POSLOVNIK
O RADU GRADSKOG VEĆA GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2008)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Poslovnikom uređuje se sastav, način izbora i razrešenja, nadležnost, način rada i odlučivanja Gradskog veća grada Smedereva (u daljem tekstu: Gradsko veće), prava, dužnosti i odgovornost članova Gradskog veća i druga pitanja od značaja za rad Gradskog veća.

Član 2

Gradsko veće:

1) predlaže statut, budžet i druge odluke i akte koje donosi Skupština;

2) neposredno izvršava i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine grada;

3) donosi odluku o privremenom finansiranju u slučaju da Skupština grada ne donese budžet pre početka fiskalne godine;

4) vrši nadzor nad radom Gradske uprave, poništava ili ukida akte Gradske uprave koji nisu u saglasnosti sa zakonom, statutom i drugim opštim aktom ili odlukom koje donosi Skupština grada;

5) rešava u upravnom postupku u drugom stepenu o pravima i obavezama građana, preduzeća i ustanova i drugih organizacija u upravnim stvarima iz nadležnosti opštine;

6) stara se o izvršavanju poverenih nadležnosti iz okvira prava i dužnosti Republike, odnosno autonomne pokrajine;

7) postavlja i razrešava načelnika Gradske uprave, odnosno načelnike uprava za pojedine oblasti.

Član 3

Gradsko veće rešava sukob nadležnosti između gradske uprave i drugih preduzeća, organizacija i ustanova kad na osnovu odluke Skupštine grada odlučuju o pojedinim pravima građana, pravnih lica ili drugih stranaka.

Takođe, odlučuje o izuzeću načelnika Gradske uprave.

Član 4

Rad Gradskog veća dostupan je javnosti.

Gradsko veće obezbeđuje javnost u svom radu: davanjem informacija sredstvima javnog informisanja, održavanjem konferencija sa predstavnicima sredstava javnog informisanja i stvaranjem drugih uslova za upoznavanje javnosti sa radom i stavovima Gradskog veća.

Gradsko veće u skladu sa zakonom i drugim propisima određuje koji se podaci i materijali moraju čuvati kao tajna, odnosno koji se podaci i materijali mogu objavljivati ili na drugi način stavljati na raspolaganje javnosti tek po proteku određenog vremena.

Član 5

Sredstva za rad Gradskog veća obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 6

Visina i način isplate naknade za rad članova Gradskog veća utvrđuje se posebnom odlukom Grada, u skladu sa zakonom.

Član 7

Gradsko veće ima pečat okruglog oblika koji sadrži grb Republike Srbije oko koga je natpis: Republika Srbija, Grad Smederevo – Gradsko veće.

II SASTAV I IZBOR, PRAVA I DUŽNOSTI ČLANOVA GRADSKOG VEĆA

Član 8

Gradsko veće čine gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i 11 članova Gradskog veća koje bira Skupština grada, na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom od ukupnog broja odbornika.

Kandidate za članove Gradskog veća predlaže kandidat za gradonačelnika.

Kada odlučuje o izboru gradonačelnika, Skupština grada istovremeno odlučuje o izboru zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Gradonačelnik je predsednik Gradskog veća.

Zamenik gradonačelnika je član Gradskog veća po funkciji.

Članovi Gradskog veća koje bira Skupština grada ne mogu istovremeno biti i odbornici, a mogu biti zaduženi za jedno ili više određenih područja iz nadležnosti grada.

Odborniku koji bude izabran za člana Gradskog veća prestaje odbornički mandat.

Članovi Gradskog veća mogu biti na stalnom radu u gradu.

Član 9

Razrešenjem gradonačelnika prestaje mandat zamenika gradonačelnika i Gradskog veća.

Zamenik gradonačelnika, odnosno član Gradskog veća, mogu biti razrešeni pre isteka vremena na koje su birani, na predlog gradonačelnika ili najmanje jedne trećine odbornika, na isti način na koji su izabrani.

Istovremeno sa predlogom za razrešenje zamenika gradonačelnika ili člana Gradskog veća, gradonačelnik je dužan da Skupštini grada podnese predlog za izbor novog zamenika gradonačelnika ili člana Gradskog veća, koja istovremeno donosi odluku o razrešenju i o izboru.

Gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i svaki član Gradskog veća mogu podneti ostavku.

Gradonačelnik, zamenik gradonačelnika ili član Gradskog veća koji su razrešeni ili su podneli ostavku, ostaju na dužnosti i vrše tekuće poslove, do izbora novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika ili člana Gradskog veća.

III NAČIN RADA I ODLUČIVANJA GRADSKOG VEĆA

Član 10

Gradsko veće radi i odlučuje o poslovima iz svog delokruga na sednicama.

Sednica Gradskog veća može se održati ako istoj prisustvuje većina od ukupnog broja članova Gradskog veća.

Član 11

Gradonačelnik saziva sednice Gradskog veća pismenim putem po svojoj inicijativi, a najmanje jednom u mesec dana, na zahtev predsednika Skupštine grada ili najmanje jedne trećine članova Gradskog veća.

Poziv za sednicu sadrži mesto i vreme održavanja sednice.

Poziv za sednicu dostavlja se članovima Gradskog veća najmanje 3 dana pre dana za koji se saziva sednica.

Izuzetno, poziv za sednicu može se dostaviti i u kraćem roku, pri čemu je gradonačelnik dužan da na početku sednice obrazloži takav postupak.

Uz poziv za sednicu članovima Gradskog veća se dostavlja predlog dnevnog reda, materijal koji se odnosi na predlog dnevnog reda i, po pravilu, zapisnik sa prethodne sednice.

Član 12

Dnevni red predlaže predsedavajući.

Svaki član Gradskog veća ima pravo da predloži izmene i dopune dnevnog reda.

Dnevni red se utvrđuje bez pretresa.

O svakoj tački utvrđenog dnevnog reda otvara se pretres.

Član 13

Gradonačelnik predsedava sednicom Gradskog veća, organizuje i usklađuje rad Gradskog veća i odgovoran je za zakonitost rada Gradskog veća.

Gradonačelnik potpisuje akte koje donosi Gradsko veće.

Gradonačelnik grada je dužan da obustavi od primene odluku Gradskog veća za koju smatra da nije saglasna zakonu.

Gradonačelnik grada može pismeno ovlastiti pojedine članove Gradskog veća da potpisuju pojedine akte u vezi sa raspoređenim poslovima.

Član 14

Gradonačelnik grada u slučaju odsutnosti ili sprečenosti da ostvaruje svoje funkcije u Gradskom veću zamenjuje zamenik gradonačelnika grada.

Član 15

Gradsko veće odlučuje javnim glasanjem, većinom glasova prisutnih članova Gradskog veća, ako zakonom ili statutom grada za pojedina pitanja nije predviđena druga većina.

Pravo glasa i odlučivanja na sednici Gradskog veća imaju izabrani članovi Gradskog veća, gradonačelnik grada i zamenik gradonačelnika grada koji je član Gradskog veća po funkciji.

Član 16

Sednici Gradskog veća mogu prisustvovati predsednik Skupštine, zamenik predsednika Skupštine, načelnik Gradske uprave, rukovodioci organizacionih jedinica Gradske uprave, zavisno od materijala koji je na dnevnom redu Veća.

Za sednicu Gradskog veća mogu se pozvati direktori preduzeća i ustanova i drugih organa i organizacija, kada se razmatraju pitanja iz delokruga rada tih organa i kada njihovo prisustvo može doprineti uspešnijem i kvalitetnijem razmatranju određenih pitanja.

Član 17

Sednica Gradskog veća se odvija po utvrđenom dnevnom redu.

Niko ne može diskutovati na sednici Gradskog veća pre nego što zatraži i dobije reč od predsedavajućeg na sednici.

Predsedavajući je dužan da svakom članu Gradskog veća da reč za diskusiju po tački dnevnog reda.

Predsedavajući može dati reč i drugim licima pozvanim na sednicu.

Gradsko veće može pre otvaranja rasprave po tački dnevnog reda da odluči da ograniči diskusiju u pogledu trajanja i broja javljanja.

Član 18

Kada dođe do problema u ostvarivanju funkcija gradonačelnika grada, Gradskog veća i Skupštine grada, posebno u vezi nemogućnosti održavanja sednica Skupštine grada i Gradskog veća, na kojima je trebalo doneti odluku u skladu sa zakonom, razvojnim ciljevima, vršenjem osnivačkih prava prema javnim preduzećima, ustanovama i mesnim zajednicama, urbanističkim i prostornim planiranjem i drugim normativnim i izvršnim poslovima, predsednik Skupštine, odnosno njegov zamenik mogu da sazovu sednicu Gradskog veća, radi iznalaženja odgovarajućeg rešenja koje će omogućiti usklađeno ostvarivanje funkcija gradonačelnika grada, Gradskog veća i Skupštine grada.

Sednici Gradskog veća iz stava 1. ovog člana obavezno prisustvuju: predsednik Skupštine, zamenik predsednika Skupštine, predsednici odborničkih grupa, članovi Gradskog veća i gradonačelnik grada.

Zaključci usvojeni saglasnošću učesnika sednice, obavezuju učesnike na njihovo hitno izvršavanje.

Član 19

O radu sednice Gradskog veća vodi se zapisnik.

Zapisnik sadrži imena odsutnih članova Gradskog veća, dnevni red sednice, ime predsedavajućeg na sednici, imena lica koja po pozivu učestvuju na sednici, pitanja koja su razmatrana na sednici i zaključke donete po tim pitanjima.

Gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i član Gradskog veća imaju pravo da stave primedbe na zapisnik.

Prilikom usvajanja zapisnika, Gradsko veće odlučuje o primedbama koje su stavljene na zapisnik.

O vođenju i čuvanju zapisnika stara se nadležna služba Gradske uprave.

Zapisnik potpisuju predsedavajući i zapisničar.

Član 20

Sednice Gradskog veća snimaju se i na nosaču zvuka koji sadrži potpuni tok sednice.

Na osnovu zvučnog zapisa izrađuje se tekst zvučnog zapisa sednice.

Svaki govornik na sednici ima pravo da presluša zvučni zapis ili pročita tekst zvučnog zapisa na kome je zabeležena njegova diskusija.

Snimak na nosaču zvuka čuva se do kraja mandata Gradskog veća, a najmanje godinu dana, a tekst zvučnog zapisa trajno.

Član 21

Gradsko veće može obrazovati stalna i povremena radna tela za razmatranje, pripremanje i davanje predloga o pitanjima iz nadležnosti Gradskog veća.

Aktom o obrazovanju stalnih i povremenih radnih tela određuju se njihovi zadaci, sastav i način rada.

Član 22

U okviru svojih ovlašćenja Gradsko veće donosi: uputstva, pravilnike, rešenja i zaključke.

IV PRAVA I DUŽNOSTI ČLANOVA GRADSKOG VEĆA

Član 23

Član Gradskog veća ima pravo i dužnost da učestvuje u radu Gradskog veća i da redovno prisustvuje sednicama ovog organa, kao i druga prava utvrđena zakonom, Statutom Grada i ovim Poslovnikom.

Član 24

Ako je član Gradskog veća sprečen da prisustvuje sednici ili iz određenih razloga treba da napusti sednicu dužan je da o tome obavesti gradonačelnika grada.

Član 25

Članovi Gradskog veća imaju prava i dužnosti da: predlažu pretresanje pojedinih pitanja iz delokruga Gradskog veća, posebno iz oblasti za koje su raspoređeni; učestvuju u pretresu i odlučivanju o pitanjima o kojima se raspravlja na sednicama Gradskog veća; daju inicijative za pripremanje odluka i drugih akata koje donosi Skupština grada; učestvuju u radu radnih tela koje obrazuje Gradsko veće, iznose svoja mišljenja i predloge o kojim se u tim telima raspravlja i obavljaju stručne poslove koje im odredi gradonačelnik grada.

Član 26

U vršenju svojih prava i dužnosti, Gradsko veće kolektivno radi i odlučuje, izuzev u slučaju pomaganja gradonačelniku grada u vršenju poslova iz njegove nadležnosti.

Gradsko veće odgovara za svoj rad na principima kolektivne i pojedinačne odgovornosti Gradskog veća i svakog njegovog člana.

Član 27

U vršenju svojih prava i dužnosti Gradsko veće sarađuje sa organima grada, javnim preduzećima i ustanovama čiji je grad osnivač i drugim subjektima u poslovima od značaja za grad.

Član 28

Gradonačelnik i Gradsko veće redovno izveštavaju Skupštinu grada, po sopstvenoj inicijativi ili na njen zahtev, o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine grada.

Član 29

U cilju ostvarivanja funkcija Gradskog veća u Gradskom veću utvrđuju se sledeći resori:

- resor rada i socijalnih pitanja

- resor zdravstva i socijalne zaštite

- resor komunalne infrastrukture

- resor poljoprivrede

- resor privrede i preduzetništva

- resor saobraćaja i telekomunikacija

- resor omladine i sporta

- resor mesnih zajednica

- resor javnih preduzeća

- resor kulture i obrazovanja

- resor zaštite životne sredine.

Pojedinačna resorna zaduženja članova Gradskog veća određuju se odlukom Gradskog veća, a prema stručnosti članova za pojedine oblasti.

Član 30

Članovi Gradskog veća imaju pravo da odsustvuju iz preduzeća, odnosno ustanova u kojima ostvaruju prava iz radnog odnosa za vreme koje je potrebno za pripremu i održavanje sednica Gradskog veća, kao i sednica stalnih i povremenih radnih tela Gradskog veća.

V OBAVLJANJE STRUČNIH I DRUGIH POSLOVA ZA POTREBE GRADSKOG VEĆA

Član 31

Stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove za Gradsko veće vrši Gradska uprava.

Član 32

O izradi akata i njihovih otpravaka, o čuvanju izvornih akata, njihovoj evidenciji, objavljivanju i dostavljanju zainteresovanim organima i organizacijama stara se nadležna služba Gradske uprave.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

Stupanjem na snagu ovog Poslovnika prestaje da važi Poslovnik o radu Opštinskog veća opštine Smederevo ("Službeni list opštine Smederevo", broj 10/2004).

Član 34

Ovaj Poslovnik stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Smedereva".