UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZA SUBVENCIONISANJE KAMATE ZA KRATKOROČNO KREDITIRANJE POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENE PROIZVODNJE ZA 2008. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 23/2008 i 84/2008)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program mera za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje za 2008. godinu (u daljem tekstu: Program), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Mere za subvencionisanje kamate iz ove uredbe odnose se na odobrene kratkoročne kredite od strane poslovnih banaka za poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju fizičkim licima - nosiocima poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: korisnici kredita), koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar), u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 113/07 i 9/08) i sprovode se prema Programu.

Član 3

Program sprovode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) i Ministarstvo finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava), preko Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici i poslovnih banaka.

Sredstva za namene iz člana 1. ove uredbe odobravaju se pod uslovima iz Programa, a koriste se na način koji se bliže uređuje ugovorom koji zaključuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede sa poslovnim bankama.

Ministar nadležan za poslove poljoprivrede propisaće obrazac zahteva za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje za 2008. godinu.

Član 4

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu i koristiće se preko Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici u skladu sa ovom uredbom i Odlukom o obrazovanju Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici ("Službeni glasnik RS", broj 115/05).

Član 5

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
MERA ZA SUBVENCIONISANJE KAMATE ZA KRATKOROČNO KREDITIRANJE POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENE PROIZVODNJE ZA 2008. GODINU

 

I OSNOVNI CILJEVI MERA

Mere za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje za 2008. godinu sprovodi se radi unapređenja uslova na tržištu kredita koje odobravaju poslovne banke korisnicima kredita, namenjenih podsticaju razvoja poljoprivrede, odnosno realizaciji tekućih i sezonskih poslova u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji.

II USLOVI ZA OSTVARIVANJE SUBVENCIJA

Sredstva za subvencionisanje kamate u skladu sa ovim programom, odobravaju se korisnicima kredita, po odobrenim kratkoročnim kreditima poslovnih banaka, ukoliko su krediti namenjeni poljoprivrednoj, odnosno prehrambenoj proizvodnji, i to:

1) sa rokom vraćanja od tri, šest, devet i 12 meseci;

2) sa fiksnom efektivnom kamatnom stopom od najviše 15% na godišnjem nivou, bez valutne klauzule;

3) sa uslovom plaćanja kamate zajedno sa pripadajućom glavnicom, po dospeću kredita.

Odobreni iznos kredita iznosi do 500.000 dinara, a u zavisnosti od procene kreditne sposobnosti podnosioca zahteva za kredit.

Broj ostvarenih podsticaja iz ovog programa nije ograničen, a korisnik kredita može da ima samo jedan kredit u tečaju.

III KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Sredstva za ostvarivanje mera subvencionisanja kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje po ovom programu obezbeđena su u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu, Razdeo 14 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Funkcija 420 Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, ekonomska klasifikacija 621 - Nabavka domaće finansijske imovine, u iznosu od 3.000.000.000 dinara, od čega za sredstva namenjena kreditiranju u poljoprivredi 2.850.000.000 dinara, od čega se za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje izdvaja 1.850.000.000 dinara.

Sredstva iz stava 1. ovog poglavlja prenose se na račun Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici (u daljem tekstu: Fond) obrazovanog za ovu namenu i koristiće se u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 123/07), ovim programom i Odlukom o obrazovanju Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici ("Službeni glasnik RS", broj 115/05).

Ministarstvo u saradnji sa Upravom odobrava ostvarivanje podsticaja iz ovog programa, administrira i kontroliše plasmane sa računa Fonda.

Ministarstvo utvrđuje ispunjenost uslova utvrđenih ovim programom i Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava i ako su ovi uslovi ispunjeni prebacuju se sredstva za subvencionisanje kamatnih stopa po odobrenim zahtevima sa namenskog računa Fonda na račune poslovnih banaka u roku od 30 dana od dana odobrenja.

Subvencija kamatne stope odobrene po ovom programu iznosi:

- 2,5% iznosa glavnice po kreditu odobrenom na period od tri meseca;

- 5% iznosa glavnice po kreditu odobrenom u periodu od šest meseci;

- 7,5% iznosa glavnice po kreditu odobrenom u periodu od devet meseci;

- 10% iznosa glavnice po kreditu odobrenom u periodu od 12 meseci po kreditu sa kamatom od 10% do 15% na godišnjem nivou.

Poslovne banke će puštati u tečaj kredit iz ovog programa najkasnije u roku od sedam dana po prijemu odobrenja od Uprave.

Kontrolu namenskog korišćenje sredstava odobrenog kredita vrši Ministarstvo, u svom delokrugu, odnosno poslovna banka, u okviru svojih delatnosti.

Ukoliko se utvrdi da kredit nije namenski iskorišćen ili je delimično namenski iskorišćen, kredit se proglašava dospelim tako što se celokupna glavnica i pripadajuća redovna i zakonska zatezna kamata za ceo period korišćenja kredita naplaćuje od korisnika kredita, uključujući i ceo iznos subvencionisan od strane Ministarstva sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom. Posle naplate ukupnog duga od korisnika poslovna banka prenosi Ministarstvu na namenski račun Fonda ukupan iznos kamate koji je subvencionisan zajedno sa zakonskom zateznom kamatom.

Uslovi i način odobravanja kratkoročnih kredita, prava i obaveze Ministarstva i poslovnih banaka, uslovi i način saradnje između Ministarstva, poslovnih banaka i Uprave definisaće se ugovorom.

Ukoliko korisnik kredita pre vremena otplati ostatak glavnice kredita poslovna banka će Ministarstvu izvršiti povraćaj dela unapred plaćene godišnje kamate za obračunski period koji nije pokriven korišćenjem kredita.

IV TROŠENJE SREDSTAVA

Trošenje sredstava predviđenih ovim programom vršiće se u skladu sa dinamikom ostvarivanja prihoda u budžetu Republike Srbije za 2008. godinu.

Podsticaji iz ovog programa će se odobravati po redosledu podnošenja zahteva za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, a najviše do iznosa raspoloživih sredstava iz poglavlja III. ovog programa.

V IZVEŠTAJ O ODOBRAVANJU I KORIŠĆENJU SREDSTAVA

Ministarstvo će Vladi podneti godišnji izveštaj o odobravanju i korišćenju sredstava po ovom programu.