ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 14/2005 i 1/2006 i "Sl. list Grada Zrenjanina", br. 21/2008)

Član 1

Ovom Odlukom uvodi se naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji opštine Zrenjanin, utvrđuju izvori iz kojih se obezbeđuju sredstva potrebna za ovu namenu, visina, način i rokovi plaćanja i druga pitanja vezana za korišćenje ovih sredstava.

Član 2

Obveznici plaćanja naknade iz člana 1. ove Odluke su:

1. Pravna i fizička lica i preduzetnici - vlasnici stambenog i poslovnog prostora na teritoriji opštine Zrenjanin koji su korisnici usluge organizovanog iznošenja smeća kao i ostala pravna i fizička lica i preduzetnici vlasnici stambenog i poslovnog prostora na teritoriji opštine Zrenjanin.

2. (Brisana)

3. Pravna i fizička lica i preduzetnici - investitori izgradnje privrednih, poljoprivrednih i industrijskih objekata na teritoriji opštine Zrenjanin za koje je u skladu sa Zakonom propisana obaveza izrade Studije uticaja na životnu sredinu, a za koje dozvolu za izgradnju daje nadležni organ Opštinske uprave.

Član 3

Sredstva za naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine obezbeđuju se još i:

1. Naplatom naknade prilikom utvrđivanja ispunjenosti uslova objekata sa aspekta zaštite životne sredine pri otvaranju samostalnih radnji,

2. Naplatom mandatnih i prekršajnih kazni u skladu sa važećim propisima iz oblasti zaštite životne sredine za prekršaje propisane opštinskim odlukama, i

3. Iz drugih izvora (sponzorstva, donacije, i sl.), a u skladu sa Zakonom.

Član 4

Pravna i fizička lica i preduzetnici - vlasnici i korisnici stambenog i poslovnog prostora a koji su korisnici usluge organizovanog iznošenja smeća plaćaju naknadu za zaštitu životne sredine i to:

1. Individualna stambena izgradnja

0,65 din./m2

2. Usmerena stambena izgradnja

1,00 din./m2

3. Sela

0,65 din./m2

4. Privreda

1,50 din./m2

5. Ustanove

0,65 din./m2

6. Paušali:

 

I grupa

144,00 din.

II grupa

200,00 din.

III grupa

500,00 din.

Za obveznike koji nisu obuhvaćeni uslugom organizovanog iznošenja smeća primenjivaće se naknada utvrđena u prethodnom stavu a prema evidenciji JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin.

Član 5

(Brisan)

Član 6

Pravna i fizička lica i preduzetnici - investitori izgradnje privrednih, poljoprivrednih i individualnih objekata na teritoriji opštine Zrenjanin za koje je u skladu sa Zakonom propisana obaveza izrade Studije uticaja na životnu sredinu, a za koje odobrenje za izgradnju daje nadležni organ Opštinske uprave, plaćaju naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine prema predračunskoj vrednosti objekata i to za:

1. Objekte namenjene trgovini motornim gorivima i mazivima

0,5%

2. Skladišta uglja, prirodnog gasa, nafte i derivata

0,5%

3. Proizvodnju i preradu plastičnih masa

0,5%

4. Proizvodnju skroba, šećera i proizvoda na bazi ugljenih hidrata

0,5%

5. Proizvodnju konditorskih proizvoda

0,5%

6. Preradu mleka i dobijanje mlečnih proizvoda

0,2%

7. Konzervisanje proizvoda biljnog i životinjskog porekla

0,2%

8. Proizvodnju vina, alkoholnih pića i voćnih sokova

0,5%

9. Mašinogradnju i metaloprerađivačku industriju

0,5%

10. Obradu i površinsku zaštitu metala

0,5%

11. Ribnjake do 50 ha

0,2%

12. Klanice kapaciteta 50 uslovnih grla stoke i više

0,5%

13. Kafilerije i postrojenja za proizvodnju proteinskih hraniva

0,5%

14. Trafostanice do 110 kV

0,5%

15. Silose i sušare kapaciteta preko 500 t

0,2%

16. Objekte stočarske i peradarske farme kapaciteta 50 uslovnih grla i više

0,2%

17. Proizvodnje pesticida, boja, lakova i peroksida

0,5%

18. Preradu i oplemenjivanje drveta, proizvodnju iverice, lesonita, šper ploča i medijapan ploča

0,5%

19. Proizvodnje farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda

0,5%

20. Proizvodnje i prerade masti, ulja i voskova biljnog i životinjskog porekla

0,5%.

Izuzetno za izgradnju objekata iz prethodnog stava koji su od posebnog interesa za opštinu Zrenjanin, Predsednik opštine može osloboditi ili umanjiti plaćanje dela naknade.

Delatnost ili gradnja objekata od posebnog interesa biće određeni Pravilnikom koji donosi Predsednik.

Član 7

Naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine propisana članom 4. ove Odluke plaća se po tromesečnom računu za iznošenje smeća koji nadležno JKP dostavlja obveznicima.

Međusobni odnosi između nadležnog JKP i Skupštine opštine Zrenjanin u vezi sa naplatom naknade iz stava 1. ovog člana regulisaće se posebnim ugovorom.

Član 8

(Brisan)

Član 9

Visinu naknade pojedinačno za obveznike iz člana 6. ove Odluke svojim rešenjem utvrđuje Odeljenje za poslove urbanizma, stambene i komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Rešenje iz prethodnog stava Odeljenje je dužno da donese u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva investitora.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana dozvoljena je žalba Opštinskom veću i to u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

Član 10

Sredstva iz člana 6. ove Odluke plaćaju se putem jedinstvene uplatnice na poseban žiro račun Skupštine opštine Zrenjanin sa naznakom: Posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine i prihod su budžeta Opštine Zrenjanin.

Član 11

Predsednik opštine svojim rešenjem svake godine do 31.01. tekuće godine usklađuje visinu naknade iz člana 4. ove Odluke za tekuću godinu, a prema Programu zaštite i unapređenja životne sredine za tekuću godinu.

Član 12

Od obaveze plaćanja naknade iz člana 1. ove Odluke oslobođeni su:

1. Primaoci socijalne pomoći,

2. Ustanove kulture i škole,

3. Preduzeća čiji je osnivač SO Zrenjanin.

Član 13

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama ove Odluke koristiće se na osnovu Lokalnog Ekološkog Akcionog Plana i godišnjeg Programa zaštite i unapređivanja životne sredine.

Godišnji Program zaštite i unapređivanja životne sredine donosi Predsednik opštine, a koji mora biti u skladu sa Lokalnim Ekološkim Akcionim Planom.

Član 14

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama ove Odluke moraju se namenski koristiti za finansiranje, ili sufinansiranje investicionih programa i projekata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Predsednik opštine Zrenjanin na osnovu godišnjeg Programa zaštite i unapređenje životne sredine kvartalno utvrđuje prioritete za korišćenje sredstava za programe i projekte u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 15

Za realizaciju programa i projekata Predsednik opštine ili lice koje ovlasti, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava koji naročito sadrži:

- sadržaj predloga, odnosno projekta

- međusobna prava i obaveze ugovornih strana

- iznos sredstava i način plaćanja

- rokove za izvršenje ugovornih obaveza

- nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza

Korisnik sredstava ima obavezu da najmanje jednom godišnje podnese Skupštini opštine Zrenjanin izveštaj o realizaciji Programa i o utrošku sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Član 16

Stručne, tehničke i administrativne poslove, i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizaciju pojedinačnih programa i projekata vezanih za sprovođenje ove Odluke vrši Odeljenje za poslove urbanizma, stambene i komunalne poslove i zaštitu životne sredine i Odeljenje za poslove privrede, finansija i računovodstva opštinske uprave opštine Zrenjanin.

Član 17

Skupština opštine Zrenjanin se obavezuje da srednjoročni Program za zaštitu i unapređenje životne sredine donese najkasnije u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 18

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 5/01, 6/01 i 12/01).

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Zrenjanin".