ODLUKA
O UTVRĐIVANJU METODOLOGIJE O KRITERIJUMIMA I NAČINU ODREĐIVANJA TROŠKOVA PRIKLJUČKA NA SISTEM ZA TRANSPORT I DISTRIBUCIJU PRIRODNOG GASA

("Sl. glasnik RS", br. 48/2008 i 54/2008)

1. Utvrđuje se Metodologija o kriterijumima i načinu određivanja troškova priključka na sistem za transport i distribuciju prirodnog gasa (u daljem tekstu: Metodologija), koja je odštampana uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

2. Energetski subjekti za transport i distribuciju prirodnog gasa uskladiće akta o utvrđivanju troškova priključka na transportni i distributivni sistem za prirodni gas sa Metodologijom u roku od 15 dana od dana njenog objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

3. Akta o utvrđivanju troškova priključka na transportni sistem i tipskih priključaka na distributivni sistem, energetski subjekti će dostaviti Agenciji za energetiku Republike Srbije po njihovom donošenju, sa obrazloženim proračunom utvrđenih normativa i troškova, a najkasnije 15 dana pre početka primene tih akata, radi provere usklađenosti sa Metodologijom.

4. Troškovi priključka na sistem za transport i distribuciju prirodnog gasa utvrđeni u skladu sa Metodologijom obračunavaće se počev od 1. jula 2008. godine.

5. Danom početka primene Metodologije prestaje da važi Odluka o utvrđivanju Metodologije o kriterijumima i načinu određivanja troškova priključka na sistem za transport i distribuciju prirodnog gasa broj: 33-2/2007-D I od 2. februara 2007. godine i Metodologija o kriterijumima i načinu određivanja troškova priključka na sistem za transport i distribuciju prirodnog gasa koja čini njen sastavni deo ("Službeni glasnik RS", broj 18/2007).

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

METODOLOGIJA
O KRITERIJUMIMA I NAČINU ODREĐIVANJA TROŠKOVA PRIKLJUČKA NA SISTEM ZA TRANSPORT I DISTRIBUCIJU PRIRODNOG GASA

 

I PREDMET METODOLOGIJE

Ovom metodologijom bliže se utvrđuju kriterijumi i način određivanja troškova priključka objekata korisnika sistema na sistem za transport, odnosno distribuciju prirodnog gasa (u daljem tekstu: metodologija).

II POJMOVI

Pojmovi koji se koriste u ovoj metodologiji imaju sledeće značenje:

Granična udaljenost od mreže - udaljenost od mreže do koje se varijabilni troškovi tipskog priključka obračunavaju za tipsku udaljenost od mreže;

Energetski subjekt - subjekt koji obavlja energetsku delatnost transporta ili distribucije prirodnog gasa;

Korisnik sistema - proizvođač ili kupac prirodnog gasa čiji se objekat priključuje na sistem na osnovu odobrenja za priključenje;

Mreža - cevovodi za transport, odnosno distribuciju prirodnog gasa međusobno funkcionalno povezani tako da čine tehničko-tehnološku celinu na koju se priključuju ili su priključeni objekti korisnika sistema;

Objekat - objekat koji se priključuje na mrežu za transport ili distribuciju prirodnog gasa na osnovu odobrenja za priključenje;

Priključak - instalacija, uređaji, oprema i materijali kojima se, u skladu sa odobrenjem za priključenje, objekat fizički povezuje sa mrežom u najbližoj tački u kojoj je priključenje tehnički i pravno moguće, uključujući i merni uređaj;

Sistem - energetski objekti za transport, odnosno distribuciju prirodnog gasa - mreže, drugi energetski objekti (merni, regulacioni i merno-regulacioni uređaji), telekomunikaciona, informaciona i druga infrastruktura (sistemi za akviziciju podataka, nadzor i upravljanje i sl.) neophodna za transport, odnosno distribuciju prirodnog gasa;

Stvarni trošak - neposredni izdaci koje energetski subjekat ima po osnovu pribavljanja elemenata strukture troškova konkretnog priključka;

Stepen iskorišćenosti kapaciteta mreža - odnos iskorišćenog kapaciteta i projektovanog kapaciteta mreže na koju se objekat korisnika priključuje;

Tipska udaljenost od mreže - obračunska veličina za utvrđivanje troškova tipskog priključka;

Udaljenost od mreže - stvarna udaljenost objekta koji se priključuje od najbliže tačke na transportnoj, odnosno distributivnoj mreži u kojoj je priključenje tehnički i pravno moguće, mereno trasom voda. Najbližom tačkom na distributivnoj mreži, smatra se tačka na distributivnom gasovodu na strani ulice na kojoj je objekat koji se priključuje i ne uključuje prelaz preko ulice, osim ako se ulica prelazi samo zbog jednog korisnika i prečnik cevi na mestu prelaza dimenzioniše samo za tog korisnika;

Tržišna cena elemenata strukture troškova priključka - cena postignuta na tržištu pod najpovoljnijim uslovima u vreme poslednjeg pribavljanja elemenata koji čine strukturu troškova priključka, a koja se na ovaj način obračunava za sve kategorije tipskog priključka u vreme donošenja akta o visini troškova tipskih priključaka;

Cena koštanja elemenata strukture troškova priključka izrađenih u vlastitoj režiji - isto značenje kao u Međunarodnom računovodstvenom standardu 16, a koja se na ovaj način obračunava za sve kategorije tipskog priključka u vreme donošenja akta o visini troškova tipskih priključaka.

III KRITERIJUMI ZA ODREĐIVANJE TROŠKOVA PRIKLJUČKA, STRUKTURA TROŠKOVA I VRSTE PRIKLJUČAKA

III.1. Kriterijumi za određivanje troškova priključka

Kriterijumi za određivanje troškova priključka na sistem su: odobreni kapacitet, mesto priključka, vrsta uređaja, opreme i materijala koje je potrebno ugraditi, vrsta radova koje je potrebno izvesti i stvaranje drugih uslova za priključenje.

Prilikom određivanja i obračuna visine troškova priključka u skladu sa ovom metodologijom, energetski subjekt može uključiti samo one troškove, odnosno samo one elemente strukture troškova priključka, koje stvarno ima.

III.2. Struktura troškova priključka

Troškovi priključka obuhvataju:

1) troškove projektovanja i pribavljanja potrebne dokumentacije;

2) troškove nabavke uređaja, opreme i materijala;

3) troškove radova;

4) troškove stručnih i operativnih poslova koje je neophodno izvršiti radi priključenja objekta na sistem i

5) deo troškova sistema nastalih kao preduslov za priključenje objekta na distributivnu ili transportnu mrežu (deo troškova sistema).

III.3. Vrste priključaka

U zavisnosti od pritiska mreže na koju se objekat priključuje, maksimalnog kapaciteta mernog uređaja, načina priključenja i broja mernih uređaja koji se postavljaju u jednom objektu i povezuju sa jednim regulacionim uređajem, priključci su podeljeni na tri vrste:

1) tipski priključak;

2) individualni priključak i

3) grupni priključak.

IV ODREĐIVANJE TROŠKOVA PRIKLJUČKA

IV.1. Tipski priključak

IV.1.1. Definicija

Tipski priključak je priključak na distributivnu mrežu (polietilensku ili čeličnu) pritiska manjeg od 6 bar sa kućnim merno-regulacionim setom (KMRS) maksimalnog kapaciteta ne većeg od 10 m3/h, u koji se ugrađuju tipizirani, odnosno standardizovani oprema, uređaji i materijali i pri čijoj se izgradnji izvode standardni radovi.

U zavisnosti od maksimalnog kapaciteta KMRS, odnosno tipa merača, utvrđuju se sledeće kategorije tipskog priključka:

Redni broj

Tip merača

Maksimalni kapacitet

1.

G - 2.5

4 m3/h

2.

G - 4

6 m3/h

3.

G - 6

10 m3/h

 

IV.1.2. Način određivanja troškova priključka

IV.1.2.1. Troškovi izgradnje priključka

IV.1.2.1.1. Troškovi tipskog priključka se određuju, za svaku kategoriju tipskog priključka, na osnovu:

- uprosečenih troškova projektovanja i pribavljanja potrebne dokumentacije;

- normirane i uprosečene količine tipizirane opreme, uređaja i materijala koje je neophodno ugraditi;

- uprosečenih troškova radova i

- uprosečenih troškova stručnih i operativnih poslova koje je neophodno izvršiti radi priključenja objekta na mrežu.

Troškovi tipskog priključka su:

- fiksni i

- varijabilni.

Fiksni troškovi obuhvataju troškove koji ne zavise od udaljenosti objekta od mreže.

Varijabilni troškovi obuhvataju troškove koji zavise od udaljenosti objekta od mreže i iskazuju se po dužnom metru, a obračunavaju se:

- ako je udaljenost od mreže manja ili jednaka graničnoj udaljenosti - za tipsku udaljenost,

- ako je udaljenost od mreže veća od granične udaljenosti - vrednost obračunata za tipsku udaljenost se uvećava za vrednost obračunatu za razliku stvarne i granične udaljenosti.

Tipska udaljenost od mreže je jednaka prosečnoj udaljenosti objekata od mreže na svim mrežama energetskog subjekta pritiska manjeg od 6 bar, mereno trasom voda, a najviše je 12 metara.

Granična udaljenost od mreže se utvrđuje kao umnožak broja 1,67 i tipske udaljenosti od mreže, mereno trasom voda, a najviše je 20 metara.

IV.1.2.1.1.1. Troškovi projektovanja i pribavljanja potrebne dokumentacije

IV.1.2.1.1.1.1. Troškovi projektovanja i pribavljanja potrebne dokumentacije obuhvataju troškove izrade projekta kućnog gasnog priključka (glavnog projekta ili projekta izvedenog stanja), troškove geodetskog snimanja priključka, troškove provođenja u katastru vodova i provođenja promena na planu katastra vodova.

Troškovi izrade projekta kućnog gasnog priključka (glavnog projekta ili projekta izvedenog stanja), obračunavaju se na osnovu njihove tržišne cene po projektu, odnosno cene koštanja kada energetski subjekat izrađuje projekat u vlastitoj režiji. Cena koštanja se utvrđuje kao umnožak vrednosti radnog časa prema normiranom stepenu i vrsti stručne spreme lica koje izrađuje projekat i iznosi najviše 2,5 inženjer - časova za izradu projekta.

Troškovi geodetskog snimanja priključka, troškovi provođenja u katastru vodova i provođenja promena na planu katastra vodova, obračunavaju se prema tržišnim cenama, a najviše do iznosa iz zvaničnog cenovnika Republičkog geodetskog zavoda.

Troškovi pod tačkom IV.1.2.1.1.1.1. su u celini fiksni.

IV.1.2.1.1.1.2. U slučaju da troškovi tipskog priključka za konkretnog korisnika iziskuju i troškove na ime rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, troškovi tipskog priključka utvrđeni u smislu tačke IV.1.2.1.1.1.1. se uvećavaju za stvarni iznos troškova rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i posebno se iskazuju.

IV.1.2.1.1.1.3. U slučaju da troškovi tipskog priključka za konkretnog korisnika iziskuju i troškove na ime pribavljanja odobrenja za izgradnju ili odobrenja za upotrebu, troškovi tipskog priključka utvrđeni u smislu tačke IV.1.2.1.1.1.1. se uvećavaju za stvarni iznos troškova pribavljanja odobrenja za izgradnju ili odobrenja za upotrebu i posebno se iskazuju.

IV.1.2.1.1.2. Troškovi nabavke uređaja, opreme i materijala

IV.1.2.1.1.2.1. Troškovi opreme, uređaja i materijala obuhvataju troškove nabavke normiranih količina opreme, uređaja i materijala koji se ugrađuju u skladu sa tehničkim propisima i pravilima rada sistema na koji se objekat priključuje.

Troškovi se obračunavaju kao umnožak utvrđene normirane količine opreme, uređaja i materijala i tržišne cene, odnosno cene koštanja u slučaju kada energetski subjekat izrađuje opremu, uređaje i materijal u vlastitoj režiji.

Troškovi opreme, uređaja i materijala mogu biti fiksni i varijabilni.

IV.1.2.1.1.3. Troškovi radova

IV.1.2.1.1.3.1. Troškovi radova obuhvataju troškove rada lica, troškove upotrebe mašina, specijalnih alata, opreme i troškove upotrebe vozila.

IV.1.2.1.1.3.2. Troškovi rada lica angažovanih na izvršenju neophodnih standardnih radova se obračunavaju kao umnožak utvrđene tržišne cene iskazane po utvrđenoj jedinici mere i normiranog broja radnih časova neophodnih za izvođenje ovih radova ili normiranog utroška po jedinici mere, odnosno u slučaju kada energetski subjekat izvodi radove u vlastitoj režiji, cene koštanja radnog časa, prema normiranom stepenu i vrsti stručne spreme lica koja izvode radove i normiranog broja radnih časova neophodnih za izvođenje ovih radova. Standardno predviđeni građevinski radovi obuhvataju: iskopavanje rova, zatrpavanje rova peskom i zemljom i vraćanje javne površine u prvobitno stanje.

IV.1.2.1.1.3.3. Troškovi upotrebe mašina sa rukovaocem koje se koriste u svrhu izgradnje priključka, obračunavaju se kao umnožak tržišne cene motornog goriva D-2 i količine od 15 litara tog goriva, a troškovi upotrebe specijalnih alata i opreme sa rukovaocem se obračunavaju kao 15% od troškova upotrebe mašina sa rukovaocem koji su obračunati u skladu sa ovom tačkom.

IV.1.2.1.1.3.4. Troškovi vozila sa vozačem koja se koriste u svrhu priključenja, obračunavaju se kao umnožak tržišne cene motornog goriva BMB - 95 i 30 litara tog motornog goriva.

Troškovi pod tačkom IV.1.2.1.1.3.2. mogu biti fiksni i varijabilni troškovi.

Troškovi pod tačkom IV.1.2.1.1.3.3. i IV.1.2.1.1.3.4. su u celini fiksni troškovi.

IV.1.2.1.1.4. Troškovi stručnih i operativnih poslova

IV.1.2.1.1.4.1. Troškovi stručnih i operativnih poslova koje je neophodno izvršiti radi priključenja objekta na mrežu, obuhvataju troškove utvrđivanja tehničkih uslova za izgradnju priključka (utvrđivanje lokacije KMRS i trase priključka), stručni nadzor nad izvođenjem građevinskih i mašinsko-montažnih radova u trajanju od po najviše 45 min. po priključku i tehničku kontrolu unutrašnje gasne instalacije pred prvo puštanje gasa u objekat.

Troškove stručnih i operativnih poslova koje je neophodno izvršiti radi priključenja objekta na mrežu čine troškovi rada obračunati na osnovu tržišne cene ovih radova, odnosno u slučaju kada energetski subjekat izvodi ove radove u vlastitoj režiji, cene koštanja radnog časa prema normiranom stepenu i vrsti stručne spreme lica koja se angažuju na priključenju i normiranog broja radnih časova neophodnih za izvođenje ovih radova.

Troškovi pod tačkom IV.1.2.1.1.4.1. su u celini fiksni.

IV.1.2.2. Deo troškova sistema

IV.1.2.2.1. Deo troškova sistema se utvrđuje na osnovu maksimalnog kapaciteta KMRS, visine jediničnog troška za kapacitet i stepena iskorišćenosti distributivne mreže na koju se objekat priključuje.

Energetski subjekt može da utvrdi stepen iskorišćenosti mreže za svaku mrežu ponaosob ili jedinstvenu vrednost za sve mreže radnog pritiska p<6 bar, ali ne može da kombinuje ova dva načina utvrđivanja stepena iskorišćenosti mreže.

Ako je korisnik snosio troškove izgradnje dela mreže radi stvaranja tehničkih uslova za priključenje svog objekta, deo troškova sistema se ne obračunava.

IV.1.3. Način obračuna troškova priključka

IV.1.3.1. Ukupni troškovi priključka

IV.1.3.1.1. Troškovi tipskog priključka obuhvataju troškove izgradnje priključka i deo troškova sistema, a obračunavaju se prema sledećoj formuli:

Ttpi = TItpi + DTStpi

gde su:

i - kategorija tipskog priključka određena prema kriterijumima utvrđenim ovom metodologijom;

Ttpi - trošak tipskog priključka i-te kategorije;

TItpi - trošak izgradnje tipskog priključka i-te kategorije i

DTStpi - deo troškova sistema tipskog priključka i-te kategorije.

IV.1.3.2. Troškovi izgradnje priključka

IV.1.3.2.1. Troškovi izgradnje tipskog priključka i-te kategorije čija je udaljenost od mreže manja ili jednaka graničnoj udaljenosti su:

TItpi = TPD + TKMRSi+TOO + TR + TSO

gde su:

TPD - troškovi projektovanja i pribavljanja potrebne dokumentacije;

TKMRSi - troškovi KMRS i-te kategorije priključka;

TOO - troškovi ostale neophodne opreme, uređaja i materijala za izradu priključka;

TR - troškovi radova izvršenih na priključku i

TSO - troškovi stručnih i operativnih poslova koje je neophodno izvršiti radi priključenja objekta na mrežu; pri čemu je:

TOO = FTOO + JVTO * TU i

TR = FTR + JVTR * TU

odnosno,

Ttpi = TPD + TKMRSi + (FTOO + JVTO * TU) + (FTR + JVTR * TU) + TSO + DTStpi (1)

pri čemu su:

FTOO - fiksni troškovi ostale neophodne opreme, uređaja i materijala;

JVTO - jedinični varijabilni troškovi neophodne opreme, uređaja i materijala (izraženi u dinarima po metru);

TU - tipska udaljenost od mreže;

FTR - fiksni troškovi izvršenih radova i

JVTR - jedinični varijabilni troškovi izvršenih radova (izraženi u dinarima po metru).

Formula (1) se, posle grupisanja troškova na fiksne i varijabilne, svodi na sledeći izraz:

Ttpi = TKMRSi + OFT + JVT * TU + DTStpi

gde su:

OFT - ostali fiksni troškovi priključka (bez troškova KMRS) i

JVT - jedinični varijabilni troškovi priključka (izraženi u dinarima po metru),

a izračunavaju se kao:.

OFT = TPD + FTOO + FTR + TSO

JVT = JVTO + JVTR

IV.1.3.2.2. Ukoliko je udaljenost objekta od mreže veća od granične udaljenosti, troškovi izgradnje priključka se obračunavaju primenom sledeće formule:

DTtpi = Ttpi + JVT * RU

pri čemu su:

DTtpi - ukupni troškovi tipskog priključka za i-tu kategoriju priključka kada je udaljenost objekta od mreže veća od granične udaljenosti od mreže i

RU - razlika između udaljenosti objekta od mreže mereno trasom voda i granične udaljenosti od mreže.

IV.1.3.3. Korekcija obračuna troškova izgradnje priključka

IV.1.3.3.1. Ako se tipski priključak gradi istovremeno sa izgradnjom distributivne mreže, troškovi izgradnje tipskog priključka se umanjuju za 20% troškova izgradnje priključka za tipsku udaljenost od mreže i obračunaju na osnovu sledećih formula:

a) za udaljenost od mreže manju ili jednaku tipskoj:

Ttpi = 0,8 * TItpi + DTStpi,

b) za udaljenost od mreže veću od granične udaljenosti:

DTtpi = 0,8 * TItpi + JVT * RU + DTStpi

IV.1.3.3.2. Ako je zbog priključenja objekta jednog korisnika potrebno izvesti prelaz preko ulice, pri čemu se prečnik cevi dimenzioniše isključivo za potrebe tog korisnika, troškovi priključka obuhvataju i troškove prelaza preko ulice.

IV.1.3.3.3. Ako korisnik, na osnovu utvrđenih uslova i saglasnosti energetskog subjekta na čiju se mrežu priključuje, izvede radove na priključenju u vlastitoj režiji, iz troškova priključka se isključuju pozicije koje se odnose na te radove, odnosno iznos troškova koji odgovara tim pozicijama. Radovi se izvode uz stručni nadzor energetskog subjekta.

IV.1.3.3.4. Ako se, na zahtev korisnika, prilikom izgradnje tipskog priključka koristi oprema višeg standarda od standarda utvrđenog propisom, troškovi priključka će se obračunati tako što će se troškovi izračunati prema formuli iz tačke IV.1.3.1.1. uvećati za razliku stvarnih troškova takve opreme i normiranih troškova opreme propisanog standarda.

IV.1.3.3.5. Ako se, na zahtev korisnika, prilikom izgradnje tipskog priključka izvode građevinski radovi koji su višeg standarda od standarda utvrđenog propisom, troškovi priključka će se obračunati tako što će se troškovi izračunati prema formuli iz tačke IV.1.3.1.1. uvećati za razliku stvarnih troškova tih radova i normiranih troškova radova propisanog standarda.

IV.1.3.3.6. Kada je priključak delimično izgrađen na trošak korisnika pre izdavanja Rešenja kojim se odobrava priključenje, troškovi priključka obračunati u skladu sa ovom metodologijom, umanjuju se za one elemente strukture troškova priključka koje je korisnik snosio pre izdavanja Rešenja i taj deo troškova se posebno iskazuje.

IV.1.3.4. Deo troškova sistema

IV.1.3.4.1. Deo troškova sistema se izračunava na osnovu maksimalnog kapaciteta KMRS, visine jediničnog troška za kapacitet i stepena iskorišćenosti kapaciteta mreže na koju se objekat priključuje:

DTStp = KAPtp * Ktp * (1 - SIM) (din), za SIM ≤ 0,60,

DTStp = 0 za SIM > 0,60

gde su:

DTStp - deo troškova sistema tipskog priključka

KAPtp - maksimalni kapacitet KMRS tipskog priključka (m3/h)

KTP - jedinični trošak za kapacitet, odnosno koeficijent za koji se utvrđuje vrednost

Ktp = 3000

din

 i

   m3/h   

SIM - stepen iskorišćenosti kapaciteta mreže na koju se objekat priključuje, koji se izračunava na osnovu formule:

SIM = IKM/PKM

gde su:

IKM - iskorišćeni kapacitet mreže i

PKM - projektovani kapacitet distributivne mreže na koju se objekat priključuje.

Iskorišćeni kapacitet mreže se izračunava prema formuli:

IKM = YKmnOKunMKgn

gde su:

YKtp - ukupni kapacitet izgrađenih tipskih priključaka na mreži na koju se objekat priključuje;

ΣOKip - suma odobrenih kapaciteta svih individualnih priključaka na mreži na koju se objekat priključuje i

ΣMKgp - suma maksimalnih kapaciteta regulacionih uređaja grupnih priključaka na mreži na koju se objekat priključuje i

UKTP se izračunava prema formuli:

UKtp = BRitp * 1,2 (m3/h)

gde je:

BRitp - ukupan broj izgrađenih tipskih priključaka na mreži na koju se objekat priključuje.

IV.2. Individualni priključak

IV.2.1. Definicija

Individualni priključak je priključak na:

- transportnu mrežu;

- distributivnu mrežu pritiska ≥ 6 bar;

- distributivnu mrežu pritiska do 6 bar sa maksimalnim kapacitetom merno-regulacione stanice (MRS) iznad 10 m3/h, kao i

- svaki drugi priključak koji, u smislu ove metodologije, ne ispunjava uslove za tipski ili grupni priključak.

IV.2.2. Način određivanja troškova priključka

IV.2.2.1. Troškovi izgradnje priključka

IV.2.2.1.1. Troškovi individualnog priključka određuju se kao zbir stvarnih troškova:

- projektovanje;

- pribavljanja potrebne dokumentacije, propisanih saglasnosti i odobrenja;

- rešavanja imovinsko-pravnih odnosa vezanih za konkretno priključenje;

- izvođenja pripremnih radova;

- nabavke uređaja, opreme i materijala;

- radova lica angažovanih na izvođenju građevinskih, mašinsko-montažnih i elektro radova na izgradnji priključka, upotrebe mašina, specijalnih alata i opreme sa rukovaocem i upotrebe vozila sa vozačem;

- opremanja mernog mesta;

- geodetsko obeležavanje trase, geodetskog snimanja voda priključka i provođenja promena u katastru vodova i troškova provođenja promena na planu katastra vodova;

- ispitivanja i puštanja u rad i

- obavljanja drugih neophodnih stručnih i operativnih poslova koje je neophodno izvršiti radi priključenja objekta na mrežu: izlazak na teren radi utvrđivanja lokacije MRS i trase priključka u cilju utvrđivanja tehničkih uslova za priključenje, stručni nadzor nad izvođenjem građevinskih, mašinsko-montažnih i elektro radova i tehnička kontrola unutrašnje gasne instalacije pre prvog puštanja gasa u priključak, u skladu sa tehničkim propisima i pravilima rada sistema na koji se objekat priključuje i kriterijumima utvrđenim ovom metodologijom.

IV.2.2.2. Deo troškova sistema

IV.2.2.3.1. Deo troškova sistema za priključenje na distributivnu mrežu radnog pritiska p<6 bar, utvrđuje se na osnovu odobrenog kapaciteta MRS visine jediničnog troška za kapacitet i stepena iskorišćenosti distributivne mreže na koju se objekat priključuje.

Za mreže na radnom pritisku p<6 bar, energetski subjekt može da utvrdi stepen iskorišćenosti mreže za svaku mrežu ponaosob ili jedinstvenu vrednost za sve mreže tog radnog pritiska, ali ne može da kombinuje ova dva načina utvrđivanja stepena iskorišćenosti mreže.

IV.2.2.3.2. Deo troškova sistema za priključenje na distributivnu mrežu radnog pritiska 6≤p<16 bar ili na transportnu mrežu, utvrđuje se na osnovu odobrenog kapaciteta MRS i fiksnog jediničnog troška u dinarima po m3/h.

IV.2.2.3.3. Ako je korisnik snosio troškove izgradnje dela mreže radi stvaranja tehničkih uslova za priključenje svog objekta, deo troškova sistema se obračunava samo kao razlika između dela troškova sistema iz tačke IV.2.2.2.1, odnosno IV.2.2.2.2. i uloženih sredstava, ako je ta razlika veća od nule.

IV.2.2.3.4. Deo troškova sistema se ne utvrđuje za proizvođača prirodnog gasa čiji se objekat priključuje na mrežu.

IV.2.3. Način obračuna troškova priključka

IV.2.3.1. Ukupni troškovi priključka

IV.2.3.1.1. Troškovi individualnog priključka obuhvataju troškove izgradnje priključka i deo troškova sistema, a obračunavaju se prema sledećoj formuli:

Tip = TIip + DTSip

gde su:

Tip - troškovi individualnog priključka;

TIip - troškovi izgradnje individualnog priključka i

DTSip - deo troškova sistema individualnog priključka.

IV.2.3.2. Troškovi izgradnje priključka

IV.2.3.2.1. Troškovi izgradnje individualnog priključka se obračunavaju na osnovu projektne dokumentacije, normativa energetskog subjekta i tržišnih cena, odnosno cene koštanja ukoliko energetski subjekt priključak gradi u vlastitoj režiji, primenom sledeće formule:

Troškovi izgradnje individualnog priključka su:

TIip = TPD +TO + TR + TSO,

gde su:

TPD - troškovi izrade projekta i pribavljanja potrebne dokumentacije i saglasnosti i troškovi rešavanja imovinsko-pravnih odnosa;

TO - troškovi neophodne opreme, uređaja i materijala;

TR - troškovi radova (pripremnih radova, radova na izgradnji priključka i opremanja mernog mesta) i

TSO - troškovi stručnih i operativnih poslova koje je neophodno izvršiti radi priključenja objekta na mrežu (geodetskog snimanja, provođenja promena u katastru vodova i promena na planu katastra vodova, ispitivanja i puštanja u rad).

IV.2.3.3. Korekcija obračuna troškova izgradnje priključka

IV.2.3.3.1. Ako je zbog priključenja objekta jednog korisnika potrebno izvesti prelaz preko ulice, pri čemu se prečnik cevi dimenzioniše isključivo za potrebe tog korisnika, troškovi priključka obuhvataju sve troškove nastale zbog priključenja, uključujući i troškove prelaza preko ulice.

IV.2.3.3.2. Ako korisnik, na osnovu utvrđenih uslova i saglasnosti energetskog subjekta na čiju se mrežu priključuje, izvede radove na priključenju u vlastitoj režiji, iz troškova priključka se isključuju pozicije koje se odnose na te radove, odnosno iznos troškova koji odgovara tim pozicijama. Radovi se izvode uz stručni nadzor energetskog subjekta.

IV.2.3.3.3. Kada je priključak delimično izgrađen na trošak korisnika pre izdavanja Rešenja kojim se odobrava priključenje, troškovi priključka obračunati u skladu sa ovom metodologijom, umanjuju se za one elemente strukture troškova priključka koje je korisnik snosio pre izdavanja Rešenja i taj deo troškova se posebno iskazuje.

IV.2.3.3. Deo troškova sistema

IV.2.3.3.1. Deo troškova sistema za individualni priključak objekta na distributivnu mrežu p < 6 bar, računa se kao za tipski priključak, na način opisan u tački IV.1.3.4.1, s tim što je

KAPipd - odobreni kapacitet MRS individualnog priključka koji se priključuje na distributivnu mrežu (m3/h).

IV.2.3.3.2. Deo troškova sistema za individualni priključak koji se priključuje na distributivnu mrežu radnog pritiska 6≤p<16 bar ili na transportnu mrežu, obračunava se po formuli:

DTSipt = KIPT * KAPipt

gde su:

DTSipt - deo troškova sistema za individualni priključak koji se priključuje na distributivnu mrežu radnog pritiska 6≤p<16 bar ili na transportnu mrežu;

Kipt - jedinični trošak za kapacitet, odnosno koeficijent za DTSipt, za koji se utvrđuje vrednost

KIPT = 1200 

din

 i

   m3/h   

KAPipt - odobreni kapacitet MRS individualnog priključka.

IV.3. Grupni priključak

IV.3.1. Definicija

Grupni priključak, u smislu ove metodologije, je priključak višespratnog objekta kolektivne stanogradnje na distributivnu mrežu radnog pritiska p<6 bar. Ovaj priključak se gradi od najbližeg mesta na distributivnoj mreži do regulacionog uređaja za objekat u celini i dalje od regulacionog uređaja ka dva ili više kućnih mernih setova. Troškovi grupnog priključka iskazuju se po kućnom mernom setu (KMS).

IV.3.2. Način određivanja troškova priključka

IV.3.2.1. Izgradnja priključka

IV.3.2.1.1. Troškovi izgradnje grupnog priključka se određuju na način utvrđen u tački IV.2.2.1.1. za individualni priključak.

IV.3.2.2. Deo troškova sistema

IV.3.2.2.1. Deo troškova sistema se za priključenje grupnog priključka utvrđuje na osnovu odobrenog kapaciteta regulacionog uređaja, visine jediničnog troška za kapacitet i stepena iskorišćenosti distributivne mreže na koju se objekat priključuje.

Energetski subjekt može da utvrdi stepen iskorišćenosti mreže za svaku mrežu ponaosob ili jedinstvenu vrednost za sve mreže na radnom pritisku p<6 bar, ali ne može da kombinuje ova dva načina utvrđivanja stepena iskorišćenosti mreže.

IV.3.3. Način obračuna troškova priključka

IV.3.3.1. Izgradnje priključka

IV.3.3.1.1. Trošak grupnog priključka se izračunava na isti način kao trošak individualnog priključka opisan u tački IV.2.3.1.1.

IV.3.3.2. Korekcija obračuna troškova izgradnje priključka

IV.3.3.2.1. Ako korisnik, na osnovu utvrđenih uslova i saglasnosti energetskog subjekta na čiju se mrežu priključuje, izvede radove na priključenju u vlastitoj režiji, iz troškova priključka se isključuju pozicije koje se odnose na te radove, odnosno iznos troškova koji odgovara tim pozicijama. Radovi se izvode uz stručni nadzor energetskog subjekta.

IV.3.3.2.2. Kada je pre izdavanja Rešenja kojim se odobrava priključenje priključak delimično izgrađen na trošak korisnika, troškovi priključka obračunati u skladu sa ovom metodologijom, umanjuju se za one elemente strukture troškova priključka, koje je korisnik snosio pre izdavanja Rešenja i taj deo troškova se posebno iskazuje.

IV.3.3.3. Deo troškova sistema

IV.3.3.3.1. Deo troškova sistema za grupni priključak se utvrđuje na osnovu maksimalnog kapaciteta predviđenog regulacionog uređaja, visine jediničnog troška za kapacitet i stepena iskorišćenosti mreže na koju se objekat priključuje i računa se na način opisan u tački IV.1.3.4.1, za grupni priključak u celini, s tim što je

KAPgp - maksimalni kapacitet predviđenog regulacionog uređaja grupnog priključka (m3/h).

IV.3.3.4. Iskazivanje troška priključka po kućnom mernom setu

IV.3.3.4.1. Trošak priključka iskazan po KMS se izračunava, u zavisnosti od odnosa broja KMS koji se ugrađuju istovremeno sa izgradnjom grupnog priključka i broja potencijalnih KMS:

Tkms = (Tgp+DTSgp) / (Kgp*BRpkms)

gde su:

Tkms - trošak po KMS;

Tgp - troškovi izgradnje grupnog priključka;

DTSgp - deo troškova sistema grupnog priključka;

Kgp - koeficijent grupnog priključka i

BRpkms - broj potencijalnih KMS;

Koeficijent grupnog priključka zavisi od odnosa broja KMS koji se ugrađuju istovremeno sa izgradnjom grupnog priključka i potencijalnog broja KMS:

Kz = BRkms / BRpkms

gde su:

Kz - koeficijent zainteresovanosti i

BRkms - broj KMS koji se ugrađuju istovremeno sa izgradnjom grupnog priključka.

Vrednost koeficijenta grupnog priključka se određuje prema tabeli:

Redni
broj

Koeficijent
zainteresovanosti

Koeficijent grupnog
priključka

1.

Kz ≥ 0,875

Kgp = Kz

2.

0,50 ≤ Kz < 0,875

Kgp = (Kz - 0,5)/3 + 0,75

3.

Kz < 0,50

Kgp = Kz + 0,25

IV.3.3.4.2. U slučaju naknadnog priključenja u objektu priključenom na mrežu preko grupnog priključka, trošak priključka po KMS se obračunava u iznosu troškova tipskog priključka iste kategorije. Naknadnim priključenjem, u smislu ove tačke, smatra se priključenje korisnika koje se odobrava posle prvog puštanja gasa u objekat.

V TROŠKOVI PRIKLJUČKA U POSEBNIM SLUČAJEVIMA

Posebnim slučajevima za određivanje troškova priključka, u smislu ove metodologije smatraju se:

1) promene na izgrađenom priključku na osnovu odobrenja za priključenje;

2) ponovno priključenje objekta na mrežu kada se zahtev za izdavanje odobrenja za priključenje podnosi zbog prinudnog isključenja sa sistema i

3) priključenje korisnika koji je već imao tipski priključak ili KMS na grupnom priključku na drugoj lokaciji, u mreži istog energetskog subjekta, u slučaju preseljenja ili rušenja priključenog objekta.

Troškovi priključenja u navedenim posebnim slučajevima se utvrđuju na sledeći način:

- u slučaju promene na priključku, troškovi priključka se utvrđuju prema dodatnim stvarnim troškovima koje iziskuje takav priključak. U slučaju promene odobrenog kapaciteta, deo troškova sistema se utvrđuje: za individualni priključak samo za povećanje odobrenog kapaciteta, a za tipski i grupni priključak se utvrđuje samo u slučaju promene mernog uređaja i to za razliku maksimalnih kapaciteta mernih uređaja;

- u slučaju odobrenja priključenja objekta kada se zahtev za izdavanje odobrenja za priključenje podnosi zbog prinudnog isključenja objekta sa sistema, troškovi priključka utvrđuju se prema dodatnim stvarnim troškovima koje iziskuje takav priključak, osim u slučaju prinudnog isključenja koje je usledilo zbog neovlašćenog priključenja unutrašnjih gasnih instalacija na transportni, odnosno distributivni sistem ili korišćenja gasa bez odobrenja za priključenje, kada se troškovi obračunavaju na način utvrđen ovom metodologijom za obračunavanje troškova priključka objekta koji se prvi put priključuje na sistem.

- u slučaju odobrenja priključenja objekta korisnika koji je već imao tipski priključak ili KMS na grupnom priključku na drugoj lokaciji, u mreži istog energetskog subjekta, zbog preseljenja ili rušenja priključenog objekta, obračunati troškovi priključka se umanjuju za vrednost KMRS ili KMS koji je podnosilac zahteva platio pri prethodnom priključenju.

VI PRIMENA METODOLOGIJE

Energetski subjekti za transport i distribuciju prirodnog gasa utvrđuju normative za obračun troškova priključka. Energetski subjekti za distribuciju prirodnog gasa, na osnovu normativa, utvrđuju i visinu troškova za svaku kategoriju tipskog priključka.

Akt o visini troškova tipskih priključaka sadrži detaljnu strukturu uprosečenih količina, utvrđenih normativa i visine troškova pojedinačno, po svakom od elemenata strukture troškova priključka utvrđenih ovom metodologijom (u pogledu izrade projekta, pribavljanja dokumentacije, vrste uređaja, opreme, materijala, radova i stvaranja drugih uslova za izgradnju priključka) prema pozicijama prikazanim u eksel tabeli "Troškovi tipskog priključka", koja se objavljuje na sajtu Agencije za energetiku Republike Srbije (www.aers.sr).

Primerak akata o visini troškova iz stava 1. i 2. ove tačke, energetski subjekti dostavljaju Agenciji za energetiku Republike Srbije sa obrazloženim proračunom utvrđenih normativa i troškova, pre početka njihove primene.

Energetski subjekat, na principima javnosti i nediskriminacije, obezbeđuje podnosiocima zahteva za priključenje uvid u akta na osnovu kojih se utvrđuju troškovi priključka, odnosno visina i način utvrđivanja tih troškova.

Aktom o visini troškova priključka iz stava 2. ove tačke, energetski subjekti mogu utvrditi davanje popusta i uslova plaćanja troškova priključka, na principima javnosti i nediskriminacije, odnosno ako se takve pogodnosti nude pod jednakim opštim uslovima svim potencijalnim korisnicima.

Stepen iskorišćenosti kapaciteta na mrežama p <6 bar i visina troškova tipskog priključka se utvrđuje jednom godišnje, najkasnije do 30. novembra tekuće za sledeću kalendarsku godinu, s tim što se može korigovati u toku godine, u slučaju rasta cena na malo za više od 10%, prema objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, za period od donošenja akta o utvrđivanju visine troškova priključka do korigovanja visine tih troškova, o čemu se izveštava Agencija.