UREDBA

O ZAŠTITI SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "KARAĐORĐEVO"

("Sl. glasnik RS", br. 37/97)

Član 1

Deo područja Karađorđevo, koji čine Bukinski rit i šumski kompleksi Vranjak i Guvništa, stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od velikog značaja i svrstava u II kategoriju zaštite kao specijalni rezervat prirode (u daljem tekstu: Specijalni rezervat "Karađorđevo").

Član 2

Specijalni rezervat "Karađorđevo" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja ritskih šuma autohtonih vrba i topola sa mozaikom šumskih i barsko-močvarnih zajednica koje obiluju retkim biljnim (crni glog, iđirot, žuti lokvanj) i životinjskim vrstama (ptice močvarice, orao belorepan, crna roda, kuna, vidra), kao i autohtonim vrstama lovne divljači (jelen, divlja svinja i dr.).

Član 3

Specijalni rezervat "Karađorđevo" je na području opština Bač, Mladenovo i Nova Palanka, katastarskih opština Bač, Mladenovo i Nova Palanka, ukupne površine 2.955,32,54 ha, od čega je 2.954,97,30 ha u državnoj, 859,45 ha u privatnoj i 0,7579 ha u svojini drugih vlasnika.

Opis granica specijalnog rezervata "Karađorđevo" sa grafičkim prikazom odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na području specijalnog rezervata "Karađorđevo" ustanovljava se:

1) režim zaštite II stepena koji obuhvata područje Bukinskog rita površine 131,680,01,00 ha, u kome se izdvaja zona A kao lokus starih sastojina očuvane ritske šume i gnežđenja orla belorepana, površine 858,15,00 ha;

2) režim zaštite III stepena koji obuhvata područja Vranjak i Guvnište, površine 1.638,52,53 ha.

Član 5

U zoni režima zaštite II stepena:

1. zabranjeno je:

1) unošenje alohtonih vrsta biljaka i životinja;

2) podizanje zasada euroameričkih topola;

3) sakupljanje i korišćenje zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta;

4) izgradnja objekata koji nisu u skladu sa zaštitom Specijalnog rezervata "Karađorđevo";

5) kretanje motornim vozilima osim za obavljanje radova u zaštiti, šumarstvu i lovstvu;

6) obavljanje radova i aktivnosti koje bi mogle narušiti morfološke i hidrološke karakteristike zaštićenog dobra ili štetno uticati na očuvanje prirodnih vrednosti;

7) u zoni A seča šume, uklanjanje palih stabala i čišćenje podrasta, a u periodu reprodukcije (januar-jun) uznemiravanje orla belorepana i zadržavanje oko njegovog gnezda i sportski ribolov i lovni turizam;

2. obezbeđuje se:

1) obavljanje radova u šumarstvu u cilju zaštite i unapređenja osnovnih prirodnih vrednosti;

2) sportski ribolov i lovni turizam u skladu sa ribolovnim, odnosno lovnim osnovama;

3) hidrotehnički radovi u cilju poboljšavanja hidroloških uslova, odnosno obezbeđivanja prirodnog režima plavljenja i protoka vode kroz rit;

4) očuvanje i unapređivanje sastava i strukture šumskih sastojina i konverzija zasada euroameričkih topola autohtonim vrstama drveća;

5) primena odgovarajućih lovno uzgojnih mera za očuvanje genetskog fonda visoke divljači;

6) primena selektivnih preparata kod uništavanja komaraca;

7) stručno praćenje stanja prirodnih vrednosti;

8) edukacija, popularizacija i prezentacija;

9) obavljanje naučnoistraživačkog rada.

Član 6

U zoni režima zaštite III stepena:

1. zabranjeno je izvođenje radova i aktivnosti koje nisu u skladu sa očuvanjem i unapređenjem zaštićenog područja;

2. obezbeđuje se:

1) obavljanje aktivnosti iz člana 5. stav 1. tačka 2. podtač. 1) do 4) ove uredbe;

2) gazdovanje šumama i lovištem u skladu sa šumskim, odnosno ribolovnim osnovama;

3) sakupljanje biljnih i životinjskih vrsta;

4) primena selektivnih preparata za uništavanje komaraca i zaštitu šuma.

Član 7

Zaštita i razvoj Specijalnog rezervata "Karađorđevo" sprovodi se prema Programu zaštite i razvoja (u daljem tekstu: Program).

Program sadrži naročito: ciljeve, zadatke i aktivnosti na sprovođenju režima zaštite iz čl. 5. i 6. ove uredbe, aktivnosti na zaštiti autohtonih biljnih i životinjskih vrsta i ekosistema, unapređenju lovne i ribolovne faune, regulisanju voda i vodnog režima, kao i način uređenja građevinskog zemljišta, zaštite zemljišta, zadatke u sprovođenju naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, sredstva potrebna za realizaciju ovog programa, kao i način njihovog obezbeđenja.

Program donosi za period od pet godina, a ostvaruje godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na Program na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove šumarstva i vodoprivrede, urbanizma, nauke, prosvete i kulture, saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Član 8

O sprovođenju mera zaštite i razvoja na području specijalnog rezervata "Karađorđevo" staraće se Vojna ustanova "Karađorđevo" (u daljem tekstu: Ustanova).

Član 9

Ustanova u obavljanju poslova zaštite i razvoja specijalnog rezervata "Karađorđevo" obezbeđuje sprovođenje Programa, propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, naučnoistraživačke, kulturne, vaspitno-obrazovne, informativno-propagandne i druge aktivnosti, donosi program i godišnji program zaštite i razvoja.

Ustanova podnosi izveštaj o ostvarivanju Programa do 15. decembra za tekuću godinu ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine.

Član 10

Ustanova u obavljanju poslova zaštite i razvoja specijalnog rezervata "Karađorđevo" obezbeđuje obeležavanje specijalnog rezervata "Karađorđevo", unutrašnji red i čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, korišćenja lovne i ribolovne faune, pašnjaka lekovitog bilja, šumskih plodova, rekreativnih i drugih javnih površina, postavljanja informativnih i drugih oznaka, mere zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i izvođenja istražnih radova, obavljanja turističke, ugostiteljske i druge delatnosti posebne zabrane i ograničenja u sprovođenju režima zaštite.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite Ustanova je dužna da na pogodan način javno oglasi tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima.

Član 11

Sredstva za zaštitu i razvoj Specijalnog rezervata "Karađorđevo" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Ustanove, iz sredstava u budžetu Republike i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 12

Program Ustanova će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Programa.

Do donošenja Programa Ustanova može poslove zaštite obavljati prema privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 13

Planovi i programi uređenja i prostora, šumske, lovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje usaglasiće se sa Prostornim planom Republike Srbije i Programom iz člana 7. ove uredbe.

Član 14

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GRANICA PRIRODNOG DOBRA

Područje koje se ustanovljava kao Specijalni rezervat prirode "Karađorđevo" sastoji se iz dve odvojene prirodne celine i to:

1. Područje Bukinski rit, za koga se ustanovljava režim II stepena zaštite.

U okviru režima II stepena zaštite izdvaja se zona A, kao lokus starih sastojina očuvane ritske šume vrba i topola i područje gnežđenja orla belorepana.

2. Područje Mostonge (Vranjak i Guvnište) za koga se ustanovljava režim III stepena zaštite.

Granica područja II stepena zaštite

Granica područja II stepena zaštite polazi iz severne tačke Bukinskog rita koja se nalazi na južnom izlaznom putu iz Mladenova, na severoistočnoj tački katastarske parcele 4450 (nasip uz Lovrenac) katastarske opštine Mladenovo.

Istočni deo granice područja se iz polazne tačke spušta prema jugu pravolinijski 500 m, istočnim ivicama parcela 4450, 4451 i 4283 sve do severozapadne tačke parcele 4069, gde se lomi pod pravim uglom i severnom ivicom pomenute parcele se pruža prema istoku do njene severoistočne tačke. U toj tački na raskrsnici puteva (k.p. 4566 i 4564) granica se dalje pruža pravolinijski prema jugoistoku. Svojim tokom u dužini od 800 m preseca put (k.p. 4566), dodiruje severnu tačku parcele 4096, preseca put (k.p. 4564), nastavlja severoistočnom ivicom parcela 4097 i 4098, preseca put (k.p. 4565), te severoistočnom ivicom parcele 4102 dolazi do tačke gde se ivica parcele 4102 lomi prema severu. Granica prati ivicu parcele do njene severne tačke, odnosno zapadne tačke parcele 4512. Tu se granica lomi prema severozapadu, prati zapadnu ivicu parcele 4266 do njene severne tačke, gde se lomi prema jugoistoku, te dalje prati severoistočnu ivicu iste parcele, sve do njene istočne tačke. U toj tački granica se lomi prema jugu prateći istočnu liniju nasipa (k.p. 4135) u dužini od 400 m. U severnoj tački parcele 4442, granica uzima pravac prema jugoistoku krećući se severoistočnim ivicama parcela 4442 i 4335, sve do njene krajnje istočne tačke, koja je ujedno i istočna granična tačka područja II stepena zaštite. Na tom mestu se granica pod pravim uglom lomi, te se pruža pravolinijski jugozapadnim pravcem sve do Dunava. Na toj deonici u dužini od 3150 metara granica se kreće istočnom linijom parcele 4335, preseca parcelu 4528, prati istočnu ivicu parcele 4339, preseca parcelu 4529, zatim i dalje prati istočnu ivicu parcele 4339, preseca parcelu 4536, prati istočnu ivicu parcele 4347, preseca parcelu 4537, prati istočnu ivicu parcela 4421, preseca parcelu 4540, prati istočnu ivicu parcele 4425, 4426 i 4425 respektivno, da bi na kraju presecajući nasip (parcele 4442, 4435 i 4436) izbila na obalu Dunava.

Južni deo granice područja. U južnoj tački područja II stepena zaštite granica se pod pravim uglom lomi prema severozapadu i obalom Dunava (k.p. 4580), odnosno južnim ivicama parcela 4436, 4334 i 4579 dolazi do granice K.o. Mladenovo i k.o. Šarengrad. U daljem toku, prateći pomenutu granicu katastarskih opština, obuhvatajući Dunavac (k.p. 4579), granica se pruža generalno severozapadnim pravcem, sve do ponovnog susreta sa Dunavom. Od te tačke granica zaštićenog područja se dalje nastavlja prema zapadu obalom Dunava, odnosno južnim ivicama parcela 4315, 4314 i 4313 respetkivno, sve do krajnje zapadne tačke parcele 4313, što ujedno i predstavlja zapadnu tačku područja II stepena zaštite.

Zapadni deo granice područja se iz te tačke dalje nastavlja prema severoistoku u dužini od 1600 metara zapadnim ivicama sledećih parcela K.o. Mladenovo: 4313, 4329, 4312, 4311, 4474, 4461, 4450, 4472 i 4473.

Severni deo granice područja predstavljaju severne ivice parcela K.o. Mladenovo: 4472, 4473, 4471, 4467, 4466, 4463, 4456 i 4450 respektivno, i ona se pruža istočnim pravcem od zapadne linije parcele 4472 do istočne tačke parcele 4450, odnosno do polazne tačke.

Granica zone A sa II stepenom zaštite Područje zone A se nalazi u granicama područja II stepena zaštite. Granica zone A obuhvata sledeće katastarske parcele K.o. Mladenovo: 4297, 4299, 4301, 4320 i 4323.

Granica područja III stepena zaštite. Granica područja III stepena zaštite polazi iz severne tačke Mostonge (područja Vranjaka i Guvništa) koja se nalazi u krajnje severnoj tački područja u blizini puta Odžaci-Bačka Palanka, tj. u severnoj tački katastarske parcele 47362 katastarske opštine Bač.

Istočni deo granice područja se iz polazne tačke kreće prema jugoistoku severoistočnim ivicama sledećih parcela: 7362, 7358, 7374, 7371 i 8371 (severni krak letnjeg puta), sve do istočne tačke puta (parcela 8371 K.o. Bač). U toj tački se granica lomi pod pravim uglom i generalnim pravcem jugozapad se spušta 3100 metara, obuhvatajući istočne ivice parcela 8371, 7370, 8365, 7414 i 7417, a zatim južne ivice parcela 7437, 7436 u celini i južnu ivicu parcele 7435 u dužini od 30 m. U severnoj tački parcele 7469 granica se lomi prema jugu te se pruža prvo istočnim ivicama sledećih parcela: 7469, 7468, 7465, 7466, zatim južnim ivicama sledećih parcela: 7465, 7464 i 8092 respektivno, sve do južne tačke parcele 8092 (kanal Mostonga). U toj tački granica menja pravac prema severu, obuhvata zapadnu ivicu parcela 8092, 7536, 7534 i 8428 sve do južne tačke parcele 7532.

Južni deo granice područja III stepena zaštite počinje u pomenutoj južnoj tački parcele 7532, iz koje se granica spušta prema jugozapadu jugoistočnim ivicama parcela 7539, 7544 i 7545 do njene južne tačke, što predstavlja i najjužniju tačku područja III stepena zaštite. U toj tački granica u luku menja pravac prema severozapadu i prateći južne ivice parcela 7545, 7548, 7551, 7552, 7556, 7557 i 7558 dolazi do jugozapadne tačke parcele 7558.

Zapadni deo granice područja se nastavlja pravcem sever obuhvatajući sledeće parcele, odnosno krećući se njenim zapadnim ivicama: 7558, 7559, 7509, 7508, 7501 i 7499 respektivno do severozapadne tačke parcele 7498. U toj tački se granica lomi prema severoistoku i prati severne ivice parcela: 7498, 7497, 7495, 7496 i 7489 do njene severoistočne tačke. Zatim granica kreće generalno severnim pravcem levom ivicom parcela 7488, 7348 i 7349 (tršćaci na desnoj obali Mostonge) do severne tačke parcele 7349.

Severni deo granice područja predstavljaju severne ivice parcela K.o. Bač: 5332 (tršćak), 8091 (severni krak Mostonge) i 8364 (severni deo letnjeg puta), i ona se pruža od zapada prema istoku sve do severne tačke parcele 7362, odnosno do polazne tačke.

Napomene

Grafički prikaz opisa granica specijalnog rezervata prirode "Karađorđevo", objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 37/97, str. 735 i 736.