TARIFA

NAKNADA KOJU OD KORISNIKA NAPLAĆUJE OFPS

("Sl. glasnik RS", br. 53/2008, 74/2008 i 82/2008 - ispr.)

 

PRETHODNE ODREDBE

Član 1

Ovom tarifom naknada koju od korisnika naplaćuje OFPS (u daljem tekstu: Tarifa) utvrđuju se visina i način obračuna naknade koju je korisnik (ex lege) dužan da plati za određeni oblik iskorišćavanja predmeta zaštite, fonograma, sa repertoara OFPS-a.

Kao subjekt isključivih imovinskopravnih ovlašćenja OFPS, u skladu sa odredbama ove Tarife, sa zainteresovanim korisnicima zaključuje ugovore o neisključivom ustupanju ovlašćenja na određeni oblik korišćenja svih predmeta zaštite sa repertoara OFPS-a, kojim se bliže regulišu uslovi korišćenja repertoara, visina i način plaćanja naknade, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 2

Naknada se naplaćuje od korisnika na osnovu i u skladu sa odredbama ove Tarife, kao i u skladu sa odredbom člana 125. Zakona o autorskom i srodnim pravima (u daljem tekstu: Zakon).

POJAM POJEDINIH IZRAZA

Član 3

Fonogram je zapis zvuka, odnosno određenog niza zvukova, na nosaču zvuka.

Pod fonogramom, u smislu ove Tarife, smatra se originalni snimak na kome je zvuk, odnosno slika sa zvukom, snimljen na analogni odnosno digitalni način, audio, video, TV, filmskom ili bilo kojom drugom sadašnjom i budućom tehnikom i postupkom ili kombinacijom tih tehnika i postupaka. Pravo na postojećem fonogramu nije ni na koji način ograničeno ugrađivanjem fonograma u videogram.

Član 4

Repertoar OFPS-a (u daljem tekstu: repertoar) čine fonogrami:

1) domaćih proizvođača fonograma i nosilaca srodnih prava, članova OFPS-a, koji su OFPS-u ugovorom ustupili svoja isključiva imovinskopravna ovlašćenja, u skladu sa članom 150. Zakona;

2) domaćih proizvođača fonograma i nosilaca srodnih prava, čija prava OFPS štiti u skladu sa članom 167. Zakona;

3) stranih proizvođača fonograma i nosilaca srodnih prava, čija prava OFPS štiti u skladu sa članom 171. Zakona.

Član 5

Korisnik je pravno ili fizičko lice koje na teritoriji države Republike Srbije, obavljajući svoju registrovanu delatnost, javno koristi repertoar OFPS-a, kao i svako drugo lice koje javno koristi repertoar OFPS-a.

Član 6

Način korišćenja repertoara obuhvata:

1) emitovanje, putem radio i TV stanica (analogne i digitalne), uključujući satelitske programe, kablovske radio i TV stanice, kao i simultano emitovanje preko telefona, interneta i dr. Korišćenje repertoara za emitovanje fonograma putem interneta ne obuhvata "download" koji je predmet posebnog ugovaranja između nosilaca prava i korisnika;

2) javno saopštavanje (u daljem tekstu: saopštavanje), kojim su obuhvaćeni korisnici koji obavljajući svoju delatnost ili na drugi način, u objektima i drugim prostorima koriste repertoar (restorani, hoteli, noćni klubovi, diskoteke, trgovine, tržni centri, sportske hale, stadioni, sajamske hale, prevozna sredstva, škole plesa, fitnes centri i dr. objekti i prostori);

3) javno saopštavanje fonograma koji se emituje, a sve u skladu sa članom 124. Zakona.

Obaveza plaćanja naknade za saopštavanje ne zavisi od načina korišćenja koje može biti direktno (korišćenjem uređaja za reprodukciju tonskih nosača) ili indirektno (korišćenjem radio i TV prijemnika i drugih uređaja za reprodukciju repertoara koji se emituje).

Član 7

Prihod u smislu ove tarife je ukupan prihod koji korisnik ostvari po svim osnovama (prihodi dobijeni iz budžeta republike ili lokalne samouprave, prihodi od sponzora, donatora i sl., prihodi od prodaje reklamnog vremena i prostora, ulaznica, konzumacija jela i pića, rezervacija, kao i svi drugi načini ostvarivanja prihoda), bez ikakvih umanjenja.

Trošak u smislu ove tarife je zbir svih napravljenih troškova koje korisnik ima obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar, bez obzira da li su plaćeni.

Play back, karaoke i sl. je korišćenje fonograma kao tonske osnove za nastup izvođača čija je interpretacija snimljena na fonogramu, uz moguću nadogradnju vokalnim i instrumentalnim izvođenjem uživo preko fonograma.

OBAVEZE KORISNIKA REPERTOARA

Član 8

Korisnici fonograma dužni su:

1) da pribave dozvolu za korišćenje predmeta zaštite sa repertoara OFPS-a i da plate naknadu koja je predviđena ovom Tarifom;

2) da rednovno obaveštavaju OFPS o svim činjenicama koje su relevantne za obračun naknade koja se plaća prema i u skladu sa odredbama ove Tarife;

3) da u slučaju spora oko visine naknade, plate OFPS-u, iznos naknade predviđen ovom Tarifom, poseban račun OFPS-a sa koga se sredstva ne raspoređuju nosiocima prava do pravosnažnog okončanja spora.

Član 9

Korisnik je dužan da pismenim putem OFPS-u prijavi svako korišćenje repertoara zaključno sa 30. januarom za kalendarsku godinu.

Korisnik koji je započeo korišćenje po proteku roka iz stava 1. ovog člana, dužan je da pismenim putem OFPS-u prijavi korišćenje u roku od 15 dana od dana započinjanja korišćenja, kao i da obavesti o nastalim promenama koje su relevantne za obračun naknade u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Član 10

Svako korišćenje repertoara OFPS-a obavezuje korisnika da plati naknadu i ispuni i druge obaveze predviđene Zakonom i ovom tarifom, bez obzira na to da li ima ili nema zaključen ugovor sa OFPS-om.

U slučajevima neovlašćenog korišćenja predmeta zaštite sa repertoara OFPS-a, lice koje je angažovano od strane OFPS-a ima pravo da takvo korišćenje evidentira i da o tome sačini odgovarajući zapisnik.

Nepoštovanje obaveza predviđenih odredbama Zakona i ove tarife i korišćenjem repertoara bez prethodnog odobrenja (dozvole) dobijene od OFPS-a, smatra se neovlašćenim, odnosno predstavlja ponašanje koje je suprotno važećim zakonskim propisima te je podobno za primenu odredbi čl. 187. i 188. Zakona o autorskom i srodnim pravima kojima je takvo ponašanje predviđeno kao privredni prestup i prekršaj, kao i odredbi člana 199. Krivičnog zakona, prema kome se ovakvo ponašanje smatra krivičnim delom.

Član 11

Ustupljeno pravo je neisključivo pravo na korišćenje fonograma u skladu sa odredbama ove tarife. Ustupljeno pravo ne sadrži u sebi pravo korisnika da bez posebne pismene saglasnosti vlasnika, odnosno nosioca prava, koristi fonograme za:

1) proizvodnju videograma;

2) snimanje i emitovanje reklamnih poruka;

3) povezivanje sa robnom markom;

4) identifikaciju radio, odnosno TV stanice;

5) premontiravanje i adaptaciju snimka (ovo ne isključuje pravo emitovanja dela snimka kao samostalne celine);

6) promociju događaja koji nisu deo emitovanja;

7) emitovanje koje bi moglo biti upotrebljeno kao kleveta izvođača, autora ili producenta;

8) ustupanje fonograma ili dela fonograma u mobilnoj telefoniji.

OBRAČUN NAKNADE

Član 12

Ako drugačije nije uređeno ovom Tarifom, osnovicu za obračun naknade čini ukupan prihod, koji korisnik ostvaruje obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar OFPS-a.

Ako korisnik ne ostvaruje prihod osnovicu za obračun naknade čini trošak koji korisnik ima obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar.

Naknada se obračunava primenom procenta na osnovicu bliže opisanu st. 1. i 2. ovog člana, prema odgovarajućem tarifnom broju.

Ako se prihodi, odnosno troškovi korisnika ne mogu pouzdano utvrditi ili je utvrđivanje prihoda, odnosno troškova ili srazmernosti tarifnog iznosa prihodima nerazumno teško, naknada se može odrediti u paušalnom iznosu.

Član 13

Za obaveze korisnika solidarno odgovaraju: lice koje koristi predmet zaštite, vlasnik, držalac i zakupac prostora u kojem je predmet zaštite korišćen, kao i organizator aktivnosti u kojoj je došlo do korišćenja predmeta zaštite.

Član 14

Naknada za korišćenje predmeta zaštite sa repertoara OFPS-a putem javnog emitovanja fonograma, naplaćuje se akontaciono na mesečnom nivou, do konačnog godišnjeg obračuna u skladu sa sadržinom odredaba u Tarifnoj klasi 1. Tarifni broj 1.

Član 15

Naknada za korišćenje predmeta zaštite sa repertoara OFPS-a putem javnog saopštavanja fonograma i javnog saopštavanja fonograma koji se emituje, određena je u jedinstvenom iznosu na godišnjem nivou, za kalendarsku godinu, nezavisno od obima korišćenja.

Pravo na popust od 33,3% od iznosa osnovne naknade, ukoliko nije drugačije predviđeno ovom tarifom, za korišćenje fonograma putem javnog saopštavanja i javno saopštavanje emitovanog fonograma, odobrava se korisniku koji dobrovoljno prijavi korišćenje predmeta zaštite, dostavi sve podatke relevantne za obračun naknade u skladu sa odredbom člana 9. ove tarife, kao i u slučajevima kada blagovremeno izvršava obavezu plaćanja naknade.

Član 16

Iznosi naknada predviđenih ovom tarifom iskazani su bez poreza na dodatu vrednost i mogu se usklađivati sa indeksom rasta cena na malo, prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Član 17

Prema načinu korišćenja predmeta zaštite sa repertoara OFPS-a, utvrđuju se sledeće tarifne klase:

 

Tarifna klasa 1.

EMITOVANJE FONOGRAMA

 

Tarifni broj 1.

Radio-difuzija

Naknada se plaća mesečno u vidu akontacije do konačnog godišnjeg obračuna u procentu od prihoda korisnika. Reemitovanje programa druge radio, odnosno TV stanice smatra se emitovanjem.

Ugovorom je utvrđen iznos mesečne akontacije za korisnika koji koristi repertoar (Tarifna klasa 1, Tarifni broj 1).

Korisnik je dužan da dostavi OFPS-u bilans uspeha do 15. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Ako korisnik ne dostavi godišnji bilans uspeha za godinu u kojoj je imao mesečno akontaciono zaduženje, OFPS može za prethodni period da utvrdi konačni godišnji obračun naknade samostalno. Korisnik ima pravo osporavanja tako utvrđene naknade bez prava odlaganja plaćanja naknade.

Korisnik iz ovog člana je dužan da u elektronskom obliku dostavlja OFPS-u podatke (u vidu izveštaja) o korišćenju repertoara, nazive i trajanje fonograma, vreme emitovanja i interpretatora i to najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec.

U slučaju da korisnik navedene podatke o korišćenju repertoara OFPS-a ne dostavlja u predviđenom roku, sa netačnim, nekompletnim ili neodgovarajućim podacima (u propisanom programu), gubi pravo na popust, koji je naveden, ukoliko je zaključen ugovor na tri godine.

1. Ustanove javnog radiodifuznog servisa

TV stanice

- 0,55% od prihoda ostvarenog prodajom reklamnog prostora i vremena.

- 0,45% od prihoda od pretplate.

Klizna skala se primenjuje na korisnike koji zaključe ugovor na tri godine:

prva godina ugovora - popust 20%,

druga godina ugovora - popust 15%,

treća godina ugovora - popust 10%.

Radio stanice

- 3% od prihoda ostvarenog prodajom reklamnog prostora i vremena.

- 1,5% od prihoda od pretplate.

Klizna skala se primenjuje na korisnike koji zaključe ugovor na tri godine:

prva godina ugovora - popust 20%,

druga godina ugovora - popust 15%,

treća godina ugovora - popust 10%.

2. Komercijalne TV/radio stanice

TV stanice

Plaćaju prema zastupljenosti muzičkog repertoara, i to:

- do 50% učešća muzike - 0,70% od ukupnih prihoda.

Klizna skala se primenjuje na korisnike koji zaključe ugovor na tri godine:

prva godina ugovora - popust 20%,

druga godina ugovora - popust 15%,

treća godina ugovora - popust 10%.

Naknada utvrđena primenom procenta na prihod/rashod, ne može biti manja od minimalne naknade koja iznosi 0,08 dinara po stanovniku mesečno, prema podacima o tehničkoj zoni pokrivenosti.

- više od 50% učešća muzike - 1,25% od ukupnih prihoda.

Klizna skala se primenjuje na korisnike koji zaključe ugovor na tri godine:

prva godina ugovora - popust 20%,

druga godina ugovora - popust 15%,

treća godina ugovora - popust 10%.

Naknada utvrđena primenom procenta na prihod/rashod, ne može biti manja od minimalne naknade koja iznosi 0,15 dinara po stanovniku mesečno, prema podacima o tehničkoj zoni pokrivenosti.

Radio stanice

- 3% od ukupnih prihoda.

Klizna skala se primenjuje na korisnike koji zaključe ugovor na tri godine:

prva godina ugovora - popust 20%,

druga godina ugovora - popust 15%,

treća godina ugovora - popust 10%.

Naknada utvrđena primenom procenta na prihod ne može biti manja od minimalne naknade koja iznosi 0,007 dinara po stanovniku mesečno, prema podacima o tehničkoj zoni pokrivenosti.

3. Radio/TV stanice civilnog sektora

Plaćaju po posebnom sporazumu sa OFPS-om.

4. Emitovanje putem satelita i kablovsko emitovanje sopstvenog programa

Primenjuje se tarifa određena za zemaljsko emitovanje.

Tarifni broj 2.

Kablovsko reemitovanje

1,02 dinara mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 30 radio i TV kanala;

1,35 dinara mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 40 radio i TV kanala;

1,69 dinara mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 50 radio i TV kanala;

0,024 dinara mesečno po domaćinstvu za svaki dodatni kanal.

Tarifni broj 3.

Interaktivni pristup fonogramima

Interaktivni pristup repertoaru OFPS-a podrazumeva:

- veb radio, veb TV, Streming on demand, DVBT i svaki novi vid pristupanja javnosti fonogramima na ovaj ili drugi tehnički način koji nije obuhvaćen ovom tarifom, a u saglasnosti je sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima,

- preslušavanje, prenos i slušanje u toku emitovanja ili na zahtev pojedinaca, bez ili sa mogućnošću snimanja (snimanje na hard disk, snimanje i preslušavanje preko mobilnih telefona, snimanje i preslušavanje preko memorijskih kartica i sl.),

- snimanje odabranog fonograma na odgovarajući nosač fonograma.

Solidarni dužnici po pitanju plaćanja korišćenja repertoara OFPS-a su:

Vlasnici interaktivnih mreža, mobilnih telefonskih mreža, internet provajderi, provajderi sadržaja, koji čine fonograme dostupne javnosti.

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 0,4% od prihoda (iskazanog u bilansu uspeha) vlasnika interaktivnih mreža, mobilnih telefonskih mreža, internet provajdera ili provajdera sadržaja koji obuhvata repertoar OFPS-a. U slučaju da vlasnik interaktivnih mreža, mobilnih telefonskih mreža, internet provajder ili provajder sadržaja ne dostavi bilans uspeha koji bi bio osnova za utvrđivanje naknade, OFPS ima pravo da odredi paušalni iznos naknade.

Tarifna klasa 2.

SAOPŠTAVANJE FONOGRAMA

Tarifni broj 1.

Ugostiteljski objekti-kafići, barovi, restorani sa brzom hranom, internet kafei, poslastičarnice i pekare ugostiteljskog tipa i sl.

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-25

8.000

26-50

15.000

51-100

23.000

101-200

29.000

201-300

35.000

301-400

39.000

401-500

44.000

Za svakih daljih 100 kvm ili deo od toga

4.000

Tarifni broj 2.

Diskoteke i noćni klubovi

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-100

70.000

101-200

90.000

201-300

120.000

301-400

150.000

401-500

170.000

Za svakih daljih 100 kvm ili deo od toga

25.000

Tarifni broj 3.

Sportski prostori (stadioni, sportske hale, hipodromi i sl.)

Broj sedišta

Osnovna naknada
u dinarima

0-5.000

20.000

5.001-25.000

50.000

Preko 25.000

80.000

Tarifni broj 4.

Poslovni prostor (kancelarijski prostori, banke, agencije, advokatske kancelarije, bilet servisi, i sl.)

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-50

3.000

51-200

5.000

Preko 200

8.000

Tarifni broj 5.

Rekreativni centri (fitnes, spa, aerobik, teretane, saune i sl.)

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-100

15.000

Preko 100

30.000

Tarifni broj 6.

Tržni centri, šoping mol, mega marketi, samoposluge, prodavnice, kiosci i ostali trgovinski objekti

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-50

6.000

51-100

10.500

101-200

15.000

201-400

20.000

401-600

28.000

601-800

37.000

801-1.000

45.000

Za svakih daljih 100 kvm ili deo od toga

4.000

U okviru tržnog centra sa centralnim ozvučenjem, naknadu plaća i svaki korisnik posebno (trgovina, ugostiteljski lokal, frizerski salon i sl.) koji koristi fonograme iz drugih izvora, a ne iz zajedničkog ozvučenja.

Tarifni broj 7.

Frizerski saloni i saloni lepote (kozmetički saloni, solarijumi, pedikiri i sl.)

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-30

6.000

31-60

9.000

61-100

12.000

Za svakih daljih 100 kvm ili deo od toga

4.000

Tarifni broj 8.

Prevozna sredstva (minibusi, autobusi, avioni, vozovi, brodovi, taksi, rentakar i sl.)

Naknada po vozilu

Osnovna naknada
u dinarima

Minibus

4.000

Autobus

6.000

Avion

10.000

Voz (po ozvučenom vagonu)

6.000

Brod

12.000

Taksi

1.500

Rentakar

2.000

Tarifni broj 9.

Plesne i baletske škole, privatne škole, KUD i sl.

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-100

5.000

Preko 100

10.000

Tarifni broj 10.

Muzičko plesna takmičenja, revije na ledu, cirkurske i artističke priredbe i sl.

 

Osnovna naknada
u dinarima

Fiksna naknada po danu

12.000

Tarifni broj 11.

Ugostiteljski objekti za smeštaj (hoteli, moteli, pansioni, depadansi i apartmani, kampovi, kuće i stanovi za odmor, sobe za iznajmljivanje i sl.)

Broj soba

Osnovna naknada
u dinarima

Kategorija do 3*

 

0-20

12.000

21-50

25.000

51-100

35.000

101-200

45.000

Preko 200

60.000

Kategorija sa 4 i više *

 

0-20

33.000

21-50

62.000

51-100

100.000

101-200

125.000

Preko 200

165.000

Naknada za korišćenje fonograma u restoranima, klubovima, barovima, diskotekama, bazenima i sličnim prostorima (objektima) koji se nalaze u sklopu smeštajnih kapaciteta, dodatno se plaća u visini i na način predviđen odgovarajućom tarifnom klasom i odgovarajućim tarifnim brojem ove tarife.

Tarifni broj 12.

Javni otvoreni i zatvoreni prostori (čekaonice, recepcije, autobuske, železničke i metro stanice, peroni, pristaništa, aerodromi, liftovi, parkirališta, garaže i sl.)

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-50

5.000

51-100

7.000

Preko 100

10.000

Tarifni broj 13.

Sajmovi, izložbe i sl.

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-20

300

21-50

500

51-100

800

101-500

1.500

501-3.000

5.000

Preko 3.000

10.000

Naknada je određena po danu sajamske manifestacije.

Tarifni broj 14.

Zabavni parkovi

 

Osnovna naknada
u dinarima

Naknada po danu

200

Tarifni broj 15.

Saloni zabave / video igrice, bilijar sale, kuglane, kockarnice, kladionice i sl.

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-100

8.000

101-500

10.000

Preko 500

45.000

Tarifni broj 16.

Saloni automobila

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-100

10.000

101-300

16.000

Preko 300

22.000

Tarifni broj 17.

Medicinske ustanove (laboratorije, zubne ordinacije, klinike, poliklinike i sl.)

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-100

10.000

101-300

16.000

Preko 300

25.000

Tarifni broj 18.

Sportsko-rekreativni centri (bazeni, kupališta, klizališta, teniski tereni, golf tereni i sl.)

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-800

10.000

801-1.600

12.000

Preko 1.600

25.000

Tarifni broj 19.

Modne revije, izbori za mis i sl.

 

Osnovna naknada
u dinarima

Naknada je određena po danu održavanja

15.000

Tarifni broj 20.

Zabave (maturske večeri, brucošijade, svadbe, rođendani, proslave Nove godine i sl.)

 

Osnovna naknada
u dinarima

Naknada je određena po danu zabave

8.000

Tarifni broj 21.

Javne manifestacije i prezentacije (kulturne, političke, privredne, mitinzi, dani grada i sl.)

 

Osnovna naknada
u dinarima

Naknada po danu manifestacije

7.000

Tarifni broj 22.

Pozorišta (predstave, balet, mjuzikl i sl.)

 

Osnovna naknada
u dinarima

Fiksna naknada

10.000

Naknada se plaća za korišćenje fonograma u dramsko-scenskim delima kao pratnja, ilustracija ili su fonogrami uključeni u dramsku radnju.

Tarifni broj 23.

Koncerti, sabori, muzički festivali i ostale muzičke manifestacije

 

Osnovna naknada
u dinarima

Korišćenje repertoara preko binskog

5% od prihoda,

ozvučenja (izvođenje na play-back)

odnosno troškova

Korišćenje repertoara koji se preko

0,5% od prihoda,

binskog ozvučenja koristi pre, u pauzi ili posle koncerta/festivala

odnosno troškova

Tarifni broj 24.

Objekti i prostori u kojima se nalaze uređaji pogodni za reprodukciju fonograma - Juke boks i slični uređaji (CD, DVD, mp3 player, čitači memorijskih kartica i drugo)

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-25

8.000

26-50

15.000

51-100

23.000

101-200

29.000

201-300

35.000

301-400

39.000

401-500

44.000

Za svakih daljih 100 kvm ili deo od toga

4.000

Tarifni broj 25.

Prodavnice muzičkih uređaja, audio i video nosača i sl.

Kvm

Osnovna naknada
u dinarima

0-50

4.000

51-100

5.000

Preko 100

8.000

Tarifni broj 26.

Instalacije za audio-vizuelno oglašavanje, sa korišćenjem fonograma

Kvm/instalacija

Osnovna naknada
u dinarima

0-1

1.000

1,01-5

3.000

Preko 5

5.000

Tarifni broj 27.

Ostali korisnici (zanatske radnje, hemijsko čišćenje, krojačke radnje, obućari i sl.)

 

Osnovna naknada
u dinarima

Fiksna naknada

3.000

 

Tarifna klasa 3.

DAVANJE U ZAKUP PRIMERAKA FONOGRAMA

 

Tarifni broj 1.

Davanje u zakup primeraka fonograma na fonogramu

Naknada se plaća mesečno, u iznosu 10% od prihoda korisnika.

Korisnik je dužan da dostavi podatke o prihodu, do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu u predviđenom roku, naknada se obračunava u iznosu od 10 dinara po mogućem broju iznajmljenih fonograma koji utvrđuje OFPS.

Tarifni broj 2.

Davanje u zakup primeraka fonograma na videogramu

Naknada se plaća mesečno, u iznosu 10% od prihoda, odnosno 5% ako korisnik u isto vreme i na istom mestu iznajmljuje i video kasete sa filmovima.

Korisnik je dužan da dostavi podatke o prihodu, do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu u predviđenom roku, naknada se obračunava u iznosu od 20 dinara po mogućem broju iznajmljenih videograma koji utvrđuje OFPS.

Tarifna klasa 4.

POSEBNA NAKNADA

Posebnu naknadu od uvoza, odnosno prodaje tehničkih uređaja i nosača zvuka koji su podobni za takvo umnožavanje u svojstvu solidarnih dužnika plaćaju uvoznik i prodavac tehničkih uređaja, odnosno nosača zvuka.

Naknada za uređaje koji su podobni za umnožavanje fonograma plaća se mesečno u iznosu 1% od uvozne cene - cena po fakturi ino-dobavljača.

Naknada za nesnimljene nosače plaća se mesečno, u iznosu 3% od uvozne cene - cene po fakturi ino-dobavljača.

Korisnik koji se bavi uvozom uređaja pogodnih za umnožavanje fonograma, odnosno nesnimljenih nosača zvuka, dužan je da dostavlja izveštaje o uvozu do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke u predviđenom roku, naknada se obračunava prema izveštaju nadležnog organa koji vodi evidenciju o podacima koji su od značaja za utvrđivanje iznosa naknade (član 150. stav 5. Zakona), i to:

1. 700 dinara po uređaju

2. 0,5 dinara po nesnimljenom nosaču zvuka.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Izmene i dopune ove tarife vrše se na način i u postupku po kome su utvrđene i donete odredbe ove tarife.

Danom stupanja na snagu ove tarife, prestaje da važi Tarifa naknada koju od korisnika fonograma naplaćuje Organizacija za kolektivno ostvarivanje srodnih prava proizvođača fonograma Srbije, objavljena u "Službenom listu SCG", broj 5/2006, osim u delu odredbi člana 10. pod naslovom: Tarifna klasa 2, koje će se primenjivati do 1. januara 2009. godine.

Član 19

Tarifu objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Ova tarifa stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije" od kada se i primenjuje, osim u delu odredbi člana 17. pod naslovom Tarifna klasa 2, koja će se primenjivati počev od 1. januara 2009. godine.

 

Samostalni član Odluke o dopuni
Tarife naknada koju od korisnika naplaćuje OFPS

("Sl. glasnik RS", br. 74/2008)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", broj 139/08 od 8. jula 2008. godine.