ODLUKA

O OSNIVANJU TURISTIČKE ORGANIZACIJE GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 2/95 i 14/2008)

Član 1

Ovom odlukom osniva se Turistička organizacija grada Vranja, kao javna služba, radi obavljanja poslova razvoja, očuvanja i zaštite turističkih vrednosti na teritoriji opštine Vranje.

Član 2

Naziv Turističke organizacije je: Turistička organizacija grada Vranja.

Turistička organizacija grada Vranja ima svojstvo pravnog lica i upisuje se u sudski registar.

Sedište Turističke organizacije u Vranju, u ul. Ive Lole Ribara broj 1.

Član 3

U vršenju poslova iz člana 1. ove odluke, Turistička organizacija grada Vranja, naročito:

- izrađuje program razvoja turizma i odgovarajuća planska akta u skladu sa propisom o planiranju i uređenju prostora za turistička mesta na teritoriji opštine,

- podstiče unapređenje opštih uslova za prihvat i boravak turista u Vranju,

- usmerava i koordinira aktivnosti nosilaca turističke ponude na obogaćivanju i podizanju nivoa kvaliteta turističkih i komplementarnih sadržaja i stvaranju atraktivnog turističkog ambijenta u turističkim mestima na teritoriji opštine Vranje,

- organizuje turističke informativno-propagandne i promotivne delatnosti, kulturne, sportske i druge manifestacije od interesa za unapređenje turizma opštine Vranje,

- obezbeđuje propagandno-informativna sredstva kojima se popularišu i afirmišu mogućnosti opštine Vranje u turizmu,

- usmerava i koordinira inicijative i aktivnosti privrednih subjekata i drugih organizacija na formiranju i plasmanu turističkih proizvoda,

- sarađuje sa turističkim organizacijama opština u zemlji i inostranstvu,

- priprema operativni program razvoja turizma u opštini Vranje (Turistička ponuda grada Vranja, izletnički turizam, hoteli, restorani, gradske ambijentalne celine, turistička propaganda, suveniri grada Vranja, turistička saradnja sa drugim opštinama i gradovima i dr.),

- bavi se izdavanjem raznih publikacija od interesa za razvoj turizma i štampanjem informativno-propagandnog materijala iz oblasti turizma,

- pokreće i organizuje aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta usluga u turizmu, razvijanja turističke svesti, turističke kulture i zaštite i unapređenja životne sredine i

- obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i statutom.

Član 4

Turistička organizacija grada Vranja može obavljati poslove iz oblasti turističke delatnosti i za potrebe drugih organa.

Član 5

Sredstva za osnivanje i početak rada Turističke organizacije grada Vranja obezbediće se u budžetu opštine Vranje u iznosu od 20.000,00 din.

Član 6

Obavljanje delatnosti Turističke organizacije grada Vranja i realizacija Programa turističko-informativne propagande finansiraće se iz sredstava boravišne takse u skladu sa Zakonom, budžeta opštine Vranje, sredstava zainteresovanih subjekata i iz drugih izvora u skladu sa programom koji donosi Skupština opštine Vranje za svaku kalendarsku godinu.

Član 7

Organi Turističke organizacije grada Vranja su:

- direktor,

- upravni odbor i

- nadzorni odbor.

Organe Turističke organizacije imenuje i razrešava osnivač na period od 4 godine.

Član 8

Direktor predstavlja i zastupa Turističku organizaciju grada Vranja, izvršava odluke Upravnog odbora, organizuje i rukovodi radom Turističke organizacije, obezbeđuje zakonitost rada Turističke organizacije i obavlja druge poslove određene zakonom i statutom.

Član 9

Upravni odbor ima predsednika i 6 članova.

U Upravni odbor imenuju se predstavnici turističkih agencija grada Vranja, afirmisani radnici u oblasti turizma, predstavnik nadležnog organa uprave i predstavnik iz reda zaposlenih u turističkoj organizaciji.

Član 10

Upravni odbor:

- donosi Statut Turističke organizacije grada Vranja,

- donosi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Turističkoj organizaciji,

- donosi godišnji program rada Turističke organizacije,

- donosi finansijski plan, usvaja izveštaj o poslovanju i godišnji obračun i

- vrši i druge poslove utvrđene statutom.

Član 11

Nadzorni odbor ima tri člana od kojih je jedan iz reda zaposlenih u Turističkoj organizaciji opštine Vranje.

Član 12

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem Turističke organizacije grada Vranja o čemu jedanput, a po potrebi i više puta godišnje izveštava upravni odbor Turističke organizacije i osnivača.

Član 13

Statutom Turističke organizacije grada Vranja, bliže se uređuje delokrug rada i unutrašnja organizacija Turističke organizacije, nadležnosti organa Turističke organizacije, zastupanje i predstavljanje, prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih, način organizovanja poslova i druga pitanja od značaja za poslovanje Turističke organizacije.

Član 14

Skupština opštine Vranje daje saglasnost na Statut, akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Turističkoj organizaciji, godišnji program rada, finansijski plan i godišnji obračun.

Član 15

U pogledu prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih u Turističkoj organizaciji primenjuje se odredbe kojima se utvrđuju radni odnosi u državnim organima.

Član 16

Upravni odbor će doneti statut Turističke organizacije u roku od 60 dana od dana imenovanja Upravnog odbora a ostala normativna akta, u roku od tri meseca od dana donošenja Statuta.

Član 17

Do imenovanja direktora Turističke organizacije grada Vranja, funkciju VD direktora vršiće lice koje imenuje Skupština opštine.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o osnivanju Turističke organizacije opštine Vranje

("Sl. glasnik Pčinjskog okruga", br. 14/2008)

Član 5

Statut i druge akte Turističke organizacije uskladiti sa odredbama ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Odluke.

Član 6

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom glasniku Pčinjskog okruga".