UPUTSTVO

za operativno sastavljanje Berzanskog prospekta i preuzimanje iz Berzanskog prospekta podatka o obračunskoj vrednosti akcija izdavaoca kod iskazivanja indikativne cene za prvo trgovanje datim akcijama na Berzi

Na osnovu člana 217, a u vezi člana 28. stav 1. tačka 1, člana 33. i člana 196. Pravila poslovanja Beogradske berze a.d. Beograd (u daljem tekstu: Pravila) i Odluke Upravnog odbora o obimu i sadržini podataka javnog društva koji se objavljuju na internet stranici Berze, Upravni odbor Beogradske berze a.d. Beograd, na III/08 sednici dana 25.2.2008. godine, donosi Uputstvo za operativno sastavljanje Berzanskog prospekta i preuzimanje iz Berzanskog prospekta podatka o obračunskoj vrednosti akcija izdavaoca kod iskazivanja indikativne cene za prvo trgovanje datim akcijama na Berzi

1. Prospekt izdavaoca za organizovanje trgovanja na Beogradskoj berzi a.d. Beograd (u daljem tekstu: Berzanski prospekt) u formi (obimu i sadržini) utvrđenoj odlukom Upravnog odbora i javno objavljenoj na internet stranici Berze, Izdavalac sastavlja isključivo u obrascu određenom prema registrovanoj delatnosti izdavaoca hartija od vrednosti, te shodno tome važećih računovodstvenih propisa:

a. privredna društva (oznaka: AD);

b. banke (oznaka: AD-b);

c. društva za osiguranje (oznaka: AD-o.);

d. brokersko dilerska društva (oznaka: BDD);

2. Berzanski prospekt u delu uporednog hronološkog prikaza bilansnih podataka (za tri izveštajne godine), izdavalac sastavlja isključivo na osnovu godišnjih finansijskih izveštaja izdavaoca koji su revidirani i usvojeni od strane skupštine akcionara izdavaoca I dostavljeni Narodnoj banci Srbije.

3. Izuzetno od tačke 2. ovog Uputstva, u slučaju da izdavalac za prethodnu izveštajnu godinu nema revidirani finansijski izveštaj usvojen od strane skupštine izdavaoca, izdavalac sastavlja Berzanski prospekt sa prikazom bilansnih podataka za prethodnu izveštajnu godinu na osnovu finansijskog izveštaja koji je odobren ili usvojen od strane nadležnog organa izdavaoca (upravnog odbora, direktora ili drugog zakonskog zastupnika izdavaoca u skladu sa opštim aktom izdavaoca) i dostavljen NBS (u daljem tekstu: odobren godišnji finansijski izveštaj).

Berzanski prospekt sastavljen u smislu stava 1. ove tačke Uputstva, sadrži napomenu o nadležnom organu izdavaoca koji je odobrio dati finansijski izveštaj i datum dostavljanja istog NBS.

4. U slučaju izrađenog posebnog (vanrednog) finansijskog izveštaja izdavaoca (shodno računovodstvenim propisima u slučaju statusnih promena ili prodaje izdavaoca):

a. koji je revidiran i usvojen od strane skupštine izdavaoca - izdavalac sastavlja Berzanski prospekt u svemu u skladu sa tačkom 2. i 3. ovog Uputstva, dodajući i prikaz bilansnih podataka iz datog vanrednog izveštaja, kao i napomenu o okolnostima koje su uslovile izradu posebnog finansijskog izveštaja.

b. koji nije revidiran i usvojen od strane skupštine izdavaoca - izdavalac uz Berzanski prospekt sastavljen u svemu u skladu sa tačkom 2. i 3. ovog Uputstva istovremeno dostavlja Izveštaj o bitnom događaju koji sadrži informacije u vezi datog vanrednog finansijskog izveštaja izdavaoca, a naročito: (1) informacije o okolnostima koje su uslovile izradu posebnog finansijskog izveštaja - odluku o statusnoj promeni, odnosno prodaji, (2) napomenu da su sastavljeni posebni finansijski izveštaji, ali da isti ili nisu dostavljeni Narodnoj banci Srbije ili nisu revidirani i objavljeni ili nisu usvojeni od strane nadležnog organa, (3) objavljivanje efekata nastalih promena na visinu kapitala i obračunsku vrednost akcija.

5. Po usvajanju i revidiranju odobrenog godišnjeg finansijskog izveštaja na osnovu koga je sastavljen Berzanski prospekt iz tačke 3. ovog Uputstva, odnosno po usvajanju i revidiranju vanrednog finansijskog izveštaja iz tačke 4. podtačke b) ovog Uputstva, izdavalac obavezno inovira i sastavlja Berzanski prospekt iz tačke 2. ovog Uputstva, odnosno iz tačke 4. podtačke a) ovog Uputstva, najkasnije u roku od osam dana od dana izvršene revizije.

6. Ako je skupština izdavaoca usvojila odobreni godišnji finansijski izveštaj bez korekcije i mišljenje ovlašćenog revizora na taj izveštaj - Izdavalac je dužan da u Berzanskom prospektu dâ mišljenje ovlašćenog revizora.

7. Ako skupština izdavaoca odbije da usvoji odobreni godišnji finansijski izveštaj i izveštaj o izvršenoj reviziji odobrenog godišnjeg finansijskog izveštaja na osnovu koga je sastavljen Berzanski prospekt iz tačke 3. ovog Uputstva, odnosno da usvoji i revidira vanredni finansijski izveštaj iz tačke 4. podtačke b) ovog Uputstva, izdavalac je dužan da o tome sačini Izveštaj o bitnom događaju i isti dostavi Berzi najkasnije narednog radnog dana od dana odbijanja datog izveštaja.

8. Smatra se da je izdavalac izvršio zakonsku obavezu dostavljanja Berzi finansijskog izveštaja i izveštaja o reviziji u skladu sa članom 65. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, inoviranjem Berzanskog prospekta u svemu u skladu sa ovim Uputstvom, a koji Berza objavljuje na svojoj internet stranici.

9. U skladu sa članom 25. Pravila Berze, u slučaju kada se indikativna cena za prvo trgovanje utvrđuje u visini obračunske vrednosti akcija izdavaoca ista se iskazuje u visini obračunske vrednosti akcija izdavaoca iskazane u Berzanskom prospektu koju je izdavalac formirao na osnovu:

• poslednjeg godišnjeg finansijskog izveštaja izdavaoca za prethodnu izveštajnu godinu, odnosno,

• poslednjeg vanrednog finansijskog izveštaja izdavaoca koji je revidiran i usvojen od strane skupštine akcionara, a u slučaju iz tačke 4. podtačke a).

U slučaju da su u međuvremenu, od dana na koji je izrađen finansijski izveštaj iz stava 1. ove tačke do dana podnošenja zahteva za uključenje akcija izdavaoca na tržište Berze, kod izdavaoca nastupile promene u visini trajnog kapitala, a kao posledica izdavanja novih akcija, poništavanja ili zamene postojećih akcija, izdavalac obračunsku vrednost akcija koju iskazuje u Berzanskom prospektu formira na osnovu finansijskih izveštaja iz stava 1. ove tačke i navedenih promena.

U slučaju iz stava 2. ove tačke, izdavalac je dužan da o datim okolnostima da informaciju u Berzanskom prospektu u tački "Napomene izdavaoca", a koja naročito obuhvata način izračunavanja obračunske vrednosti akcija sa opisom nastale promene u visini trajnog kapitala, kao i osnova za navedenu promenu;

10. Ovo Uputstvo objavljuje se na internet stranici Berze, a primenjuje se protekom roka od osam dana od dana objavljivanja.