ODLUKA

O IZRADI IZVEŠTAJA O STRATEŠKOJ PROCENI UTICAJA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE KOSTOLAČKOG UGLJENOG BASENA NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 57/2008)

1. Pristupa se izradi Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena (u daljem tekstu: Izveštaj o strateškoj proceni).

2. Razlog vršenja strateške procene uticaja na životnu sredinu i izrade Izveštaja o strateškoj proceni je da se utvrdi: mogući uticaji planskih rešenja na kvalitet vazduha, globalnu promenu klime, kvalitet voda, hidrogeologiju, kvalitet zemljišta, predeone karakteristike, prirodna staništa i biodiverzitet, zaštićena kulturna dobra, zdravlje stanovništva, stanovništvo i naselja, zaposlenost, razvoj poljoprivrede, razvoj energetike, vodoprivredna infrastruktura, saobraćajnu infrastrukturu, kao i značaj Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena (u daljem tekstu: Prostorni plan) za zaštitu životne sredine i održivi razvoj planskog područja.

3. Strateška procena će se raditi za područje Prostornog plana koje obuhvata celu teritoriju opštine Požarevac i deo teritorije opštine Veliko Gradište, i to: katastarske opštine Kurjače, Sirakovo i Majilovac.

4. Koncepcija Izveštaja o strateškoj proceni biće zasnovana na studijskoj, prostorno planskoj i urbanističkoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti planiranja i zaštite životne sredine.

5. Nosilac izrade Izveštaja o strateškoj proceni je Republička agencija za prostorno planiranje.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite prirode, zaštite nepokretnih kulturnih dobara, saobraćaja i telekomunikacija, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, energetike i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od trideset dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svog rada nosiocu izrade Izveštaja o strateškoj proceni.

7. Rok za izradu Izveštaja o strateškoj proceni je 8 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Izveštaja o strateškoj proceni obezbediće Republička agencija za prostorno planiranje.

9. Predlog Izveštaja o strateškoj proceni biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština opština Požarevac i Veliko Gradište.

10. Program za izradu Izveštaja o strateškoj proceni je sastavni deo dokumentacije za izradu Prostornog plana i Izveštaja o strateškoj proceni.

11. Ova odluka biće objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije".