ZAKLJUČAK

O PRIHVATANJU PRAVILNIKA O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PEŠAČKIH ZONA SA POTAPAJUĆIM STUBOVIMA U KRAGUJEVCU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 20/2008)

I Prihvata se Pravilnik o uslovima i načinu korišćenja pešačkih zona sa potapajućim stubovima, koji je doneo Upravni odbor JKP "Parking servis Kragujevac" Kragujevac na sednici održanoj 21.04.2008. godine, broj 158.

II Pravilnik iz stava 1. ovog Zaključka primenjuje se počev od 8.05.2008. godine i objaviće se u "Službenom listu grada Kragujevca".

* * *

Na osnovu Ugovora o poveravanju poslova postavljanja i održavanja potapajućih stubića u pešačkim zonama Grada Kragujevca zaključenom između Grada Kragujevca i JKP "Parking servis Kragujevac", Upravni odbor na sednici održanoj 21.04.2008. doneo je:

PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PEŠAČKIH ZONA SA POTAPAJUĆIM STUBOVIMA U KRAGUJEVCU

I Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja pešačkih zona sa potapajućim stubovima u Kragujevcu (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuju se sledeća pitanja:

• Tehnički opis potapajućih stubova

• Subjekti i način korišćenja pešačkih zona sa potapajućim stubovima

• Obaveze JKP "Parking servis Kragujevac"

• Kontrolna primena Pravilnika i ulaska - izlaska vozila u pešačkim zonama sa potapajućim stubovima

II Tehnički opis potapajućih stubova:

Uranjajući stub je cilindričnog oblika, prečnika 275 mm.

Visina izranjanja je 600 mm, debljina zida cevi cilindra 6 mm, dok je brzina rada 10 cm/s.

U sebi sadrži hidrauličnu pumpu sa biorazgradivim-ekološkim uljem i posudom za sakupljanje eventualno iscurelog ulja.

Omogućen je rad stuba u slučaju nestanka električne energije, na taj način što se on spušta u zemlju i na taj način se omogućava ulaz i izlaz u pešačku zonu.

Potapajući stub sadrži centralni upravljački sistem, sa čitačem beskontaktnih kartica, konzolom za čitač kartica i obezbeđenim video nadzorom od po 2 kamere.

Kamere su povezane na digitalni snimač i omogućavaju pamćenje snimljenog materijala u određenom vremenskom periodu, kao i rad istih u kraćem vremenskom periodu u slučaju nestanka električne energije.

Ceo sistem je na monofazni priključak sa nadzemnog voda i postavljanje glavnih instalacionih osigurača od 16 A sa mernim razvodnim ormanom.

Postavljanje zaštitnih stubića na razdaljinama od po 1,50 m postavljenih u pravcu potapajućeg stuba visine 600 mm.

Postavljanje saobraćajnog znaka - zabranjen saobraćaj sa dopunskom tablom "za vozila sa posebnom dozvolom", sa ograničenim vremenskim periodom od 05.00 do 09.00 časova.

III Subjekti korišćenja pešačkih zona sa potapajućim stubovima

Član 2

Subjekti korišćenja pešačkih zona sa potapajućim stubovima (u daljem tekstu pešačke zone) mogu biti pravna i fizička lica.

Član 3

Pravna lica mogu koristiti pešačke zone:

1. Bez plaćanja odgovarajuće naknade - pravna lica koja obavljaju specifične delatnosti u interesu građana kao što su: Hitna pomoć, MUP, Vatrogasna vozila, Javna komunalna preduzeća čiji je osnivač Skupština Grada, "Zastava energetika", Javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija - Elektrošumadija, PTT, Telekom mogu svojim vozilima ulaziti u pešačku zonu u toku 24 časa, na osnovu posebne bezkontaktne kartice koju izdaje JKP "Parking servis Kragujevac"

2. Plaćanjem odgovarajuće naknade - pravna lica vlasnici ili korisnici poslovnog prostora ili pravni subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja ili druge poslove za potrebe preduzeće odnosno radnji u pešačkoj zoni, mogu koristiti pešačke zone za ulazak vozila sa ograničenim vremenskim zadržavanjima u periodu od 05:00 do 09:00 časova, na osnovu posebne bezkontaktne kartice koju izdaje JKP "Parking servis Kragujevac".

Za ostvarenje prava iz stava 2. ovog člana, pravna lica su obavezna da JKP "Parking servis Kragujevac" dostave pisani zahtev i sledeću dokumentaciju

• Fotokopiju rešenja o registraciji pravnog lica

• Fotokopiju saobraćajne dozvole za vozilo koje će ulaziti u zonu sa ograničenim vremenom zadržavanja

Član 4

Pravna lica korisnici pešačke zone sa potapajućim stubićima obavezni su da se strogo pridržavaju propisanih termina za ulazak-izlazak vozila, jer na to obavezuje postavljeni saobraćajni znak - zabranjen saobraćaj sa dopunskom tablom "za vozila sa posebnom dozvolom" i sa ograničenim vremenskim periodom od 05:00 do 09:00 časova.

Pravna lica, sa dobijenom bezkontaktnom karticom iz prethodnog stava ovog člana, mogu najviše dva puta u toku meseca da kasne sa izlaskom vozila iz pešačke zone, a preko tog broja mesečna kartica postaje nevažeća, pa se ista morati dostaviti JKP "Parking servis Kragujevac" na dekodiranje uz naknadu po ceni usluga JKP "Parking servis Kragujevac".

Član 5

Fizička lica - stanari mogu ostvariti pravo ulaska - izlaska vozila u pešačku zonu sa potapajućim stubovima u svakom momentu u toku 24 časa kupovinom posebne bezkontaktne kartice, koju izdaje JKP "Parking servis Kragujevac" ako su ispunjeni sledeći uslovi:

• da stanuju u pešačkoj zoni u kući sa dvorištem i garažom za parkiranje vozila ili u stambenoj zgradi sa izgrađenim prostorom za parkiranje

• da uz pisani zahtev JKP "Parking servis Kragujevac" za izdavanje bezkontaktne kartice dostave fotokopiju lične karte ili uverenje (potvrdu) o prebivalištu i fotokopiju saobraćajne dozvole.

Zabranjeno je da fizička lica - stanari zaustavljaju i parkiraju vozila u pešačkoj zoni, pa će u takvim slučajevima nepravilno parkirana vozila biti odneta specijalnim vozilom "pauk" a po nalogu ovlašćenog organa JKP "Parking servis Kragujevac".

Član 6

JKP "Parking servis Kragujevac" je dužan da izda rešenje o ostvarivanju prava korišćenja ili o odbijanju zahteva za korišćenje pešačke zone koji donosi direktor Preduzeća.

Nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja Upravi za razvoj gradskih resursa i nadzor-Odeljenju za saobraćaj.

Član 7

Cene bezkontaktnih kartica za korišćenje pešačkih zona za pravna i fizička lica utvrđene su cenovnikom usluga JKP "Parking servis Kragujevac", koji donosi Upravni odbor, uz saglasnost Gradonačelnika Grada Kragujevca.

IV Obaveze JKP "Parking servis Kragujevac"

JKP "Parking servis Kragujevac" u izvršavanju poverenih poslova ima sledeće obaveze:

• da obezbedi tehničku ispravnost i funkcionisanje potapajućih stubova u pešačkim zonama,

• da na zahtev pravnih i fizičkih lica izdaje odgovarajuće bezkontaktne kartice i vrši zamenu izgubljenih i oštećenih kartica, kao i dekodiranje nevažećih kartica, u skladu sa odredbama ovog pravilnika i važeće cene usluga,

• da vodi odgovarajuću evidenciju o izdatim bezkontaktnim karticama, da vrši kontrolu ulaska - izlaska vozila u pešačkim zonama sa potapajućim stubovima,

• da može u skladu sa Zakonom angažovati specijalno vozilo "pauk" za odnošenje vozila koja se bespravno nađu u pešačkoj zoni sa potapajućim stubovima,

• da u slučaju nestanka struje obezbedi nesmetan ulazak - izlazak vozila i korisnika predviđenih ovim pravilnikom,

• druge obaveze koje proizilaze iz Ugovora za poveravanje postavljanja i održavanja potapajućih stubova u pešačkim zonama Grada Kragujevca.

V Kontrola primene Pravilnika o ulasku - izlasku vozila u pešačkim zonama

Član 8

Kontrolu primene zaključenog Ugovora o poveravanju poslova, ovog Pravilnika i ulaska i izlaska vozila u pešačkim zonama sa potapajućim stubovima vrši Gradska uprava za razvoj gradskih resursa i nadzor - Odeljenje za saobraćaj.

Član 9

Obaveza je svih subjekata učesnika u organizaciji rada i obavljanju poslova u pešačkim zonama da dosledno primenjuju odredbe ovog Pravilnika u cilju normalnog i nesmetanog funkcionisanja pravnih i fizičkih lica u zonama sa potapajućim stubovima.

VI Završne odredbe

Član 10

Ovaj Pravilnik donosi Upravni odbor JKP "Parking servis Kragujevac" uz saglasnost Gradonačelnika Grada Kragujevca, a izmene i dopune vrše se po istoj proceduri primenjenoj za njegovo donošenje.

Član 11

Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana donošenja, a može da se primenjuje nakon ispunjenja neophodnih tehničkih uslova.