PROGRAM MERA

ZAŠTITE BILJA ZA PERIOD 2008-2009. GODINE NA TERITORIJI GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 3/2008)

1. Praćenje pojave i rasprostranjenosti štetnih organizama

Da bi izvršili adekvatno praćenje pojave, stanja i kretanje štetnih organizama, vršiće se pregledi zemljišta i pregledi bilja.

Pregledi zemljišta obuhvataju praćenje sledećih štetnih organizama:

- Elateridae (žičnjaci) - uzorkovanjem zemljišta u jesen ili u rano proleće, vršiće se utvrđivanje prisustva kritičnog broja ove štetočine i odrađivanje opravdanosti primene zemljišnih insekticida.

- Noctuidae (sovice) - značajne štetočine koje se javljaju u usevima krompira, paprike, paradajza, lucerke. Uzorkovanjem površinskog dela zemljišta i utvrđivanjem brojnosti i zdravstvenog stanja prezimljujućih gusenica, vršiće se prognoza pojave i prognozu mogućih šteta izazvanih sovicama. Određivanje prisustva ove štetočine vršiće se i metodom svetlosnih mamaka.

- Grilotalpa (rovac) - praćenje ove štetočine je važno u cilju smanjenja šteta koje izaziva na mladim biljkama i na rasadu, naročito u sredini sa povećanom vlažnošću.

Pregledi biljaka obuhvataju sledeće aktivnosti:

- Lema melanopus, ova štetočina ima često veoma jak intenzitet napada i nanosi velike štete na strninama, naročito na jarim usevima. Blagovremenim identifikovanjem imaga ove štetočine i davanjem preporuka proizvođačima o vremenu i vrsti preparata koji treba primeniti, štete se mogu uspešno izbeći.

- Diabrotica virgifera - stručna služba prati let imaga sa feromonskim klopkama, procenjuje prag štetnosti i za svaki objekat daje odgovarajuće preporuke proizvođačima.

- Leptinotarsa decemlineata - to je česta štetočina krompira. Obilazeći teren daju se preporuke vezano za vreme tretiranja koje zavisi od faze razvoja štetočine a vodeći računa o rezistentnosti ove štetočine na pojedine preparate.

- Lepidoptere na voću - koristeći svetlosne i feromonske klopke prati se pojava i intenzitet napada ovih štetočina i daju se preporuke za njihovo suzbijanje.

- Pythium sp. - uz praćenje meteoroloških uslova daju se preporuke poljoprivrednim proizvođačima o načinu gajenja rasada kao i o mogućim načinima suzbijanja ove jako značajne štetočine.

- Plum pox virus (šarka šljive)

Erwinia amylovora (bakteriozna plamenjača voća)

Monilinia sp. (trulež plodova i grančica koštičavog voća)

Obzirom na ekonomski značaj gajenja biljaka koje su domaćini ovih štetočina kao i zbog obaveze Republike Srbije da u periodu pristupanja Evropskoj uniji, sprovodi programe posebnog nadzora, testiranjem biljnog materijala, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je ovlastilo Poljoprivrednu stanicu "Čačak" da vrši laboratorijska testiranja za nabrojane štetočine.

2. Prognoza i izveštavanje o pojavi određenih štetnih organizama

Godišnji program mera izveštajno prognoznih poslova poverenih od strane grada Čačka, sprovodiće se u skladu sa članom 7. Zakona o zaštiti bilja (Sl. list 24/98 i 26/98, Sl. glasnik RS broj 101/05). Program mera će se ostvarivati kroz sledeće aktivnosti:

- praćenjem razvoja gajenih biljaka na teritoriji grada Čačka,

- prikupljanjem i obradom meteoroloških podataka. Za sada se prikupljaju podaci iz meteorološke kućice koja je montirana u krugu Poljoprivredne stanice. Ako stanica nabavi meteorološke kućice, ta oprema bi bila raspoređena na više lokaliteta naše opštine, čime bi predviđanje i prognoza bila moguća za veći broj biljnih bolesti i štetočina i značajnije bi se odrazilo na efikasnost celokupnih prognozno-izveštajnih poslova.

- praćenjem razvoja i dinamike populacije štetnih i korisnih organizama. U okviru ove aktivnosti izdvajamo akcije vezane za populacije korovskih biljaka. Trenutno najaktuelnija je Ambrosia artemisifolia. Poljoprivredna stanica, na osnovu Uredbe o merama za suzbijanje i uništavanje Ambrosia artemisifolia vrši identifikovanje ove korovske vrste, upozorava vlasnike zemljišta na štetnost prisustva iste i predlaže mere za njeno suzbijanje.

- signalizacija pojave karantinski-štetnih organizama. Poljoprivredna stanica "Ovčar" u svom sastavu ima laboratoriju u kojoj je u toku proces uvođenja standardnih operativnih procedura u okviru metoda za dijagnostiku karantinskih i ekonomsko štetnih bolesti u jabučastom i koštičavom voću. Za ovu godinu je planirano da se laboratorijski obradi oko 200 uzoraka sa teritorije grada Čačka na prisustvo karantinskih bolesti.

- prikupljanje podataka o prometu i potrošnji pesticida. Podaci se prikupljaju iz registrovanih objekata za promet pesticida na malo a u skladu sa članom 60. Zakona o zaštiti bilja. Ova aktivnost omogućava kontrolu u oblasti pesticida, od njihovog prometa do primene, što je važan preduslov za proizvodnju bezbedne hrane i očuvanje zdravlja ljudi, životinja i životne sredine u celini.

- Informisanje. Ova aktivnost je jako kompleksna i obuhvata:

• formiranje baze podataka o pojavi štetočina i bolesti na našem terenu

• razmena informacija sa okolnim službama koje obavljaju iste aktivnosti

• javno informisanje držaoca bilja (sredstvima javnog informisanja, izdavanjem biltena, saopštenja, upozorenja...)

1. Organizovanje sprečavanja pojave i predlaganje mera suzbijanja odnosno iskorenjavanja određenih štetnih organizama.

Ovu aktivnost stručna služba realizuje edukacijom poljoprivrednih proizvođača iz oblasti zaštite bilja. Edukacija podrazumeva stalni obilazak proizvođača, organizovanje predavanja, radionica i kurseva.

2. Kontrola zdravstvenog stanja semena, rasada i sadnog materijala u proizvodnji i prometu.

Služba za zaštitu bilja vrši redovne i vanredne kontrole zdravstvenog stanja bilja u toku proizvodnje a takođe i u toku izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda.

3. Pružanje savetodavnih usluga

Stručni saveti koje poljoprivredni proizvođači mogu dobiti u poljoprivrednoj stanici su besplatni. Na osnovu zahteva robnih proizvođača organizovaće se predavanja sa temama za koje oni izraze potrebu. Za ovu godinu su planirana predavanja sa sledećim temama:

- Pesticidi-rukovanje, čuvanje, skladištenje

- Lična zaštitna sredstva prilikom primene pesticida

- Otpad od pesticida, pesticidi u životnoj sredini

- Oprema i uređaji za primenu pesticida, kalibracija mašina za aplikaciju

- Zaštita voćarskih kultura od bolesti, štetočina i korova

- Zaštita ratarskih kultura od bolesti, štetočina i korova

- Zaštita povrtarskih kultura od bolesti, štetočina i korova

Vršenje poslova prognozno izveštajne službe obavljaće se u toku vegetacije u periodu april-septembar.

Ovlašćuje se gradonačelnik grada Čačka da poslove na zaštiti bilja, a prema Programu mera zaštite bilja poveri Poljoprivrednoj stanici "OVČAR" iz Čačka, nadležnoj za ove poslove.

Poljoprivredna stanica će izveštaj o obavljenim poslovima dostaviti do decembra 2008-2009. godine gradonačelniku grada Čačka.

Ovaj Program mera objaviti u "Službenom listu grada Čačka".