ODLUKA

O NAKNADI ZA VRŠENJE ODBORNIČKE I DRUGE DUŽNOSTI U ORGANIMA I JAVNIM SLUŽBAMA GRADA

("Sl. list grada Čačka", br. 4/2008)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se visina, uslovi i druga pitanja od značaja za ostvarivanje naknade troškova koji nastanu u obavljanju odborničke dužnosti u Skupštini grada i dužnosti predsednika i člana u stalnim i povremenim radnim telima Skupštine grada.

Ovom Odlukom utvrđuje se i naknada za rad članova stručnih komisija i drugih radnih tela koje za izvršavanje poslova iz svog delokruga obrazuju Gradonačelnik i Gradsko veće, visina naknade za rad u organima javnih preduzeća i ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač grad Čačak.

Član 2

Odbornik ima pravo na naknadu za učestvovanje u radu sednice Skupštine grada u visini od 8% prosečne mesečne bruto zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike u odnosu na dan održavanja sednice.

Naknada iz prethodnog stava se isplaćuje odborniku ako je prisustvovao sednici od početka do zaključenja sednice.

Izuzetno, ako je sednica prekinuta zbog obimnosti dnevnog reda, a nastavak zakazan u određeni dan, odbornik ima pravo na naknadu troškova u visini određenoj stavom 1. ovog člana za svaki dan zasedanja pojedinačno ako je prisustvovao sednici toga dana.

Član 3

Za učešće u radu stalnih i povremenih radnih tela Skupštine grada, stručnih komisija i drugih radnih tela koje za izvršavanje poslova iz svog delokruga obrazuju Gradonačelnik i Gradsko veće, članu radnog tela odnosno stručne komisije pripada naknada u visini od 5% prosečne mesečne bruto zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike u odnosu na dan održavanja sednice.

Predsednik radnog tela odnosno komisije ima pravo na naknadu u visini od 6% prosečne mesečne bruto zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike u odnosu na dan održavanja sednice.

Član 4

Pravo na naknadu iz člana 3. se ostvaruje pod uslovom da je lice prisustvovalo sednici radnog tela odnosno komisije od početka do završetka sednice, odnosno da je učestvovalo u radu stručne komisije do izvršenja posla za koji je obrazovana.

Član 5

Za vršenje dužnosti člana organa upravljanja i organa nadzora u javnim preduzećima i ustanovama i drugim organizacijama čiji je osnivač Grad naknada ne može biti viša od 5% od prosečne mesečne bruto zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike po jednoj sednici organa.

Član 6

U obavljanju dužnosti i izvršenju određenog posla odbornik, predsednik i član stalnog i povremenog radnog tela i stručne komisije koju imenuju organi Grada, predsednik i članovi upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama čiji je osnivač Grad ima pravo na naknadu troškova prevoza u javnom saobraćaju u visini cene prevozne karte koja je plaćena radi dolaska i povratka do mesta stanovanja, a na osnovu dokaza koje će dostaviti Službi za obračun i isplatu naknade.

Član 7

Predsednik, zamenik predsednika Skupštine grada, odbornik, predsednik i član stalnog i povremenog radnog tela, stručne komisije, odnosno drugog radnog tela, može biti upućen na službeni put.

Odluku o upućivanju na službeni put donosi:

- Skupština grada za predsednika, zamenika predsednika i odbornika;

- Stalno ili povremeno radno telo Skupštine za predsednika odnosno člana;

- Organ koji je imenovao stručnu komisiju odnosno drugo radno telo za predsednika, odnosno člana komisije ili drugog radnog tela;

- Upravni odbor javne službe ili druge organizacije za predsednika i člana Upravnog odbora;

- Nadzorni odbor javne službe ili druge organizacije za predsednika i člana Nadzornog odbora.

Izuzetno, Gradonačelnik grada može doneti odluku o upućivanju na službeni put lica iz alineje 1. u slučaju kad Skupština ne zaseda do dana kada treba obaviti službeno putovanje.

Član 8

Naloge za službeno putovanje lica iz člana 7. stav 2. alineje 1. i 2. potpisuje sekretar Skupštine grada.

Naloge za službeno putovanje lica iz člana 7. stav 2. alineje 3, 4. i 5. potpisuje lice koje predstavlja organ koji je doneo odluku o upućivanju na službeni put u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Član 9

Lica iz člana 7. ove Odluke imaju pravo na naknadu troškova za službeno putovanje:

- u zemlji pod uslovima i u visini utvrđenoj za službeno putovanje zaposlenih u državnim organima i organima lokalne samouprave,

- u inostranstvo pod uslovima i u visini utvrđenoj za državne organe.

Član 10

Sredstva za isplatu naknade i ostalih primanja odbornika i predsednika i članova radnih tela odnosno komisija koje obrazuju organi grada obezbeđuju se u budžetu grada.

Sredstva za isplatu naknada i ostalih primanja predsednika i članova organa javnih preduzeća, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač grad obezbeđuje i isplaćuje javno preduzeće, ustanova odnosno druga organizacija.

Član 11

Evidenciju o učešću u radu, odnosno o prisustvu odbornika, predsednika i članova stalnih i povremenih radnih tela Skupštine, vodi Stručna služba Skupštine i radnih tela, a potpisuje sekretar Skupštine. Evidenciju o prisustvu predsednika i članova stručnih komisija i ostalih radnih tela koje su imenovali drugi organi grada vodi gradska uprava u čijem su delokrugu poslovi komisije odnosno radnog tela.

Obračun i isplatu naknada po ovoj Odluci vrši nadležna služba.

Naloge za isplatu potpisuje nalogodavac za izvršenje budžeta ili drugi nadležni organ.

Sastavni deo naloga je evidencija o prisutnosti.

Član 12

Naknade po ovoj Odluci isplaćuju se na račun primaoca naknade.

Član 13

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi troškova obavljanja odborničke i druge dužnosti u organima opštine i javnim službama ("Službeni list opštine Čačak" br. 6/2006).

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".