PRAVILNIK
O NAČINU I USLOVIMA ZA KORIŠĆENJE STANA ZA PRIVREMENO STANOVANJE DECE I OMLADINE BEZ RODITELJSKOG STARANJA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 27/2008)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način korišćenja stana čiji je nosilac prava korišćenja Centar za socijalni rad Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Centar), za privremeno stanovanje dece i omladine bez roditeljskog staranja (u daljem tekstu: stan), kao i kriterijumi za korišćenje stana, obezbeđivanje sredstava za investiciono održavanje stana, kao i troškove stanovanja, obaveze korisnika stana, vreme trajanja korišćenja stana i nadzor nad korišćenjem stana.

Član 2

Stan iz člana 1. ovog pravilnika, koristiće se za smeštaj dece i omladine bez roditeljskog staranja sa teritorije Grada Novog Sada kojima je, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, prestao smeštaj u ustanovi socijalne zaštite, odnosno hraniteljskoj porodici (u daljem tekstu: korisnici stana).

U cilju što racionalnijeg korišćenja stana iz člana 1. ovog pravilnika, i obezbeđivanja uslova za njegovo korišćenje od strane većeg broja korisnika, u Centru se početkom svake kalendarske godine donosi plan namenskog korišćenja stana.

Odluku o izboru korisnika stana donosi stručni tim Centra (u daljem tekstu: Stručni tim).

Član 3

U budžetu Grada Novog Sada obezbeđuju se sredstva za investiciono održavanje stana, a ukoliko je korisnik stana nezaposleno lice ili student, i sredstva za troškove stanovanja.

II KRITERIJUMI ZA KORIŠĆENJE STANA

Član 4

Stan iz člana 1. ovog pravilnika može se dati na privremeno korišćenje korisniku stana prema sledećim kriterijumima:

- da je korisnik stana bio ili je još na stalnom smeštaju i zbrinjavanju u ustanovi socijalne zaštite (u daljem tekstu: Ustanova), ili hraniteljskoj porodici,

- da je planom otpusta, donetim u saradnji Ustanove sa Centrom, utvrđeno da je privremeno rešavanje pitanja daljeg smeštaja na ovaj način najcelishodnije, odnosno da korisnik stana nema mogućnost povratka u sopstvenu porodicu i da na drugi način ne može rešiti pitanje smeštaja,

- da je korisnik stana završio srednju školu ili da stiče visoko obrazovanje na Univerzitetu u Novom Sadu,

- da je korisnik stana svojim dosadašnjim odgovornim ponašanjem zaslužio da koristi stan.

Međusobni odnosi Centra i korisnika stana regulišu se ugovorom o korišćenju stana.

Ukoliko u nekom periodu nema korisnika stana iz člana 1. ovog pravilnika, Centar može da ponudi stan na korišćenje deci i omladini bez roditeljskog staranja kojima je, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, prestao smeštaj u Ustanovi, odnosno hraniteljskoj porodici, sa teritorije drugih opština Južnobačkog okruga, a međusobni odnosi između Centra i korisnika sa teritorije te opštine uređuju se ugovorom.

III VREMENSKO TRAJANJE KORIŠĆENJA STANA

Član 5

Korisnici stana mogu da koriste stan privremeno do godinu dana, izuzev studenata, koji stan mogu da koriste do završetka školovanja, i sa kojima se o tome zaključuje poseban ugovor.

Ukoliko postoji potreba da se stan koristi duže od perioda iz stava 1. ovog člana, a najduže do tri godine, odluku o tome donosi Stručni tim.

Nakon isteka roka korišćenja stana, korisnik stana je dužan da se, sa svojim ličnim stvarima iseli iz stana i da ga ostavi u stanju u kakvom je bio pre njegovog useljenja.

IV OBAVEZE KORISNIKA STANA

Član 6

Korisnik stana je obavezan da:

- namenski koristi stan,

- čuva postojeći nameštaj i opremu u stanu,

- nadoknadi eventualnu štetu koju je prouzrokovao neodgovornim ponašanjem i nemarnim odnosom,

- prijavi nestanak predmeta ili opreme iz stana, ukoliko do toga dođe usled neodgovornog ponašanja i nemarnog odnosa trećeg lica,

- blagovremeno prijavi kvar na instalacijama, odgovornom radniku u Centru,

- ako je zaposlen, snosi deo troškova komunalnih usluga (troškove grejanja, struje, vode, telefona, održavanja higijene zgrade i drugo), u skladu sa ugovorom o korišćenju stana, i

- poštuje pravila utvrđena Kućnim redom stambene zgrade u kojoj se stan nalazi.

V NADZOR NAD KORIŠĆENJEM STANA

Član 7

Nadzor nad korišćenjem stana vrši lice koje odredi direkcija Centra. Lice zaduženo za nadzor nad korišćenjem stana, zajedno sa korisnicima stana, utvrđuje potrebe korisnika stana i pruža im pomoć u rešavanju problema koji nastanu u vezi sa korišćenjem stana.

Nadzor nad korišćenjem stana vrši se najmanje dva puta mesečno.

O izvršenom nadzoru iz stava 3. ovog člana, sastavlja se zabeleška koja se usmeno saopštava korisnicima stana.

Po završetku školske godine, o izvršenom nadzoru se podnosi izveštaj Stručnom timu.

Ukoliko se nadzorom utvrdi da korisnik stana ne koristi stan u skladu sa ovim pravilnikom, lice zaduženo za nadzor nad korišćenjem stana dostaviće Centru predlog za raskid ugovora o korišćenju stana i pre isteka roka koji je ugovorom određen.

Uz predlog za raskid ugovora, lice zaduženo za nadzor nad korišćenjem stana dužno je da dostavi pisano obrazloženje.

Član 8

Korisnik stana tokom privremenog korišćenja stana ne može primati druga lica u stan u svojstvu sustanara.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".