UREDBA KOMISIJE (EZ) BR. 725/2008

OD 24. JULA 2008. GODINE U VEZI SA SVRSTAVANJEM ODREĐENIH ROBA PREMA KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 82/2008)

KOMISIJA EVROPSKE ZAJEDNICE,

S obzirom na Sporazum o osnivanju Evropske zajednice,

S obzirom na Uredbu Saveta (EEZ) br. 2658/87 od 23. jula 1987. godine o tarifskoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi1, i posebno njen član 9(1)(a),

________________________
1OJ L 256, 7. 9. 1987, str. 1. Uredba koja je poslednji put izmenjena Uredbom (EZ) br. 360/2008 / (OJ L 111, 23. 4. 2008, str. 9).

Budući:

(1) da bi osigurala doslednu primenu Kombinovane nomenklature date u Aneksu Uredbe (EEZ) br. 2658/87, neophodno je usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem roba navedenih u Aneksu uz ovu uredbu;

(2) da su Uredbom (EEZ) br. 2658/87 određena osnovna pravila za tumačenje Kombinovane nomenklature. Ova pravila se takođe primenjuju na bilo koju drugu nomenklaturu koja se u potpunosti ili delimično zasniva na njoj, ili kojoj su dodate bilo koje podpodele i koja je ustanovljena posebnim propisima Unije, sa ciljem primene tarifskih i drugih mera vezanih za trgovinu robom;

(3) da shodno tim osnovnim pravilima, roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu treba da se svrstava u CN oznaku navedenu u koloni 2, prema razlozima datim u koloni 3 tabele;

(4) da je odgovarajuće obezbediti da se imalac obavezujuće tarifne informacije, koju su izdali carinski organi država članica u odnosu na svrstavanje robe prema Kombinovanoj nomenklaturi ali koja nije u skladu sa ovom uredbom, može u periodu od tri meseca, nastaviti da se poziva na nju, prema članu 12(6) Uredbe Saveta (EEZ) br. 2913/92 od 12. oktobra 1992. kojom je ustanovljen Carinski zakon Zajednice2;

(5) da su mere predviđene ovom uredbom u skladu sa mišljenjem Komiteta za Carinski zakon.

________________________
2OJ L 302, 19. 10. 1992, str. 1. Uredba koja je poslednji put izmenjena Uredbom (EZ) br. 1791/2006 (OJ L 363, 20. 12. 2006, str. 1).

USVOJILA JE OVU UREDBU:

Član 1

Roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu svrstaće se u okviru Kombinovane nomenklature u CN oznaku navedenu u koloni 2 te tabele.

Član 2

Obavezujuća tarifna informacija koju su izdali carinski organi države članice a koja nije u skladu sa ovom uredbom nastaviće da važi u periodu od tri meseca po članu 12(6) Uredbe (EEZ) br. 2913/92.

Član 3

Ova uredba će stupiti na snagu 20. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba će u potpunosti biti obavezujuća i direktno primenljiva u svim državama članicama.

U Briselu, 24. jula 2008. godine

Za Komisiju
László KOVÁCS
Član Komisije

 

ANEKS

Opis robe

Svrstavanje
(CN oznaka)

Razlozi

(1)

(2)

(3)

1. Proizvod koji se sastoji od (% po masi):

Urde

32,4

Obranog mleka

32,9

Pavlake (33,5%masti)

12,4

Šećera

4,5

a takođe i od voćnog preparata, proizvoda od surutke, stabilizatora, kulture jogurta.
Sadržaj masnoće je 4,3% po masi.
Boja proizvoda je svetlo crvena. Proizvod ima izgled mladog sira. U proizvodu se mogu videti delići voćnog preparata.
Proizvod je pripremljen u posudama od 150g.

0406 10 20

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima 1. i 6. za tumačenje Kombinovane Nomenklature, i naimenovanjima uz CN oznake 0406, 0406 10 i 0406 10 20.
Proizvod sadrži više od 70% po masi mlečnih proizvoda od kojih mu urda daje bitan karakter. Prema tome on zadržava prirodu mladog sira i urde.
Iz tog razloga proizvod treba svrstati u tarifni broj 0406.

2. Proizvod koji se sastoji od (% po masi):

Urde

41,7

Obranog jogurta od mleka

29,7

Voćnog preparata

20

Sirupa od fruktoze

5

Koncentrata proteina

2

Vezivnog sredstva

0,9

Pavlake

0,7

Sadržaj masnoće je 0,4% po masi.
Proizvod ima dva sloja: beli, gornji sloj od urde i voćni preparat koji čini donji sloj.
Sloj na vrhu ima izgled mladog sira.
Proizvod je pripremljen u posudama od 125g.

0406 10 20

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima 1. i 6. za tumačenje Kombinovane Nomenklature, i naimenovanjima uz CN oznake 0406, 0406 10 i 0406 10 20.
Proizvod sadrži više od 70% po masi mlečnih proizvoda od kojih mu urda daje bitan karakter. Prema tome on zadržava prirodu mladog sira i urde.
Iz tog razloga proizvod treba svrstati u tarifni broj 0406.