UREDBA

O ZAŠTITI OPŠTEG REZERVATA PRIRODE "VINATOVAČA"

("Sl. glasnik RS", br. 9/95)

Član 1

Deo područja bukovih šuma Gornje Resave (Fagetum moesiaca montanum serbicum, Rud.), stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstava u I kategoriju zaštite kao OPŠTI REZERVAT PRIRODE "Vinatovača" (u daljem tekstu: rezervat "Vinatovača").

Član 2

Rezervat "Vinatovača" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja izuzetno retkih primeraka šuma Fagetum montanum serbicum, Rud. - prašumskog karaktera, sa svojevrsnim fenomenom - zdravim i vitalnim stablima koja dostižu visinu preko 40 m, prsnog prečnika preko 100 cm i starosti više od 200 godina.

Član 3

Rezervat "Vinatovača" je na području opštine Despotovac, katastarska opština Strmosten i obuhvata površinu od 37 ha i 43 ara, na katastarskoj parceli br. 3261/deo u državnoj svojini.

Granica rezervata "Vinatovača" se poklapa sa granicom odeljenja 50 (odsek a, b, c, d i f) i granicom odeljenja 51 (odsek e i f) gazdinske jedinice Vinatovača - Vrtačelje.

Granica rezervata "Vinatovača" odnosno katastarska parcela na kojoj se nalazi rezervat "Vinatovača" je na grafičkom prikazu odštampanom uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

U rezervatu "Vinatovača" ustanovljava se režim zaštite I stepena kojim se sprovode mere utvrđene zakonom koji uređuje zaštitu životne sredine i obezbeđuje ostvarivanje poslova naučnoistraživačkog i edukativnog karaktera, sprovođenje kontrole i praćenje stanja populacija biljnih i životinjskih vrsta, prikupljanje i analiza podataka o dendrometrijskim karakteristikama stabala, preduzimanje mera radi očuvanja njihovog zdravstvenog stanja i vitalnosti i ograničeno prikazivanje prirodnih vrednosti.

Član 5

Zaštita i razvoj rezervata "Vinatovača" sprovodi se prema programu zaštite i razvoja.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži aktivnosti iz člana 4. ove uredbe i donosi se za vreme od pet godina, a ostvaruje se godišnjim programima koji sadrže zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na program iz stava 1. ovog člana, na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove šumarstva i vodoprivrede, urbanizma, nauke, prosvete i kulture, saglasnost daje ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine.

Član 6

O rezervatu "Vinatovača" stara se Javno preduzeće "Srbijašume" (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 7

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite prirode rezervata "Vinatovača" obezbeđuje sprovođenje propisanog režima zaštite i očuvanje prirodnog dobra, naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih i drugih aktivnosti, donosi srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Preduzeće podnosi izveštaj o ostvarivanju programa iz člana 5. ove uredbe do 15. decembra za tekuću godinu ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine.

Član 8

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja rezervata "Vinatovača" obezbeđuje obeležavanje ovog rezervata, unutrašnji red i čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi uz saglasnost ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se pravila za sprovođenje režima zaštite, a naročito: mere zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i izvođenja istraživačkih radova; uslovi i način kretanja i boravka ograničenog broja posetilaca; način i uslove postavljanja informativnih i drugih oznaka.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite, Preduzeće je dužno da na pogodan način oglasi.

Član 9

Sredstva za zaštitu rezervata "Vinatovača" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Preduzeća, iz sredstava u budžetu Republike i iz drugih izvora u skladu sa Zakonom.

Član 10

Program iz člana 5. ove uredbe, Preduzeće će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu srednjoročnog programa.

Do donošenja programa iz člana 5. ove uredbe Preduzeće može poslove zaštite i razvoja obavljati prema Privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na nagu ove uredbe.

Član 11

Prostorni i urbanistički planovi i programi, šumske, lovne i vodoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje moraju biti usaglašeni sa programom zaštite i razvoja iz člana 5. ove uredbe.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Grafički prikaz granica rezervata "Vinatovača", objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 9/95, str. 287.