UREDBA
O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "RESAVSKA PEĆINA"

("Sl. glasnik RS", br. 9/95)

Član 1

Resavska pećina stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstava u I kategoriju zaštite kao SPOMENIK PRIRODE (u daljem tekstu: spomenik prirode "Resavska pećina").

Član 2

Spomenik prirode "Resavska pećina" stavlja se pod zaštitu kao jedan od najznačajnijih i najlepših speleoloških objekata Srbije po bogatstvu i raznovrsnosti formi kristalnih ukrasa. Ovaj spomenik prirode predstavlja podzemni oblik krasa sa posebnim morfološkim i hidrografskim pojavama i oblicima.

Član 3

Spomenik prirode "Resavska pećina" je na području opštine Despotovac, katastarska opština Jelovac i obuhvata površinu od 10,87 ha, na katastarskim parcelama u društvenoj svojini broj: 901, 902, 903, 904, 905/1, 905/2, 906, 907/1, 908/1, 908/2, 909, 910 i 911 površine 7,93 ha i na katastarskoj parceli u državnoj svojini broj 827/deo površine 2,94 ha.

Opis granica spomenika prirode "Resavska pećina" sa grafičkim prikazom odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na zaštićenoj površini spomenika prirode "Resavska pećina" ustanovljava se režim zaštite II stepena kojim se:

1. Zabranjuje:

1) izvođenje radova i aktivnosti u pećini i prostoru iz člana 2. ove uredbe koji mogu nepovoljno delovati na morfološka, hidrološka i mikroklimatska obeležja pećinskih kanala,

2) građenje stambenih i vikend objekata i objekata za potrebe poljoprivredne, i industrijske proizvodnje,

3) preduzimanje šumarskih, poljoprivrednih, tehničkih i zemljanih radova koji mogu narušiti estetske vrednosti spomenika prirode, i

2. Obezbeđuje speleološka, florističko vegetacijska i hidrološka istraživanja i prikazivanje prirodnih vrednosti.

Član 5

Zaštita i razvoj spomenika prirode "Resavska pećina" sprovodi se prema programu zaštite i razvoja.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: ciljeve, zadatke i aktivnosti na sprovođenju režima zaštite iz člana 4. ove uredbe na obavljanju bioloških istraživanja pećine, florističko - vegetacijskih i hidroloških istraživanja kraške uvale Divljakovac, nastavak speleoloških istraživanja najnižih horizonata pećinskih kanala na dnu divljakovačkog polja, zadatke na prikazivanju spomenika prirode, sredstva potrebna za ostvarivanje programa i način njihovog obezbeđivanja.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina, a ostvaruje se godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, njihovu dinamiku izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na program iz stava 1. ovog člana na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove šumarstva i vodoprivrede, urbanizma, nauke, prosvete i kulture, saglasnost daje ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine.

Član 6

O spomeniku prirode "Resavska pećina" stara se Javno preduzeće za zaštitu prirode i razvoj turizma "Vinatovača" iz Despotovca (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 7

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja spomenika prirode "Resavska pećina" obezbeđuje sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno obrazovnih, informativnopropagandnih i drugih aktivnosti, donosi srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Preduzeće podnosi izveštaj o ostvarivanju programa iz člana 5. ove uredbe do 15. decembra za tekuću godinu ministarstvu nadležnom za zaštitu životne sredine.

Član 8

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja spomenika prirode "Resavska pećina" obezbeđuje obeležavanje ovog spomenika prirode, unutrašnji red i čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi, uz saglasnost ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, način i uslovi korišćenja pašnjaka, lekovitog bilja, šumskih plodova, rekreativnih i drugih javnih površina, način i uslovi postavljanja informativnih i drugih oznaka, mera zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i izvođenja istražnih radova, obavljanje turističkih, ugostiteljskih usluga i drugih delatnosti i posebne zabrane i ograničenja u sprovođenju režima zaštite.

Preduzeće je dužno, da na pogodan način javno oglasi, tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima, pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite.

Član 9

Sredstva za zaštitu i razvoj spomenika prirode "Resavska pećina" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Preduzeća, iz sredstava u budžetu Republike i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 10

Program iz člana 5. ove uredbe, Preduzeće će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu srednjoročnog programa.

Do donošenja programa iz člana 5. ove uredbe Preduzeće može poslove zaštite obavljati prema Privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 11

Prostorni i urbanistički planovi, šumske, lovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje moraju biti usaglašeni sa programom zaštite i razvoja iz tačke 5. ove uredbe.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OPIS GRANICA SPOMENIKA PRIRODE "RESAVSKA PEĆINA"

Granica spomenika prirode "Resavska pećina" počinje na krajnjoj zapadnoj dodirnoj tački parcele 901 i pristupnog puta, ide prema severoistoku duž ivice parcela 901 i 902, istim pravcem seče parcelu 827 na dužini 105 metara, zatim skreće ka jugoistoku sekući parcelu 827 na dužini 295 metara, skreće prema jugozapadu i seče istu parcelu na dužini 295 metara, skreće prema jugozapadu i seče istu parcelu na dužini 100 metara, nastavlja istim pravcem duž ivice parcele 903, izlazi na seoski put i ide putem u pravcu jugoistoka na dužini 63 metra, skreće prema jugozapadu duž spoljnje ivice parcela 905/1 i 908/2, skreće prema severozapadu duž ivice parcela 908/1, 909, 910 i 911, savija prema severoistoku duž ivice parcela 911 i 910, seče pristupni put dolazi do početne tačke.

Napomene

Grafički prikaz opisa granica spomenika prirode "Resavska pećina", objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 9/95 str. 280.