UREDBA

O ZAŠTITI SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "OBEDSKA BARA"

("Sl. glasnik RS", br. 56/94 i 81/2008)

Član 1

Deo područja Obedske bare, stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstava u I kategoriju zaštite kao - SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE, i sa zaštitnom zonom čini jedinstvenu celinu (u daljem tekstu: specijalni rezervat "Obedska bara").

Član 2

Specijalni rezervat "Obedska bara" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja ostataka meandra reke Save, sa brojnim različitim beotopima - močvarne, livadske, potpuno sklopljene šume, sa vrlo složenom organizacijom životnih zajednica i sa raznovrsnim živim svetom među kojima su i mnoge prirodne retkosti (oko 280 biljnih vrsta - zečiji trn, testerica, banatski različak, vodeni orašak, beli lokvanj i aldobanda i druge; oko 180 vrsta ptica - kašikara, čaplja - žuta, mala, bela, crna roda, orao belorepan i dr.).

Član 3

Specijalni rezervat "Obedska bara" je na području opštine Ruma i Pećinci, odnosno katastarskih opština Grabovci, Kupinovo, Ašanja i Obrež.

Površina specijalnog rezervata "Obedska bara" iznosi 9.820 ha od toga je 9.525,4 ha u državnoj svojini, a ostalo u privatnoj svojini.

Zaštitna zona specijalnog rezervata "Obedska bara" obuhvata površinu od 19.611 ha.

Opis granica specijalnog rezervata "Obedska bara" i njegove zaštitne zone sa grafičkim prikazom, odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na području specijalnog rezervata "Obedska bara" uspostavljaju se:

1) režim zaštite I stepena koji obuhvata područje Debele gore, površine od 314,92 ha;

2) režim zaštite II stepena koji obuhvata područje Grabovačko-Vitojevačkog ostrva, Obreških širina i Kupinske grede, površine od 2.565,08 ha; i

3) režim zaštite III stepena koji obuhvata površinu od 6.940,00 ha koja je označena u opisu granica iz ove uredbe.

Član 5

U specijalnom rezervatu "Obedska bara" na području režima zaštite I stepena sprovode se mere utvrđene zakonom koji uređuje zaštitu životne sredine.

Na području režima zaštite II stepena

1. Zabranjeno je:

1) promena sastava šumskih sastojina i njihova eksploatacija,

2) pošumljavanje bara i livada,

3) vršenje svih delatnosti koje menjaju uslove života u biotopima, zagađivanje voda, izvođenje zemljanih radova, promena vegetacije i sl.,

4) lov i ribolov, osim kada je to potrebno radi očuvanja optimalne brojnosti životinja i zaštite od zaraznih bolesti;

5) sakupljanje i korišćenje zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta,

6) kretanje ljudi bez posebnih dozvola,

2. Obezbeđuje se: planska sanitarna seča stabala, uzgojni radovi za šumske sastojine, košenje livada posle 15. jula svake dve do tri godine, prezentacija zaštićenih područja, praćenje stanja prirodnih vrednosti i uspostavljanje monitoringa za naučno-istraživački rad.

Na području režima zaštite III stepena, pored mera iz stava 2. tač. 2. i 5. ovog člana

1. Zabranjeno je:

1) proširivanje površina pod euro-američkim topolama;

2) seča pojedinačnih stabala i grupa stabala autohtonih topola i vrba starijih od 30 godina,

3) tretiranje šuma hemijskim sredstvima avio-metodom, osim u izuzetnim slučajevima neophodnim za zaštitu specijalnog rezervata "Obedska bara",

4) na mestima gnežđenja orla belorepana i crnih roda seča stabala u krugu od 100 m,

5) ribolov ispred upusno-ispusnih kanala u poluprečniku od 100 m od upusta, odnosno ispusta.

2. Dozvoljava se: ispaša stoke prema planu pašarenja, izvođenje hidrotehničkih radova radi trajnog napajanja ovog rezervata vodom, aktivnost na poboljšanju i održavanju ekoloških uslova, razvoj turizma, izgradnja objekata u tradicionalnom stilu u cilju prezentacije osnovnih vrednosti područja.

Član 6

Na području zaštitne zone specijalnog rezervata "Obedska bara" zabranjeno je upuštanje otpadnih voda, neplanska seča šuma i šumskih površina, nekontrolisana upotreba veštačkih đubriva kao i neplanska izgradnja objekata.

Član 7

Zaštita i razvoj specijalnog rezervata "Obedska bara" sprovodi se prema programu zaštite i razvoja.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: ciljeve, prioritetne zadatke i aktivnosti na sprovođenju režima zaštite iz člana 5. ove uredbe, zadatke u zaštiti autohtonih ekosistema, regulisanju podzemnih voda, unapređenju lovne i ribolovne faune, regulisanju voda i vodnog režima kao i načine uređenja građevinskog zemljišta, zadatke u sprovođenju naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, sredstva potrebna za realizaciju ovog programa, kao i način njihovog obezbeđenja.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina, a ostvaruje godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na program iz stava 1. ovog člana, na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove šumarstva i vodoprivrede, urbanizma, nauke, prosvete i kulture, saglasnost daje ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine.

Član 8

O specijalnom rezervatu "Obedska bara" stara se Javno preduzeće "Vojvodinašume", Petrovaradin (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 9

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja specijalnog rezervata "Obedska bara" obezbeđuje sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, naučno-istraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, donosi srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Preduzeće podnosi izveštaj o ostvarivanju programa iz člana 7. ove uredbe do 15. decembra za tekuću godinu ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine.

Član 10

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja specijalnog rezervata "Obedska bara" obezbeđuje obeležavanje specijalnog rezervata "Obedska bara", unutrašnji red i čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi, uz saglasnost ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, način i uslovi korišćenja lovne i ribolovne faune, pašnjaka, lekovitog bilja, šumskih plodova, rekreativnih i drugih javnih površina; način i uslovi postavljanja informativnih i drugih oznaka, mera zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i izvođenja istražnih radova; obavljanje turističkih, ugostiteljskih usluga i drugih delatnosti i posebne zabrane i ograničenja u sprovođenju režima zaštite.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite, Preduzeće je dužno da na pogodan način javno oglasi tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima.

Član 11

Sredstva za zaštitu i razvoj specijalnog rezervata "Obedska bara" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Preduzeća, iz sredstava u budžetu Republike i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 12

Program iz člana 7. ove uredbe Preduzeće će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu srednjoročnog programa.

Do donošenja programa iz člana 7. ove uredbe, Preduzeće može poslove zaštite obavljati prema Privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 13

Prostorni i urbanistički planovi, šumske, lovne, ribolovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje moraju biti usaglašeni sa programom zaštite i razvoja iz člana 7. ove uredbe.

Član 14

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OPIS GRANICA SPECIJALNOG REZERVATA "OBEDSKA BARA" I ZAŠTITNE ZONE I POPIS KATASTARSKIH PARCELA

Područje Rezervata "Obedska bara" nalazi se na teritoriji opštine Ruma i Pećinci, katastarska opština Grabovac, Kupinovo, Ašanja i Obrež.

Opis granica specijalnog rezervata "Obedska bara"

Granica rezervata ide linijom 12 tačaka (prikazanih na karti) a po sledećem rasporedu:

Tačka br. 1. nalazi se na opštinskoj granici između Rume, Pećinaca, tj. na severnoj međi odeljenja 65 i 70 gazdinske jedinice Vitojevačko ostrvo.

Od tačke br. 1 granica nastavlja pravcem jugoistoka opštinskom granicom do tačke br. 2.

Od tačke br. 2. nastavlja severnom granicom parcela br. 1678, 1679, 1736, 1765, zatim katastarskom granicom između Obreža i Kupinova dolazi do tačke br. 3.

Od tačke br. 3. obuhvata gazdinsku jedinicu Kupinske grede, tj. ide katastarskom granicom Kupinova i Ašanje do tačke br. 4.

Od tačke br. 4 pravcem juga nastavlja zapadnom granicom lokalnog puta Pećinci - Kupinovo parcela br. 3665, dolazi do tačke br. 5 na tromeđi puta i parcela br. 105 i 109.

Od tačke br. 5 skreće prema zapadu granicom parcela br. 105, 106, 107 sa 111, 110, 109 do tačke br. 6. na severozapadnoj međi parcela br. 111 i 107.

Od tačke br. 6 ide prema jugu granicom građevinskog reona naselja Kupinovo do tačke br. 7 na najjužnijoj tački građevinskog reona, tačka br. 27.

Od tačke br. 7 nastavlja zapadnom granicom parcele br. 3664/4 puta br. 2990, 2993 i parcele br. 299 do tačke br. 8.

Od tačke br. 8 granica ide zapadnom granicom kanala parcele br. 2986/1 sve do severne obale reke Save, zatim severnom obalom Save obuhvata gazdinsku jedinicu Kupinski kut i dolazi do tačke br. 9.

Od tačke br. 9 nastavlja prema zapadu severnom obalom reke Save do tačke br. 10 na opštinskoj granici Pećinci - Ruma.

Od tačke br. 10. pravcem severozapada nastavlja severnom obalom reke Save do tačke br. 11 na katastarskoj granici između Grabovaca i Novih Vitojevaca.

Od tačke br. 11 skreće prema severu katastarskom granicom Vitojevaca i Grabovaca do tačke br. 12 na katastarskoj granici tj. na severnoj međi odeljenja 8 i 12 gazdinske jedinice Grabovačko ostrvo.

Od tačke br. 12 nastavlja severnom granicom odeljenja br. 12, 16, 20, 22, 28, 32, 37, 43, 48, 52, 56, 60, 65 do tačke br. 1.

POPIS KATASTARSKIH PARCELA PRVOG I DRUGOG STEPENA ZAŠTITE

Katastarske parcele u okviru prvog stepena zaštite, KO Kupinovo: 3007, 3008, 3009, 3010, 3011, 3013, 3014, 3015, 3016, 3017, 3018, 3019, 3020, 3021, 3022, 3023, 3024, 3025, 3026, 3027, 3028, 3029, 3030, 3031, 3122, 3124, 3125, 3126, 3127, 3128, 3129, 3130.

Katastarske parcele u okviru drugog stepena zaštite, KO Kupinovo: 3032, 3033, 3034, 3035, 3036, 3037, 3038, 3039, 3040, 3041, 3042, 3043, 3045, 3046, 3047, 3048, 3049, 3050, 3051, 3052, 3053, 3054, 3055, 3056, 3057, 3058, 3059, 3060, 3061, 3062, 3063, 3066, 3067, 3068, 3089, 3090, 3092, 3093, 3094, 3095, 3096, 3097, 3098, 3099, 3100, 3101, 3102, 3103, 3104, 3105, 3107, 3108, 3109, 3110, 3111, 3112, 3113, 3114, 3115, 3116, 3117, 3118, 3119, 3120, 3121, 3173, 3174, 3175, 3176, 3177, 3178, 3179, 3180, 3181, 3182, 3183, 3184, 3185, 3076, 3077, 3078, 3079, 3080, 3081, 3082, 3083, 3085, 3086, 3087, 3088, 3188, 3189, 3190, 3191, 3192, 3193, 3197/1, 2, 3198, 3198/1, 2, 3206, 3208, 3005/2, 3073, 3074, 3075, 3199, 3200, 3277, 3278, 3303, 3304/1, 3266, 3267.

KO Obrež: 1117, 1677, 1706, 1710, 1718, 1719, 1722, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1744, 1752, 1763, 1764, 1765, 1777, 1779, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673 1674, 1675, 1676, 1677, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1698, 1699, 1701, 1702, 1703, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1779.

KO Grabovci: 1592, 2586, 2587, 2588, 2589, 2590, 2591, 2593, 2595, 2596, 2597, 2598, 2599, 2600, 2601, 2602, 2603, 2604, 2605, 2685, 2315, 2318, 2320/2, 2335/2, 2337, 2360, 2364, 2370, 2398, 2403, 2404, 2406, 2423, 2427, 2430, 2457, 2460, 2461, 2462, 2463, 2472, 2500, 2506, 2507, 2508, 2509, 2510, 2512, 2516, 2517, 2518, 2519, 2520, 2521, 2522, 2544, 2545, 2549, 2550, 2551, 2560, 2567, 2570, 2295, 2296, 2297, 2299, 2306, 2307, 2308, 2309, 2310, 2311, 2312, 2313, 2317, 2319, 2322, 2323, 2324, 2325, 2364, 2365, 2369.

Granica zaštitne zone

Severnu granicu područja čini katastarska granica KO Grabovci, KO Ogar, KO Obrež, KO Ašanja.

Istočnu granicu područja predstavlja granica koja deli opštine Pećinci i Zemun.

Južnu granicu čini granica koja se proteže sredinom toka reke Save.

Zapadnu granicu čini katastarska granica između KO Novi Vitojevci i KO Grabovci.

Napomene

Grafički prikaz opisa granica Specijalnog rezervata prirode "Obedska bara" i njegove zaštitne zone, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 56/94, str. 1862.