PRAVILNIK

O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2008. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 127/2007, 11/2008 - ispr., 37/2008, 42/2008 i 57/2008)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i merila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim licima (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davaoci zdravstvenih usluga) i za utvrđivanje naknade za njihov rad.

Član 2

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu za 2008. godinu, po nivoima zdravstvene zaštite, utvrđuje se Finansijskim planom Republičkog zavoda za 2008. godinu, a njihov raspored, u obliku planirane naknade za rad po davaocima zdravstvenih usluga i po namenama, vrši se predračunima sredstava za 2008. godinu (u daljem tekstu: Predračun sredstava) koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 3

Uslovi za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga su:

1) da davaoci zdravstvenih usluga ispunjavaju sve zakonom propisane uslove za rad;

2) da imaju izdato rešenje Ministarstva zdravlja kojim je utvrđena ispunjenost uslova za početak rada i obavljanja zdravstvene delatnosti, odnosno za obavljanje određenih poslova zdravstvene delatnosti;

3) da je davalac zdravstvenih usluga upisan u registar kod nadležnog suda;

4) da u prethodne tri godine davaocu zdravstvenih usluga nadležna inspekcija nije izdala rešenje o zabrani rada, odnosno obavljanja delatnosti;

5) da u prethodnoj godini davaocu zdravstvenih usluga nije bilo zabranjeno obavljanje određenih poslova u okviru delatnosti;

6) da davalac zdravstvenih usluga ima radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica sa područja matične filijale, odnosno radno vreme koje je usklađeno sa zdravstvenom službom na tom području;

7) da davalac zdravstvenih usluga pruža osiguranim licima u okviru radnog vremena samo ugovorene zdravstvene usluge, a van radnog vremena, može da pruža i usluge drugim korisnicima, kao i usluge licima na lični zahtev.

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod), odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2008. godinu, koji mora biti usaglašen sa Predračunom sredstava.

Plan rada sačinjava se po metodologiji za izradu plana rada zdravstvenih ustanova koju utvrđuje nadležna zdravstvena ustanova osnovana za teritoriju Republike koja obavlja delatnost javnog zdravlja i sastavni je deo ugovora.

Obim usluga iskazan u planu rada zavisi od potreba osiguranih lica za uslugama zdravstvene zaštite i od finansijskih sredstava za sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno mora da se bazira na Planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2008. godinu kojeg donosi Republički zavod i po pravilu nije manji od obima izvršenih usluga u prethodnoj godini.

Član 5

Davalac zdravstvenih usluga sa kojim je filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite obavezan je, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon), da obezbedi potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko-tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko filijala utvrdi da je davalac zdravstvenih usluga, suprotno odredbama Zakona, naplatio od osiguranog lica zdravstvenu uslugu, zahtevao da samo nabavi lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo, obavestiće davaoca zdravstvenih usluga da je obavezan da osiguranom licu izvrši povraćaj sredstava za naplaćenu uslugu, nabavljeni lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo.

Davalac zdravstvenih usluga ima pravo da podnese prigovor filijali u vezi obaveštenja za povraćaj sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocu zdravstvenih usluga umanjiće se ugovorena naknada za 2008. godinu za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale.

Član 6

Davalac zdravstvenih usluga je dužan da od osiguranog lica naplati iznos propisanog učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Ugovorena naknada davaocu zdravstvenih usluga se umanjuje za iznos planiranog učešća u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen Predračunom sredstava.

Član 7

Za izvršenje Plana rada davalac zdravstvenih usluga o izvršenim zdravstvenim uslugama dostavlja izveštaje (fakture) u skladu sa aktom Republičkog zavoda kojim je uređeno fakturisanje.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana nije osnov za prenos većeg iznosa naknade od iznosa utvrđenog Predračunom sredstava osim ako ovim pravilnikom nije drugačije uređeno.

Davalac zdravstvenih usluga je obavezan da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani upotrebom motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i dr., a u cilju pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom zavodu, u smislu odredbi Zakona.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i davalac zdravstvenih usluga sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju izveštajem (fakturom) o izvršenim uslugama i utrošenim lekovima i medicinskim sredstvima u visini obračunate naknade za rad i ostale troškove čija je vrednost srazmerna ugovorenoj naknadi.

Davaocu zdravstvenih usluga, iz stava 4. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

Član 8

Ugovorom sa davaocima zdravstvenih usluga utvrđuje se, po pravilu, plaćanje zdravstvenih usluga otkupom plana rada zdravstvene ustanove u okviru sredstava predviđenih Predračunom sredstava.

Za određene vrste zdravstvenih usluga ili u određenim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom, plaćanje se može vršiti po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, paušalno, po cenama - naknadama iz ovog pravilnika i naknadom troškova u stvarnom iznosu.

Za izvršene zdravstvene usluge osiguranim licima, davalac zdravstvenih usluga dostavlja fakturu u skladu sa aktom o fakturisanju kojeg donosi Republički zavod.

1. Uslovi koji važe samo za zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 9

Ocenu o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa utvrđenom naknadom za rad daje filijala uz prethodno mišljenje nadležne zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa utvrđenom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja osnovane za teritoriju Republike (u daljem tekstu: Institut "Batut"), daje Republički zavod uz prethodno mišljenje Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa utvrđenom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja daje filijala, uz prethodno mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Član 10

Po donošenju ocene o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa utvrđenom naknadom, filijala zaključuje ugovor.

Član 11

Uslov za zaključivanje ugovora i za utvrđivanje naknade za rad je i spisak ugovorenih radnika (u daljem tekstu: Spisak zaposlenih) u zdravstvenoj ustanovi, koji je sastavni deo ugovora.

Spisak zaposlenih sadrži: ime i prezime radnika sa matičnim brojem, stručnu spremu, radno mesto na koje su raspoređeni za obavljanje poslova i zadataka u zdravstvenoj ustanovi po organizacionim jedinicama i službama, odnosno odeljenjima i koeficijente.

Zdravstvena ustanova je obavezna da tokom godine filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavlja podatke o promenama u Spisku zaposlenih.

Ažuriranje Spiska zaposlenih iz stava 3. ovog člana vrši Filijala, koja vodi objedinjen Spisak zaposlenih u elektronskoj formi.

Promene u broju ugovorenih radnika (povećanje, zamena) mogu se vršiti samo uz saglasnost Komisije za racionalizaciju kadrova u zdravstvenim ustanovama koju obrazuje ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: Komisija za racionalizaciju kadrova).

Sastavni deo ugovora za ustanove u kojima rade lekari ovlašćeni za propisivanje lekova na recept je ažuriran izvod iz Registra lekara koji imaju pravo propisivanja lekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 12

Zdravstvena ustanova je odgovorna za primenu propisa kojima je uređen obračun i isplata plata za ugovoreni broj zaposlenih, kao i za izvršenje plana rada koji je osnov za zaključivanje ugovora.

Član 13

Sastavni deo ugovora sa zdravstvenom ustanovom je Lista čekanja sačinjena u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, koje je doneo ministar nadležan za poslove zdravlja, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Član 14

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je i da zdravstvena ustanova donese program racionalizacije (sa finansijskim efektima), koji obuhvata:

1) nabavku lekova i medicinskih sredstava do nivoa optimalnih potreba, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke;

2) sprovođenje racionalne dijagnostike, u skladu sa stavovima medicinske struke;

3) utvrđivanje optimalnih zaliha medicinskih sredstava i lekova, u skladu sa racionalnom farmakoterapijom u lečenju osiguranih lica;

4) preduzimanje mera za obezbeđivanje što višeg kvaliteta zdravstvene zaštite, uz maksimalno vođenje računa o korišćenju materijalnih i kadrovskih resursa;

5) utvrđivanje mera za stalno praćenje potrošnje lekova, krvi i produkata od krvi i medicinskih sredstava po osiguranom licu;

6) vođenje evidencija izvršenih servisa i radova na opremi, kroz servisnu knjižicu o izvršenim radovima, zamenjenim delovima i garantnom roku;

7) vođenje evidencija o korišćenju vozila za prevoz bolesnika i ostalih vozila;

8) da se fakture ispostavljaju u elektronskoj formi, a prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda;

9) preduzimanje ostalih mera racionalizacije, koje je dužna da utvrdi i definiše zdravstvena ustanova.

Zdravstvena ustanova ostvariće pravo na stimulativni deo naknade za rad, pod sledećim uslovima:

1) da ostvari plan rada za tekuću godinu;

2) da nije imala zahteva za povraćaj sredstava, u smislu člana 5. ovog pravilnika;

3) da nije imala nenamenskog trošenja sredstava, i

4) da nema neizmirene, a dospele obaveze na dan 31. decembra 2008. godine.

Davaocu zdravstvenih usluga pravo na stimulativni deo naknade utvrđuje se u postupku sprovođenja konačnog obračuna za 2008. godinu.

Član 15

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je i da zdravstvena ustanova radi sprovođenja programa racionalizacije zaključi ugovor sa izabranim ponuđačem kojeg izabere Republički zavod, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, za nabavku:

1) citostatika sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) lekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji (Lista D - neregistrovani lekovi);

3) lekova: epoetina, pegilovanog interferona alfa, interferona beta, lekova za lečenje od hemofilije;

4) pejsmejkera, kardioverter defibrilatora, stentova u kardiologiji, valvula, graftova, ugradnog materijala u ortopediji;

5) materijala za dijalizu;

6) usluga osiguranja imovine i lica.

Republički zavod u pisanom obliku obaveštava zdravstvenu ustanovu o izboru najpovoljnijeg ponuđača sa kojim zdravstvena ustanova zaključuje ugovor o nabavci dobara iz stava 1. ovog člana.

Republički zavod može, u slučaju poremećaja u snabdevanju, po ovlašćenju zdravstvene ustanove i za njene potrebe, sprovesti postupak javne nabavke za dobra koja nisu sadržana u stavu 1. ovog člana.

Član 16

Uslovi za zaključivanje posebnog ugovora za izvođenje "pilot projekta", sa zdravstvenom ustanovom su:

- da Ministarstvo zdravlja prethodno da saglasnost za izvođenje "pilot projekta" za tekuću godinu,

- da Ministarstvo zdravlja da ocenu, mišljenje i ciljeve za sprovođenje "pilot projekta",

- da zdravstvena ustanova dostavi Ministarstvu zdravlja izveštaj o rezultatima sprovedenog "pilot projekta" iz prethodne godine, ukoliko je isti bio ugovoren i sproveden.

Ugovor se može zaključiti po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekt" sprovodi.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UGOVARANJE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA IZ PLANA MREŽE

1. Naknada za rad zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou

Član 17

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou - domovima zdravlja, kriterijumi za utvrđivanje naknade za rad (za plate i troškove prevoza) su:

1) ugovoreni broj radnika;

2) Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama ("Službeni glasnik RS", broj 106/07) - u daljem tekstu: Uredba o koeficijentima;

3) dodatni koeficijenti (za dežurstvo, prekovremeni rad, minuli rad, pripravnost) prema tipu zdravstvene ustanove;

4) troškovi prevoza na rad i sa rada utvrđeni na nivou Predračuna sredstava za 2007. godinu i uvećani za 6%.

Član 18

Domovima zdravlja koji imaju manji broj ugovorenih radnika u odnosu na normativ utvrđen Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe ("Službeni glasnik RS", broj 43/06 - u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuje se stimulativni deo naknade. Stimulativni deo se utvrđuje kroz odnos potrebnog broja radnika koji je utvrđen Pravilnikom i ugovorenog broja radnika.

Domovi zdravlja iz stava 1. ovog člana mogu, uz saglasnost Komisije za racionalizaciju kadrova u zdravstvenim ustanovama, povećati ugovoreni broj radnika do normativa kadra utvrđenog Pravilnikom, ili deo stimulativnih sredstava primeniti za stimulaciju postojećeg kadra.

Član 19

Kriterijumi za utvrđivanje naknade domovima zdravlja za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal su prosečni troškovi po poseti i po delatnostima zdravstvene zaštite.

Primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana utvrđen je udeo troškova za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal u strukturi cene pregleda koji predstavlja osnov za utvrđivanje naknade domovima zdravlja za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Pored naknade za lekove iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se i sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid, za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tireotrofni i somatotrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, domovima zdravlja koji obezbede prostorne i kadrovske uslove za pružanje logopedskih usluga, obezbeđuju se sredstva za nabavku SAFA aparata.

Član 20

Kriterijum za utvrđivanje naknade za troškove energenata i naknade za ostali materijal domovima zdravlja je Predračun sredstava za 2007. godinu, za te namene, i uvećan za 10,9%.

Član 20a

Izuzetno, Domu zdravlja Apatin, pored naknade iz čl. 17-20. ovog pravilnika, utvrđuju se i sredstva za pružanje usluga produžene rehabilitacije u organizacionoj jedinici "Junaković", a po kriterijumima koji važe za zdravstvene ustanove specijalizovane za produženu rehabilitaciju.

Član 21

Domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ishranu pacijenata utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Član 22

Ukoliko zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se shodno odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - Ugovaranje sa apotekom.

Član 23

Kriterijumi za zaključivanje ugovora sa ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, osim apotekama, su:

1) naknada za rad (plate i troškove prevoza) - po kriterijumima iz člana 17. ovog pravilnika;

2) naknada za lekove - utvrđuje se na nivou Predračuna sredstava za 2007. godinu, i uvećava za 11%;

3) naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal - utvrđuje se na nivou Predračuna sredstava za 2007. godinu, i uvećava za 9%;

4) naknada za energente i ostali materijal - utvrđuje se na nivou Predračuna sredstava za 2007. godinu, i uvećava za 10,9%.

Član 24

U okviru naknade za ostale troškove, utvrđene Finansijskim planom Republičkog zavoda za 2008. godinu, sadržan je deo sredstva za tekuće održavanje oprema, kao i deo sredstava za amortizaciju za nabavku medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema zdravstvene ustanove.

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za ostale troškove iz Predračuna sredstava su:

1) naknada za ostale troškove utvrđena Predračunom sredstava za 2007. godinu i uvećana za 6%;

2) sredstva za nabavku medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema utvrđena primenom procenta od 4,6% na osnovicu iz tačke 1. ovog stava i to:

- 3,6% za nabavku medicinske opreme,

- do 1% za unapređenje informacionog sistema;

Sredstva iz tač. 1. i 2. ovog stava u zbiru čine naknadu za ostale troškove, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, utvrđene Predračunom sredstava.

U okviru sredstava iz stava 1. tačka 1. ovog člana, utvrđuju se sredstva za tekuće održavanje opreme.

Visina sredstava za tekuće održavanje opreme utvrđuje se primenom procentualnog učešća troškova održavanja opreme u naknadi za ostale troškove zdravstvene ustanove u 2007. godini na osnovicu iz stava 1. tačka 1. ovog člana.

Član 25

Kriterijum za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou je okvirna vrednost, koju utvrđuje filijala, do koje lekari zdravstvene ustanove mogu propisivati lekove na recept i određena pomagala koja se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Okvirna vrednost se utvrđuje na osnovu broja lekarskih recepata u 2007. godini i broja stanovnika koji gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 26

Kriterijum za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou je okvirna vrednost do koje lekari zdravstvene ustanove mogu upućivati osigurana lica u zavode za javno zdravlje radi pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije.

Okvirnu vrednost sredstava iz stava 1. ovog člana, filijala utvrđuje prema broju stanovnika koji gravitira zdravstvenoj ustanovi koja upućuje osigurana lica u zavod za javno zdravlje za pružanje usluga iz stava 1. ovog člana.

Član 26a

Ukoliko zdravstvena ustanova prekorači okvirnu vrednost koju je filijala utvrdila u skladu sa čl. 25. i 26. ovog pravilnika, zdravstvena ustanova je dužna da u sprovođenju tromesečnog, odnosno konačnog obračuna naknade, filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi obrazloženje o razlozima prekoračenja.

Ukoliko filijala ne prihvati razloge prekoračenja, obavezna je da izvrši kontrolu propisanih lekova na recept i određenih pomagala, odnosno izdavanja uputa kojima se osigurana lica upućuju u zavod za javno zdravlje za usluge iz člana 26. ovog pravilnika.

2. Naknada za rad zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost

Član 27

Kriterijumi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, kao i za utvrđivanje okvirne naknade za rad za 2008. godinu su:

1) tim, utvrđen na osnovu normativa predviđenih Pravilnikom, za pružanje stomatoloških usluga u skladu sa članom 41. Zakona i opštim aktom o sadržaju i obimu prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2008. godinu;

2) ostali direktni i indirektni troškovi po kriterijumima za ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Zdravstvenim ustanovama kojima je, primenom kriterijuma iz stava 1. tačka 1. ovog člana, utvrđen manji broj timova od minimuma propisanog članom 3. tačka 4. Pravilnika, utvrđuje se naknada za rad za propisani minimum stomatoloških timova.

Cene stomatoloških usluga, koje pružaju zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana utvrđuje se opštim aktom Republičkog zavoda.

Pored naknade utvrđene u stavu 1. tačka 1. ovog člana, domovima zdravlja Bujanovac, Medveđa i Preševo obezbeđuje se i naknada po Zaključku Vlade Republike Srbije 05 broj 121-14320/2000-2 od 18. decembra 2001. godine.

Član 28

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, do donošenja normativa od strane Ministarstva zdravlja.

Član 29

Zdravstvenim ustanovama koje imaju organizovanu hitnu stomatološku zdravstvenu zaštitu u neprekidnom trajanju od 24 časa, naknada za plate za tri tima (tri doktora stomatologije i tri stomatološka tehničara) utvrđuje se shodno kriterijumima iz člana 17. stav 1. tač. 2. i 3. ovog pravilnika.

Utvrđena naknada iz stava 1. ovog člana ne zavisi od planiranog obima rada hitne stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenog planom rada zdravstvene ustanove.

Član 29a

Zdravstvena ustanova koja pruža stomatološke usluge na primarnom nivou, uključujući preventivne stomatološke usluge, naknadu utvrđenu Predračunom sredstava, odnosno ugovorenu naknadu za 2008. godinu, pravda dostavljanjem fakture za pružene stomatološke usluge najmanje u vrednosti 65% ugovorene naknade. Preostali deo do visine vrednosti ugovorene naknade čini vrednost otkupa plana rada za pružanje hitnih stomatoloških usluga.

Zdravstvenoj ustanovi koja nije pružila i fakturisala stomatološke usluge u vrednosti 65% ugovorene naknade, naknada se srazmerno umanjuje za vrednost neizvršenih usluga.

2a. Stimulativni deo naknade za izabranog lekara, izabranog stomatologa i medicinske sestre

Član 29b

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, domovima zdravlja i ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou obezbeđuju se sredstva za stimulativni deo naknade izabranim lekarima i izabranim stomatolozima.

Stimulativni deo naknade izabranom lekaru i izabranom stomatologu, iznosi neto jedan dinar mesečno po osiguranom licu koje je potpisalo izjavu da bira izabranog lekara, odnosno izabranog stomatologa.

Ukoliko je izabrani lekar, odnosno izabrani stomatolog odsutan sa rada u slučajevima iz člana 25. Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ("Službeni glasnik RS", br. 116/06, 16/07 - ispravka, 38/07, 45/07 - ispravka, 97/07 i 127/07), pravo na stimulativni deo naknade iz stava 2. ovog člana ima lekar, odnosno stomatolog koji privremeno zamenjuje izabranog lekara, odnosno izabranog stomatologa.

Pored naknade iz stava 2. ovog člana, domovima zdravlja i ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, obezbeđuju se i sredstva za stimulativni deo naknade medicinskim sestrama, koje rade u timu sa izabranim lekarom, odnosno izabranim stomatologom, u visini od neto 0,40 dinara mesečno po osiguranom licu koje je potpisalo izjavu da bira izabranog lekara, odnosno izabranog stomatologa. Ova sredstva zaposlenim medicinskim sestrama koje rade u timu sa izabranim lekarom, odnosno izabranim stomatologom, raspoređuje dom zdravlja, odnosno druga zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Član 29v

Za obezbeđivanje stimulativnog dela naknade iz člana 29b st. 1. i 4. ovog pravilnika, domovi zdravlja, odnosno druge zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na primarnom nivou dužne su da sačine spisak izabranih lekara, izabranih stomatologa, odnosno medicinskih sestara koji rade u timu sa izabranim lekarom, odnosno izabranim stomatologom.

Spisak iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće elemente: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, zanimanje, vrsta specijalizacije, radno mesto i organizaciona jedinica.

Spisak iz stava 1. ovog člana, domovi zdravlja, odnosno ostale zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite dostavljaju filijali najkasnije do 20-og u tekućem mesecu za prethodni mesec.

Domovima zdravlja i ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite, sredstva iz člana 29b st. 1. i 4. ovog pravilnika, obezbeđuje Republički zavod. Ova sredstva su namenska i ne mogu da se koriste za finansiranje drugih potreba.

3. Naknada za rad zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou

Član 30

Naknada za rad (plate i troškovi prevoza) zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se shodno kriterijumima iz člana 17. ovog pravilnika.

Član 31

Kriterijum za utvrđivanje naknade za troškove energenata i naknade za ostali materijal zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou je Predračun sredstava za 2007. godinu, za te namene, i uvećan za 10,9%.

Član 32

Naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, utvrđuje se u visini sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2007. godinu.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih je došlo do povećanja obima rada i uvođenja novih metoda u lečenju, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal povećava se u visini tako utvrđenih troškova.

Naknada za krv i produkte od krvi, utvrđuje se u visini sredstava za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2007. godinu i uvećava za 6%.

Član 33

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za implantate su:

1) u ortopediji (endoproteze) - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove, u okviru i van plana rada, za period januar-septembar 2007. godine, projektovan na godišnjem nivou;

2) u ortopediji (ostali ugradni materijal) - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove u okviru plana rada, za period januar-septembar 2007. godine, projektovan na godišnjem nivou;

3) u kardiohirurgiji i kardiologiji, za:

3.1. valvule, ringove i pačeve - nivo sredstava za ove namene utvrđen Predračunom sredstava za 2007. godinu i izvršeni obim rada zdravstvene ustanove u 2007. godini, u okviru i van plana rada,

3.2. pejsmejkere - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove u 2007. godini, planirano povećanje obima rada u 2008. godini i uvođenje novih kapaciteta,

3.3. stentove - planirano povećanje obima rada u 2008. godini, povećanje kapaciteta i uvođenje novih medicinskih tehnologija u 2008. godini,

3.4. graftove - nivo sredstava za ove namene utvrđen Predračunom sredstava za 2007. godinu, nivo sredstava po sprovedenoj javnoj nabavci Republičkog zavoda za graftove u 2007. godini i izvršeni obim rada zdravstvene ustanove u 2007. godini;

4) ostali implantati (izuzev mrežica i staplera) - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove, u okviru i van plana rada, za period januar-septembar 2007. godine projektovan na godišnjem nivou;

5) mrežice i stapleri:

5.1. ugovorena naknada za 2007. godinu uvećana za 10% - za zdravstvene ustanove sa kojima je ova vrsta usluga ugovorena u 2007. godini,

5.2. obim rada za period januar-septembar 2007. godine sveden na godišnji nivo, izvršen po indikacijama koje su važile za zdravstvene ustanove iz podtačke 5.1. - za zdravstvene ustanove sa kojima ova vrsta zdravstvenih usluga nije ugovorena za 2007. godinu.

Član 34

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2007. godine, na osnovu podataka dostavljenih iz dijaliznih centara objedinjenih od strane Instituta "Batut";

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda;

3) učešće dijalizatora (po vrstama) na ukupan broj hemodijaliza;

4) za lekove za dijalizu - epoetin, kriterijum iz 2007. godine i cena tog leka utvrđena po sprovedenoj poslednjoj javnoj nabavci Republičkog zavoda u 2007. godini.

Član 35

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za lekove za hemofiliju su broj osiguranih lica koji koriste lekove za hemofiliju i utrošak lekova po osiguranom licu.

Član 36

Naknada za citostatike sa Liste lekova utvrđuje se na osnovu utroška ovih lekova, po vrsti i količini, za period januar-septembar 2007. godine projektovanog na godišnjem nivou uz povećanje naknade zdravstvenim ustanovama koje u lečenju osiguranih lica koriste lek Oxaliplatin.

Naknada za citostatike po posebnom režimu (Lista lekova "C") utvrđuje se na osnovu broja osiguranih lica koji koriste ove lekove, indikacija za korišćenje leka i utroška ove vrste lekova po osiguranom licu, za period januar-septembar 2007. godine.

Član 37

Kriterijum za utvrđivanje naknade za ishranu u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2007. godinu i uvećana za 6%.

Član 38

U okviru naknade za ostale troškove, utvrđene Finansijskim planom Republičkog zavoda za 2008. godinu, sadržan je deo sredstva za tekuće održavanje opreme, kao i deo sredstava za amortizaciju za nabavku medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema zdravstvene ustanove.

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za ostale troškove iz Predračuna sredstava su:

1) naknada za ostale troškove utvrđena Predračunom sredstava za 2007. godinu i uvećana za 6%;

2) sredstva za nabavku medicinske opreme i za unapređenje informacionog sistema utvrđena primenom procenta od 4,6% na osnovicu iz tačke 1. ovog stava i to:

- 3,6% za nabavku medicinske opreme,

- do 1% za unapređenje informacionog sistema.

Izuzetno od stava 2. tačka 1. ovog člana, kriterijum za kliničke centre je naknada za ostale troškove utvrđena Predračunom sredstava za 2007. godinu, umanjena za sredstva namenski utvrđena za zaključivanje ugovora sa drugim zdravstvenim ustanovama u 2007. godini, i uvećana za 6%.

Ukupna sredstva iz stava 2., odnosno ukupna sredstva iz stava 3. i stava 2. tač. 2. ovog člana, čine naknadu za ostale troškove, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, utvrđene Predračunom sredstava.

U okviru sredstava iz stava 1. tačka 1. ovog člana, utvrđuju se sredstva za tekuće održavanje opreme.

Visina sredstava za tekuće održavanje opreme utvrđuje se primenom procentualnog učešća troškova održavanja opreme u naknadi za ostale troškove zdravstvene ustanove u 2007. godini na osnovicu iz stava 1. tačka 1. ovog člana.

Član 39

Za određene vrste zdravstvenih usluga koje će utvrditi Republički zavod i koje se pružaju na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene delatnosti, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva po pružanju tih zdravstvenih usluga, u okviru ili pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, a po cenama koje utvrdi Republički zavod.

Član 40

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se i sredstva za usluge pružene osiguranim licima sa liste čekanja iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, ortopedije, oftalmologije i magnetne rezonance, izvršene iznad obima utvrđenog planom rada, po cenama, odnosno naknadama koje utvrđuje Republički zavod, a u visini ispostavljene fakture po osiguranom licu.

Član 41

Za izvršene usluge iz člana 40. ovog pravilnika iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se cena za izvršenu uslugu i to:

1) koronarografija-kateterizacija - 37.233,00 dinara;

2) revaskularizacija miokarda metodom PTCA (bez uračunate cene stenta) - 111.997,00 dinara;

3) revaskularizacija miokarda koronarnim premošćenjem (bay-pass) - 223.448,00 dinara;

4) inplantacija valvule (bez uračunate cene valvule) - 252.193,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, krvi i krvnih derivata, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala i bolesničkih dana sadržanih u strukturi cene.

Za usluge iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, pored cena iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi priznaje se vrednost ugradnog materijala i to: stentova ili valvula, po cenama koje su utvrđene ugovorom zaključenim sa izabranim dobavljačem u postupku javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Član 42

Za izvršene usluge iz člana 40. ovog pravilnika iz oblasti ortopedije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju endoproteze kuka (cementne) - 28.583,00 dinara;

2) za ugradnju endoproteze kuka (bezcementne) - 30.149,00 dinara;

3) za ugradnju endoproteze kolena - 31.857,00 dinara;

4) za ugradnju unutrašnjeg fiksatora kičme (po tipu - Miami-Moss) - 91.656,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Za usluge ugradnje proteza, koje nisu sadržane u stavu 1. ovog člana, a izvršene su iznad obima utvrđenog planom rada, obezbeđuju se sredstva za stvarne troškove lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, za izvršenu uslugu po osiguranom licu, a priznaju se na osnovu ispostavljene fakture.

Za usluge iz oblasti ortopedije zdravstvenoj ustanovi pored naknade iz st. 1. i 3. ovog člana priznaje se vrednost implantata, a po cenama koje su utvrđene ugovorom zaključenim sa izabranim dobavljačem po sprovedenoj javnoj nabavci.

Član 43

Za izvršene usluge iz člana 40. ovog pravilnika iz oblasti oftalmologije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju intraokularnih fleksibilnih sočiva - 18.000,00 dinara;

2) za ugradnju intraokularnih rigidnih sočiva - 11.000,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala i sočiva.

Član 43a

Za izvršene usluge iz člana 40. ovog pravilnika koje se odnose na magnetnu rezonancu, zdravstvenoj ustanovi priznaju se cene:

1) za magnetnu rezonancu sa kontrastom - 14.064,00 dinara,

2) za magnetnu rezonancu bez kontrasta - 6.384,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala i indirektni troškovi.

Član 44

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje i naknada za zdravstvene usluge veštačke oplodnje i za asistiranu ljudsku reprodukciju, i to za:

1) klasični metod veštačke oplodnje - IVF - 271.384,00 dinara;

2) metod veštačke oplodnje - In vitro maturacija jajne ćelije - 285.676,00 dinara;

3) metod veštačke oplodnje - ICSI - mikrofertilizacija - 287.174,00 dinara.

U iznos naknade za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi: lekova, anestetika, hormona, medijuma, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Član 45

Za zdravstvene usluge iz čl. 41-44. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada po dostavljenoj fakturi o izvršenoj usluzi po osiguranom licu, po ceni, odnosno u visini naknade utvrđene ovim pravilnikom.

Član 46

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, obezbeđuju se sredstva, u visini stvarnih troškova potrebnih po osiguranom licu, za lekove i medicinska sredstva i to za:

1) transplantaciju bubrega i jetre;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) lečenje dece do 18 godina koja su obolela od fenilketonurije;

4) lečenje cistične fibroze;

5) biološku terapiju za lečenje dece obolele od poliartikularnog juvenilnog artritisa uzrasta od 4 do 26 godina života, kao i posle navršenih 26 godina života u slučaju kada je lečenje biološkom terapijom započeto pre navršenih 26 godina života i za odrasle pacijente sa aktivnim reumatoidnim artritisom sa neadekvatnim odgovorom na metotreksat ili druge imunosupresivne lekove tokom 6 meseci terapije;

6) perkutanu vertebroplastiku;

7) lekove za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, obezbeđuju se sredstva za obezbeđivanje osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, obezbeđuju se sredstva za lekove i medicinska sredstva za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu, u visini od 350.000,00 dinara, a za svaku izvršenu uslugu transplatacije koštane srži osiguranom licu-detetu, sredstva za lekove i medicinska sredstva, u visini od 726.000,00 dinara.

Član 47

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu iz člana 41. ovog pravilnika, za lečenje akutnog infarkta miokarda, obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava, a po cenama iz člana 41. ovog pravilnika, u skladu sa sprovedenom procedurom.

4. Ugovaranje sa apotekom

Član 48

Kriterijumi za zaključivanje ugovora sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica su:

- broj i vrednost realizovanih lekarskih recepata, i

- broj osiguranih lica koji gravitiraju toj apoteci.

Ugovorena naknada apoteke iz stava 1. ovog člana obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene Pravilnikom o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički zavod priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Uz naknadu iz st. 2., 3. i 4. ovog člana, priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/04, 86/04, 61/05 i 61/07).

Član 49

Apoteka je obavezna da obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova za osigurana lica Republičkog zavoda primenjujući načela ekonomičnosti i efikasnosti.

Član 50

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

Apoteka sa kojom je filijala zaključila ugovor, dužna je da obezbedi obradu lekarskih recepata i obrazaca za propisivanje pomagala koji omogućuju filijali Republičkog zavoda kontrolu ispravnosti izdavanja lekova i pomagala kao i fakturisanja sa odgovarajućim podacima po osiguranim licima, zdravstvenim ustanovama, lekarima, vrsti, poreklu, ceni leka i drugim podacima koje utvrdi Republički zavod.

Član 51

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Član 52

Apoteka je obavezna da prioritetno izda propisani lek na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Apoteka je obavezna da vodi podatke o vrsti i količini lekova koje je izdala u skladu sa stavom 2. ovog člana i da o tome dostavlja filijali tromesečni izveštaj.

Član 53

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkom zavodu preko filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

Faktura se ispostavlja u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

5. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju

Član 54

Ugovor sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije kao i bolničkog lečenja za one zdravstvene ustanove za koje je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost specijalizovane produžene rehabilitacije za sva osigurana lica.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana filijala može ugovoriti pružanje ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području te filijale.

Član 55

Naknada za vršenje zdravstvenih usluga specijalizovane produžene rehabilitacije utvrđena je na osnovu potrebnog broja b.o. dana za potrebe osiguranih lica po cenama koje utvrđuje Upravni odbor Republičkog zavoda, naknada za ambulantno-polikliničke usluge po cenama iz Cenovnika zdravstvenih usluga u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Cenovnik), a naknada za bolničko lečenje u zavisnosti od tipa bolnice po kriterijumima iz ovog pravilnika za sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Naknada za bolničko lečenje obuhvata i sredstva za ambulantno-polikliničke usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja.

6. Ugovaranje sa ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 56

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata i sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost transfuzije krvi i zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost sudske medicine, za zdravstvene usluge koje pružaju osiguranim licima koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama, zaključuje filijala na čijem području se nalazi zdravstvena ustanova za sva osigurana lica Republičkog zavoda.

Usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuju se planom rada koji je sastavni deo ugovora.

Član 57

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 56. ovog pravilnika utvrđuje se za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, za zdravstvene usluge koje se pružaju osiguranim licima, a po cenama iz Cenovnika.

Član 58

Republički zavod, odnosno filijala zaključuje ugovor sa zdravstvenom ustanovom za:

1) izradu i sprovođenje plana o potrebnim količinama vakcina i humanog antirabičnog imunoglobulina,

2) čuvanje i distribuciju vakcina i imunoglobulina antirabičnim stanicama,

3) dostavljanje izveštaja o utrošku vakcina i imunoglobulina;

4) za usluge laboratorijske dijagnostike besnila.

7. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost javnog zdravlja

Član 59

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, i to za:

1) zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije;

2) zdravstvene usluge epidemiologije;

3) sprovođenje antirabične zaštite, obavezne imunizacije eksponiranih lica protiv hepatitisa B i gripa;

4) poslove i zadatke socijalne medicine.

Ugovorena naknada za usluge iz stava 1. tač. 1), 2) i 4) ovog člana utvrđuje se na osnovu procentualnog učešća pojedinih zdravstvenih usluga i delatnosti, koje su prioritetne za očuvanje zdravlja osiguranih lica, a do nivoa naknade utvrđene Predračunom sredstava.

Sredstva za usluge i poslove iz stava 1. tačka 3. ovog člana sadržana su u naknadi utvrđenoj za zdravstvene usluge epidemiologije.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana obavlja u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Službeni glasnik RS", broj 11/06) - u daljem tekstu: Pravilnik o imunizaciji.

Zdravstvenoj ustanovi iz stava 1. ovog člana sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ugovorena naknada za 2007. godinu, utvrđuje se za:

1) plate za ugovoreni broj radnika, shodno kriterijumima iz člana 17. stav 1. tač. 2. i 3. ovog pravilnika i u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srbije, 05 broj 02-4586/2003-001 od 17. jula 2003. godine;

2) troškove prevoza na rad i sa rada, i

3) troškove laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

IV KRITERIJUM ZA UGOVARANJE SA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD

Član 60

Kriterijum za ugovaranje sa ustanovom socijalne zaštite je pružanje zdravstvene zaštite obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem osiguranim licima Republičkog zavoda smeštenim u ustanovama socijalne zaštite.

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem području je sedište te ustanove.

Član 61

Naknada za rad ustanovama socijalne zaštite utvrđuje se u visini sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2008. godinu, a do donošenja Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o koeficijentima i rebalansa Finansijskog plana Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2008. godinu.

Naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se na nivou Predračuna sredstava za 2007. godinu i uvećava za 6%.

V UGOVARANJE SA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA KOJE NISU U PLANU MREŽE I SA PRIVATNOM PRAKSOM

Član 62

Filijala Republičkog zavoda može zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže. Ugovor se može zaključiti za vrstu i broj zdravstvenih usluga koje se ne mogu obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, uz mišljenje Instituta "Batut" i saglasnosti Ministarstva zdravlja.

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga, koje utvrđuje Republički zavod ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama, za potrebe osiguranih lica.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga.

Član 63

Izuzetno od člana 62. stav 2. ovog pravilnika sa zavodom za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) utvrđuje se naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima na način utvrđen članom 23. ovog pravilnika.

Član 64

ZZZR je dužan da plan rada usaglasi sa visinom naknade utvrđene Predračunom sredstava.

Usaglašenost plana rada sa Predračunom sredstava ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Član 65

Izuzetno od člana 62. stav 2., Stomatološkom fakultetu iz Beograda, utvrđuje se naknada za rad shodno kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, a do donošenja normativa od strane Ministarstva zdravlja.

Usaglašenost plana rada sa Predračunom sredstava ceni filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana uz mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Na ugovorne odnose sa Stomatološkim fakultetom iz Beograda i ZZZR shodno se primenjuju član 11. st. 1-4. i član 12. ovog pravilnika.

Član 66

Filijala može zaključiti ugovor o snabdevanju osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim pomagalima sa apotekom van Plana mreže, u skladu sa zakonom.

Član 67

Za potrebe osiguranih lica, filijala može zaključiti ugovor i sa privatnom praksom o propisivanju lekova sa Liste lekova, ali samo ukoliko privatna praksa pruža zdravstvenu zaštitu iz delatnosti doma zdravlja, odnosno obavlja određene poslove iz primarne zdravstvene zaštite.

Ugovor sa privatnom praksom iz stava 1. ovog člana, zaključuje se za propisivanje lekova iz oblasti: opšte medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije.

Lekaru u privatnoj praksi sa kojom filijala zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana, Republički zavod dodeljuje identifikacioni broj.

Filijala je u obavezi da prati i analizira potrošnju lekova propisanih od strane lekara u privatnoj praksi sa kojima je zaključen ugovor.

VI ZAKLJUČIVANJE UGOVORA RADI SNABDEVANJA OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 68

Republički zavod će, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, izvršiti izbor ponuđača sa kojima će zaključiti ugovore za snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima u 2008. godini, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje pravo na pomagala, a do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda.

Ponuđač sa kojim se zaključi ugovor obavezan je da osiguranom licu obezbedi medicinsko-tehničko pomagalo po utvrđenim standardima, kao i usluge održavanja utvrđene opštim aktom iz stava 1. ovog člana.

Član 69

Ponuđač iz člana 68. ovog pravilnika za izdata medicinsko-tehnička pomagala i izvršene usluge, ispostavlja fakturu filijali koja je utvrdila svojstvo osiguranog lica i overila obrazac za propisivanje pomagala.

VII ZAKLJUČIVANJE UGOVORA RADI OBEZBEĐIVANJA CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 70

Radi realizacije objedinjenog plana imunizacije, kojeg izrađuje Institut "Batut" u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji, Republički zavod zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor o obezbeđivanju centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike.

Član 71

Institut "Batut", na osnovu ovlašćenja koje je sadržano u ugovoru iz člana 70. ovog pravilnika, zaključuje ugovor o nabavci vakcina i imunobioloških preparata sa najpovoljnijim ponuđačem koga je u postupku javne nabavke izabrao Republički zavod.

VIII OBRAČUN PRIPADAJUĆE NAKNADE ZA IZVRŠENE ZDRAVSTVENE USLUGE

Član 72

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala na čijem je području sedište davaoca zdravstvenih usluga, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine, kao i po isteku godine koji se utvrđuje kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvenih usluga koju vrši filijala iz stava 1. ovog člana;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana Republičkog zavoda za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za prvo tromesečje i za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2. i 3. ovog člana.

Član 73

Ukoliko filijala posle izmirenja utvrđenih obaveza raspolaže na podračunu slobodnim sredstvima, ta sredstva može, uz saglasnost komisije koju obrazuje Republički zavod, preneti zdravstvenoj ustanovi na svom području za sprovođenje zdravstvene zaštite za sve ugovorene namene osim za plate i prevoz, a konačnim godišnjim obračunom sa zdravstvenom ustanovom utvrđuje se ukupno pripadajuća naknada za pruženu zdravstvenu zaštitu osiguranim licima.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana za filijale sa područja Autonomne pokrajine Vojvodine daje komisija, koju obrazuje Pokrajinski zavod, o čemu obaveštava Direkciju Republičkog zavoda.

Član 74

Konačnim godišnjim obračunom filijala utvrđuje ukupno pripadajuću naknadu davaocima zdravstvenih usluga za sprovođenje ugovora, u skladu sa aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje obračun pripadajuće naknade davaocima zdravstvenih usluga za izvršene zdravstvene usluge.

Član 75

U toku godine Republički zavod, odnosno filijala može zdravstvenoj ustanovi u okviru ugovorene naknade po Predračunu sredstava, a prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

IX IZMENE UGOVORA

Član 76

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor, koja zajedno sa svojim obrazloženim mišljenjem i stavom predlog za izmenu ugovora dostavlja Komisiji za pripremu predloga za izmenu ugovora.

Ako Upravni odbor Republičkog zavoda, na predlog Komisije, donese odluku o prihvatanju inicijative za izmenu ugovora, zaključuje se sa davaocem zdravstvenih usluga ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 77

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2008. godine promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrdiće filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava utvrđenih, po namenama, Predračunom sredstava zdravstvenoj ustanovi pre statusne promene.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u Predračunu sredstava.

Član 78

Rok za zaključivanje ugovora po ovom pravilniku je 30 dana od dana početka primene ovog pravilnika.

Ukoliko davalac zdravstvenih usluga ne zaključi ugovor o pružanju zdravstvene zaštite do roka utvrđenog u stavu 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi i drugom davaocu zdravstvenih usluga iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja plaćaće se samo troškovi pruženih zdravstvenih usluga hitne medicinske pomoći, u skladu sa članom 183. stav 1. Zakona.

Član 78a

Ovlašćuje se direktor Republičkog zavoda da utvrdi prečišćen tekst Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2008. godinu.

Prečišćen tekst Pravilnika objaviće se i na sajtu Republičkog zavoda www.rzzo.sr.gov.yu.

Član 79

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. januara 2008. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2008. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 37/2008)

Član 18

Po dobijanju saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, ovaj pravilnik objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2008. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 42/2008)

Član 6

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a član 29b primenjuje se od 1. maja 2008. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2008. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 57/2008)

Član 5

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

PREDRAČUN ZA 2008. GODINU

 

Naziv ustanove

Plate

Naknada
troškova
prevoza

Ostali
indirektni
troškovi

Lekovi
u ZU

Krv i
produkti
od krvi

Sanitetski i
medicinski
potrošni i
ugradni
materijal

Materijal
za dijalizu
i lekovi za
bolesti krvi i
krvotvornih
organa

Ishrana
bolesnika

Lekovi na
recept i
pomagala
preko
apoteka

Participacija

Ukupna
naknada
umanjena za
participaciju

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

001

DZ B TOPOLA

170.605

4.684

29.969

4.410

226

2.943

 

531

105.274

16.224

302.418

002

DZ M IĐOŠ

42.297

886

8.256

1.506

 

991

 

 

33.328

5.289

81.975

 

DZ SUBOTICA

363.387

14.652

64.179

10.039

 

5.199

 

 

 

6.634

450.822

 

OB SUBOTICA

879.313

28.161

120.425

88.353

14.066

110.528

38.925

24.665

 

9.015

1.295.421

005

AP SUBOTICA

 

 

 

 

 

 

 

 

396.810

53.388

343.422

Subotica

1.455.602

48.383

222.829

104.308

14.292

119.661

38.925

25.196

535.412

90.550

2.474.058

006

DZ ŽITIŠTE

64.830

2.991

10.367

2.330

 

1.527

 

 

44.761

7.208

119.598

007

DZ N BEČEJ

80.022

1.068

12.780

2.868

 

1.880

 

 

77.646

7.769

168.495

008

DZ SEČANJ

56.528

1.709

11.273

2.044

 

1.343

 

 

37.543

6.132

104.308

009

DZ S CRNJA

40.883

1.105

8.190

1.381

 

908

 

 

26.370

4.332

74.505

010

ZC ZRENJANIN

1.123.573

26.438

177.529

79.565

3.955

84.359

64.290

18.196

 

13.292

1.564.613

012

SP B ZRENJANIN

95.460

2.906

14.355

6.413

 

2.765

 

6.706

 

 

128.605

014

AP ZRENJANIN

 

 

 

 

 

 

 

 

415.279

57.867

357.412

Zrenjanin

1.461.296

36.217

234.494

94.601

3.955

92.782

64.290

24.902

601.599

96.600

2.517.536

015

DZ ADA

67.052

2.273

9.986

2.330

 

1.527

 

 

50.074

7.474

125.768

016

DZ KANJIŽA

106.375

2.349

18.309

3.185

 

2.089

 

 

58.421

10.093

180.635

017

DZ N KNEŽEVAC

74.185

1.357

12.903

2.811

499

1.713

 

3.622

27.252

4.463

119.879

018

DZ ČOKA

36.464

649

6.702

1.372

 

898

 

 

25.097

4.251

66.931

019

ZC SENTA

342.773

5.702

58.601

36.507

4.577

37.010

 

10.156

67.165

12.941

549.550

020

ZC KIKINDA

505.540

12.685

80.615

39.966

2.692

43.522

59.902

10.191

 

6.472

748.641

021

SP B N KNEŽEVAC

103.772

1.527

17.207

15.027

 

1.145

 

13.415

 

 

152.093

024

AP KIKINDA

 

 

 

 

 

 

 

 

163.554

23.222

140.332

Kikinda

1.236.161

26.542

204.323

101.198

7.768

87.904

59.902

37.384

391.563

68.916

2.083.829

025

DZ ALIBUNAR

86.343

2.813

14.450

2.583

 

1.697

 

 

54.247

8.675

153.458

026

DZ B CRKVA

70.435

2.619

14.669

1.982

 

1.299

 

 

51.875

7.788

135.091

027

DZ KOVAČICA

85.788

2.543

16.214

3.029

 

1.987

 

 

67.190

11.035

165.716

028

DZ KOVIN

115.792

5.104

16.270

4.146

 

2.720

 

 

81.682

12.894

212.820

029

DZ OPOVO

45.069

1.529

7.555

1.163

 

761

 

 

29.058

4.626

80.509

030

DZ PLANDIŠTE

46.486

1.407

11.656

1.374

 

901

 

 

43.366

5.657

99.533

031

ZC VRŠAC

475.636

12.152

65.962

41.474

2.080

30.751

36.828

10.054

136.396

24.495

786.838

032

ZC PANČEVO

1.183.377

34.536

156.696

98.291

11.791

92.192

72.439

24.114

 

14.662

1.658.774

033

SP B B CRKVA

88.272

1.949

16.873

9.488

 

3.811

 

9.842

 

 

130.235

034

SP B VRŠAC

269.852

7.651

69.938

26.378

 

1.366

 

37.672

 

 

412.857

035

SP B KOVIN

287.697

6.640

65.645

29.074

 

5.313

 

42.681

 

 

437.050

037

AP PANČEVO

 

 

 

 

 

 

 

 

386.762

51.467

335.295

Pančevo

2.754.747

78.943

455.928

218.982

13.871

142.798

109.267

124.363

850.576

141.299

4.608.176

038

DZ APATIN

134.388

5.702

37.018

4.324

 

2.830

 

 

82.944

13.732

253.474

039

DZ KULA

172.070

3.505

23.066

5.467

 

3.580

 

 

140.505

22.167

326.026

040

DZ ODŽACI

147.376

4.122

27.114

4.166

 

2.398

 

1.181

92.621

15.731

263.247

041

ZC SOMBOR

1.103.529

27.557

178.956

107.650

9.348

90.419

54.273

29.822

 

14.209

1.587.345

043

AP SOMBOR

 

 

 

 

 

 

 

 

297.361

41.535

255.826

Sombor

1.557.363

40.886

266.154

121.607

9.348

99.227

54.273

31.003

613.431

107.374

2.685.918

044

DZ BAČ

47.882

1.648

10.099

2.212

 

1.451

 

 

30.426

5.190

88.528

045

DZ B PALANKA

218.960

4.182

28.456

6.330

 

4.143

37.624

 

144.801

23.275

421.221

046

DZ B PETROVAC

41.582

1.163

8.316

1.882

 

1.235

 

 

34.920

5.477

83.621

047

DZ BEOČIN

54.473

1.593

11.840

1.888

 

1.241

 

 

34.655

5.459

100.231

048

DZ BEČEJ

148.114

3.623

22.208

4.390

 

2.874

 

 

83.405

13.734

250.880

049

DZ ŽABALJ

79.558

2.266

14.227

3.000

 

1.970

 

 

44.126

8.276

136.871

050

DZ SRBOBRAN

58.383

1.550

8.297

2.229

 

1.462

 

 

40.866

6.459

106.328

051

DZ TEMERIN

73.188

2.606

10.649

2.945

 

1.933

 

 

67.281

10.632

147.970

052

DZ TITEL

47.653

1.170

7.777

1.879

 

1.231

 

 

34.489

5.872

88.327

 

DZ N SAD

948.750

27.337

95.553

33.882

 

22.175

 

 

 

17.826

1.109.871

 

ZAVOD ZA HMP N SAD

173.969

5.133

29.445

1.840

 

1.827

 

 

 

 

212.214

054

ZC VRBAS

484.322

13.799

74.307

34.462

4.765

42.433

28.047

9.116

127.978

21.497

797.732

056

ZZ REUM N SAD

64.978

1.765

10.686

364

 

151

 

7.297

 

869

84.372

058

ONKOLOGIJA N SAD

400.696

11.359

154.707

453.044

6.884

71.385

 

20.999

 

 

1.119.074

059

INST PL BOL N SAD

419.043

13.589

151.247

140.219

6.556

64.680

 

25.488

 

 

820.822

060

INST KVB N SAD

416.648

13.148

210.634

104.829

22.138

667.483

 

18.730

 

2.792

1.450.818

061

INST ZZ DECE I OML N SAD

567.348

28.937

96.433

83.451

11.011

76.304

 

30.843

 

 

894.327

062

STOMAT KL N SAD

63.175

1.275

6.013

918

 

2.455

 

1.011

 

 

74.847

063

KC N SAD

2.044.823

69.227

467.602

531.712

77.058

430.912

92.146

52.872

 

17.002

3.749.350

064

ZZZ RADNIKA N SAD

29.520

783

2.239

1.196

 

829

 

 

 

647

33.920

065

ZZZ STUDENATA N SAD

44.536

859

4.327

2.903

 

931

 

 

 

 

53.556

067

AU N SAD

 

 

 

 

 

 

 

 

1.002.794

139.521

863.273

Novi Sad

6.427.601

207.012

1.425.062

1.415.575

128.412

1.399.105

157.817

166.356

1.645.741

284.528

12.688.153

068

DZ INĐIJA

173.831

6.539

21.547

5.700

 

3.735

 

 

114.718

17.948

308.122

069

DZ PEĆINCI

71.147

2.788

13.050

2.595

 

1.703

 

 

37.077

7.163

121.197

070

DZ RUMA

189.819

5.255

30.309

6.327

 

4.320

 

590

124.942

19.658

341.904

 

DZ IRIG

20.976

546

5.483

1.273

 

836

 

 

25.043

3.935

50.222

071

DZ S PAZOVA

206.320

5.673

38.445

7.928

 

5.196

 

 

123.028

19.730

366.860

072

DZ ŠID

133.524

3.266

21.380

4.157

 

2.719

 

 

81.465

13.552

232.959

073

ZC S MITROVICA

867.474

21.649

127.169

62.335

4.483

99.149

93.133

17.280

 

11.075

1.281.597

077

AP S MITROVICA

 

 

 

 

 

 

 

 

234.910

33.609

201.301

Sremska Mitrovica

1.663.091

45.716

257.383

90.315

4.483

117.658

93.133

17.870

741.183

126.670

2.904.162

078

DZ BOGATIĆ

117.219

1.369

13.503

3.411

 

2.237

 

 

 

1.638

136.101

079

DZ LJUBOVIJA

73.612

488

11.560

2.803

 

1.706

 

1.067

 

1.004

90.232

080

ZC LOZNICA

874.136

14.920

118.489

73.171

10.182

46.007

45.069

19.486

 

11.185

1.190.275

 

DZ VLADIMIRCI

55.264

2.273

8.513

1.980

 

1.296

 

 

 

986

68.340

 

DZ KOCELJEVA

49.423

1.447

7.650

1.604

 

1.052

 

 

 

757

60.419

 

DZ ŠABAC

355.957

7.320

50.025

10.553

 

6.893

 

 

 

5.524

425.224

 

OB ŠABAC

764.036

12.263

121.572

85.050

10.002

80.997

72.971

28.707

 

8.513

1.167.085

084

AU LOZNICA

 

 

 

 

 

 

 

 

284.305

38.695

245.610

085

AU ŠABAC

 

 

 

 

 

 

 

 

474.976

62.587

412.389

Šabac

2.289.647

40.080

331.312

178.572

20.184

140.188

118.040

49.260

759.281

130.889

3.795.675

086

DZ UB

74.333

1.464

9.021

3.017

 

1.973

 

 

 

1.537

88.271

087

ZC VALJEVO

1.217.120

9.643

170.326

99.209

12.461

102.632

69.883

27.552

 

15.515

1.693.311

088

AU VALJEVO

 

 

 

 

 

 

 

 

437.571

59.259

378.312

089

DZ LAJKOVAC

57.808

2.339

7.334

1.989

 

1.306

 

 

 

961

69.815

Valjevo

1.349.261

13.446

186.681

104.215

12.461

105.911

69.883

27.552

437.571

77.272

2.229.709

092

ZC SMEDEREVO

838.378

16.733

95.645

63.328

6.880

61.154

51.445

16.173

 

11.114

1.138.622

093

OB S PALANKA

386.045

7.670

60.230

32.917

3.653

25.791

36.839

12.717

 

3.723

562.139

094

AP S PALANKA

 

 

 

 

 

 

 

 

119.993

16.594

103.399

 

AU SMEDEREVO

 

 

 

 

 

 

 

 

317.547

49.854

267.693

 

AU VELIKA PLANA

 

 

 

 

 

 

 

 

89.318

2.790

86.528

096

DZ V PLANA

144.319

2.311

21.397

5.192

 

3.401

 

 

 

2.650

173.970

097

DZ S PALANKA

197.811

5.393

17.217

6.002

 

3.929

 

 

 

3.120

227.232

Smederevo

1.566.553

32.107

194.489

107.439

10.533

94.275

88.284

28.890

526.858

89.845

2.559.583

098

DZ V GRADIŠTE

74.380

1.316

10.403

2.494

 

1.638

 

 

 

1.232

88.999

099

DZ ŽAGUBICA

66.237

1.048

7.985

1.688

 

1.106

 

 

 

824

77.240

 

ZC POŽAREVAC

1.166.451

25.126

138.165

81.096

5.494

76.488

100.982

35.634

 

13.465

1.615.971

 

DZ ŽABARI

48.886

1.262

4.334

1.374

 

901

 

 

 

688

56.069

101

ZC PETROVAC

248.537

5.165

34.750

18.886

624

11.240

 

4.716

 

3.711

320.207

103

AU POŽAREVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

501.615

68.943

432.672

Požarevac

1.604.491

33.917

195.637

105.538

6.118

91.373

100.982

40.350

501.615

88.863

2.591.158

104

DZ KRAGUJEVAC

490.760

10.713

47.127

18.292

 

11.894

 

 

 

10.186

568.600

 

HMP KRAGUJEVAC

128.459

2.215

16.627

1.100

 

800

 

 

 

 

149.201

105

DZ BATOČINA

53.805

1.406

6.210

1.698

 

1.117

 

 

 

800

63.436

106

DZ KNIĆ

50.907

1.437

7.461

1.879

 

1.231

 

 

 

905

62.010

107

DZ LAPOVO

32.057

756

4.833

936

 

612

 

 

 

470

38.724

108

DZ RAČA

44.252

1.587

8.129

1.698

 

1.117

 

 

 

800

55.983

109

DZ TOPOLA

81.406

1.865

13.448

2.712

 

1.778

 

 

 

1.406

99.803

110

ZC ARANĐELOVAC

314.163

6.971

43.553

19.000

798

16.798

 

5.053

 

4.472

401.864

111

ZZZR ZASTAVA

147.246

3.143

23.921

4.359

 

2.934

 

 

 

3.439

178.164

113

KC KRAGUJEVAC

1.536.916

36.049

340.160

445.634

12.981

347.578

128.819

46.922

 

13.874

2.881.185

115

AU KRAGUJEVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

822.965

115.172

707.793

116

AP ARANĐELOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

134.673

19.261

115.412

Kragujevac

2.879.971

66.142

511.469

497.308

13.779

385.859

128.819

51.975

957.638

170.785

5.322.175

118

DZ DESPOTOVAC

139.597

2.184

16.413

3.749

 

2.280

 

902

66.556

9.571

222.110

119

DZ SVILAJNAC

129.879

1.713

17.902

3.461

 

2.203

 

437

57.777

9.569

203.803

 

DZ ĆUPRIJA

126.725

1.863

16.346

3.010

 

1.966

 

 

86.583

12.897

223.596

 

OB ĆUPRIJA

629.636

8.106

75.738

60.272

4.593

82.589

90.838

20.470

 

5.820

966.422

 

DZ REKOVAC

45.161

689

5.810

1.356

 

889

 

 

31.093

3.671

81.327

 

DZ JAGODINA

200.763

2.494

32.389

6.406

 

4.186

 

 

 

3.320

242.918

 

OPŠTA BOLNICA JAGODINA

369.258

2.593

36.839

36.122

3.249

48.259

 

10.070

 

3.351

503.039

 

APOTEKA JAGODINA

 

 

 

 

 

 

 

 

214.043

29.616

184.427

123

ZC PARAĆIN

409.198

6.112

40.655

26.872

2.920

30.847

 

6.072

128.951

23.100

628.527

Jagodina

2.050.217

25.754

242.092

141.248

10.762

173.219

90.838

37.951

585.003

100.915

3.256.169

ZC

BOR

631.961

14.732

85.285

47.361

2.521

42.928

23.234

12.851

 

6.585

854.288

DZ

MAJDANPEK

96.934

2.137

12.295

2.099

 

1.373

 

 

 

1.022

113.816

OB

MAJDANPEK

69.047

1.516

10.008

5.953

405

5.664

 

1.916

 

620

93.889

126

ZC NEGOTIN

399.762

5.909

78.660

24.414

2.127

20.774

14.597

6.951

 

4.334

548.860

127

ZC KLADOVO

294.223

6.300

66.586

24.276

1.670

15.542

13.121

5.495

 

2.033

425.180

129

AU BOR

 

 

 

 

 

 

 

 

431.670

57.978

373.692

Bor

1.491.927

30.594

252.834

104.103

6.723

86.281

50.952

27.213

431.670

72.572

2.409.725

130

DZ BOLJEVAC

75.482

540

7.299

1.934

 

1.268

 

 

 

858

85.665

131

ZC KNJAŽEVAC

294.298

4.667

41.110

13.818

526

11.975

 

4.043

 

3.223

367.214

132

ZC ZAJEČAR

697.123

11.887

91.095

54.703

3.634

92.432

39.168

15.831

 

8.333

997.540

135

AU ZAJEČAR

 

 

 

 

 

 

 

 

458.417

58.262

400.155

Zaječar

1.066.903

17.094

139.504

70.455

4.160

105.675

39.168

19.874

458.417

70.676

1.850.574

136

ZC UŽICE

2.600.216

43.797

400.917

193.197

23.132

214.606

73.632

45.137

 

31.946

3.562.688

140

AU UŽICE

 

 

 

 

 

 

 

 

825.633

109.749

715.884

Užice

2.600.216

43.797

400.917

193.197

23.132

214.606

73.632

45.137

825.633

141.695

4.278.572

141

ZC ČAČAK

1.288.537

27.904

163.686

95.803

6.137

125.447

51.561

21.784

 

16.667

1.764.192

142

ZC G MILANOVAC

406.722

8.561

60.020

29.046

1.179

26.271

 

6.855

 

4.659

533.995

145

AU ČAČAK

 

 

 

 

 

 

 

 

480.148

61.544

418.604

146

AP G MILANOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

151.297

20.353

130.944

Čačak

1.695.259

36.465

223.706

124.849

7.316

151.718

51.561

28.639

631.445

103.223

2.847.735

147

DZ RAŠKA

117.684

2.414

20.044

3.950

 

2.314

 

992

 

1.707

145.691

148

ZC N PAZAR

609.154

11.623

78.805

44.257

4.648

35.817

34.719

11.270

165.661

30.171

965.783

 

ZC KRALJEVO

1.112.005

25.868

168.312

90.144

10.818

97.272

75.271

22.770

 

13.178

1.589.282

 

DZ VRNJAČKA BANJA

101.780

2.261

27.095

3.202

 

2.100

 

 

 

1.602

134.836

 

SPB VRNJAČKA BANJA

34.743

928

7.081

2.727

 

884

 

1.776

 

648

47.491

154

AU KRALJEVO

 

 

 

 

 

 

 

 

554.064

74.941

479.123

155

DZ TUTIN

120.241

1.716

25.189

5.197

 

3.005

 

1.696

39.404

7.274

189.174

Kraljevo

2.095.607

44.810

326.526

149.477

15.466

141.392

109.990

38.504

759.129

129.521

3.551.380

156

DZ TRSTENIK

168.288

3.144

28.399

5.442

 

3.561

 

 

 

2.878

205.956

 

ZC KRUŠEVAC

1.216.953

29.653

179.046

92.596

7.076

77.555

73.161

23.701

 

13.853

1.685.888

 

DZ ALEKSANDROVAC

98.439

2.977

17.732

3.472

 

2.203

 

519

 

1.704

123.638

 

DZ VARVARIN

61.956

1.169

6.966

2.246

 

1.473

 

 

 

1.075

72.735

 

DZ ĆIĆEVAC

37.392

993

5.823

1.037

 

677

 

 

 

551

45.371

160

AU KRUŠEVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

598.314

81.592

516.722

161

DZ BRUS

77.558

1.501

15.940

2.261

 

1.408

 

519

 

1.085

98.102

Kruševac

1.660.586

39.437

253.906

107.054

7.076

86.877

73.161

24.739

598.314

102.738

2.748.412

162

DZ GADŽIN HAN

48.205

2.568

7.343

1.147

 

752

 

 

 

607

59.408

163

DZ DOLJEVAC

64.818

3.461

8.599

1.982

 

1.299

 

 

 

941

79.218

164

DZ SVRLJIG

68.713

1.652

9.442

1.749

 

1.144

 

 

 

860

81.840

165

DZ SOKOBANJA

76.893

1.579

11.460

2.174

 

1.425

 

 

46.977

7.245

133.263

166

DZ NIŠ

824.128

24.134

66.042

26.742

 

17.492

 

 

 

14.163

944.375

167

DZ MEROŠINA

56.307

3.817

8.767

1.606

 

1.055

 

 

 

768

70.784

168

DZ RAŽANJ

42.698

2.277

7.087

1.147

 

752

 

 

 

607

53.354

169

ZC ALEKSINAC

313.400

9.500

36.668

19.838

2.475

16.973

 

5.389

 

4.282

399.961

170

SP B TOPONICA

377.578

18.674

79.751

23.653

 

3.769

 

40.651

 

 

544.076

173

HMP NIŠ

245.033

6.892

53.164

7.381

 

1.384

 

 

 

 

313.854

174

ZZZ RADNIKA NIŠ

227.474

6.334

13.593

8.133

 

5.565

 

 

 

4.981

256.118

175

ZZZ STUDENATA NIŠ

22.366

490

1.640

1.960

 

518

 

 

 

 

26.974

176

ATD NIŠ

42.550

1.140

4.258

1.549

 

1.243

 

 

 

 

50.740

172

SP B OZREN

104.001

3.891

18.135

7.147

 

2.528

 

6.988

 

 

142.690

180

KC NIŠ

2.399.803

66.610

466.014

773.567

106.678

511.454

139.621

65.090

 

18.181

4.510.656

181

STOMATOLOGIJA NIŠ

144.150

531

4.185

1.968

1.590

2.576

 

1.011

 

 

156.011

183

AU NIŠ

 

 

 

 

 

 

 

 

1.165.791

158.168

1.007.623

Niš

5.058.117

153.550

796.148

881.743

110.743

569.929

139.621

119.129

1.212.768

210.803

8.830.945

184

DZ KURŠUMLIJA

94.930

1.724

15.191

3.452

 

2.094

 

886

 

1.494

116.783

185

DZ BLACE

67.052

705

9.630

1.698

 

1.117

 

 

 

800

79.402

 

DZ ŽITORAĐA

47.572

2.218

6.967

1.411

 

926

 

 

 

565

58.529

186

ZC PROKUPLJE

611.519

14.968

104.493

43.676

1.909

39.075

35.008

12.793

 

6.936

856.505

188

AU PROKUPLJE

 

 

 

 

 

 

 

 

263.043

37.280

225.763

Prokuplje

821.073

19.615

136.281

50.237

1.909

43.212

35.008

13.679

263.043

47.075

1.336.982

189

DZ BELA PALANKA

73.166

1.116

16.331

1.806

 

1.183

 

 

34.721

6.178

122.145

 

ZC PIROT

666.496

12.848

81.776

43.568

5.210

64.219

37.557

12.126

 

7.037

916.763

 

DZ BABUŠNICA

58.360

1.728

12.355

1.348

 

881

 

 

 

892

73.780

 

DZ DIMITROVGRAD

70.639

1.501

11.603

1.255

 

924

 

500

 

776

85.646

192

AU PIROT

 

 

 

 

 

 

 

 

227.944

31.793

196.151

Pirot

868.661

17.193

122.065

47.977

5.210

67.207

37.557

12.626

262.665

46.676

1.394.485

193

DZ BOJNIK

54.089

1.247

8.064

1.782

 

1.171

 

 

 

867

65.486

 

DZ LESKOVAC

526.812

13.513

83.637

15.422

 

10.096

 

 

 

7.934

641.546

 

DZ VLASOTINCE

123.430

3.121

18.605

3.732

 

2.444

 

 

 

1.944

149.388

 

DZ MEDVEĐA

72.601

1.246

6.591

1.273

 

836

 

 

 

607

81.940

 

OB LESKOVAC

900.836

17.368

109.623

84.092

6.244

143.112

71.428

31.024

 

9.866

1.353.861

196

AU LESKOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

616.836

82.049

534.787

197

DZ LEBANE

103.426

991

10.107

2.984

 

1.960

 

 

 

1.427

118.041

Leskovac

1.781.194

37.486

236.627

109.285

6.244

159.619

71.428

31.024

616.836

104.694

2.945.049

199

ZC VRANJE

969.605

9.557

109.354

68.972

4.594

99.223

53.474

17.944

 

11.557

1.321.166

 

DZ BOSILEGRAD

49.622

278

6.295

1.316

 

790

 

512

 

650

58.163

 

DZ BUJANOVAC

219.010

2.670

18.777

5.664

 

3.729

 

 

 

2.408

247.442

 

DZ PREŠEVO

156.450

1.289

18.090

4.624

 

3.054

 

 

 

1.736

181.771

199 a

DZ VLADIČIN HAN

89.409

915

14.588

2.852

 

1.870

 

 

 

1.427

108.207

200

ZC SURDULICA

216.852

980

29.683

13.781

440

12.010

 

4.099

 

2.921

274.924

201

SP B SURDULICA

55.425

304

9.972

4.109

 

1.754

 

4.191

 

 

75.755

205

AU VRANJE

 

 

 

 

 

 

 

 

450.052

58.369

391.683

 

AU BUJANOVAC

 

 

 

 

 

 

 

 

91.490

14.049

77.441

Vranje

1.756.373

15.993

206.759

101.318

5.034

122.430

53.474

26.746

541.542

93.117

2.736.552

206

DZ ZVEČAN

170.546

903

12.000

4.937

 

2.884

 

 

 

 

191.270

207

ZC K MITROVICA

1.614.510

9.250

103.219

49.135

3.620

32.511

14.465

5.905

 

 

1.832.615

208

AU K. MITROVICA

86.228

1.248

640

 

 

 

 

 

115.412

 

203.528

Kosovska Mitrovica

1.871.284

11.401

115.859

54.072

3.620

35.395

14.465

5.905

115.412

 

2.227.413

210

DZ BARAJEVO

89.539

2.938

17.816

2.993

 

1.963

21.618

 

36.593

5.470

167.990

211

DZ VOŽDOVAC

436.083

8.618

50.126

15.987

 

10.445

 

 

 

8.727

512.532

212

DZ VRAČAR

235.238

4.237

35.390

6.221

 

4.064

 

 

 

3.430

281.720

213

DZ GROCKA

243.904

7.136

32.615

8.763

 

5.738

 

 

142.373

24.159

416.370

214

DZ ZVEZDARA

368.648

6.210

37.367

14.618

 

9.562

 

 

 

7.800

428.605

215

DZ ZEMUN

494.824

10.193

63.556

19.989

 

13.075

 

 

 

10.593

591.044

216

DZ LAZAREVAC

284.562

5.027

38.748

7.645

 

4.583

 

295

 

3.472

337.388

217

DZ MLADENOVAC

166.713

5.949

28.026

5.812

 

3.805

 

 

159.015

25.072

344.248

218

DZ N BGD

551.304

17.213

72.577

21.575

 

14.093

 

 

 

12.244

664.518

219

DZ OBRENOVAC

242.158

7.844

31.315

7.561

 

4.949

43.484

 

113.191

21.799

428.703

220

DZ PALILULA

536.796

16.374

58.902

17.102

 

11.189

 

 

 

8.978

631.385

221

DZ RAKOVICA

269.541

4.991

27.652

10.957

 

7.165

 

 

 

5.866

314.440

222

DZ S VENAC

203.530

4.757

17.287

4.798

 

3.139

 

 

 

2.547

230.964

223

DZ SOPOT

81.188

2.679

16.247

2.361

 

1.547

 

 

40.725

6.663

138.084

224

DZ S GRAD

358.295

6.876

33.584

5.803

 

3.790

 

 

 

3.178

405.170

225

DZ ČUKARICA

429.990

10.089

52.697

18.619

 

12.179

 

 

 

9.881

513.693

226

SP B MLADENOVAC

105.782

3.268

20.050

6.789

312

4.845

40.736

5.427

 

1.576

185.633

227

SP B CEREB PARALIZA BGD

137.944

4.437

23.924

866

 

1.164

 

5.363

 

 

173.698

228

NEONATOLOGIJA BGD

181.277

3.528

39.106

42.214

796

21.442

 

11.557

 

 

299.920

229

SVETI SAVA BGD

245.899

8.278

55.113

23.846

 

46.090

 

10.025

 

3.102

386.149

230

HMP BGD

575.906

12.479

94.789

6.454

 

2.082

 

 

 

 

691.710

231

GZ KOŽNO BGD

52.072

1.142

4.346

679

 

2.371

 

 

 

 

60.610

232

GZ GERONT

231.773

6.893

15.657

1.451

 

1.986

 

 

 

 

257.760

234

ATD BGD

161.549

4.452

10.942

3.861

 

6.658

 

 

 

 

187.462

235

NEFRO LAZAREVAC

72.421

2.193

20.289

1.207

973

5.355

71.751

2.463

 

310

176.342

236

ZZZ STUDENATA BGD

141.137

2.659

15.151

4.142

 

2.164

 

1.148

 

 

166.401

237

ZZZ MUP

110.443

2.508

10.625

2.141

 

1.659

 

 

25.135

6.279

146.232

 

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

378.029

9.413

31.052

13.167

 

7.064

 

 

28.396

11.238

455.883

239

PROTETIKA BGD

122.260

4.974

15.388

2.282

 

2.749

 

8.304

 

2.234

153.723

241

NARKOMANIJA BGD

115.474

4.070

15.254

2.110

 

794

 

3.818

 

 

141.520

242

GOVORNA PATOL BGD

66.086

1.421

12.334

65

 

 

 

1.108

 

 

81.014

243

BANJICA BGD

497.044

11.296

88.319

74.550

21.561

594.510

 

23.132

 

6.453

1.303.959

244

LAZA LAZAREVIĆ BGD

391.933

7.360

54.711

23.268

 

3.860

 

20.595

 

 

501.727

245

KVB DEDINJE

435.939

12.794

239.007

143.037

28.209

797.346

 

19.211

 

2.482

1.673.061

246

MAJKA I DETE BGD

664.524

16.154

126.856

162.763

12.980

85.205

 

19.951

 

 

1.088.433

247

MENTALNO BGD

254.516

4.406

24.433

6.228

 

9.520

 

11.583

 

 

310.686

248

ONKOLOGIJA BGD

599.802

19.927

165.059

981.283

7.268

90.252

 

15.967

 

 

1.879.558

249

REUMATOLOGIJA BGD

181.415

4.327

29.659

10.199

 

2.754

 

12.815

 

2.110

239.059

251

ZOTOVIĆ BGD

202.306

4.930

32.866

4.633

 

6.969

 

13.602

 

3.599

261.707

252

NEUROPS DECE BGD

84.539

2.547

14.387

732

 

686

 

3.912

 

 

106.803

253

DEČ KL BGD

488.229

12.208

94.333

105.893

17.104

96.214

7.509

16.114

 

 

837.604

254

GAK

480.699

10.690

101.079

43.253

11.647

34.429

 

17.787

 

 

699.584

255

STOMATOLOGIJA BGD

241.036

3.997

19.574

4.811

2.120

25.139

 

3.726

 

 

300.403

256

KBC B KOSA

671.009

14.549

85.398

201.973

21.998

191.610

 

13.776

 

4.468

1.195.845

257

KBC D MIŠOVIĆ

809.224

27.043

121.610

80.577

12.506

108.240

17.230

19.409

 

6.776

1.189.063

258

KBC ZEMUN

817.084

18.429

107.876

72.758

13.836

152.035

59.793

24.959

 

7.942

1.258.828

259

KBC ZVEZDARA

1.146.223

24.849

175.967

126.989

18.269

202.838

206.267

31.082

 

9.754

1.922.730

260

KCS

5.584.420

138.579

1.251.683

1.812.400

367.314

2.086.287

223.807

319.341

 

39.091

11.744.740

 

VMA

824.594

16.846

245.614

234.463

53.700

616.935

57.769

23.746

 

6.205

2.067.462

261

AU BGD

 

 

 

 

 

 

 

 

4.602.438

632.690

3.969.748

Beograd

22.064.901

543.777

3.976.356

4.371.888

590.593

5.322.538

749.964

660.216

5.147.866

906.188

42.521.911

351

ZC GNJILANE

387.694

2.500

15.188

5.959

 

1.482

 

 

 

 

412.823

350

AU GNJILANE

37.868

605

761

 

 

 

 

 

32.841

 

72.075

Gnjilane

425.562

3.105

15.949

5.959

 

1.482

 

 

32.841

 

484.898

380

DZ GRAČANICA

590.377

 

11.907

3.529

 

2.075

 

 

14.947

 

622.835

381

DZ DONJA GUŠTERICA

367.579

 

10.605

2.016

 

1.778

 

 

8.501

 

390.479

382

DZ KOSOVO POLJE

175.705

 

6.753

1.526

 

1.482

 

 

6.005

 

191.471

383

DZ OBILIĆ

223.951

 

4.105

2.297

 

1.087

 

 

4.178

 

235.618

384

DZ ŠTRPCE

318.651

 

7.710

2.689

 

2.252

 

 

9.116

 

340.418

385

KBC PRIŠTINA

1.015.141

 

23.402

5.156

 

3.975

 

3.021

 

 

1.050.695

385/1

ZC PRIZREN

149.589

 

2.885

 

 

 

 

 

620

 

153.094

385/2

AU PRIZREN

9.902

 

60

 

 

 

 

 

 

 

9.962

385/3

DZ DRAGAŠ

19.854

 

150

 

 

 

 

 

 

 

20.004

385/4

ZC PEĆ

108.645

 

2.885

 

 

 

 

 

620

 

112.150

385/5

SP B PEĆ

16.992

 

60

 

 

 

 

 

 

 

17.052

385/6

AU PEĆ

6.319

 

60

 

 

 

 

 

 

 

6.379

385/7

ZC ĐAKOVICA

18.583

 

150

 

 

 

 

 

 

 

18.733

385/8

DZ ISTOK

34.202

 

2.885

 

 

 

 

 

620

 

37.707

385/9

ZAVOD RH ISTOK

16.346

 

150

 

 

 

 

 

 

 

16.496

385/10

DZ PRIŠTINA

334.558

 

1.649

 

 

 

 

 

339

 

336.546

385/11

AU PRIŠTINA

8.042

 

54

 

 

 

 

 

 

 

8.096

Gračanica

3.414.436

 

75.470

17.213

 

12.649

 

3.021

44.946

 

3.567.735

SVEGA

76.968.100

1.709.462

12.006.760

9.669.733

1.043.192

10.170.970

2.674.434

1.719.504

21.089.998

3.603.484

133.448.669

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA INSTITUTE - ZAVODE ZA JAVNO ZDRAVLJE ZA 2008. GODINU

 

Red. br.

Naziv instituta - zavoda

Naknada (u 000 dinara) za:

Vrednost vakcina - evidentno
(u 000 dinara)

Mikrobiologija

Epidemiologija

Socijalna medicina

UKUPNO
(1+2+3)

0

0

1

2

3

4

5

1

Zavod za javno zdravlje Subotica

21.263

2.215

2.933

26.411

11.849

2

Zavod za javno zdravlje Zrenjanin

16.799

1.583

2.095

20.477

12.845

3

Zavod za javno zdravlje Kikinda

9.305

1.430

1.893

12.628

9.867

4

Zavod za javno zdravlje Pančevo

18.612

1.940

2.567

23.119

16.431

5

Zavod za javno zdravlje Sombor

15.148

1.333

1.764

18.245

12.876

6

Institut za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad

57.214

5.961

7.891

71.066

41.622

7

Zavod za javno zdravlje Sr. Mitrovica

19.826

2.066

2.735

24.627

17.442

8

Zavod za javno zdravlje Šabac

16.472

2.443

3.234

22.149

26.941

9

Zavod za javno zdravlje Valjevo

2.047

1.604

2.123

5.774

10.488

10

Zavod za javno zdravlje Požarevac (za Braničevski i Podunavski upravni okrug)

18.810

1.960

2.594

23.364

22.702

11

Institut za javno zdravlje Kragujevac

31.418

3.273

4.333

39.024

19.661

12

Zavod za javno zdravlje Ćuprija

18.666

1.945

2.575

23.186

11.496

13

Zavod za javno zdravlje Zaječar, (za Zaječarski i Borski upravni okrug)

20.764

2.663

3.525

26.952

13.901

14

Zavod za javno zdravlje Užice

24.816

2.585

3.423

30.824

18.360

15

Zavod za javno zdravlje Čačak

18.150

1.891

2.504

22.545

11.762

16

Zavod za javno zdravlje Kraljevo

22.181

2.311

3.059

27.551

21.568

17

Zavod za javno zdravlje Kruševac

20.390

2.124

2.812

25.326

17.842

18

Institut za javno zdravlje Niš, (za Nišavski i Toplički upravni okrug)

51.390

5.355

7.088

63.833

24.290

19

Zavod za javno zdravlje Pirot

11.955

1.246

1.649

14.850

5.849

20

Zavod za javno zdravlje Leskovac

20.338

2.119

2.805

25.262

13.694

21

Zavod za javno zdravlje Vranje

17.093

2.281

3.020

22.394

14.690

22

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

87.114

9.081

12.019

108.214

86.530

23

Institut za za javno zdravlje Srbije

40.664

772

16.256

57.692

 

24

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica

90.309

11.868

15.710

117.887

10.627

 

UKUPNO

670.744

72.049

110.607

853.400

453.333

 

Napomena*:

Vrednost vakcina je iskazana evidentno po područnim zavodima za javno zdravlje za potrebe zdravstvenih ustanova sa njihovog područja i vrednost vakcina za zavode za javno zdravlje bez vakcina i seruma za antirabičnu zaštitu

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA SPECIJALIZOVANIM ZA PRODUŽENU REHABILITACIJU ZA 2008. GODINU

 

Naziv zdravstvene ustanove

Za stacionarnu
rehabilitaciju

Za ambulantno-
polikliničke
usluge

Za
bolničko
lečenje

Ukupno

1

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Melenci

214.522

3.590

 

218.112

2

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža

85.195

4.430

 

89.625

3

Specijalna bolnica za neurološka i postraumatska stanja - Stari Slankamen

191.240

4.620

 

195.860

4

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Vrdnik

30.427

170

 

30.597

5

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Koviljača"

115.622

2.700

 

118.322

6

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac

25.559

7.460

29.832

62.850

7

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad" - Zaječar

47.998

21.304

 

69.302

8

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Zlatar" - Nova Varoš

15.999

3.940

 

19.939

9

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

26.666

45.630

 

72.296

10

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Ivanjica

26.666

5.810

 

32.476

11

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti - Novi Pazar

33.469

5.720

62.410

101.599

12

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" - Vrnjačka Banja

54.160

30.806

20.528

105.493

13

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Agens" - Mataruška Banja, Kraljevo

63.997

2.240

 

66.237

14

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Ribarska Banja, Kruševac

132.812

6.530

 

139.342

15

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

123.592

3.312

92.786

219.690

16

Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, Niš

176.606

8.838

163.513

348.957

17

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer" - Sijerinska Banja, Medveđa

26.552

4.230

 

30.782

18

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bujanovac

21.241

4.590

 

25.831

19

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vranjska banja" - Vranje

15.931

4.230

 

20.161

20

Institut za rehabilitaciju - Beograd

219.511

167.320

 

386.831

 

UKUPNO

1.647.764

337.470

369.069

2.354.303

 

PREDRAČUN SREDSTAVA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE ZA 2008. GODINU

 

Red. br.

Naziv ustanove socijalne zaštite

Ukupna naknada
(u 000 din.)

 

0

1

2

 

1

GERONTOLOŠKI CENTAR SUBOTICA

23.386

 

2

DOM ZA DECU "KOLEVKA"

19.653

 

3

OTHON STARA MORAVICA

12.794

 

 

Filijala Subotica

55.833

 

4

GERONTOLOŠKI CENTAR ZRENJANIN

13.797

 

5

DOM ZA STARE I PENZ. NOVI BEČEJ

16.482

 

 

Filijala Zrenjanin

30.279

 

6

GERONTOLOŠKI CENTAR KANJIŽA

2.666

 

7

GERONTOLOŠKI CENTAR KIKINDA

6.085

 

8

CENTAR ZA SOC. RAD N. KNEŽEVAC

881

 

9

DOM ZA STARE MOL

8.905

 

 

Filijala Kikinda

18.537

 

10

GERONTOLOŠKI CENTAR PANČEVO

7.157

 

11

GERONTOLOŠKI CENTAR VRŠAC

3.710

 

12

DOM ZA LICA OM. U RAZVOJU JABUKA

5.440

 

13

DOM SLEPIH ZBRINJAVANJE PANČEVO

6.511

 

14

DOM ZA DUŠEVNO OBOLELA LICA "1. OKTOBAR" STARI LEC

17.380

 

 

Filijala Pančevo

40.198

 

15

DOM ZA STARE I PENZIONERE APATIN

7.118

 

16

DOM ZA STARE KULA

4.301

 

17

GERONTOLOŠKI CENTAR SOMBOR

12.469

 

 

Filijala Sombor

23.888

 

18

GERONTOLOŠKI CENTAR BAČKA PALANKA

4.322

 

19

GERONTOLOŠKI CENTAR BEČEJ

7.182

 

20

GERONTOLOŠKI CENTAR NOVI SAD

34.688

 

21

DOM ZA DECU I OMLADINU VETERNIK

30.620

 

22

DOM ZA DUŠEVNO OBOLELA LICA ČURUG

6.762

 

23

GERONTOLOŠKI CENTAR DOM. ODELJ. VRBAS KUCURA

4.569

 

 

Filijala Novi Sad

88.143

 

24

GERONTOLOŠKI CENTAR SREM

10.897

 

 

Filijala Sremska Mitrovica

10.897

 

25

GERONTOLOŠKI CENTAR ŠABAC

8.308

 

26

DOM ZA STARE U KRUPNJU

3.503

 

 

Filijala Šabac

11.811

 

27

DOM ZA STARE I PENZIONERE SMEDEREVO

7.384

 

 

Filijala Smederevo

7.384

 

28

SPECIJALNA UST. VELIKI POPOVAC

9.806

 

29

SPECIJALNI ZAVOD ZA DECU I OMLADINU STAMNICA

16.361

 

30

DOMSKO ODELJ. ZA PENZ. I STARA LICA - KUČEVO

3.816

 

 

Filijala Požarevac

29.983

 

31

DOM ZA STARE KRAGUJEVAC

14.143

 

32

ZAVOD ZA ZBRINJAVANJE ODRASLIH "MALE PČELICE"

31.506

 

 

Filijala Kragujevac

45.649

 

33

GERONTOLOŠKI CENTAR JAGODINA

10.554

 

34

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD PARAĆIN

3.773

 

 

Filijala Jagodina

14.327

 

35

GERONTOLOŠKI CENTAR KNJAŽEVAC

7.561

 

 

Filijala Zaječar

7.561

 

36

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD POŽEGA

1.673

 

 

Filijala Užice

1.673

 

37

GERONTOLOŠKI CENTAR M. BANJA

9.144

 

38

DOM ZA LICA OMETENA U RAZVOJU TUTIN

5.418

 

 

Filijala Kraljevo

14.562

 

39

GERONTOLOŠKI CENTAR KRUŠEVAC

8.129

 

40

CENTAR ZA SOC. RAD SA DOMSKIM ODELJENJEM - BRUS

2.444

 

 

Filijala Kruševac

10.573

 

41

GERONTOLOŠKI CENTAR NIŠ

9.171

 

42

DOM ZA STARE JELENAC

14.125

 

43

DOM ZA LICA OMETENA U RAZVOJU KULINA

28.389

 

 

Filijala Niš

51.685

 

44

DOM ZA SMEŠTAJ PROKUPLJE

6.173

 

45

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD BLACE

1.520

 

 

Filijala Prokuplje

7.693

 

46

DOM ZA STARE DIMITROVGRAD

4.259

 

 

Filijala Pirot

4.259

 

47

GERONTOLOŠKI CENTAR LESKOVAC

8.507

 

 

Filijala Leskovac

8.507

 

48

DOM ZA PENZIONERE SURDULICA

3.160

 

 

Filijala Vranje

3.160

 

49

GERONTOLOŠKI CENTAR BEOGRAD

53.194

 

50

CENTAR ZA ZAŠTITU ODOJČADI I DECE

26.844

 

51

DOM ZA DECU I OMLADINU SREMČICA

10.986

 

52

CENTAR ZA SMEŠTAJ DECE I OMLADINE OMETENE U RAZVOJU

8.250

 

53

GERONTOLOŠKI CENTAR OBRENOVAC

14.464

 

54

GERONTOLOŠKI CENTAR MLADENOVAC

13.671

 

55

DOM ZA ODRASLE I INVALIDNA LICA

5.989

 

 

Filijala Beograd

133.398

 

 

UKUPNO

620.000