ODLUKA

O GRADSKOM JAVNOM PRAVOBRANILAŠTVU

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 2/2008)

Član 1

Poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa grada Jagodina vrši gradsko Javno pravobranilaštvo.

Gradsko javno pravobranilaštvo je zakonski zastupnik grada.

Član 2

Gradsko javno pravobranilaštvo preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva pred sudovima i drugim nadležnim organima radi ostvarenja imovinskih prava i interesa grada, njegovih organa, organizacija i drugih pravnih lica čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta grada.

Član 3

Gradsko javno pravobranilaštvo daje licima čija imovinska prava i interese zastupa, na njihov zahtev, pravna mišljenja u vezi sa zaključenjem imovinsko pravnih poslova i pravna mišljenja po drugim imovinsko pravnim pitanjima.

Mišljenje iz stava 1. ovog člana gradsko javno pravobranilaštvo je dužno da dostavi u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Član 4

Gradsko javno pravobranilaštvo obavlja svoju funkciju na osnovu Zakona i drugih propisa donetih u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Član 5

Funkciju gradskog javnog pravobranilaštva vrši gradski javni pravobranilac grada Jagodina (u daljem tekstu: javni pravobranilac).

Javni pravobranilac ima zamenika.

Zamenik javnog pravobranioca može izvršiti svaku radnju u postupku pred sudom i drugim organima na koju je ovlašćen javni pravobranilac.

Član 6

Za javnog pravobranioca i zamenika javnog pravobranioca imenuje se lice koje ispunjava opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa, koje je diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i ima 2 godine radnog iskustva na pravnim poslovima.

Javnog pravobranioca i zamenika javnog pravobranioca imenuje Skupština grada Jagodina na period od 4 godine i po isteku tog perioda mogu biti ponovo imenovani.

Javni pravobranilac za svoj rad i rad u gradskom javnom pravobranilaštvu odgovara Skupštini grada, a zamenik javnog pravobranioca javnom pravobraniocu i Skupštini grada.

Kad je javni pravobranilac odsutan ili sprečen da rukovodi gradskim javnim pravobranilaštvom zamenjuje ga zamenik javnog pravobranioca.

Član 7

Javni pravobranilac i zamenik javnog pravobranioca razrešiće se funkcije protiv svoje volje:

1. Ako bude osuđen za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje 6 meseci ili ako bude osuđen za kažnjivo delo koje se goni po službenoj dužnosti koja ga čini nedostojnim za obavljanje javnopravobranilačke dužnosti.

2. Ako se na osnovu nalaza i mišljenja nadležne zdravstvene ustanove utvrdi da je zbog zdravstvenog stanja trajno izgubio radnu sposobnost.

3. U slučaju nesavesnog i nestručnog obavljanja javnopravobranilačke dužnosti utvrđene nalazom i mišljenjem viših pravosudnih instanci.

4. Ukoliko se javni pravobranilac ili zamenik javnog pravobranioca bave poslovima koji su nespojivi sa samostalnim i stručnim obavljanjem zastupničko javnopravobranilačke dužnosti, ukoliko bude izabran za poslanika ili odbornika, odnosno obavlja političke funkcije u političkim organizacijama.

Član 8

Za vršenje stručnih i administrativno tehničkih poslova gradsko javno pravobranilaštvo može imati stručnog saradnika koji je diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i administrativno tehničkog radnika.

Član 9

Na zaposlene u gradskom javnom pravobranilaštvu shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnih odnosa u državnim organima.

Član 10

Gradsko javno pravobranilaštvo ima svoj pečat i štambilj (osnovni, prijemni i ekspedicioni).

Pečat je sledeće sadržine i izgleda:

1. Republika Srbija

2. Gradsko javno pravobranilaštvo

3. U dnu pečata ispisuje se sedište Jagodina

4. U sredini pečata je grb Republike Srbije

5. Prečnik pečata iznosi 32 mm.

Sedište gradskog javnog pravobranilaštva je u Jagodini, u zgradi Skupštine grada Jagodina, Ulica Kralja Petra I br. 6.

Član 11

Gradsko javno pravobranilaštvo u poslovima zastupanja imovinskih prava i interesa grada pred sudovima van njegovog sedišta, može poveriti poslove zastupanja i preduzimanja pojedinih radnji drugom javnom pravobranilaštvu koje se nalazi u sedištu suda koji vodi postupak.

Član 12

Sredstva za rad gradskog javnog pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu grada za samostalno, sveobuhvatno i efikasno obavljanje dužnosti zastupanja.

Član 13

Troškovi zastupanja u sudskim i upravnim postupcima priznaju se gradskom javnom pravobranilaštvu po propisima o nagradama i naknadi troškova za rad advokata.

Dosuđeni troškovi zastupanja koje je gradsko javno pravobranilaštvo ostvarilo vršeći svoju funkciju čine prihod grada i uplaćuju se u budžet grada.

Član 14

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnom pravobranilaštvu opštine Jagodina ("Opštinski službeni glasnik" br. 1/99) od 05.01.1999. godine.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodina".