ODLUKA
O USLOVIMA KOJE MORA ISPUNJAVATI PRAVNO LICE KOJE VRŠI POSLOVE CENTRA ZA KONTROLU TROVANJA

("Sl. list SRJ", br. 30/96)

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi, koje u pogledu kadrova, opreme i prostorija, mora ispunjavati pravno lice koje vrši poslove centra za kontrolu trovanja (u daljem tekstu: centar za kontrolu trovanja).

2. Centar za kontrolu trovanja mora u pogledu organizacionih delova da ispunjava sledeće uslove:

1) da ima informaciono odeljenje opremljeno bazom podataka o otrovnim materijama, simptomima i znacima trovanja, merama prve pomoći i lečenja (u daljem tekstu: informaciono odeljenje);

2) da ima kliničko-bolničko odeljenje za dijagnostiku i lečenje akutnih trovanja različitim materijama (u daljem tekstu: klinika za toksikologiju);

3) laboratoriju za brzo i pouzdano dokazivanje i određivanje otrovnih materija u biološkom materijalu, hrani, vodi i vazduhu (u daljem tekstu: toksikološka laboratorija);

4) mobilnu toksikološko-hemijsku ekipu za brze intervencije u slučaju masovnih trovanja u eventualnim hemijskim akcidentima (u daljem tekstu: ekipa za brze intervencije).

3. Centar za kontrolu trovanja, mora u pogledu kadrova, da ispunjava sledeće uslove:

1) da ima radnike sa visokom stručnom spremom iz oblasti medicine i odgovarajućom specijalizacijom i subspecijalizacijom iz kliničke toksikologije i kliničke farmakologije i radnike sa naučnim zvanjem magistra ili doktora nauka iz ovih oblasti;

2) da ima radnike sa visokom stručnom spremom iz oblasti farmacije ili biohemije, sa specijalizacijom iz toksikološke hemije, kao i radnike sa naučnim zvanjem magistra ili doktora nauka iz te oblasti;

3) da ima radnike sa višom i srednjom stručnom spremom iz oblasti medicine, obučenih za rad u uslovima intenzivne i poluintenzivne nege i iz oblasti medicine (laboratorijski ili sanitarni smer) ili farmacije, obučenih za poslove analitičko-toksikološke hemije.

4. Informativno odeljenje mora imati dežurnog lekara koji je dužan da daje informacije 24 sata dnevno tokom cele godine.

Informativno odeljenje se mora nalaziti u namenski opremljenoj prostoriji s odgovarajućom računarskom i drugom opremom i direktnom telefonskom linijom.

Informativno odeljenje mora imati bazu podataka s informacijama o hemijskim materijama (bojni otrovi, pesticidi, lekovi, organski rastvarači, gasovi, teški metali i sl.) koji mogu dovesti do akutnog ili hroničnog trovanja ljudi, posledica po biljni i životinjski svet u slučaju hemijskih akcidenata i katastrofa, mere prve pomoći i lečenja.

5. Klinika za toksikologiju mora ispunjavati uslove za dijagnostiku i lečenje otrovanih u intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi, odgovarajuću opremu (respiratore, defibrilatore, za monitorsko praćenje vitalnih funkcija i dr.) kao i mogućnost angažovanja drugih neophodnih medicinskih službi za lečenje nastalih komplikacija.

6. Toksikološka laboratorija mora biti opremljena savremenim aparatima za brzo i pouzdano kvalitativno i kvantitativno dokazivanje i određivanje hemijskih materija u biološkom materijalu, hrani, vodi i vazduhu, a u skladu sa principima dobre laboratorijske prakse.

7. Ekipa za brze intervencije mora biti u pripravnosti 24 sata dnevno tokom cele godine i biti u mogućnosti da odmah, a najdocnije u roku od tri sata bude spremna za odlazak na teren.

Ekipa za brze intervencije mora imati vozila opremljena za pružanje prve pomoći, kao i terensku opremu za vršenje osnovnih toksikološko-hemijskih analiza.

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".