ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU DEPONOVANJA VIŠKOVA LIKVIDNIH SREDSTAVA BANAKA KOD NARODNE BANKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 48/2004, 60/2007, 35/2008 i 73/2008)

1. Ovom odlukom regulišu se uslovi i način deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije.

2. Banka može preko noći deponovati viškove likvidnih sredstava kod Narodne banke Srbije.

3. Deponovanje sredstava, u smislu ove odluke, banka vrši na poseban račun Narodne banke Srbije za deponovanje viškova likvidnih sredstava u RTGS sistemu - račun br. 908-88103-91 (u daljem tekstu: poseban račun Narodne banke Srbije).

4. Deponovanje sredstava, u smislu ove odluke, banka vrši izdavanjem naloga za prenos sredstava sa svog žiro-računa na poseban račun Narodne banke Srbije, najkasnije do isteka vremena predviđenog za razmenu poruka za plaćanja, u skladu sa operativnim pravilima kojima se reguliše obračun u realnom vremenu po bruto principu.

Banka može deponovanje sredstava vršiti više puta u toku jednog radnog dana.

5. Narodna banka Srbije će deponovana sredstva banke vratiti na žiro račun banke narednog radnog dana od dana deponovanja - najkasnije do 10.00 časova.

6. Na iznos sredstava koji je banka deponovala kod Narodne banke Srbije u smislu ove odluke, Narodna banka Srbije plaća kamatu po kamatnoj stopi propisanoj odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike.

Narodna banka Srbije svakog radnog dana obračunava i plaća kamatu na sredstva koja je banka u skladu sa ovom odlukom deponovala prethodnog radnog dana.

Kamatu iz stava 2. ove tačke Narodna banka Srbije obračunava i plaća za sve dane (radne i neradne) u kojima su sredstva deponovana kod Narodne banke Srbije.

7. Radnim danima, u smislu ove odluke, smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se reguliše rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

8. (Brisana)

9. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 61/2003).

10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 11. maja 2004. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o uslovima i načinu deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 60/2007)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmenama
Odluke o uslovima i načinu deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 35/2008)

4. Na iznos sredstava koji banka deponuje kod Narodne banke Srbije u periodu od 1. do 29. aprila 2008. godine - Narodna banka Srbije obračunaće i platiti kamatu do 8. maja 2008. godine.

5. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS", a stupa na snagu 1. maja 2008. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama
Odluke o uslovima i načinu deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 73/2008)

3. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. septembra 2008. godine.