UREDBA

O ZAŠTITI PREDELA IZUZETNIH ODLIKA DOLINA PČINJE

("Sl. glasnik RS", br. 55/96 i 2/2003)

Član 1

Deo doline Pčinje, planine Kozjak i planine Starac stavlja se pod zaštitu - kao prirodno dobro od velikog značaja i svrstava u II kategoriju (u daljem tekstu: Dolina Pčinje).

Član 2

Dolina Pčinje predstavlja predeo izuzetnih odlika čija se zaštita reljefa planine Kozjak i planine Starac, obale reke Pčinje, šumskih sastojina i retkih biljnih i životinjskih vrsta obezbeđuje u skladu sa ovom uredbom.

Član 3

Dolina Pčinje obuhvata područje opštine Bujanovac, odnosno područja katastarskih opština Jablanica, Starac i Vogance, površine od 2.606 ha, od čega je 55 ha u svojini Srpske pravoslavne crkve, 1.269 ha u državnoj svojini i 1.282 ha u privatnoj svojini.

Opis granica Doline Pčinje sa grafičkim prikazom odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na području Doline Pčinje ustanovljava se režim zaštite II stepena kojim se:

1) zabranjuje:

(1) promena namene površine na celom području, ukoliko nije u skladu sa planskim dokumentom za ovo područje;

(2) unošenje novih biljnih vrsta stranih oroklimatogenim uslovima zaštićenog područja;

(3) seča i krčenje podrasta na degradiranim šumskim površinama, u toku spontanog obnavljanja autohtone vegetacije;

(4) branje, lomljenje, kidanje i kopanje biljnih vrsta u prirodnim sastojinama u onoj meri koja narušava strukturu opstanka tih vrsta;

(5) unošenje stranih vrsta divljači čije bi prisustvo moglo da izazove nepoželjne ekološke posledice i izmenu sastava autohtonog živog sveta;

(6) ispuštanje svih vrsta otpadnih voda u vodotok Pčinje, zagađivanje zemljišta, površinskih i podzemnih voda;

(7) promena prirodnog stanja i pravca tokova postojećih vodotoka, kao i regulacionih radova, osim onih koji su u interesu zaštite spomenika kulture;

(8) eksploatacija kamena i rečnog materijala iz korita reke Pčinje;

(9) rekonstrukcija i izgradnja novih objekata, koji nisu predviđeni planskim dokumentima za ovo područje;

(10) izgradnja svih industrijskih objekata, osim onih koji su predviđeni Prostornim planom šireg kompleksa Prohor Pčinjski i aktima o zaštiti;

(11) deponovanje smeća i svih vrsta otpadnih materijala.

2) Na području Doline Pčinje obezbeđuje se: očuvanje reprezentativnih šumskih zajednica i staništa sa visokim stepenom florističke i faunističke raznovrsnosti; inventarizacija i praćenje stanja biljnih i životinjskih vrsta, njihovih populacija i staništa; identifikacija činilaca, intenziteta i trajanja ugrožavanja biološke raznovrsnosti; planiranje i primena mera zaštite - restauracija, rekonstrukcija, kao i rekolonizacija i reintrodukcija autohtonih i ugroženih vrsta i druge aktivnosti na očuvanju i unapređivanju stanja populacija ugroženih vrsta flore i faune primenom odgovarajućih mera u planovima zaštite i korišćenja šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta; vrednovanje razvojnih potencijala, plansko usmeravanje i podrška onim razvojnim aktivnostima koje zadovoljavaju kriterijume očuvanja i održivog korišćenja prirodnih resursa i biodiverziteta i doprinose afirmaciji i prezentaciji prirodnih vrednosti, spomenika kulture manastir Sveti Prohor Pčinjski sa njegovom zaštićenom okolinom, drugih spomenika kulture i kulturno-istorijskog nasleđa; uređenje i infrastrukturno opremanje prostora za potrebe upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom, turizma, rekreacije i unapređenja kvaliteta života u seoskim naseljima; uspostavljanje monitoringa; naučnoistraživačke i obrazovne aktivnosti; prezentacija prirodnih i kulturnih vrednosti Doline Pčinjske.

Član 5

Zaštita i razvoj Doline Pčinje sprovodi se prema Programu zaštite i razvoja (u daljem tekstu: Program).

Program iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: ciljeve, prioritetne zadatke i aktivnosti na sprovođenju zaštite iz člana 4. ove uredbe, zadatke u zaštiti šuma, poljoprivrednog zemljišta, biljnih i životinjskih vrsta, uređenje voda, lova i ribolova, prezentaciji prirodnih vrednosti, sredstva potrebna za ostvarivanje Programa kao i način njihovog obezbeđivanja.

Program iz stava 1. donosi se za period od pet godina, a ostvaruje se godišnjim programima koji sadrže zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku izvršavanja zadataka i poslova i visinu potrebnih sredstava.

Na Program iz stava 1. ovog člana, na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, građevina, nauke, kulture i vera, saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Član 6

O Dolini Pčinje stara se Srpska pravoslavna crkva - Pravoslavna Eparhija Vranjska iz Vranja (u daljem tekstu: Staralac).

Član 7

Staralac u obavljanju poslova zaštite i razvoja Doline Pčinje obezbeđuje sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, donosi srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Staralac podnosi izveštaj o ostvarivanju programa iz člana 5. ove uredbe do 15. decembra za tekuću godinu ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine.

Član 8

Staralac u obavljanju poslova zaštite i razvoja Doline Pčinje obezbeđuje obeležavanje Doline Pčinje, donosi akt o unutrašnjem redu i organizuje čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, korišćenje lovne i ribolovne faune, pašnjaka, lekovitog bilja, šumskih plodova, rekreativnih i drugih javnih površina, postavljanja informativnih i drugih oznaka, obavljanja naučnih istraživanja i izvođenja istražnih radova, turističkih, ugostiteljskih i drugih delatnosti i posebne zabrane u sprovođenju režima zaštite.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite, Staralac je dužan da na pogodan način javno oglasi, tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima.

Član 9

Sredstva za zaštitu i razvoj Doline Pčinje obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Staraoca, iz sredstava u budžetu Republike i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 10

Program iz člana 5. ove uredbe Staralac će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program do 15. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Do donošenja Programa iz člana 5. ove uredbe Staralac može poslove zaštite obavljati prema Privremenom programu zaštite i razvoja, koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 11

Prostorni i urbanistički planovi, šumske, lovne, ribolovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje biće usaglašeni sa Prostornim planom Republike Srbije i Programom iz člana 5. ove uredbe.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

OPIS GRANICA DOLINE PČINJE

Granica Doline Pčinje počinje od kote 835 m Staračka kula, nastavlja ka zapadu lokalnim putem prema koti 737 m, produžava ka jugu istim putem preko planine Belutak, naglo skreće na istok, ide dolinom potoka Duboki dol sve do ušća u Pčinju, nastavlja rekom Pčinjom uzvodno sve do ušća obe pritoke ispod planine Golet, zatim skreće jugoistočno državnom granicom prema Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i prati tu granicu preko planine Kozjak celom dužinom do granice KO Trgovište do kote 478 m, produžava istom granicom i grebenom Staširka do kote 834 m Kostin Čukar, zatim lokalnim putem ide ka zapadu sve do regionalnog puta Bujanovac - Kumanovo, prelazi regionalni put, nastavlja putem za Starčevu kulu pored turskog groba Makovišta do polazne kote 835 m gde se granica završava.

Napomene

Grafički prikaz opisa granica Doline Pčinje, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 55/96, str. 1354, a njegova izmena u "Sl. glasniku RS", br. 2/2003, str. 3.