ODLUKA
O GRADSKOM JAVNOM PRAVOBRANILAŠTVU U ZAJEČARU

("Sl. list grada Zaječara", br. 2/2008)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se delokrug, organizacija i rad Gradskog javnog pravobranilaštva u Zaječaru (u daljem tekstu: Pravobranilaštvo).

I - DELOKRUG

Član 2

Pravobranilaštvo obavlja poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Grada Zaječara, njegovih organa i organizacija i drugih pravnih lica koja vrše poslove od interesa za Grad Zaječar i čije se finansiranje obezbeđuje u budžetu Grada Zaječara.

Pravobranilaštvo može zastupati i druga pravna lica na njihov zahtev, ukoliko to nije u suprotnosti sa interesima subjekata iz stava 1. ovog člana.

Član 3

Pravobranilaštvo je samostalni organ koji u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva pred sudovima i drugim nadležnim organima, radi ostvarivanja imovinskih prava i interesa Grada Zaječara, njegovih organa i organizacija koje se finansiraju iz budžeta Grada.

U zastupanju subjekata iz prethodnog stava Pravobranilaštvo ima položaj zakonskog zastupnika.

Član 4

Pravobranilaštvo pre pokretanja parnice ili drugog postupka može preduzeti potrebne mere radi sporazumnog rešavanja spornog odnosa u slučajevima u kojima to priroda spora dopušta.

Pravno ili fizičko lice koje ima nameru da pokreće postupak protiv Grada Zaječara ili pravnog lica čija imovinska prava i interese zastupa Pravobranilaštvo, može se obratiti Pravobranilaštvu sa predlogom za sporazumno rešavanje spornih odnosa. O preduzetim merama Pravobranilaštvo je dužno da obavesti podnosioca u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Član 5

Pravobranilaštvo daje pravnim licima čija imovinska prava i interese zastupa, na njihov zahtev, pravna mišljenja u vezi sa zaključivanjem imovinsko-pravnih ugovora i pravna mišljenja o drugim imovinsko-pravnim pitanjima.

II - ORGANIZACIJA I RAD

Član 6

Funkciju Pravobranilaštva vrši Gradski javni pravobranilac, koga postavlja i razrešava Skupština grada Zaječara.

Gradski javni pravobranilac postavlja se na period od četiri godine, s tim što može biti ponovo postavljen.

Gradski javni pravobranilac rukovodi radom Pravobranilaštva i preduzima radnje za koje je ono ovlašćeno.

Član 7

Gradski javni pravobranilac ima zamenika koji može da preduzme svaku radnju u postupku pred sudom i drugim državnim organima, za koju je ovlašćen Gradski javni pravobranilac.

Zamenika Gradskog javnog pravobranioca postavlja i razrešava Skupština grada Zaječara.

Zamenik Gradskog javnog pravobranioca poslove zamenika vrši kao stalnu dužnost.

Član 8

Za Gradskog javnog pravobranioca i za zamenika Gradskog javnog pravobranioca može biti postavljeno lice koje je državljanin Republike Srbije i ispunjava opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, koje ima završen Pravni fakultet, položen pravosudni ispit i 5 godina radnog iskustva na poslovima pravne struke.

Član 9

Gradski javni pravobranilac za svoj rad i rad Pravobranilaštva odgovara Skupštini grada Zaječara, a zamenik gradskog javnog pravobranioca Gradskom javnom pravobraniocu i Skupštini grada Zaječara.

Član 10

Za vršenje određenih stručnih poslova Pravobranilaštvo ima potreban broj stručnih saradnika koji su diplomirani pravnici.

Za vršenje administrativno-tehničkih poslova Pravobranilaštvo ima potreban broj zaposlenih.

Gradski javni pravobranilac donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom javnom pravobranilaštvu Zaječar, uz prethodnu saglasnost Gradonačelnika.

Član 11

Za zaposlene u Pravobranilaštvu primenjuju se odredbe Zakona kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnih odnosa u državnim organima.

III - SREDSTVA ZA RAD

Član 12

Sredstva za rad Pravobranilaštva obezbeđuju se iz budžeta Grada Zaječara.

Sredstva iz stava 1. ovog člana vode se na računu Pravobranilaštva kod Uprave za javna plaćanja.

Član 13

Troškovi zastupanja u sudskim i upravnim postupcima priznaju se Pravobranilaštvu po propisima o nagradama i naknadi troškova za rad advokata.

Član 14

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o organizaciji i delokrugu rada Opštinskog javnog pravobranilaštva u Zaječaru ("Službeni list opština", br. 2/01).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a biće objavljena u "Službenom listu grada Zaječara".