ODLUKA

O GRADSKOM VEĆU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 6/2006 - prečišćen tekst i "Sl. glasnik RS", br. 64/2008 - odluka US)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se sastav, izbor i prestanak članstva u Gradskom veću, prava i dužnosti članova Gradskog veća, način rada i odlučivanja Gradskog veća, odnosi Gradskog veća prema Skupštini grada Kragujevca (u daljem tekstu: Skupština grada), Gradonačelniku, gradskim upravama i drugim subjektima, akta Gradskog veća i njegovih radnih tela, stručna služba za poslove Gradskog veća.

Član 2

Gradsko veće:

- utvrđuje predlog odluke o budžetu grada Kragujevca,

- vrši nadzor nad radom gradskih uprava i uprava gradskih opština u obavljanju poverenih poslova, poništava ili ukida akta gradskih uprava i uprava gradskih opština u obavljanju poverenih poslova, koji nisu u saglasnosti sa zakonom, Statutom grada ili drugim opštim aktom ili odlukom koju donosi Skupština grada,

- rešava u upravnom postupku u drugom stepenu, o pravima i obavezama građana, preduzeća, ustanova i drugih organizacija iz izvornog delokruga grada i poslova poverenih gradskim opštinama;

- rešava sukob nadležnosti između gradskih uprava i drugih preduzeća, organizacija i ustanova kada na osnovu odluke Skupštine grada odlučuje o pojedinim pravima građana, pravnih lica ili drugih stranaka,

- rešava sukob nadležnosti između gradskih uprava za pojedine oblasti, kao i gradskih uprava za pojedine oblasti i uprava gradskih opština,

- pomaže Gradonačelniku u vršenju poslova iz njegove nadležnosti,

- donosi poslovnik o svom radu,

- usklađuje ostvarivanje funkcije Skupštine grada i Gradonačelnika,

- obrazuje radna tela za rešavanje pitanja iz svoje nadležnosti,

- obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom, Statutom, aktima Skupštine grada i Gradonačelnika i drugim propisima.

Član 3

U vršenju svojih prava i dužnosti, Gradsko veće sarađuje sa građanima, organima Grada i gradskim upravama, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad i drugim subjektima u poslovima od značaja za grad.

Član 4

U vršenju svojih prava i dužnosti, Gradsko veće kolektivno radi i odlučuje, izuzev u slučaju pomaganja Gradonačelniku u vršenju poslova iz njegove nadležnosti, u oblasti za koju je član Gradskog veća zadužen.

Gradsko veće iz reda svojih članova određuje člana Gradskog veća koji će predstavljati Gradsko veće.

Član 5

Rad Gradskog veća je javan, u skladu sa zakonom.

Član 6

Sredstva za rad Gradskog veća obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 7

Članovi Gradskog veća, osim zamenika Gradonačelnika, kao člana Gradskog veća po funkciji, nisu na stalnom radu.

II SASTAV, IZBOR I PRESTANAK ČLANSTVA GRADSKOM VEĆU

Član 8

Gradsko veće čini 11 članova, od kojih 10, na predlog Gradonačelnika bira Skupština grada, većinom glasova od ukupnog broja odbornika, na period od 4 godine.

Zamenik Gradonačelnika je član Gradskog veća po funkciji.

Za člana Gradskog veća može biti izabran ugledan građanin i stručnjak za pojedine oblasti iz nadležnosti grada, kao i odbornik.

Predlog kandidata za člana Gradskog veća, Gradonačelnik dostavlja predsedniku Skupštine grada u pisanom obliku sa obrazloženjem.

Uz predlog iz stava 4. ovog člana, dostavlja se i pisana saglasnost kandidata za člana Gradskog veća, da prihvata kandidaturu.

O svakom predlogu kandidata za člana Gradskog veća, Skupština grada se izjašnjava pojedinačno, javnim glasanjem.

Ukoliko predlog Gradonačelnika za izbor istog kandidata za člana Gradskog veća bude dva puta odbijen, Skupština grada može doneti odluku o izboru člana Gradskog veća, na predlog 1/3 od ukupnog broja odbornika.

Član 9

Članovi Gradskog veća mogu biti zaduženi za određene oblasti i to:

- razvoj javne uprave,

- energetike i komunalnih sistema,

- privatno preduzetništvo,

- zdravstvo,

- civilnog sektora,

- obrazovanja i sporta,

- kulture,

- informisanja

- saradnje sa Vladom Republike Srbije u oblasti strateškog planiranja i investicija,

- razvoj sistema standardizacije u lokalnoj samoupravi.

Član 10

Predlog kandidata za člana Gradskog veća iz člana 8. stav 4. ove odluke, sadrži i oblast za koju se kandidat predlaže.

Član 11

Članu Gradskog veća može prestati funkcija i pre isteka vremena na koji je biran podnošenjem ostavke i razrešenjem.

Ostavka se podnosi Skupštini grada usmeno ili u pisanom obliku i ne mora biti obrazložena.

U slučaju podnošenja ostavke članu Gradskog veća prestaje funkcija danom održavanja sednice na kojoj je podneo ostavku, odnosno na prvoj narednoj sednici Skupštine grada ako je ostavku podneo u vremenu između dve sednice.

O podnetoj ostavci se ne otvara rasprava, niti se odlučuje već se prestanak funkcije člana Gradskog veća po ovom osnovu samo konstatuje.

Skupština grada može razrešiti člana Gradskog veća i pre isteka vremena na koji je izabran na isti način na koji se bira, na predlog gradonačelnika ili najmanje 1/3 odbornika.

Ukoliko članu Gradskog veća prestane funkcija pre isteka vremena na koji je biran podnošenjem ostavke ili razrešenjem, Gradonačelnik je dužan da na prvoj narednoj sednici Skupštine grada podnese predlog kandidata za izbor novog člana Gradskog veća.

III PRAVA I DUŽNOSTI ČLANOVA GRADSKOG VEĆA

Član 12

Gradonačelnik saziva i predsedava, bez prava odlučivanja, sednicama Gradskog veća i predlaže dnevni red sednica.

Član 13

U slučaju odsutnosti ili sprečenosti Gradonačelnika da obavlja poslove iz člana 12. ove odluke zamenjivaće ga, zamenik Gradonačelnika.

Član 14

Akta Gradskog veća potpisuje zamenik Gradonačelnika.

U slučaju odsutnosti ili sprečenosti zamenika gradonačelnika, da obavlja poslove iz stava 1. ovog člana, akta Gradskog veća potpisuje član Gradskog veća koji predstavlja Gradsko veće.

Član 15

U vršenju poslova Gradskog veća, utvrđenih članom 2. alineja 1. 2. 3. 4. 5. 7. 8. 9. i 10. članovi Gradskog veća kolektivno rade, odlučuju i odgovaraju.

U vršenju poslova Gradskog veća, utvrđenih članom 2. alineja 6. članovi Gradskog veća odgovaraju Gradonačelniku.

Član 16

Gradonačelnik i članovi Gradskog veća imaju pravo da učestvuju u radu svakog radnog tela Gradskog veća.

Član 17

Članovi Gradskog veća ostvaruju pravo na naknadu za rad u Gradskom veću.

Naknada za rad člana Gradskog veća, na mesečnom nivou, utvrđuje se u visini od 30% od visine plate zamenika Gradonačelnika.

Visinu plate zamenika Gradonačelnika, utvrđuje svojim aktom nadležno radno telo Skupštine grada Kragujevca.

Zamenik Gradonačelnika, kao član Gradskog veća, ne ostvaruje pravo na naknadu iz stava 1. i 2. ovog člana.

Član 18

Član Gradskog veća ima pravo i dužnost da učestvuje u radu i odlučivanju Gradskog veća i njegovih radnih tela, da predlaže pretresanje pojedinih pitanja iz nadležnosti Gradskog veća, pruža pomoć u radu gradonačelnika (na njegov zahtev) u oblasti za koju je zadužen, obavlja i druge poslove koje mu poveri Gradsko veće, Skupština grada i Gradonačelnik.

IV NAČIN RADA I ODLUČIVANJA GRADSKOG VEĆA

Član 19

Gradsko veće radi u sednicama kojima prisustvuje većina članova Gradskog veća.

Gradsko veće odlučuje, javnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja članova.

Na sednicama Gradskog veća se vodi zapisnik o toku i radu sednice.

Član 20

Sednice Gradskog veća saziva i njima predsedava Gradonačelnik.

Gradonačelnik saziva sednice Gradskog veća po sopstvenoj inicijativi.

Sednica Gradskog veća se može sazvati i na pisani zahtev 1/3 članova Gradskog veća, predsednika Skupštine grada, kao i na predlog drugih ovlašćenih predlagača utvrđenih ovom odlukom.

Član 21

Gradonačelnik je dužan da u roku od najkasnije 3 dana sazove sednicu Gradskog veća na predlog 1/3 članova ili predsednika Skupštine grada, ako se sazivanje sednice traži zbog utvrđivanja predloga odluke o budžetu Grada.

Ukoliko Gradonačelnik ne sazove sednicu u skladu sa stavom 1. ovog člana sednicu može sazvati zamenik Gradonačelnika.

Član 22

Gradsko veće za razmatranje pitanja iz svoje nadležnosti, može obrazovati stalna i povremena radna tela.

Naziv, zadaci, sastav, organizacija i rad radnih tela Gradskog veća utvrđuju se poslovnikom o radu Gradskog veća i odlukom, odnosno rešenjem o obrazovanju radnog tela.

Član 23

Javnost rada, način sazivanja sednica Gradskog veća i njegovih radnih tela, kao i druga pitanja od značaja za rad i funkcionisanje Gradskog veća i njegovih radnih tela uređuje se Poslovnikom o radu Gradskog veća.

V ODNOSI GRADSKOG VEĆA PREMA SKUPŠTINI GRADA, GRADONAČELNIKU, GRADSKIM UPRAVAMA I DRUGIM SUBJEKTIMA

Član 24

U vršenju poslova iz svoje nadležnosti, Gradsko veće ostvaruje stalnu saradnju sa Skupštinom grada, Gradonačelnikom, gradskim upravama i drugim subjektima.

Član 25

Gradsko veće usklađuje ostvarivanje funkcije Gradonačelnika i Skupštine grada organizovanjem radnih sastanaka najmanje jednom u dva meseca, kome obavezno prisustvuju članovi Gradskog veća, Gradonačelnik i predsednik Skupštine grada.

Na radni sastanak iz stava 1. ovog člana mogu se pozvati i predsednici odborničkih grupa, odnosno predstavnik političke stranke, koalicije stranaka, političke organizacije i grupe građana koje su osvojile mandate u Skupštini grada.

Član 26

Kada dođe do nemogućnosti u ostvarivanju funkcija Skupštine grada i Gradonačelnika u vršenju poslova iz nadležnosti organa Grada, Gradonačelnik, predsednik Skupštine grada ili najmanje 1/3 članova Gradskog veća obavezni su da pokrenu postupak pred Gradskim većem za otklanjanje uzroka koji su doveli do nemogućnosti vršenja funkcija Skupštine grada i Gradonačelnika.

Sednicu Gradskog veća u postupku iz stava 1. ovog člana može sazivati Gradonačelnik po sopstvenoj inicijativi, koja mora biti obrazložena uz navođenje okolnosti koje su dovele do nemogućnosti u ostvarivanju funkcija Skupštine grada i Gradonačelnika.

U slučaju da postupak iz stava 1. ovog člana predloži predsednik Skupštine grada ili 1/3 članova Gradskog veća, Gradonačelnik je dužan da sazove sednicu Gradskog veća u roku ne dužem od 7 dana od dana dostavljanja predloga.

Predlog iz stava 3. ovog člana mora biti obrazložen uz navođenje okolnosti koje su dovele do nemogućnosti u ostvarivanju funkcija Skupštine grada i Gradonačelnika.

Ukoliko Gradonačelnik ne sazove sednicu u roku utvrđenom stavom 3. ovog člana, sednicu Gradskog veća može sazvati zamenik Gradonačelnika, predsednik Skupštine grada ili član Gradskog veća određen od strane predlagača, ukoliko se postupak pokreće po predlogu najmanje 1/3 članova Gradskog veća.

Član 27

Sednici Gradskog veća iz člana 26. ove odluke obavezno prisustvuju i mogu učestvovati u radu, bez prava odlučivanja: predsednik Skupštine grada, članovi Gradskog veća, Gradonačelnik, predsednici odborničkih grupa, odnosno predstavnik političke stranke, koalicije stranaka, političke organizacije i grupe građana koje su osvojile mandate u Skupštini grada.

Član 28

Zaključci usvojeni na sednici Gradskog veća iz člana 27. ove odluke obavezujući su za sve učesnike sednice.

Član 29

Gradsko veće u okviru svoje nadležnosti, može naložiti gradskim upravama, da u određenom roku pripreme analizu, informaciju ili izveštaj sa odgovarajućim predlozima, da donesu određeni akt ili preduzmu radnje za koje su nadležne.

U vršenju nadzora nad radom gradskih uprava, Gradsko veće poništava ili ukida akte gradskih uprava koji nisu u saglasnosti sa zakonom, statutom ili drugim aktima.

Član 30

Po žalbi protiv prvostepenog rešenja gradske uprave za određenu oblast u poslovima lokalne samouprave, rešava Gradsko veće, ako zakonom ili odlukom Skupštine grada nije utvrđena nadležnost drugog organa.

Gradska uprava za određenu oblast, na čiji prvostepeni akt je uložena žalba, dužna je da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 3 dana od dana prijema žalbe, dostavi Gradskom veću žalbu sa spisima predmeta.

O dostavljenoj žalbi iz stava 2. ovog člana Gradsko veće bez odlaganja, a najkasnije u roku od 3 dana obaveštava Gradonačelnika, koji saziva sednicu Gradskog veća, odnosno sednicu nadležnog radnog tela Gradskog veća.

Rešenje u drugom stepenu Gradsko veće donosi u roku ne dužem od 15 dana od dana prijema žalbe od strane nadležne gradske uprave.

Član 31

Gradsko veće rešava sukob nadležnosti između Gradskih uprava i drugih preduzeća, organizacija i ustanova, kada na osnovu odluke Skupštine grada odlučuju o pojedinim pravima građana, pravnih lica i drugih subjekata.

Gradsko veće rešava sukob nadležnosti između gradskih uprava za pojedine oblasti.

O podnetom zahtevu za rešavanje sukoba nadležnosti iz stava 1. i 2. ovog člana, Gradsko veće bez odlaganja a najkasnije u roku od 3 dana obaveštava Gradonačelnika, koji saziva sednicu Gradskog veća, odnosno sednicu nadležnog radnog tela Gradskog veća.

Akt o rešavanju sukoba nadležnosti iz stava 1. i 2. ovog člana Gradsko veće donosi u roku ne dužem od 15 dana od dana prijema zahteva.

Član 32

Gradske uprave podnose Gradskom veću izveštaj o svom radu, kada to ono zahteva, a najmanje jednom godišnje.

Ako Gradsko veće ne prihvati izveštaj, odnosno izveštaje iz stava 1. ovog člana, u celini ili njegovom pojedinom delu može, Gradonačelniku dati predlog za pokretanje postupka razrešenje načelnika Gradske uprave čiji izveštaj nije prihvaćen, odnosno da da predlog načelniku Gradske uprave za razrešenje rukovodioca organizacione jedinice na koju se deo neprihvaćenog izveštaja odnosi.

VI AKTA GRADSKOG VEĆA I NJEGOVIH RADNIH TELA

Član 33

Gradsko veće u vršenju poslova iz svog delokruga donosi poslovnik, odluke, rešenja, zaključke, preporuke i druga akta, daje mišljenja i utvrđuje predlog odluke o budžetu Grada.

Radna tela Gradskog veća iz svog delokruga donose poslovnik, zaključke, preporuke i druga akta.

Poslovnikom se uređuju pitanja od značaja za organizaciju i rad Gradskog veća, odnosno radnog tela.

Odlukom se na opšti način uređuju pitanja iz nadležnosti Gradskog veća.

Rešenjem se odlučuje o pojedinim pravima, obavezama i pravnim interesima građana, pravnih lica i drugih subjekata u skladu sa zakonom, statutom i drugim aktima.

Zaključkom se odlučuje o proceduralnim pitanjima i inicira donošenje i predlaganje odluka i drugih akata, kao i načina rešavanja pojedinih pitanja.

Preporukom se predlaže način rešavanja pojedinih pitanja.

VII STRUČNA SLUŽBA ZA POSLOVE GRADSKOG VEĆA

Član 34

Stručne, normativno – pravne, administrativno – tehničke i druge poslove za potrebe Gradskog veća i njegovih radnih tela vrši služba za poslove Gradskog veća.

Aktom o organizaciji gradskih uprava utvrdiće se u okviru koje gradske uprave će se obavljati poslovi iz stava 1. ovog člana.

Organizacija službe za poslove Gradskog veća uređuje se aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Gradske uprave u koja je nadležna za obavljanje poslova za potrebe Gradskog veća.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Do organizovanja stručne službe za poslove Gradskog veća, poslove iz člana 34. stav 1. ove odluke, obavljaće postojeća Služba Izvršnog odbora – Sekretarijata za skupštinske poslove.

Član 36*

Ova odluka stupa na snagu, a objaviće se u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o Gradskom veću sadrži:
1. Odluku o Gradskom veću ("Službeni list grada Kragujevca", broj 13/04)
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o Gradskom veću ("Službeni list grada Kragujevca", broj 3/06).
Prečišćen tekst Odluke o Gradskom veću ne sadrži odredbe:
- člana 5. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o Gradskom veću ("Službeni list grada Kragujevca", broj 3/06) kojim je utvrđeno ovlašćenje Odbora za organizaciju i normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o Gradskom veću;
- člana 6. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o Gradskom veću ("Službeni list grada Kragujevca", broj 3/06) kojim je uređeno stupanje na snagu Odluka o izmenama i dopunama Odluka o Gradskom veću.

* Odredba člana 36. u delu koji glasi: "danom donošenja" Odluke o gradskom veću ("Sl. list grada Kragujevca", br. 6/2006) prestala je da važi na osnovu Odluke Ustavnog suda IU broj 200/2006 od 29. maja 2008. godine, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 64/2008 od 27. juna 2008. godine.
Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 4. decembra 2004. godine u skladu sa odredbom Ustava, kojom je utvrđeno da zakoni i drugi opšti akti stupaju na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja i mogu da stupe na snagu ranije samo ako za to postoje naročito opravdani razlozi, utvrđeni prilikom njihovog donošenja.