ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU POVERAVANJA PREVOZA PUTNIKA U GRADSKOM I PRIGRADSKOM SAOBRAĆAJU NA PODRUČJU OPŠTINE KRALJEVO

("Sl. list opštine Kraljevo", br. 3/2005 i 16/2007)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način poveravanja prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji opštine Kraljevo, uslovi i način sprovođenja javnog konkursa, pitanja koja se regulišu ugovorom, organ lokalne samouprave koji zaključuje ugovor, vreme na koje se zaključuje ugovor, način kontrole obavljanja prevoza, organ Opštinske uprave koji će se starati o obezbeđivanju ugovorom preuzetih obaveza i druga pitanja iz oblasti prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na području opštine Kraljevo.

II USLOVI I NAČIN POVERAVANJA PREVOZA PUTNIKA

Član 2

Javni prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju može obavljati preduzeće ili drugo pravno lice (u daljem tekstu: prevoznik) koji je vlasnik najmanje tri registrovana autobusa i ima obezbeđen parking prostor za sva vozila kojima obavlja prevoz.

Prevoznik može otpočeti sa obavljanjem prevoza ako ima registrovan i overen red vožnje i dokaz o ispravnosti vozila.

Registraciju i overu reda vožnje vrši organ Opštinske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

Zahtev za registraciju i overu reda vožnje podnosi se najkasnije do 30. aprila tekuće godine.

Uz zahtev za registraciju i overu reda vožnje prevoznik podnosi: izvod iz registra o vršenju delatnosti javnog linijskog prevoza putnika i dokaz o ispunjenosti zakonom utvrđenih uslova za vršenje ove delatnosti.

Organ za komunalne poslove vodi registar overenih redova vožnje koji sadrži redni broj, naziv prevoznika, naziv linije, broj polazaka na liniji, rok važenja reda vožnje i drugo.

Nadležni organ registruje i overava red vožnje u roku od 15 dana od dana dostavljanja zahteva za registraciju i overu reda vožnje.

Član 3

Obim prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju utvrđuje se mrežom linija gradskog i prigradskog saobraćaja u zavisnosti od potrebe za prevozom.

Potreban broj linija u gradskom i prigradskom saobraćaju utvrđuje predsednik opštine Kraljevo na osnovu predloga nadležnog opštinskog organa za poslove saobraćaja.

Član 4

Prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju vrši se po cenama obrazovanim po posebnim propisima o cenama.

Član 5

Poveravanje prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju vrši se putem javnog konkursa na period od pet godina.

U slučaju raskida ugovora sa prevoznikom iz bilo kog razloga, prevoz putnika može se neposrednom pogodbom poveriti drugom prevozniku do isteka roka od pet godina, ukoliko je do isteka ugovora ostalo manje od godinu dana.

Javni konkurs raspisuje predsednik opštine Kraljevo.

Javni konkurs objavljuje se u lokalnom listu "Ibarske novosti" i u jednom dnevnom listu na teritoriji Republike Srbije.

Konkurs je otvoren 30 dana.

Konkursom se bliže određuje sadržaj dokumentacije koju treba dostaviti na konkurs, najmanji broj sedišta i mesta za stajanje u autobusima, vrsta autobusa kojima se može vršiti prevoz i drugi uslovi u skladu sa zakonom.

Član 6

Predsednik opštine Kraljevo može raspisati konkurs za poveravanje kompletnog prevoza putnika ili za poveravanje prevoza na pojedinim linijama u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Član 7

Javni konkurs sadrži odredbe o linijama koje se poveravaju, uslovima koje je prevoznik dužan da ispunjava, dokumentacija koja se prilaže, vreme trajanja konkursa i drugo.

Član 8

Učesnik javnog konkursa dužan je da na osnovu knjigovodstvene - finansijske, personalne i pravno-normativne dokumentacije dokaže svoju tehničku, organizacionu i kadrovsku osposobljenost za obavljanje komunalne delatnosti koja mu se poverava.

Član 9

Javni konkurs sprovodi Komisija od pet članova sastavljena od stručnih lica.

Komisiju iz prethodnog stava obrazuje predsednik opštine Kraljevo.

Komisija sprovodi javni konkurs i utvrđuje predlog prevoznika.

Bliže kriterijume za izbor prevoznika propisuje predsednik opštine Kraljevo, po prethodno pribavljenom mišljenju Opštinskog veća.

Član 10

Predsednik opštine Kraljevo donosi Odluku o izboru prevoznika koja je konačna i objavljuje se u "Službenom listu opštine Kraljevo".

Sa izabranim prevoznikom predsednik opštine Kraljevo zaključuje ugovor o poveravanju obavljanja prevoza putnika na teritoriji opštine Kraljevo.

Član 11

Ugovorom o pravima i obavezama u obavljanju komunalne delatnosti - prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju regulišu se:

- neposredne obaveze u izvršavanju poslova,

- odgovornost za slučaj nekvalitetnog ili po obimu nedovoljnog obezbeđivanja prevoza,

- pravne i ekonomske posledice neizvršavanja ili lošeg izvršavanja poslova,

- uticaj više sile ili nastupanja razloga koji su već predviđeni zakonom,

- prava i obaveze opštine u pogledu obezbeđivanja onih uslova za obavljanje poverenih delatnosti koji može ili mora da obezbedi opština,

- obaveza prevoznika u pogledu obezbeđivanja uslova za kontinuirano, uredno i kvalitetno vršenje prevoza,

- prava i obaveze u slučaju poremećaja u vršenju prevoza,

- uslovi i postupak raskida ugovora,

- i druga pitanja koja su od značaja za uredno obavljanje poverenih poslova.

Član 12

O obezbeđenju ugovorom preuzetih obaveza stara se predsednik opštine Kraljevo preko nadležnih organa Opštinske uprave.

Član 13

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši inspekcija za lokalni saobraćaj i puteve.

Član 14

Prevoznik kome su povereni komunalni poslovi - prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju dužan je da poverene poslove obavlja u skladu sa zakonom i drugim propisima donetim na osnovu zakona.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu poveravanja prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na području opštine Kraljevo, objavljena u ("Službenom listu opštine Kraljevo", broj 4/2001).

Poverene komunalne poslove - prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju nastavljaju da obavljaju preduzeća kojima su povereni ovi poslovi Odlukom Izvršnog odbora Skupštine opštine Kraljevo do zaključenja ugovora o obavljanju ovih poslova u skladu sa ovom odlukom.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kraljevo".