ODLUKA

O OSNIVANJU CENTRA ZA PORODIČNI SMEŠTAJ DECE I OMLADINE BEOGRAD

("Sl. glasnik RS", br. 58/2008)

1. Osniva se Centar za porodični smeštaj dece i omladine Beograd.

2. Centar za porodični smeštaj dece i omladine Beograd (u daljem tekstu: Centar) organizuje i neposredno vrši smeštaj dece i omladine bez roditeljskog staranja i dece ometene porodičnim prilikama, dece ometene u razvoju i dece sa poremećajem ponašanja u hraniteljske porodice, vrši uvid u rad i pruža stručnu pomoć hraniteljskim porodicama kojima su deca poverena na hraniteljstvo i pruža stručnu pomoć i vrši stručno usavršavanje zaposlenih na poslovima hraniteljstva i koordinira rad radnih jedinica centra za porodični smeštaj u centrima za socijalni rad.

3. Centar će poslovati pod nazivom Centar za porodični smeštaj dece i omladine Beograd.

Sedište Centra je u Beogradu, Ulica Radoslava Grujića broj 17.

4. Centar je ustanova sa svojstvom pravnog lica.

5. Centar počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

Sredstva za početak rada i rad Centra obezbeđena su u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu.

6. Sredstva za rad Centra u državnoj su svojini.

7. Organi Centra jesu: direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Direktora Centra imenuje ministar nadležan za socijalna pitanja.

Upravni odbor Centra ima pet članova i čine ga dva predstavnika osnivača, jedan predstavnik lokalne samouprave, jedan predstavnik zaposlenih i jedan predstavnik korisnika, odnosno staratelja ili zakonskih zastupnika korisnika.

Nadzorni odbor ima tri člana i čine ga jedan predstavnik osnivača, jedan predstavnik lokalne samouprave i jedan predstavnik zaposlenih.

Upravni i Nadzorni odbor imenuje Vlada.

8. Do konstituisanja Upravnog odbora iz tačke 7. stav 3. ove odluke Vlada će imenovati privremeni upravni odbor koji ima pet članova i privremeni nadzorni odbor koji ima tri člana.

Upravni odbor iz stava 1. ove tačke doneće statut Centra i druge opšte akte potrebne za upis u sudski registar i početak rada Centra.

9. Do imenovanja direktora Centra, njegove poslove obavljaće vršilac dužnosti direktora Centra, koga će imenovati ministar nadležan za socijalna pitanja.

10. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".