ODLUKA
O NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANJIMA ZAPOSLENIH U GRADSKIM UPRAVAMA I IZABRANIH, ODNOSNO POSTAVLJENIH LICA

("Sl. list opštine Novi Pazar", br. 14/2008)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se visina, uslovi i način isplate određenih naknada i drugih primanja zaposlenih u gradskim upravama: Gradska uprava za izvorne i poverene poslove lokalne samouprave grada Novog Pazara i Gradska uprava za naplatu javnih prihoda (u daljem tekstu: Gradske uprave) i izabranih, odnosno postavljenih lica.

Naknadama i drugim primanjima iz stava 1. ovog člana smatraju se:

1. Naknade za službeno putovanje

2. Naknada za prevoz na rad i sa rada

3. Dodatak na platu za ishranu u toku rada

4. Dodatak na platu za regresiranje godišnjeg odmora

5. Naknada za odvojen život od porodice

6. Naknada za selidbene troškove

II NAKNADE ZA SLUŽBENA PUTOVANJA

Član 2

Službenim putovanjem u smislu ove Odluke, smatra se putovanje na koje se zaposleni u Gradskim upravama i izabrano odnosno postavljeno lice upućuje, da po nalogu ovlašćenog lica izvrši određeni službeni posao van mesta svog radnog zaposlenja, odnosno, van sedišta Gradskih uprava.

Član 3

Službeno putovanje može trajati 30 dana, ali ne duže od 15 dana neprekidno.

Član 4

Naknada troškova za službeno putovanje obuhvata:

1. Dnevnicu i troškove noćenja

2. Naknadu za prevoz od mesta redovnog zaposlenja odnosno sedišta Gradskih uprava, do mesta u koje se upućuje radi izvršavanja službenog posla

3. Naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknada za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknada za prevoz prtljaga, naknada troškova prevoza u saobraćaju i naknade troškova telefonskih razgovora).

Član 5

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Cela dnevnica isplaćuje se za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putovanju, a polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova provedenih na službenom putovanju.

Član 6

Dnevnica za službeno putovanje iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 7

Naknada troškova noćenja isplaćuje se u visini stvarnih troškova po priloženom računu, osim za noćenja u hotelu "deluks" kategorije.

Član 8

Na sadržinu naloga za službeno putovanje, kao i naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla, primenjivaće se odredbe Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica ("Službeni glasnik RS", broj 95/05)

III NAKNADA ZA PREVOZ NA RAD I SA RADA

Član 9

Za korišćenje prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada, isplaćuje se naknada u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom, prigradskom odnosno međugradskom saobraćaju.

Član 10

Kada zaposleni u gradskim upravama, odnosno izabrano ili postavljeno lice, iz opravdanih razloga, ne može koristiti prevozno sredstvo javnog saobraćaja (zato što na toj liniji nema gradskog prevoza), po pismenom odobrenju ovlašćenog lica, može koristiti sopstveni automobil, ukoliko je udaljenost do mesta rada veća od dva kilometara.

Naknada troškova za prevoz sopstvenim automobilom, iz stava 1. ovog člana, iznosi 10% od propisane cene za 1 litar pogonskog goriva po određenom kilometru.

IV DODATAK NA PLATU ZA ISHRANU U TOKU RADA

Član 11

Mesečni dodatak za ishranu u toku rada isplaćuje se u visini od 20% prosečne mesečne zarade u Republici, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Dodatak iz stava 1, ovog člana isplaćuje se za dane provedene na radu.

Dnevni iznos dodatka obračunava se deljenjem iznosa mesečnog dodatka sa brojem radnih dana u mesecu za koji se dodatak isplaćuje.

V REGRES ZA KORIŠĆENJE GODIŠNJEG ODMORA

Član 12

Visina dodatka na ime regresa za korišćenje godišnjeg odmora utvrđuje se u visini prosečne zarade u Republici prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog organa nadležnog za poslove statistike, ako zaposleni ima pravo na korišćenje godišnjeg odmora u trajanju od najmanje 20 radnih dana, a srazmeran deo regresa za korišćenje godišnjeg odmora, ako zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju kraćem od 20 radnih dana.

Regres u smislu stava 1. ovog člana, isplaćuje se, u principu, pri odlasku zaposlenog na godišnji odmor, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

VI NAKNADA ZA SELIDBENE TROŠKOVE

Član 13

Naknada za selidbene troškove ostvaruje se pod uslovom da je zaposleni u gradskim upravama i izabrano, odnosno postavljeno lice primljeno na rad, izabrano odnosno postavljeno na funkciju u mestu koje je van mesta njegovog prebivališta, kao i kada se upućuje na rad van mesta njegovog redovnog zaposlenja, odnosno sedišta gradskih uprava.

Zahtev za naknadu selidbenih troškova podnosi se ovlašćenom licu u roku od osam dana od dana preseljenja.

Naknada za selidbene troškove odgovara visini stvarnih troškova prevoza za potrebe domaćinstva, a isplaćuje se po donošenju odgovarajućih dokaza o troškovima preseljenja.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Sl. listu opštine Novi Pazar".