UREDBA

O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "KLOKOČEVAC"

("Sl. glasnik RS", br. 1/2000)

Član 1

Mešovita sastojina bukve, jele sa mečjom leskom (Corylo colurnae-Abieti-Fagetum Gaj), na brdu Kom, stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od velikog značaja i svrstava u II kategoriju zaštite kao spomenik prirode "Klokočevac".

Član 2

Spomenik prirode "Klokočevac" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja mešovite sastojine bukve, jele sa mečjom leskom i plemenitim lišćarima prašumskog karaktera (Corylo colurnae-Abieti-Fagetum Gaj) na lokalitetu Kom, na planini Povlen, kao prirodni arboretum sa 16 različitih vrsta drveća na malom prostoru.

Član 3

Spomenik prirode "Klokočevac" je na području opštine Kosjerić, katastarske opštine Drenovci i obuhvata površinu od 0,64,00 ha na katastarskoj parceli 758/1 u državnoj svojini.

Granica spomenika prirode "Klokočevac" se poklapa sa granicom odseka e, odeljenja 13, šumske gazdinske jedinice "Bukovi".

Granica spomenika prirode "Klokočevac", odnosno katastarska parcela na kojoj se nalazi rezervat "Klokočevac" dat je na grafičkom prikazu koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na spomeniku prirode "Klokočevac" ustanovljava se režim zaštite I stepena kojim se sprovode mere utvrđene zakonom koji uređuje zaštitu životne sredine i obezbeđuju naučna istraživanja, sprovođenje kontrole i praćenje stanja populacija biljnih i životinjskih vrsta, prikupljanje i analiza podataka o dendrometrijskim karakteristikama sastojine i preduzimanje mera radi očuvanja njenog zdravstvenog stanja i vitalnosti, vaspitno-obrazovne aktivnosti i prezentacija.

Član 5

Zaštita i razvoj spomenika prirode "Klokočevac" sprovodi se prema Programu zaštite i razvoja (u daljem tekstu: Program).

Program sadrži naročito: ciljeve, zadatke i aktivnosti na sprovođenju propisanog režima zaštite iz člana 4. ove uredbe, zadatke na daljem istraživanju sastojine, uspostavljanje stalne hidrometeorološke stanice za praćenje osnovnih parametara mikro klime, zadatke u sprovođenju naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, sredstva potrebna za realizaciju ovog programa, kao i način njihovog obezbeđenja.

Program se donosi za period od pet godina, a ostvaruje godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na program na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove šumarstva i vodoprivrede, urbanizma, nauke, prosvete i kulture, saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Član 6

O spomeniku prirode "Klokočevac" stara se Javno preduzeće "Srbijašume" (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 7

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja spomenika prirode "Klokočevac" obezbeđuje obeležavanje spomenika prirode, unutrašnji red i čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, postavljanja informativnih i drugih oznaka, mere zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i izvođenja istražnih radova i posebne zabrane i ograničenja u sprovođenju režima zaštite.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite Preduzeće je dužno da na pogodan način javno oglasi tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima.

Član 8

Sredstva za zaštitu i razvoj spomenika prirode "Klokočevac" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Preduzeća, iz sredstava u budžetu Republike Srbije i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 9

Preduzeće donosi Program u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Programa.

Do donošenja Programa Preduzeće može poslove zaštite obavljati prema privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 10

Planovi i programi uređenja prostora, šumske, lovne, vodoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje usaglasiće se sa Prostornim planom Republike Srbije i Programom iz člana 5. ove uredbe.

Član 11

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Grafički prikaz spomenika prirode "Klokočevac", objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 1/2000, str. 3.