UREDBA

O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "HOMOLJSKA POTAJNICA"

("Sl. glasnik RS", br. 9/95)

Član 1

Izvor Homoljske potajnice stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstava u I kategoriju kao SPOMENIK PRIRODE (u daljem tekstu: spomenik prirode "Homoljska potajnica").

Član 2

Spomenik prirode "Homoljska potajnica" stavlja se pod zaštitu kao redak hidrološki fenomen u Srbiji pri čemu po režimu rada čini reprezentativni primer povremenih nastupnih izvora.

Član 3

Spomenik prirode "Homoljska potajnica" je na području opštine Žagubica, katastarska opština Laznica i obuhvata površinu od 4,36 ha, na katastarskim parcelama u privatnoj svojini broj: 4945, 4946, 4947 i 4965, površine 4,36 ha.

Opis granica spomenika prirode "Homoljska potajnica" sa grafičkim prikazom odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na zaštićenoj površini spomenika prirode "Homoljska potajnica" ustanovljava se režim zaštite II stepena kojim se:

1. Zabranjuje:

1) građenje stambenih, vikend i objekata za potrebe industrijske i poljoprivredne proizvodnje, izuzev adaptacije i rekonstrukcije objekata u okviru postojećih domaćinstava,

2) kaptiranje vrela i izvođenje radova kojima se može poremetiti izgled, režim i kvalitet vode,

3) preduzimanje poljoprivrednih, šumarskih, građevinskih radova i aktivnosti kojima se mogu narušiti njegove ambijentalne vrednosti, i

2. Obezbeđuje istraživanje i snimanje morfologije basena vrela, plansko-sanitarno uređenje i prikazivanje ovog spomenika prirode.

Član 5

Zaštita i razvoj spomenika prirode "Homoljska potajnica" sprovodi se prema programu zaštite i razvoja.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: ciljeve, zadatke i aktivnosti na sprovođenju režima zaštite iz člana 4. ove uredbe, zadatke na uspostavljenju osmatranja režima izvora, na praćenju fizičko-hemijskih i bioloških stanja vode na izvoru, na dodatnim ispitivanjima porekla vode, zadatke na obezbeđenju pristupa za turističke potrebe i prikazivanju lokaliteta, na sprovođenju naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, sredstva potrebna za realizaciju ovog programa, kao i način njihovog obezbeđivanja.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina, a ostvaruje se godišnjim programima koji sadrže poslove i zadatke koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na program iz stava 1. ovog člana, na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove urbanizma, prosvete i kulture i nauke, saglasnost daje ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine.

Član 6

O spomeniku prirode "Homoljska potajnica" stara se Komunalno preduzeće "Belosavac" iz Žagubice (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 7

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja spomenika prirode "Homoljska potajnica" obezbeđuje sprovođenje propisanog režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, donosi srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Preduzeće podnosi izveštaj o ostvarivanju programa iz člana 5. ove uredbe do 15. decembra za tekuću godinu ministarstvu nadležnom za zaštitu životne sredine.

Član 8

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja spomenika prirode "Homoljska potajnica" obezbeđuje obeležavanje ovog spomenika prirode, unutrašnji red i čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi, uz saglasnost ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, način i uslovi korišćenja rekreativnih i drugih javnih površina, način i uslovi postavljanja informativnih i drugih oznaka, mere prilikom obavljanja naučnih istraživanja i izvođenja istražnih radova, obavljanje turističkih, ugostiteljskih usluga i drugih delatnosti i posebne zabrane i ograničenja u sprovođenju režima zaštite.

Preduzeće je dužno, da na pogodan način javno oglasi, tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima, pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite.

Član 9

Sredstva za zaštitu i razvoj spomenika prirode "Homoljska potajnica" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Preduzeća, iz sredstava u budžetu Republike i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 10

Program iz člana 5. ove uredbe Preduzeće će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu srednjoročnog programa.

Do donošenja programa iz člana 5. ove uredbe, Preduzeće može poslove zaštite obavljati prema Privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 11

Prostorni i urbanistički planovi, šumske, lovne, ribolovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje moraju biti usaglašeni sa programom zaštite i razvoja iz člana 5. ove uredbe.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OPIS GRANICA SPOMENIKA PRIRODE "HOMOLJSKA POTAJNICA"

Granica spomenika prirode "Homoljska potajnica" počinje u dodirnoj tački katastarskih parcela 4950, 4945 i seoskog puta, ide prema severoistoku spoljnom ivicom parcela 4945, 4946, 4947 i 4965, zatim oštro skreće prema jugoistoku spoljnom ivicom parcele 4965, savija prema jugozapadu duž ivice iste parcele, nastavlja približno prema jugu spoljnom ivicom parcele 4946, skreće prema zapadu - severozapadu ivicom iste parcele, nastavlja istim pravcem ivicom parcele 4945, zatim duž ivice iste parcele skreće prema jugozapadu, izlazi na seoski put, skreće prema zapadu - severozapadu i ide ivicom parcele 4945 do početne tačke.

Napomene

Grafički prikaz opisa granica spomenika prirode "Homoljska potajnica", objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 9/95, str. 284.