ODLUKA

O USTANOVLJAVANJU ZNAKA "NAJBOLJE IZ VOJVODINE"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2008)

Član 1

Ovom Odlukom ustanovljava se znak "Najbolje iz Vojvodine", kao i pravo na korišćenje ovog znaka i propisuje se postupak za ostvarivanje ovog prava.

Član 2

Pravo na korišćenje znaka "Najbolje iz Vojvodine" (u daljem tekstu: Znak) imaju proizvođači proizvoda i davaoci usluga u prometu roba, usluga u turizmu i usluga u ugostiteljstvu koji ispunjavaju kriterijume iz ove Odluke.

Pravo na korišćenje Znaka imaju i organizatori kulturnih i umetničkih programa i manifestacija koje su značajne za promovisanje Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Proizvođač ili davalac usluge ostvaruje pravo na korišćenje Znaka stavljanjem Znaka na svoje proizvode, odnosno isticanjem Znaka na vidno mesto, kada se radi o uslugama.

Znak se upotrebljava za obeležavanje prirodnih, poljoprivrednih, zanatskih, industrijskih proizvoda i proizvoda domaće radinosti, te usluga u turizmu, ugostiteljstvu, usluga u prometu roba, kao i kulturnih i umetničkih programa i manifestacija.

Aplikacija Znaka vrši se prema Knjizi grafičkih standarda.

Član 3

Konkurs za sticanje prava na korišćenje Znaka raspisuje pokrajinski organ uprave nadležan za poslove privrede.

Konkurs se može raspisati više puta tokom godine, a objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs sadrži podatke o tome ko može da učestvuje na konkursu, kriterijume koje podnosilac prijave mora da ispunjava da bi ostvario pravo na korišćenje Znaka, kao i druge podatke koji su važni za sprovođenje konkursnog postupka.

Član 4

Ukoliko na konkurs za sticanje prava na korišćenje Znaka ne pristignu najmanje tri prijave, pokrajinski organ uprave nadležan za poslove privrede, naložiće Savetu za standardizaciju i zaštitu intelektualne svojine, da na osnovu analiza i uvida u ponudu na tržištu, predloži proizvode i usluge koji bi mogli da steknu pravo na korišćenje Znaka nakon sprovedene procedure u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 5

Zahtev za sticanje prava na korišćenje Znaka treba da sadrži naziv organizacije, sedište, adresu podnosioca zahteva, vrstu proizvoda ili usluge i mišljenje akreditovane kontrolne kuće o ispunjenosti kriterijuma iz člana 7. ove Odluke.

Zahteve prispele na osnovu raspisanog konkursa razmatraju:

- Savet za standardizaciju i zaštitu intelektualne svojine, koji obrazuje starešina pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove privrede;

- Savet za kvalitet, koji obrazuje starešina pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove nauke i tehnološkog razvoja;

- Savet za čistiju proizvodnju, koji obrazuje starešina pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove zaštite životne sredine i održivi razvoj.

Saveti, nezavisno jedan od drugog, utvrđuju predlog liste za dodelu prava na korišćenje Znaka na osnovu obrađenih prijava sa konkursa. Proizvodi i usluge koje prema mišljenju sva tri saveta zadovoljavaju kriterijume, mogu biti predloženi za dodelu prava na korišćenje Znaka.

Član 6

Konačan predlog liste za dodelu prava na korišćenje Znaka, Savet za standardizaciju i zaštitu intelektualne svojine dostavlja Izvršnom veću Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Izvršno veće).

Izvršno veće svojim aktom utvrđuje pravo na korišćenje Znaka za određene vrste proizvoda i usluga, koji se objavljuje se u Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 7

Osnovni kriterijumi za ostvarivanje prava na korišćenje Znaka:

1) obavezni kriterijumi koje moraju da zadovolje proizvodi ili usluge:

- proizvodi ili usluge moraju da ispunjavaju uslove propisane posebnim pravilnicima o proizvodnji i uslugama i njihovom stavljanju u promet;

- prehrambeni proizvodi i ugostiteljske usluge moraju da zadovolje zahteve HACCP (HACCP) standarda;

- proizvodi ili usluge moraju da zadovolje posebne kriterijume koje utvrđuju ekspertski timovi za pojedinačne grupe proizvoda i usluga;

- količina proizvoda i obim usluga moraju konstantno da zadovoljavaju potrebe tržišta;

- proizvod bi trebalo da ima profesionalno dizajniran vizuelni identitet.

2) Dodatni kriterijumi koje bi trebalo da zadovolje proizvođači ili davaoci usluga:

- sertifikovan sistem menadžmenta kvalitetom ISO 9001/2001;

- sertifikovan sistem menadžmenta zaštite životne sredine ISO 14001.

Član 8

U izuzetnim slučajevima, kada je reč o specifičnim vrstama proizvoda, usluga, kulturnih, umetničkih i naučnih manifestacija, koje su značajno doprinele privrednom i kulturnom razvoju Autonomne Pokrajine Vojvodine, Izvršno veće može da dodeli pravo na korišćenje Znaka prema posebnoj proceduri, na osnovu predloga pokrajinskog organa uprave nadležnog za navedene oblasti, uz obavezno obrazloženje.

Član 9

Pravo na korišćenje Znaka dodeljuje se na tri godine.

Kontrolna kuća najmanje jednom godišnje kontroliše zadovoljavanje ispunjavanja propisanih kriterijuma o trošku lica koje je ostvarilo pravo na korišćenje Znaka.

Ukoliko se u toku kontrole ustanovi odstupanje od kriterijuma, a nema smetnji stavljanju u promet proizvoda i usluga, kontrolna kuća obavezaće korisnika Znaka da u roku od dva meseca otkloni nedostatke.

Ako po isteku roka iz prethodnog stava nedostaci ne budu otklonjeni, Savet za standardizaciju i zaštitu intelektualne svojine će predložiti Izvršnom veću da korisniku prava na korišćenje Znaka oduzme to pravo.

Izvršno veće će svojim aktom o dodeli prava na korišćenje Znaka za korisnike prava iz člana 7. tačka 3. stav 2. ove Odluke utvrditi vremenski period prava na korišćenje, kao i uslove za korišćenje i oduzimanje tog prava.

Član 10

Parametre kvaliteta utvrđuje ekspertski tim. Njega obrazuje Savet za standardizaciju i zaštitu intelektualne svojine za svaku vrstu proizvoda ili usluga, a u skladu s Pravilnikom o radu ekspertskog tima.

Član 11

Korisnik prava na korišćenje Znaka koji je stekao to pravo, dužan je da obnovi zahtev za produženje prava na korišćenje Znaka, tri meseca pre isteka roka od tri godine.

Korisnik prava na korišćenje Znaka dužan je da uz zahtev dostavi i mišljenje akreditovane kontrolne kuće.

O pravu na dalju upotrebu Znaka, odlučuje Savet za standardizaciju i zaštitu intelektualne svojine.

Član 12

Ukoliko korisnik prava na korišćenje Znaka nastavi sa korišćenjem Znaka i nakon isteka roka, iako nije obnovio pravo na dalju upotrebu, Savet za standardizaciju i zaštitu intelektualne svojine može trajno da mu oduzme pravo na korišćenje Znaka za tu vrstu proizvoda ili usluga.

Član 13

Za proizvode koji su dobili pravo na korišćenje Znaka, u toku prve godine važenja, Savet za standardizaciju i zaštitu intelektualne svojine, u saradnji sa nosiocem prava na korišćenje Znaka, razmotriće mogućnost za pokretanje postupka u Zavodu za intelektualnu svojinu za zaštitu geografske oznake porekla nagrađenog proizvoda.

Član 14

Podaci o dodeli prava na korišćenje Znaka evidentiraju se u odgovarajući registar.

Registar iz stava 1. ovog člana, vodi pokrajinski organ uprave nadležan za privredu.

U registar se upisuje:

- registarski broj ovlašćenog korisnika;

- vrsta proizvoda ili usluga;

- naziv organizacije, sedište i adresa korisnika prava na korišćenje Znaka;

- broj rešenja na osnovu kojeg je stekao pravo na korišćenje Znaka;

- datum do kojeg važi pravo na korišćenje Znaka;

- podaci o promenama koje su u vezi sa nosiocem prava na korišćenje Znaka.

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o ustanovljavanju znaka "Najbolje iz Vojvodine" ("Službeni list APV", broj: 25/04, 10/05 i 19/05).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".