ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA TIMOČKE KRAJINE NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 78/2008)

1. Pristupa se izradi strateške procene uticaja Regionalnog prostornog plana Timočke krajine na životnu sredinu (u daljem tekstu: strateška procena).

2. Razlog izrade strateške procene je utvrđivanje uticaja planskih rešenja na životnu sredinu i kvalitet života na planskom području, kao i značaj Regionalnog prostornog plana Timočke krajine (u daljem tekstu: Regionalni prostorni plan) za zaštitu životne sredine i održivi razvoj planskog područja i definisanje mera i aktivnosti na umanjenju negativnih i uvećanju pozitivnih uticaja planskih rešenja na životnu sredinu i održivi razvoj. Prikaz pitanja i problema vezanih za životnu sredinu, razlozi za izostavljanje pojedinih pitanja i problema vezanih za zaštitu životne sredine, dati su u Programu za izradu strateške procene uticaja Regionalnog prostornog plana na životnu sredinu.

3. Strateška procena će se raditi za područje Regionalnog prostornog plana koje obuhvata Zaječarski i Borski upravni okrug, i to: na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga, cele teritorije opština: Zaječar, Knjaževac, Boljevac i Sokobanja; i na teritoriji Borskog upravnog okruga, cele teritorije opština: Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo.

4. Izrada strateške procene biće zasnovana na studijskoj, prostorno-planskoj, urbanističkoj, dokumentaciji iz oblasti zaštite životne sredine i drugoj relevantnoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti zaštite životne sredine i planiranja.

5. Nosilac izrade strateške procene je Republička agencija za prostorno planiranje.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove infrastrukture, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rudarstva i energetike, zaštite životne sredine, zaštite nepokretnih kulturnih dobara i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svoga rada nosiocu izrade Regionalnog prostornog plana.

7. Rok za izradu strateške procene i razmatranje Izveštaja o strateškoj proceni je osam meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu strateške procene obezbediće Republička agencija za prostorno planiranje.

9. Predlog izveštaja o strateškoj proceni biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština opština Zaječar, Knjaževac, Boljevac, Sokobanja, Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo.

10. Program za izradu strateške procene je sastavni deo dokumentacije za izradu Regionalnog prostornog plana i strateške procene.

11. Ova odluka biće objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije".