ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU PLANA DETALJNE REGULACIJE PRUGE NIŠ - DIMITROVGRAD, DEONICA CRVENI KRST - PROSEK U KORIDORU AUTOPUTA E-80 U NIŠU

("Sl. list grada Niša", br. 76/2008)

Član 1

Pristupa se izradi strateške procene uticaja Plana detaljne regulacije pruge Niš - Dimitrovgrad, deonica Crveni Krst - Prosek u koridoru autoputa E-80 u Nišu (u daljem tekstu: Plan) na životnu sredinu.

Član 2

U okviru strateške procene uticaja na životnu sredinu razmatraće se postojeće stanje životne sredine na području obuhvaćenom Planom, značaj i karakteristike Plana, karakteristike planiranih sadržaja i druga pitanja i problemi zaštite zaštite životne sredine u skladu sa kriterijumima za određivanje mogućih značajnih uticaja planiranih sadržaja u okviru Plana.

Član 3

O izvršenoj strateškoj proceni uticaja Plana na životnu sredinu, izradiće se Izveštaj o strateškoj proceni.

Izveštaj o strateškoj proceni sadržaće:

1) polazne osnove strateške procene;

2) opšte i posebne ciljeve strateške procene i izbor indikatora;

3) procenu mogućih uticaja sa opisom mera predviđenih za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu;

4) program praćenja životne sredine u toku realizacije Plana (monitoring);

5) prikaz korišćena metodologije i teškoće u izradi strateške procene;

6) prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor datog plana i programa sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u Plan;

7) zaključke do kojih se došlo tokom izrade izveštaja o strateškoj proceni, predstavljene na način razumljiv javnosti;

8) druge podatke od značaja za stratešku procenu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu deo je dokumentacije i prilaže se uz Plan.

Član 4

Za nosioca izrade izveštaja o strateškoj proceni određuje se Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš, koje će definisati metodologiju i sačiniti sastav stručnog tima za izradu izveštaja o strateškoj proceni.

Nosilac izrade izveštaja o strateškoj proceni, dužan je da izveštaj završi u roku od 30 dana po okončanju javnog uvida o Planu i o izveštaju.

Član 5

Sredstva za izradu izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje grad Niš.

Član 6

U toku izrade Izveštaja o strateškoj proceni Plana na životnu sredinu, biće obavljena saradnja sa svim nadležnim i zainteresovanim organima i organizacijama koje imaju interes u donošenju odluka koje se odnose na zaštitu životne sredine.

Član 7

Izveštaj o proceni uticaja biće izložen na javni uvid u skladu sa odredbama Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Član 8

Ova odluka objavljuje se u "Službenom listu grada Niša".