PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I SANITARNO-HIGIJENSKIM USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI ORGANIZACIJE UDRUŽENOG RADA KOJE SE BAVE PROMETOM OTROVA

("Sl. list SFRJ", br. 9/86)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički i sanitarno-higijenski uslovi koje moraju ispunjavati organizacije udruženog rada koje se bave prometom otrova u pogledu objekata, skladištenja, mera zaštite i obučenosti za rad.

Član 2

Objekti koji služe za promet, rukovanje i skladištenje otrova (u daljem tekstu: objekti) izgrađuju se na mestima sa najpovoljnijim klimatskim uslovima (ruža vetrova, konfiguracija tla, temperaturne promene, promene klime itd.) koja nisu podložna poplavama i na kojima ne postoji mogućnost zagađivanja vode za piće.

Objekti se raspoređuju tako da se omogući pristup vatrogasnim ekipama u slučaju požara.

Član 3

Zidovi objekta moraju biti izgrađeni od nezapaljivog ili teško zapaljivog materijala.

Zidovi objekta čija je namena sprečavanje širenja vatre izgrađuju se od cigala ili od drugog čvrstog materijala u visini od jednog metra iznad krova. Ako na tim zidovima postoje vrata, ona moraju biti izrađena od nezapaljivog materijala i konstruisana tako da se automatski zatvaraju.

Ako vodovodne i kanalizacione cevi ili električni vodovi prolaze kroz zidove objekta, otvori na njima moraju se nepropusno zatvarati.

Objekt mora biti konstruisan tako da se obezbedi zaštita od direktnih sunčevih zraka, atmosferskog taloga i gasova, pare i toplote.

Ventilacija u objektu izvodi se tako da koncentracija štetnih gasova i aerosola u radnim prostorijama i na mestima za boravak ne bude veća od maksimalno dozvoljene.

Član 4

Pod objekta mora biti gladak, nepropusan za tečnost, elektroprovodan i uzemljen.

U pojedinim prostorijama objekta pod se konstruiše sa pragom odgovarajuće visine kojim mogu da se zadrže prosuta tečnost i prljava voda.

Na podu u prostorijama iz stava 2. ovog člana nema odvoda, a ako su odvodi neophodni, povezuju se sa posebnim nepropusnim kolektorom.

Član 5

Otrovi se skladište na mestima koja imaju čvrstu nepropusnu osnovu, otpornu na promene klimatskih uslova i na delovanje organskih rastvarača i hemijskih supstancija koje se skladište.

Član 6

Velike pokretne ili samostojeće cisterne koje sadrže otrove skladište se, odnosno smeštaju se na nepropusnom, ozidanom mestu.

Oko svake cisterne ili grupe cisterni konstruiše se bazen, koji je najmanje takve veličine da se može zadržati količina tečnosti koja odgovara zapremini najveće cisterne u skladišnom prostoru.

Između pojedinih cisterni mora se obezbediti dovoljno prostora za prilaz u slučaju požara.

Ako se iznad prostora za smeštaj cisterni ne nalaze nastrešnice, konstruiše se odgovarajući sistem za prikupljanje atmosferske vode.

Podzemne cisterne konstruišu se sa posebnom zaštitnom izolacijom ili duplim zidom, radi onemogućavanja zagađivanja podzemne vode.

Član 7

Pri skladištenju otrova mora se obezbediti dovoljno prostora između pojedinih naslaga, radi nesmetanog korišćenja uređaja za prenošenje pakovanja, obezbeđivanja slobodne cirkulacije vazduha i omogućavanja prilaza u slučaju požara.

Član 8

Zapaljivi, nestabilni ili lako isparljivi otrovi skladište se odvojeno u posebnim prostorijama skladišta.

Član 9

Ambalaža za pakovanje otrova posle upotrebe sakuplja se u posebnim kontejnerima.

Posude u kojima se drže otrovi moraju se zatvarati poklopcem ili zatvaračem.

Član 10

Uređaji koji se koriste za pakovanje životnih namirnica i stočne hrane ne mogu se koristiti za pakovanje otrova.

Član 11

Pre prijema na skladištenje, utvrđuju se identitet, sadržaj i opšti izgled pakovanja otrova.

Član 12

U prostorijama u kojima se rukuje zapaljivim otrovima električna instalacija se izvodi na način koji onemogućava izbijanje požara ili eksplozije.

U prostorijama iz stava 1. ovog člana ne koristi se otvoren plamen i aparati koji varniče, a na uređajima za pakovanje otrova moraju se nalaziti automatski prekidači za slučaj nestanka električne energije.

Član 13

Radi sprečavanja stvaranja statičkog elektriciteta, oprema u prostorijama iz člana 12. ovog pravilnika se uzemljuje, a posude i ambalaža se uzemljuju u toku njihovog punjenja i pražnjenja.

Član 14

Za sprovođenje tehničkih i sanitarno-higijenskih uslova u prostorijama i na mestima na kojima se rukuje otrovima, ističu se na vidnim mestima pisana uputstva koja se odnose na:

1) rad uređaja i postupak sa uređajima;

2) način pripremanja, pakovanja i opremanja otrova;

3) održavanje higijene i mere bezbednosti;

4) postupak u slučaju nezgode, sa osnovnim podacima za svaki otrov;

5) čišćenje uređaja i pribora.

Član 15

U prostorijama i na mestima na kojima se rukuje otrovima, za slučaj nezgode, obezbeđuju se sledeća sredstva:

1) sredstva za ličnu dekontaminaciju;

2) sredstva za dekontaminaciju radnih površina, uređaja i opreme;

3) antidoti;

4) uređaj za disanje.

Član 16

Organizacija udruženog rada iz člana 1. ovog pravilnika obaveštava organizaciju udruženog rada u oblasti zdravstva o otrovima kojima se rukuje, radi obezbeđenja potrebnih antidota i pružanja odgovarajuće zdravstvene pomoći u slučaju trovanja.

Član 17

Organizacija udruženog rada obezbeđuje radnicima radnu obuću, odeću i lična zaštitna sredstva (zaštitni šlem, naočare ili štitnik za oči, masku za zaštitu od prašine, zaštitne rukavice, gumenu ili plastičnu kecelju i dr.).

Član 18

Za potrebe radnika koji rukuju otrovima, organizacija udruženog rada obezbeđuje posebne prostorije, i to:

- garderobu, sa po dva garderobna ormarića za svakog radnika (jedan za radnu odeću i lična zaštitna sredstva i jedan za ličnu garderobu), s ključem ili katancem;

- za održavanje higijene i za lične potrebe;

- za uzimanje hrane i napitaka i za pušenje.

Član 19

U svim prostorijama, na vidnim mestima, postavljaju se oznake o zabrani pušenja, zabrani pristupa neovlašćenim licima, brojevi telefona odgovornih lica i službi za slučaj nezgode, kao i oznake pravaca kretanja u slučaju požara ili drugih nezgoda.

Član 20

Organizacija udruženog rada obezbeđuje obuku radnika koji rukuju otrovima, proveru obučenosti radnika i dopunsku obuku, i to u određenim periodima. O toj obuci vodi se evidencija.

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".