ODLUKA

O STALNIM RADNIM TELIMA SKUPŠTINE GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 19/2008)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o stalnim radnim telima Skupštine grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) uređuje se naziv stalnih radnih tela Skupštine grada, (u daljem tekstu: radna tela), nadležnost i broj članova, način rada, postupak izbora i razrešenja predsednika, zamenika predsednika i članova stalnog radnog tela (u daljem tekstu: članovi radnih tela), kao i prava i dužnosti članova radnih tela.

Član 2

Članove radnih tela predlažu političke stranke, koalicije, političke organizacije ili grupe građana koje su osvojile odborničke mandate u Skupštini grada Kragujevca (u daljem tekstu: Skupština grada).

Članovi radnih tela, pored odbornika Skupštine grada Kragujevca (u daljem tekstu: odbornik), mogu biti i ugledni građani - stručnjaci za pojedine oblasti.

Članovi radnih tela biraju se na vremenski period od četiri godine.

Član 3

Odbornik može biti član najviše dva stalna radna tela Skupštine grada.

II NAZIV, NADLEŽNOST I BROJ ČLANOVA RADNIH TELA

Član 4

Radna tela se obrazuju za razmatranje i pretresanje pitanja iz nadležnosti Skupštine grada, predlaganje akata, sagledavanja stanja vođenja politike, davanja mišljenja na predloge odluka i drugih opštih akata koje donosi Skupština, izvršavanja odluka, drugih propisa i opštih akata od strane Gradonačelnika, Gradskog veća i Gradskih uprava, u oblasti za koju je svaki odbor zadužen i vršenja drugih poslova.

U Skupštini grada stalna radna tela obrazuju se kao odbori i to:

1. Odbor za normativna akta,

2. Odbor za privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine,

3. Odbor za budžet i finansije,

4. Odbor za planiranje i izgradnju,

5. Odbor za komunalne i delatnosti od opšteg interesa,

6. Odbor za socijalnu politiku i zdravstvo,

7. Administrativni odbor,

8. Odbor za obrazovanje, kulturu, informisanje i sport,

9. Odbor za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji Grada,

10. Odbor za udruživanje i saradnju,

11. Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja,

12. Odbor za mandatno-imunitetska pitanja,

13. Odbor za predstavke i žalbe,

14. Odbor za saobraćaj.

Član 5

Odbor za normativna akta, razmatra nacrte i predloge akata koji se upućuju Skupštini grada Kragujevca, razmatra i odbacuje podnete amandmane u skladu sa odredbama Poslovnika, utvrđuje predloge autentičnog tumačenja odredaba akata koje donosi Skupština grada, utvrđuje i objavljuje prečišćene tekstove akata koje donosi Skupština grada, na osnovu zaključka Skupštine grada Kragujevca, ugrađuje u akt koji je Skupština grada usvojila, intervencije izvršene na tekstu predloga akta, pre njegovog objavljivanja, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 9 članova.

Član 6

Odbor za privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine, razmatra predloge akata iz oblasti privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine koji se upućuju Skupštini grada Kragujevca, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 5 članova.

Član 7

Odbor za budžet i finansije, razmatra predloge odluka o budžetu i završnom računu, kreditima, zajmovima, taksama, naknadama, porezima i drugim predlozima iz oblasti budžeta i finansija, razmatra predloge programa i izveštaja o poslovanju u delu finansijskog poslovanja JP, JKP, ustanova i drugih subjekata čiji je osnivač Grad, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 9 članova.

Član 8

Odbor za planiranje i izgradnju, razmatra predloge akata iz oblasti urbanizma, prostornog planiranja, stambene oblasti, građevinskog zemljišta, poslovnog prostora, odlučuje o dodeljivanju prostora za rad političkih stranaka, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 7 članova.

Član 9

Odbor za komunalne i delatnosti od opšteg interesa, razmatra predloge akata iz oblasti komunalne privrede i delatnosti od opšteg interesa, izgradnje komunalne infrastrukture, razmatra predloge programa i izveštaja o poslovanju JP, JKP, i drugih subjekata čiji je osnivač Grad, odnosno kojima je povereno obavljanje komunalne delatnosti, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 7 članova.

Član 10

Odbor za socijalnu politiku i zdravstvo, razmatra predloge akata iz oblasti socijalne politike, društvene brige o deci i mladima, primarne zdravstvene zaštite i zaštite od bolesti zavisnosti i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 7 članova.

Član 11

Administrativni odbor, priprema i razmatra predloge akata iz oblasti izbora, imenovanja, postavljenja i razrešenja, odlučuje o pravima, ovlašćenjima i obavezama iz rada i po osnovu rada, odnosno stalnog rada izabranih, imenovanih i postavljenih lica od strane organa Grada, odlučuje o pitanjima koja se odnose na plate, dodatke na plate, naknade i ostala primanja izabranih, imenovanih i postavljenih lica od strane organa Grada, donosi akta u skladu sa odlukama Skupštine grada o naknadama i drugim primanjima odbornika Skupštine grada, obavlja i druge poslove vezane za ostvarivanje prava izabranih, imenovanih i postavljenih lica, kao i drugih lica angažovanih od strane Skupštine grada, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 9 članova.

Član 12

Odbor za obrazovanje, kulturu, informisanje i sport, razmatra predloge akata iz oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i sporta, razmatra predloge programa i izveštaja o poslovanju JP, Ustanova i drugih subjekata u ovoj oblasti, čiji je osnivač Grad, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 7 članova.

Član 13

Odbor za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji Grada, razmatra inicijative vezane za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji Grada, razmatra nacrte i predloge akata o određivanju naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji Grada i pribavlja prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave radi upućivanja Skupštini grada na odlučivanje, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 5 članova.

Član 14

Odbor za udruživanje i saradnju, razmatra nacrte i predloge akata iz oblasti saradnje i udruživanja sa jedinicama lokalne samouprave druge države uz saglasnost Vlade RS, kao i saradnje i udruživanja sa domaćim gradovima i opštinama, osnivanju asocijacija gradova i opština u skladu sa zakonom, određuje sastav delegacija Skupštine grada Kragujevca i podnosi izveštaj Skupštini grada o ostvarenoj saradnji, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 5 članova.

Član 15

Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja, razmatra i utvrđuje predloge akata iz oblasti obeležavanja praznika, jubileja i dodelu priznanja, utvrđuje programe obeležavanja praznika, jubileja i obeležavanja drugih značajnih datuma i obavlja druge poslove vezane za obeležavanja praznika, jubileja i dodelu priznanja u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 5 članova.

Član 16

Odbor za mandatno - imunitetska pitanja, razmatra i utvrđuje predloge akata koji se odnose na utvrđivanje, odnosno prestanak mandata odbornika, nakon verifikacije mandata, utvrđuje saglasnost izveštaja gradske izborne komisije i uverenja o izboru za odbornika u postupku potvrđivanja mandata odbornika nakon konstitutivne sednice, utvrđuje pravo političkim strankama, koalicijama i drugim političkim organizacijama i grupama građana koje imaju odbornike u Skupštini grada na finansiranje, obezbeđenje prostora za rad i njihovo funkcionisanje, odlučuje o pitanjima vezanim za imunitet odbornika Skupštine grada, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 7 članova.

Član 17

Odbor za predstavke i žalbe, razmatra i utvrđuje predloge akata vezane za predstavke, predloge, žalbe koje su upućene Skupštini grada, predlaže način i mere za rešavanje problematike sadržane u njima, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 5 članova.

Član 18

Odbor za saobraćaj, razmatra predloge akata iz oblasti režima i tehničkog regulisanja, organizacije saobraćaja, linijskog, gradskog i prigradskog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, javnih parkirališta, organizacione, materijalne i druge uslove za njihovo obavljanje, kao i predloge akata iz oblasti bezbednosti saobraćaja, obavlja i druge poslove u skladu sa odlukama Skupštine grada.

Odbor ima 7 članova.

III NAČIN RADA RADNIH TELA

Član 19

Radno telo raspravlja i odlučuje na sednicama.

Sednicu radnog tela saziva predsednik radnog tela po sopstvenoj inicijativi, a obavezno je saziva, kad radno telo razmatra pitanja iz dnevnog reda sednice Skupštine grada.

Predsednik radnog tela dužan je da sazove sednicu radnog tela i na zahtev najmanje 1/3 od ukupnog broja članova radnog tela, kao i na zahtev predsednika Skupštine grada.

Ako predsednik radnog tela, u slučajevima iz stava 3. ovog člana, sednicu radnog tela ne sazove u zahtevanom roku, sednicu radnog tela saziva zamenik predsednika radnog tela ili predsednik Skupštine grada.

Sednicu radnog tela može sazvati i zamenik predsednika radnog tela, odnosno predsednik Skupštine grada i ukoliko predsednik radnog tela ne sazove, odnosno ne želi da sazove sednicu radnog tela na kojoj bi radno telo razmatralo pitanja iz dnevnog reda sednice Skupštine grada.

Radno telo radi na sednici kojoj prisustvuje većina njegovih članova, a odlučuje većinom glasova prisutnih članova.

Ukoliko sednici radnog tela ne prisustvuju predsednik i zamenik predsednika, sednicom predsedava član radnog tela, koga određuju članovi radnog tela, većinom glasova članova radnog tela prisutnih na sednici.

Obaveštenje o datumu i mestu održavanja sednice radnog tela, kao i o dnevnom redu sednice, dostavlja se svim odbornicima, odborničkim grupama i izvršnim organima, najmanje 48 sati pre održavanja sednice radnog tela.

Izuzetno, sednica radnog tela može se sazvati neposredno pre početka ili u pauzi zasedanja Skupštine grada, osim u slučaju kada je na dnevnom redu sednice radnog tela predlog opšteg akta.

Pre utvrđivanja dnevnog reda sednice radnog tela, usvaja se zapisnik sa prethodne sednice.

Član 20

Sednici radnog tela može prisustvovati i učestvovati u radu, bez prava odlučivanja i odbornik koji nije član radnog tela.

Član 21

Kada se na sednici radnog tela razmatraju predlozi odluka i amandmani na predloge odluka, na sednicu se obavezno pozivaju podnosioci predloga odluka i amandmana, odnosno njihovi ovlašćeni predstavnici.

Član 22

U radu radnog tela mogu učestvovati, po pozivu, stručni i naučni radnici, bez prava odlučivanja.

Član 23

U izvršavanju poslova iz svog delokruga, radno telo može, preko svog predsednika, tražiti od drugih organa podatke i informacije od značaja za rad radnog tela.

Član 24

Radno telo, kada razmatra pitanja iz dnevnog reda sednice Skupštine grada, podnosi Skupštini grada izveštaj koji sadrži predloge radnog tela. Radno telo određuje izvestioca koji na sednici Skupštine grada može obrazložiti izveštaj radnog tela.

Član radnog tela, koji je na sednici radnog tela izdvojio mišljenje, ima pravo da zahteva da se u izveštaju radnog tela unese: da je on izdvojio mišljenje po određenom pitanju, kao i da se navede njegovo mišljenje u celosti.

Član radnog tela iz stava 2. ovog člana, ima pravo da na sednici Skupštine grada obrazloži svoje mišljenje, na početku rasprave o predlogu odgovarajućeg akta na sednici Skupštine grada.

Član 25

Radno telo ima sekretara.

Sekretar radnog tela raspoređuje se iz reda zaposlenih u stručnoj službi Skupštine grada, za obavljanje stručnih i administrativno - tehničkih poslova za potrebe radnog tela.

Na sednici radnog tela sastavlja se zapisnik o radu.

U zapisnik iz stava 3. ovog člana, unose se: imena prisutnih i odsutnih članova radnog tela i imena drugih učesnika sednice, usmeni i pisani predlozi, stavovi radnog tela, rezultati svakog glasanja, svako izdvojeno mišljenje, kao i imena izvestioca koje je odredilo radno telo.

Član 26

Stručnu i administrativno - tehničku obradu akata i drugog materijala za sednicu radnog tela vrši stručna služba za skupštinske poslove.

IV POSTUPAK IZBORA I RAZREŠENJA ČLANOVA RADNIH TELA

Član 27

Članove radnih tela predlažu političke stranke, koalicije, političke organizacije ili grupe građana koje su osvojile odborničke mandate u Skupštini grada.

Predlaganje članova radnih tela vrši se srazmerno broju osvojenih odborničkih mandata u Skupštini grada.

Predsednik i zamenik predsednika radnog tela bira se iz reda odbornika Skupštine grada, u skladu sa Statutom.

Broj predsednika i zamenika predsednika u radnim telima pripada političkim strankama, koalicijama, političkim organizacijama ili grupama građana iz stava 1. ovog člana, srazmerno broju osvojenih odborničkih mandata.

O listi kandidata za članove radnih tela, odnosno o predlogu rešenja za izbor članova radnog tela, odlučuje se u celini, javnim glasanjem.

Radno telo je izabrano ako je za njega glasala većina od broja odbornika prisutnih na sednici Skupštine grada.

Ako radno telo ne bude izabrano, postupak se ponavlja.

Član 28

U toku trajanja mandata, Skupština grada može razrešiti člana radnog tela na predlog političke stranke, koalicije, političke organizacije ili grupe građana koje su osvojile odborničke mandate u Skupštini grada Kragujevca na čiji je predlog izabran i pre isteka njegovog mandata i izabrati novog člana, u skladu sa članom 27. ove Odluke.

Član radnog tela može biti razrešen pre isteka vremena na koji je izabran i:

- na predlog predsednika radnog tela ili najmanje jedne polovine članova radnog tela, ukoliko iz neopravdanih razloga ne dođe uzastopno na tri sazvane sednice radnog tela,

- podnošenjem ostavke na članstvo u radnom telu.

Skupština grada odlučuje o razrešenju i izboru novog člana odbora na prvoj narednoj sednici posle dostavljanja predloga.

U slučaju prestanka članstva u radnom telu, do izbora novog člana radnog tela smatra se da preostali broj članova čini njegov puni sastav, s tim što taj broj mora biti veći od polovine broja članova radnog tela utvrđenih članovima od 5. do 19. ove Odluke.

Član 29

Predlog za razrešenje člana radnog tela, odnosno ostavka podnosi se Skupštini grada u pisanoj formi.

Član 30

Skupština grada je dužna da na prvoj narednoj sednici odluči o predlogu za razrešenje člana radnog tela.

Ukoliko Skupština donese rešenje o razrešenju člana radnog tela, na istoj sednici bira se novi član radnog tela na predlog političke stranke, koalicije, političke organizacije ili grupe građana, u skladu sa članom 27. ove Odluke.

Član 31

Ukoliko članstvo u radnom telu prestane podnošenjem ostavke, Skupština grada na prvoj narednoj sednici bira novog člana radnog tela.

Novi član radnog tela iz stava 1. ovog člana bira se na predlog političke stranke, koalicije, političke organizacije ili grupe građana, koje su osvojile odborničke mandate u Skupštini grada Kragujevca, a čijem članu je prestalo članstvo u radnom telu pre isteka vremena na koje je izabran.

V PRAVA I DUŽNOSTI ČLANOVA RADNIH TELA

Član 32

Član radnog tela ima pravo i dužnost da prisustvuje sednicama radnog tela.

Član radnog tela ima pravo da učestvuje u radu sednice radnog tela, na način i po postupku predviđenim Statutom grada Kragujevca, Poslovnikom Skupštine grada Kragujevca i ovom Odlukom.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju stalnih radnih tela Skupštine grada Kragujevca, ("Službeni list grada Kragujevca", broj 14/04).

Član 34

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".