sa sednice, registar pregledane dece i evidenciju o razvrstanoj deci,

- učestvuje u izradi programa za formiranje baze podataka o deci ometenoj u razvoju,

- tromesečno dostavlja izveštaj o radu Gradskoj upravi za obrazovanje, Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu i Gradskoj upravi za zdravstvo.

3. Komisija daje svoje mišljenje na osnovu neposrednog pregleda deteta.

4. Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, četiri člana i četiri zamenika člana, i čine je: lekar specijalista iz odgovarajuće grane medicine, psiholog, pedagog, defektolog određene specijalnosti i socijalni radnik.

Komisija ima sekretara koji obavlja administrativne i tehničke poslove za potrebe Komisije.

5. Radom Komisije rukovodi predsednik.

Komisija daje mišljenje većinom glasova svih članova Komisije.

6. Sedište Komisije je u Novom Sadu, Ulica Zmaj Ognjena Vuka broj 19.

7. Naknada za rad Komisije, po detetu, sa obračunatim porezima i doprinosima, iznosi 10% od prosečne mesečne zarade isplaćene u Gradu Novom Sadu, prema poslednjem zvaničnom objavljenom statističkom podatku.

Naknada za rad Komisije isplaćuje se na osnovu zapisnika o radu Komisije, a prema rešenju koje, za poslove iz tačke 2. alineja 2. ovog rešenja, donosi Gradska uprava za obrazovanje, a za poslove iz tačke 2. alineja 3. ovog rešenja, donosi Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, naknada za pregled deteta, smeštenog u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu van teritorije Grada Novog Sada, isplaćuje se na osnovu zapisnika o radu komisije sa teritorije druge opštine, a u visini propisanoj odlukom te opštine.

8. Stupanjem na snagu ovog rešenja prestaje da važi Rešenje o obrazovanju Komisije za pregled dece ometene u razvoju ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/2006).

9. Ovo rešenje objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

Rešenjem o izmeni i dopuni Rešenja o obrazovanju Komisije za pregled dece ometene u razvoju ("Sl. list grada Novog Sada", br. 14/2008), predviđeno je da se izvrši izmena i dopuna Rešenja o obrazovanju Komisije za pregled dece ometene u razvoju ("Sl. list grada Novog Sada", br. 9/2006) koje je prestalo da važi na osnovu Rešenja o obrazovanju Komisije za pregled dece ometene u razvoju ("Sl. list grada Novog Sada", br. 40/2007).

Nakon konsultacije sa Gradskom upravom za propise grada Novog Sada konstatovana je omaška koja će biti otklonjena objavljivanjem službene ispravke, a u međuvremenu Redakcija je navedene izmene sprovela u važećem rešenju.