UREDBA

O ZAŠTITI PARKA PRIRODE "STARA PLANINA"

("Sl. glasnik RS", br. 19/97)

Član 1

Stara planina stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstava u I kategoriju zaštite kao Park prirode (u daljem tekstu: Park prirode "Stara planina").

Član 2

Park prirode "Stara planina" stavlja se pod zaštitu kao područje izuzetno vredno sa stanovišta raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta i njihovih zajednica, geomorfoloških, geoloških, hidroloških i hidrogeoloških osobenosti i pojava i sa prisustvom tradicionalnog oblika života i kulturnih dobara.

Član 3

Stara planina obuhvata područja opština Dimitrovgrad, Pirot, Knjaževac i Zaječar, odnosno u celosti područja katastarskih opština Vlkovija, Donji Krivodol, Gornji Krivodol, Senokos, Baljev Do, Izatovci, Braćovci i Kamenica površine 11.368,18,14 ha; Slavinja, Rosomač, Jelovica, Brlog, Visočka, Ržana, Rsovci, Pakleštica, Dojkinci, Topli Do, Gostuša, Bela, Velika Lukanja, Dobri Do, Koprivštica, Mala Lukanja, Zavoj, Zaskovci, Rudinje, Mirkovci, Šugrin, Cerova, Temska, Pokrevenik i Oreovica površine 63.194,90,63 ha; Ćuštica, Crni Vrh, Ravno Bučje, Janja, Balta Berilovac, Stanjinac, Vrtovac, Inovo, Kalna, Gabrovnica, Tatrasnica, Aldina Reka, Repušnica, Papratna, Gornja Kamenica, Donja Kamenica, Pričevac, Dejanovac, Aldinac, Drvnik, Gradište, Gornja Sokolovica, Štrbac, Žukovac, Kandalica, Staro Koristo, Balinac, Radičevac, Štitarac, Vidovac, Lokva, Šarbanovac, Novo Korito, Ošljane i Petruša površine 57.968,47,65 ha; Selačka, Mali Izvor i Vratarnica površine 9.958,07,92 ha.

Ukupno zaštićena površina Parka prirode "Stara planina" iznosi 142.219,64,34 ha.

Opis granica Parka prirode "Stara planina" sa kartografskim prikazom odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na području Parka prirode "Stara planina" sprovode se mere zaštite i razvoja koje obuhvataju:

1) očuvanje i unapređivanje prirodnih vrednosti i resursa i kulturno-istorijskog nasleđa,

2) zaštitu i razvoj biogeografskih karakteristika i vrednosti područja, ekosistema i raznovrsnost flore i faune, genetskog fonda i njegovo obnavljanje, reprezentativnih geoloških, geomorfoloških, hidrogeoloških i hidrografskih i drugih karakteristika,

3) uređivanje područja i izgradnju objekata na način i pod uslovima koji neće narušiti njegove prirodne i kulturno-istorijske vrednosti,

4) sanaciju i revitalizaciju ugroženih delova prirodnog dobra,

5) zaštitu i razvoj etnološkog nasleđa i drugih kulturno-istorijskih vrednosti,

6) naučnoistraživačku i kulturno obrazovnu aktivnost,

7) razvoj i unapređivanje turističkih, rekreativnih i drugih aktivnosti i funkcija na način kojim će se obezbediti zaštita, unapređivanje i očuvanje prirodnih vrednosti i

8) prezentaciju i popularizaciju vrednosti prirodnog dobra.

Član 5

Na području Parka prirode "Stara planina" zabranjeno je:

1) unositi strane divlje biljne vrste, osim za potrebe sprečavanja erozije i klizišta, agrokultura u urbanim i ruralnim područjima, unositi strane divlje životinjske vrste koje slobodno žive,

2) seći ili uništavati drveće, žbunje i ostalu vegetaciju kad se time ugrožava gornja granica šume i narušava zaštita zemljišta od erozije, kao i na obalama i priobalju jezera i reka i njihovih pritoka gde su mrestilišta riba,

3) graditi objekte ili izvoditi druge radove kojima se zagađuje vazduh i zemljište, kvalitet voda, smanjuje njihova količina, prostorni i vremenski raspored ili se ugrožava ambijent i zaštićena okolina nepokretnih kulturnih dobara i dobara pod prethodnom zaštitom osim objekata i radova za zaštitu od erozije, bujica i poplava i objekata za vodosnabdevanje i hidroenergija,

4) graditi nuklearne objekte i deponovati komunalni otpad, sekundarne sirovine, radioaktivne i druge opasne materije,

5) eksploatisati mineralne sirovine, osim za privremena pozajmišta ako je to određeno prostornim planom područja posebne namene,

6) graditi puteve i ostalu infrastrukturu koja nije u skladu sa prostornim planom područja posebne namene,

7) obavljati delatnosti, graditi objekte i preduzimati druge radnje kojima se uništava priroda, odnosno ugrožavaju vrednosti parka prirode i

8) obavljati bilo kakve radove na nepokretnim kulturnim dobrima i dobrima pod prethodnom zaštitom bez prethodno pribavljenih uslova i saglasnosti nadležne službe za zaštitu spomenika kulture.

Mere zaštite područja Parka prirode "Stara planina" o izgradnji objekata osim iz člana 4. stav 1. tačka 3. i člana 5. stav 1. tačka 3. ne odnose se na postojeća naselja do utvrđivanja režima zaštite različitih stepena.

Član 6

Zaštita i razvoj Parka prirode "Stara planina" sprovodi se prema Prostornom planu područja posebne namene i Programu zaštite i razvoja (u daljem tekstu: Program).

Program iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: ciljeve, prioritetne zadatke i aktivnosti na sprovođenju zaštite iz člana 4. ove uredbe, zadatke u zaštiti šuma, uređenju voda, poljoprivrednog zemljišta, biljnog i životinjskog sveta, unapređivanju lovne i ribolovne faune, načina uređenja građevinskog zemljišta, aktivnosti na istraživanju i praćenju stanja prirodnih vrednosti i nepokretnih kulturnih dobara i razvoj turizma i drugih programa za ostvarivanje zaštite i razvoja, prezentacija prirodnih vrednosti i nepokretnih kulturnih dobara, sredstva potrebna za realizaciju kao i način njihovog obezbeđenja.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina, a ostvaruje se godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na Program iz stava 1. ovog člana, na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, građevina, nauke i kulture, saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Član 7

O Parku prirode "Stara planina" stara se Javno preduzeće "Srbijašume" (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 8

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja Parka prirode "Stara planina" obezbeđuje sprovođenje propisanih mera zaštite i razvoja prirodnog dobra, naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, donosi srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Preduzeće podnosi godišnji izveštaj o ostvarivanju Programa iz člana 6. ove uredbe do 15. decembra tekuće godine ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine.

Član 9

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja Parka prirode "Stara planina" obezbeđuje obeležavanje Parka prirode "Stara planina", unutrašnji red i organizuje čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana, na osnovu Prostornog plana područja posebne namene i Programa iz člana 6. ove uredbe, uređuju se pravila za sprovođenje mera zaštite i razvoja, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, način i uslovi korišćenja lovne i ribolovne faune, pašnjaka, lekovitog bilja, šumskih plodova, rekreativnih i drugih javnih površina, način i uslovi postavljanja informativnih i drugih oznaka, mere zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i izvođenje istražnih radova, obavljanje turističkih, ugostiteljskih i drugih delatnosti i posebne zabrane u sprovođenju mera zaštite.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje mera zaštite, Preduzeće je dužno da na pogodan način javno oglasi, tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima.

Član 10

Sredstva za zaštitu i razvoj Parka prirode "Stara planina" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Preduzeća, iz sredstava budžeta Republike i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 11

Program iz člana 6. ove uredbe Preduzeće će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu srednjoročnog programa.

Do donošenja Programa iz člana 6. ove uredbe, Preduzeće će poslove zaštite obavljati prema Privremenom programu zaštite i razvoja, koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 12

Urbanistički planovi, šumske, lovne, ribolovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje, biće usaglašeni sa Prostornim planom Republike Srbije, Prostornim planom područja posebne namene i Programom iz člana 6. ove uredbe.

Član 13

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

OPIS GRANICA PARKA PRIRODE "STARA PLANINA"

Granica Parka prirode "Stara planina" počinje na teritoriji opštine Zaječar, na državnoj granici Savezne Republike Jugoslavije i Republike Bugarske, na mestu zvanom Zatvornica, od graničnog kamena broj 403, polazi ka zapadu i jugu granicom katastarskih opština Vratarnica1) i Grljan, Grlište, Zagrđe, Borovac, nastavlja da se kreće ka jugu granicom KO Mali Izvor i KO Borovac, zatim granicom KO Selačka i KO Borovac, Vrbica, Drenovac, Minićevo i Vitkovac, prelazi na teritoriju opštine Knjaževac i nastavlja da se kreće granicom KO Ošljanje i KO Vitkovac, nastavlja granicom KO Petruša i KO Vitkovac i Jakovac, zatim granicom KO Radičevac i KO Jakovac, nastavlja granicom KO Šarbanovac i KO Jakovac i Berčinovac, dalje ide granicom KO Lokva i KO Berčinovac, nastavlja kretanje granicom KO Štitarac i KO Berčinovac i Trgovište, nastavlja granicom KO Žukovac i KO Trgovište i Crvenje, nastavlja da se kreće granicom KO Štrbac i KO Crvenje i Mučibaba, ide dalje granicom KO Donja Kamenica i KO Mučibaba, Lukovo, Vlahovo, Šesti Gabar, nastavlja granicom KO Gornja Kamenica i KO Šesti Gabar, nastavlja da se kreće granicom KO Kalna i Šesti Gabar, Jalovik Izvor, nastavlja granicom KO Vrtovac i KO Jalovik Izvor, nastavlja granicom KO Stanjinac i KO Jalovik Izvor, Pajež i Bazovik, krećući se prelazi na teritoriju opštine Pirot idući granicom KO Cerova i KO Bazovik i Ragodeš, dalje ide granicom KO Temska i KO Ragodeš, Kumanovo, Staničenje i Sopot, nastavlja granicom KO Oreovica i KO Sopot i Nišor, nastavlja da se kreće granicom KO Koprivštica i KO Nišor, dalje ide granicom KO Dobri Do i KO Nišor, Gradašnjica, Berilovac i Izvor, nastavlja granicom KO Rsovci i KO Izvor, Basara, Krupan i Visočki Odorovci, nastavlja granicom KO Visočka Ržana i KO Visočki Odorovci i Gulenovci, nastavlja da se kreće granicom KO Slavinja i KO Gulenovci, prelazi na teritoriju opštine Dimitrovgrad idući granicom KO Braćevci i KO Gulenovci i Smilovci, nastavlja kretanje granicom KO Izatovci i KO Smilovci, Protopopinci i Mojinci, nastavlja granicom KO Vlkovija i KO Mojinci i Mazgoš dolazi do državne granice Savezne Republike Jugoslavije i Republike Bugarske do graničnog kamena broj 283, odakle skreće ka severu prateći državnu granicu do početne tačke (granični kamen br. 403), odakle je i krenula.

__________

1) Kurzivom napisane katastarske opštine ulaze u granicu prirodnog dobra i predstavljaju granične katastarske opštine.

Napomene

Grafički prikaz opisa granica Parka prirode "Stara planina", objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 19/97, str. 399.