UREDBA

O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "DUNAVSKI PARK"

("Sl. glasnik RS", br. 25/98)

Član 1

Dunavski park stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od velikog značaja i svrstava u II kategoriju zaštite kao spomenik prirode (u daljem tekstu: spomenik prirode "Dunavski park").

Član 2

Spomenik prirode "Dunavski park" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja i unapređenja prirodnih retkosti (mečja leska, koprivić, tisa, lovor višnja, božikovina), biodiverziteta velikog broja ostale vredne dendroflore, autohtonih i alohtonih vrsta i egzota (oko 760 primeraka drveća, 7370 primeraka ukrasnog šiblja) u urbanoj sredini.

Član 3

Spomenik prirode "Dunavski park" je na području grada Novog Sada, na katastarskoj opštini Novi Sad II i obuhvata površinu od 12,26,59 ha u državnoj svojini.

Opis granica spomenika prirode "Dunavski park" sa grafičkim prikazom odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na zaštićenoj površini spomenika prirode "Dunavski park" ustanovljava se režim zaštite III stepena kojim se:

1. zabranjuje:

1) promena namene površina;

2) izvođenje investicionih radova i aktivnosti koje ne bi bile u funkciji zaštite i unapređenja parka;

3) seča i lomljenje drveća i šiblja, uništavanje cvetnjaka, ružičnjaka i travnjaka;

4) upotreba hemijskih sredstava, osim onih koja se koriste za zaštitu i prihranjivanje bilja;

5) loženje vatre i organizovanje masovnih aktivnosti na travnjacima i drugim delovima parka i

2. obezbeđuje:

1) održavanje i očuvanje dendroflore i ostalih vrsta flore;

2) unapređivanje flornih i ostalih pejzažnih vrednosti parka njegovim preuređenjem i rekonstrukcijom na osnovu planske i tehničke dokumentacije;

3) kontrola i praćenje stanja osnovnih elemenata parka i prirodnih vrednosti;

4) korišćenje parka za odmor i rekreaciju ljudi i njegova prezentacija.

Član 5

Zaštita i razvoj spomenika prirode "Dunavski park" sprovodi se prema programu koji sadrži ciljeve, aktivnosti i zadatke na sprovođenju režima zaštite iz člana 4. ove uredbe, a naročito zadatke na rekonstrukciji, unapređenju, održavanju elemenata i sadržaja i prezentaciji parka, sredstva potrebna za ostvarivanje programa i način njihovog obezbeđivanja.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina, a ostvaruje se godišnjim programom koji sadrži poslove i zadatke koji će se izvršiti u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na program iz stava 1. ovog člana, na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove građevina, nauke, prosvete i kulture saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Član 6

O spomeniku prirode "Dunavski park" stara se Javno komunalno preduzeće "Zelenilo Novi Sad" (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 7

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja spomenika prirode "Dunavski park" obezbeđuje sprovođenje propisanog režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti i donosi srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Preduzeće podnosi izveštaj o ostvarivanju programa iz člana 5. ove uredbe do 15. decembra za tekuću godinu ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine.

Član 8

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja spomenika prirode "Dunavski park" obezbeđuje obeležavanje ovog spomenika, unutrašnji red i čuvarsku službu, u skladu s aktom koji donosi uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, postavljanje informativnih i drugih oznaka, posebne zabrane i ograničenja u sprovođenju režima zaštite.

Preduzeće je dužno da na pogodan način javno oglasi pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite, tako da budu dostupni posetiocima i korisnicima.

Član 9

Sredstva za zaštitu i razvoj spomenika prirode "Dunavski park" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Preduzeća iz sredstava budžeta Republike i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 10

Program iz člana 5. ove uredbe Preduzeće će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu sredonjoročnog programa.

Do donošenja programa iz člana 5. ove uredbe Preduzeće može poslove zaštite i razvoja obavljati prema Privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 11

Akti kojima se sprovodi uređenje i korišćenje spomenika prirode "Dunavski park", kao i drugi programi usaglasiće se sa programom iz člana 5. ove uredbe.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

OPIS GRANICA SPOMENIKA PRIRODE " DUNAVSKI PARK"

Spomenik prirode "Dunavski park" graniči se bulevarom Mihaila Pupina i Pionirskom ulicom sa južne strane i ulicama Dunavskom sa severne, Ive Lole Ribara sa istočne i Žarka Zrenjanina sa zapadne strane na katastarskoj opštini Novi Sad II i obuhvata katastarske parcele 51, 68/1, 66, 67, 69, 71, 73, 74, 75, 7730, 7733 i 7732.

Napomene

Grafički prikaz spomenika prirode "Dunavski park" objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 25/98, str. 691