UPUTSTVO

o postupku i načinu dostavljanja dokumentacije Beogradskoj berzi a.d. Beograd i postupku komunikacije sa Beogradskom berzom a.d. Beograd u vezi sa trgovinom hartijama od vrednosti na Berzi

Na osnovu člana 28. stav 5. Pravila poslovanja Beogradske berze (u daljem tekstu: Pravila Berze), Direktor Beogradske berze a.d. Beograd, dana 12.3.2008. godine donosi Uputstvo o postupku i načinu dostavljanja dokumentacije Beogradskoj berzi a.d. Beograd i postupku komunikacije sa Beogradskom berzom a.d. Beograd u vezi sa trgovinom hartijama od vrednosti na Berzi

I

Ovim Uputstvom o postupku i načinu dostavljanja dokumentacije Beogradskoj berzi a.d. Beograd i postupku komunikacije sa Beogradskom berzom a.d. Beograd (u daljem tekstu: Uputstvo) bliže se uređuje način i forma izrade dokumentacije i dostavljanje iste Beogradskoj berzi a.d. Beograd (u daljem tekstu: Berza), a koju su izdavaoci dužni da dostavljaju Berzi u skladu sa Zakonom o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata (u daljem tekstu: Zakon), podzakonskim aktima i aktima Berze u vezi sa trgovanjem hartijama od vrednosti na tržištima Berze.

Ovo Uputstvo se naročito odnosi na dostavljanje:

1) dokumentacije propisane Pravilima Berze uz zahtev za uključenje hartija od vrednosti izdavaoca na tržište Berze;

2) inoviranog prospekta za organizovanje trgovanja na Berzi;

3) izveštaja o bitnom događaju;

4) drugih obaveštenja i informacija u vezi sa trgovanjem hartijama od vrednosti na Berzi.

II

Izdavalac dokumentaciju u smislu ovog Uputstva može dostaviti Berzi preporučenom pošiljkom ili neposrednom predajom pisarnici Berze - svakog radnog dana Berze u vremenu od 8:00 do 14:00 sati.

U skladu sa aktom Berze kojim se reguliše kancelarijsko poslovanje Berze, dokumentacija dostavljena u smislu stava 1. ove tačke, zavodi se pod datumom kada je predata Berzi, a dokumentacija koju je Berza primila nakon 14,00 sati zavodi se pod datumom prvog narednog radnog dana.

Izdavalac dokumentaciju u smislu ovog Uputstva dostavlja posredstvom člana Berze ukoliko je na to član Berze pisano ovlašćen od strane Izdavaoca.

U slučaju iz stava 3. ove tačke, odredbe ovog Uputstva primenjuju se na člana Berze.

III

Za potrebe operativnog klasifikovanja predmeta i razvrstavanja istih u rad stručnih službi Berze, dokumentaciju iz stava 2. tačke I ovog Uputstva, izdavalac dostavljaju u prilogu propratnog obrasca čija forma je data u prilogu ovog Uputstva i čini sastavni deo ovog Uputstva (prilog 1).

Uz propratni obrazac, Izdavalac dostavlja dokumentaciju koju zahteva Berza, a za koju je inače Zakonom, podzakonskim aktima i aktima Berze propisana obaveza da se dostavi Berzi.

U slučaju da je Zakonom, podzakonskim aktima ili aktima Berze utvrđena posebna forma i sadržina dokumenta koji se dostavlja Berzi, izdavalac je dužan da isti dostavi na propisanom obrascu, u propisanoj formi i sadržini.

U slučaju nastupanja više bitnih događaja o kojima Izdavalac obaveštava Berzu, izdavalac je u obavezi da izveštaj o svakom bitnom događaju dostavi posebno.

IV

Izdavalac je dužan da dokumentaciju u smislu ovog Uputstva dostavi Berzi u sledećoj formi:

1. Prospekt izdavaoca:

a. Prospekt u pismenoj formi - odštampan Prospekt, prethodno izrađen u Aplikaciji za izradu prospekata, sa svojeručnim potpisom odgovornog lica za zastupanje Izdavaoca i pečatom Izdavaoca, kao i sa potvrdom verodostojnosti svake strane dokumenta svojeručnim potpisom ili parafiranjem svake strane;

b. Prospekt na elektronskom /optičkom/ mediju - Prospekt Izdavaoca izrađen u Aplikaciji za izradu prospekata, u istovetnom sadržaju kao odštampan Prospekt u pismenoj formi iz alineje a. ove tačke, dostavljen u elektronskoj verziji u .xml formatu u dve kopije na mediju (CD ili DVD), pri čemu isti na korici medija mora biti svojeručno potpisan od strane odgovornog lica za zastupanje Izdavaoca i overen pečatom izdavaoca.

2. Ostali dokumenti:

a. dokument u pismenoj formi - odštampan dokument prethodno izrađen u elektronskoj formi, sa svojeručnim potpisom odgovornog lica za zastupanje Izdavaoca i pečatom Izdavaoca, kao i sa potvrdom verodostojnosti svake strane dokumenta svojeručnim potpisom ili parafiranjem svake strane;

b. dokument na elektronskom /optičkom/ mediju - Dokumenti Izdavaoca koji se objavljuju na internet stranici Berze, moraju biti u istovetnom sadržaju kao dokument u pismenoj formi iz alineje a. ove tačke i dostavljeni u elektronskoj verziji u formatu .doc ili .docx, u dve kopije na mediju (CD ili DVD) koji ne dozvoljava naknadne izmene na upisanim podacima, pri čemu isti na korici medija mora biti svojeručno potpisan od strane odgovornog lica za zastupanje Izdavaoca i overen pečatom izdavaoca.

V

Komunikacija Izdavaoca i Berze po predmetu dostave naznačenom u propratnom obrascu, odvija se preko lica naznačenog za komunikaciju sa Berzom po predmetu dostave, a ako isto nije naznačeno, sa licem naznačenim u zahtevu za uključenje hartija od vrednosti izdavaoca na tržište Berze.

Komunikacija u smislu stava 1. ove tačke odvija se po pravilu pismenom /preporučenom/ korespondencijom, a u slučaju kada to zahtevaju razlozi operativnosti ili hitnosti, komunikacija se odvija elektronskom poštom na e-mail adresu Izdavaoca koja je deo službenog dopisivanja sa Berzom, uz obavezu Izdavalaca da dokumenta dostavljena elektronskom poštom dostave Berzi i u pismenoj formi na način predviđen tačkom VII ovog uputstva.

Pod e-mail adresom koja je deo službenog dopisivanja sa Berzom podrazumeva se e-mail adresa lica naznačenog u propratnom obrascu za komunikaciju sa Berzom po predmetu dostave, a ako isto nije označeno, onda e-mail adresa naznačena u zahtevu za uključenje hartija od vrednosti Izdavaoca na tržište Berze.

Izdavaoci su u obavezi da obezbede redovno kontrolisanje e-mail adrese koja je deo službenog dopisivanja sa Berzom u smislu ovog Uputstva i to svakog radnog dana, periodično najmanje svakih sat vremena, a odmah, bez odlaganja u slučaju kada je o poslatom e-mailu obavešten od strane Berze, telefonski ili drugim primerenim sredstvom.

VI

Izdavalac je u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima dužan da podatke u dokumentaciji prikaže istinito i potpuno, a Berza po prijemu dokumentacije vrši utvrđivanje urednosti i kompletnosti dostavljene dokumentacije, kao i pregled njene tehničke ispravnosti u smislu logičko-računske kontrole kroz pregled logičkog i računskog slaganja podataka.

U slučaju uočenih tehničkih nepravilnosti ili nedostataka, u smislu njihove međusobne nekonzistentnosti, nepotpunosti ili tehničke neispravnosti, o tome se obaveštava Izdavalac, odnosno član Berze iz tačke II ovog Uputstva, elektronskom poštom, upućivanjem e-mail-a na e-mail adresu iz stava 3. tačke V ovog Uputstva.

Obaveštenje iz stava 2. ove tačke treba da ukaže na dokument i poziciju nekonzistentnosti, nepotpunosti ili tehničke neispravnosti unutar identifikovanog dokumenta, te na potrebu dostavljanja Berzi korigovanog dokumenta.

Korigovani dokument u smislu stava 3. ove tačke, Izdavalac dostavlja Berzi na način i u formi utvrđen tačkama II - V ovog Uputstva.

VII

U slučaju potrebe za hitnim i neodložnim postupanjem Berza će zahtev ili nalog Izdavaocu uputi elektronskom poštom na e-mail adresu Izdavaoca koja je deo službenog dopisivanja sa Berzom u smislu ovog uputstva.

Postojanje razloga hitnosti i neodložnog postupanja u smislu stava 1. ove tačke, deskreciono ceni Berza prema konkretnim okolnostima svakog pojedinačnog slučaja, a Izdavalac je u obavezi da postupi po svakom zahtevu i nalogu Berze koji je upućen elektronskom poštom i to na način predviđen ovim Uputstvom.

Kada Izdavalac primi zahtev ili nalog Berze koji je upućen elektronskom poštom u obavezi je da zahtevanu dokumentaciju Berzi dostavi elektronskom poštom sa e-mail adrese iz stava 3. tačke V ovog Uputstva, ali uz obavezu da taj isti dokument ili dokumenta (u istovetnoj formi i sadržini sa dokumentom ili dokumentima koji su dostavljen elektronskom poštom) Berzi dostavi i putem faxa odmah po upućivanjem e-maila. Dokument koji se dostavlja Berzi faxom u smislu ovog stava, mora biti dostavljen u formi koja je određena tačkom IV ovog Uputstva, a koja je utvrđena za dokumenta koja se Berzi dostavljaju u pismenoj formi.

Sva dokumenta koja Izdavalac dostavi Berzi elektronskom poštom u smislu stava 2. i 3. ove tačke, moraju biti dostavljena Berzi i u pismenoj formi i to neposrednom predajom do 16 sati istog dana kada je dokument dostavljen Berzi elektronskom poštom, a najkasnije prvog narednog radnog dana Berze.

Izdavalac je u obavezi da postupi po svakom nalogu i zahtevu Berze koji je upućen elektronskom poštom i to na način i u rokovima određenim takvim zahtevom Berze i ovim Uputstvom.

Svaki zahtev ili nalog Berze upućen Izdavaocu elektronskom poštom (mail-om) smatra se primljenim trenutkom slanja tog e-maila od strane Berze.

VIII

Odredbe ovog Uputstva koje se odnose na Izdavaoca, shodno se primenjuju i na treća lica koja komuniciraju sa Berzom u vezi sa trgovanjem hartijama od vrednosti na tržištima Berze.

IX

Ovo Uputstvo objavljuje se na internet stranici Berze i stupa na snagu protekom roka od osam dana od dana objavljivanja na internet stranici Berze.

 

Prilog 1.

PROPRATNI OBRAZAC ZA DOSTAVU DOKUMENATA

 

Navedite skraćeni naziv člana Berze1

 

 

 

 

1. Navedite osnovne podatke o podnosiocu pismena (izdavaocu)2

naziv izdavaoca:

 

sedište izdavaoca:

 

 

2. Navedite predmet dostave3:

opis predmeta dostave:

 

 

3. Navedite osnovne podatke o licu ovlašćenom za komunikaciju sa Berzom po ovom predmetu dostave4:

ime i prezime:

 

funkcija:

 

e-mail adresa:

 

broj kontakt telefona:

 

broj faxa:

 

 

 

 

 

 

 

mesto i datum

M.P.

ime, prezime i potpis ovlašćenog lica

 

_______________
1 upisati podatke u slučaju kada je član Berze pisano ovlašćen od strane Izdavaoca za komunikaciju sa Berzom i dostavu dokumenata u skladu sa ovim Uputstvom
2 obavezno upisati podatke u tabelu 1. ovog Obrasca
3 obavezno upisati podatak u tabelu 2. ovog Obrasca
4 u slučaju neupisivanja podataka u tabelu 3. ovog Obrasca, Berza će po ovom predmetu dostave komunicirati sa licem ovlašćenim za komunikaciju sa Berzom, naznačenog u zahtevu izdavaoca za uključenje hartija od vrednosti na tržište Berze