UREDBA

O ZAŠTITI SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "ZASAVICA"

("Sl. glasnik RS", br. 19/97)

Član 1

Područje vodotoka Zasavice stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstava u I kategoriju zaštite kao Specijalni rezervat prirode (u daljem tekstu: Specijalni rezervat "Zasavica") i sa njegovom zaštitnom zonom čini jedinstvenu celinu.

Član 2

Specijalni rezervat "Zasavica" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja prirodnog vodotoka Zasavice, karakterističnog za ravničarske predele i vlažnih staništa koji se odlikuju značajnom raznovrsnošću vrsta, prirodnih retkosti i to: beli i žuti lokvanj, jezičasti ljutić, podunavski mrmoljak, šumska žaba, barska kornjača, čikov, gavčica, bela senica, čapljica, a posebno Umbra krameri čije je to jedino stanište u zemlji.

Član 3

Specijalni rezervat "Zasavica" je na području opština Sremska Mitrovica i Bogatić, katastarskih opština Mačvanska Mitrovica, Salaš Noćajski, Noćaj, Zasavica, Radenković, Ravnje, Banovo Polje i Crna Bara, ukupne površine 670,9989 ha, od čega je 472,0176 ha u društvenoj, 138,0789 ha u državnoj i 60,0176 ha u privatnoj svojini.

Zaštitna zona Specijalnog rezervata "Zasavica" obuhvata površinu od 1150 ha.

Opis granica Specijalnog rezervata "Zasavica" i njegove zaštitne zone sa grafičkim prikazom, odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na području Specijalnog rezervata "Zasavica" ustanovljava se režim zaštite II stepena kojim se:

1. Zabranjuje:

1) uništavanje biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa, osim kada je to neophodno radi obezbeđenja stabilnosti ekosistema i očuvanja prirodnih retkosti;

2) uznemiravanje i uništavanje prostora, posebno u doba reproduktivnog ciklusa određenih grupa životinja;

3) promena propisanog vodnog režima, snižavanje nivoa podzemnih voda, pregrađivanje vodotoka Zasavice, korišćenje vode Zasavice za navodnjavanje;

4) upuštanje otpadnih voda i unošenje drugih zagađujućih materija (ubacivanje smeća, uginulih životinja, pranje poljoprivrednih alatki i sl.) i otvaranje deponija;

5) otvaranje divljih plaža;

6) povećanje površina pod zasadima plantažnih topola;

7) seča autohtonih šuma;

8) lov i privredni ribolov;

9) sečenje i paljenje trske.

2. Obezbeđuju:

1) naučna istraživanja;

2) unošenje autohtonih biljnih i životinjskih vrsta;

3) uređenje lokacija za potrebe reintrodukcije vrsta;

4) sprovođenje sanitarnih i uzgojnih mera u cilju održavanja stabilnosti autohtonih šumskih zajednica;

5) obavljanje zaštitnih radova na staništima biljnih vrsta prirodnih retkosti i biljnih zajednica koje izgrađuju (testerica - Stratiotes aloides i dr.);

6) sportski selektivni i sanitarni ribolov;

7) ispaša stoke na određenim lokacijama (Valjevac);

8) kretanje plovilima na pogon koji ne zagađuje životnu sredinu;

9) turističko-ugostiteljske i sportsko-rekreativne aktivnosti u skladu sa namenom zaštićenog područja;

10) radovi i aktivnosti na uređenju punktova za potrebe edukacije i prezentacije prirodnih vrednosti i izgradnja objekata i turističkih punktova u tradicionalnom stilu;

11) određivanje i održavanje potrebnog vodnog režima, produbljivanje korita Zasavice, uklanjanje vodene i močvarne vegetacije, održavanje kanalske mreže koja spaja Jovaču i Prekopac i Bogaz i Bakreni Batar, kao i mesta spajanja kanala Jovača i Prekopac u Zasavicu, povećanje i obezbeđivanje normalnog proticanja vode na mestima suženja Zasavice, stalno praćenje kvaliteta vode, i

12) zamena euroameričkih topola autohtonim vrstama.

Član 5

Na području zaštitne zone Specijalnog rezervata "Zasavica":

1) zabranjeno je izvođenje hidromelioracionih radova, seča i paljenje trske, upuštanje otpadnih voda i unošenje drugih zagađujućih materija, otvaranje deponija, snižavanje nivoa podzemnih voda;

2) obezbeđuje se održavanje kanalske mreže, strogo kontrolisana upotreba herbicida i drugih hemikalija u poljoprivredi, revitalizacija uzurpiranog zemljišta oko Zasavice, turističko-ugostiteljske i sportsko-rekreativne aktivnosti koje su u skladu sa namenom zaštićenog područja, radovi i aktivnosti na uređenju punktova za potrebe edukacije i prezentacije prirodnih vrednosti i izgradnja objekata i turističkih punktova u tradicionalnom stilu.

Član 6

Zaštita i razvoj Specijalnog rezervata "Zasavica" sprovodi se prema programu zaštite i razvoja.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: ciljeve, prioritetne zadatke i aktivnosti na sprovođenju režima zaštite iz čl. 4. i 5. ove uredbe, zadatke u zaštiti autohtonih ekosistema, regulisanju potrebnog vodnog režima na Zasavici, održavanju kanalske mreže unutar zaštićenog prirodnog dobra, produbljivanju korita Zasavice, očuvanju biološke raznovrsnosti sa posebnim akcentom na prirodne retkosti, uz uspostavljanje sistema korišćenja bioloških resursa na principima racionalnog korišćenja, način uređenja građevinskog zemljišta, zadatke na sprovođenju naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, sredstva potrebna za realizaciju ovog programa, kao i način njihovog obezbeđenja.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina, a ostvaruje godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na program iz stava 1. ovog člana, na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, urbanizma, nauke, prosvete i kulture, saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Član 7

O Specijalnom rezervatu "Zasavica" stara se Pokret gorana iz Sremske Mitrovice (u daljem tekstu: Pokret gorana).

Član 8

Pokret gorana u obavljanju poslova zaštite i razvoja Specijalnog rezervata "Zasavica" obezbeđuje sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, donosi srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Pokret gorana podnosi izveštaj o ostvarivanju programa iz člana 6. ove uredbe do 15. decembra za tekuću godinu ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine.

Član 9

Pokret gorana u obavljanju poslova zaštite i razvoja Specijalnog rezervata "Zasavica" obezbeđuje njegovo obeležavanje, unutrašnji red i čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, korišćenja prirodnih resursa, reaktivnih i drugih javnih površina, postavljanja informativnih i drugih oznaka, mere zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i izvođenja istražnih radova, obavljanja turističkih, ugostiteljskih usluga i drugih delatnosti i posebne zabrane i ograničenja u sprovođenju režima zaštite.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite, Pokret gorana je dužan da na pogodan način javno oglasi tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima.

Član 10

Sredstva za zaštitu i razvoj Specijalnog rezervata "Zasavica" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Pokreta gorana, iz sredstava u budžetu Republike i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 11

Program iz člana 6. ove uredbe Pokret gorana će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu srednjoročnog programa.

Do donošenja programa iz člana 6. ove uredbe, Pokret gorana može poslove zaštite obavljati prema Privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 12

Prostorni i urbanistički planovi, šumske, lovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje biće usaglašeni sa Prostornim planom Republike Srbije i Programom iz člana 6. ove uredbe.

Član 13

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Grafički prikaz opisa granica specijalnog rezervata prirode "Zasavica", objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 19/97, str. 401.