UREDBA

O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "VRELO MLAVE"

("Sl. glasnik RS", br. 9/95)

Član 1

Izvor reke Mlave stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstava u I kategoriju zaštite kao SPOMENIK PRIRODE (u daljem tekstu: spomenik prirode "Vrelo Mlave").

Član 2

Spomenik prirode "Vrelo Mlave" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja kraškog izvora voklijskog tipa. Način nastanka vrela, sistem prihvatanja i režim rada čine ovaj izvor hidrološkim objektom od naučnog interesa i obrazovnog značaja. Vrelo i njegova neposredna okolina predstavljaju živopisnu ambijentalnu celinu.

Član 3

Spomenik prirode "Vrelo Mlave" je na području opštine Žagubica, katastarska opština Mali Kamen i obuhvata površinu od 6 ha, na katastarskim parcelama u privatnoj svojini broj: 448, 449, 465, 466, 468, 469/1, 469/2, 470, 471 i 472 površine 0,72 ha, na katastarskim parcelama u državnoj svojini broj: 338/1/deo, 389/1/deo, 389/3/deo, 464 i 473, površine 3,55 ha i na katastarskim parcelama broj: 388/2, 389/2, 390, 391, 392, 445, 446, 447, 450, 451, 458, 459, 460, 461, 462, 463 i 467 površine 1,73 ha.

Opis granica spomenika prirode "Vrelo Mlave" sa grafičkim prikazom odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na zaštićenoj površini spomenika prirode "Vrelo Mlave" ustanovljava se režim zaštite II stepena kojim se

1. Zabranjuje:

1) građenje stambenih i vikend objekata i objekata za potrebe industrijske i poljoprivredne proizvodnje, izuzev adaptacije i rekonstrukcije objekata u okviru postojećih domaćinstava,

2) kaptiranje vrela i izvođenje radova kojima se može poremetiti izgled, režim i kvalitet vode,

3) preduzimanje poljoprivrednih, šumarskih, građevinskih radova i aktivnosti kojima se mogu narušiti njegove ambijentalne vrednosti, i

2. Obezbeđuje istraživanje i snimanje morfologije basena vrela, plansko-sanitarno uređenje i prikazivanje ovog spomenika prirode.

Član 5

Zaštita i razvoj spomenika prirode "Vrelo Mlave" sprovodi se prema programu zaštite i razvoja.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: ciljeve, zadatke i aktivnosti na sprovođenju režima zaštite iz člana 4. ove uredbe, zadatke na ispitivanju i snimanju morfologije basena vrela, bojenju suvodolskog potoka i utvrđivanje njegove podzemne veze sa Vrelom Mlave, uspostavljanju stalne hidrološke stanice za praćenje osnovnih parametara režima izdašnosti vrela, zadatke na ispitivanju bioloških i fizičko-hemijskih karakteristika vode vrela, zadatke u sprovođenju naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, sredstva potrebna za realizaciju ovog programa, kao i način njihovog obezbeđivanja.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina, a ostvaruje se godišnjim programima koji sadrže poslove i zadatke koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na program iz stava 1. ovog člana, na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove urbanizma, prosvete i kulture i nauke, saglasnost daje ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine.

Član 6

O spomeniku prirode "Vrelo Mlave" stara se Komunalno preduzeće "Belosavac" iz Žagubice (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 7

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja spomenika prirode "Vrelo Mlave" obezbeđuje sprovođenje propisanog režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, donosi srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Preduzeće podnosi izveštaj o ostvarivanju programa iz člana 5. ove uredbe do 15. decembra za tekuću godinu ministarstvu nadležnom za zaštitu životne sredine.

Član 8

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja spomenika prirode "Vrelo Mlave" obezbeđuje obeležavanje ovog spomenika prirode, unutrašnji red i čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi, uz saglasnost ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito: način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, način i uslovi korišćenja rekreativnih i drugih javnih površina, način i uslovi postavljanja informativnih i drugih oznaka, mere prilikom obavljanja naučnih istraživanja i izvođenja istražnih radova, obavljanje turističkih, ugostiteljskih i drugih delatnosti i posebne zabrane i ograničenja u sprovođenju režima zaštite.

Preduzeće je dužno, da na pogodan način javno oglasi, tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima, pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite.

Član 9

Sredstva za zaštitu i razvoj spomenika prirode "Vrelo Mlave" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Preduzeća, iz sredstava u budžetu Republike i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 10

Program iz člana 5. ove uredbe Preduzeće će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu srednjoročnog programa.

Do donošenja programa iz člana 5. ove uredbe, Preduzeće može poslove zaštite obavljati prema Privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 11

Prostorni i urbanistički planovi, šumske, lovne, ribolovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje moraju biti usaglašeni sa programom zaštite i razvoja iz člana 5. ove uredbe.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OPIS GRANICA SPOMENIKA PRIRODE "VRELO MLAVE"

Granica spomenika prirode "Vrelo Mlave" počinje kod mosta na Tisnici na levoj obali reke i ide generalnim pravcem prema jugoistoku putem duž spoljnih ivica katastarskih parcela broj 392, 389, 465, 466, 469 i 473, napušta put oštro skrećući prema zapadu duž ivice parcele 473 i 472, zatim savija prema jugu ivicom parcele 389 na dužini 98 metara, skreće prema jugozapadu i seče parcelu 389 na dužini 105 metara, blago skreće približno prema zapadu i seče parcelu 388 na dužini 83 metra, savija prema severozapadu duž spoljnih ivica parcela 458, 459, 460, nastavlja istim pravcem duž seoskog puta spoljnom ivicom parcela 389, 451, 450, ponovo 389, 445, ponovo prelazi na ivicu parcele 389, skreće duž ove parcele prema istoku, nastavlja približno istim pravcem duž ivice parcele 448, spušta se na levu obalu otoke vrela, preseca njeno korito severoistočnim pravcem i nastavlja duž spoljne ivice katastarske parcele 392 do početne tačke kod mosta na Tisnici.

Napomene

Grafički prikaz opisa granica spomenika prirode "Vrelo Mlave", objavljen je u "Sl. glasniku RS", br 9/95, str. 289.