ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI IZ NADLEŽNOSTI GRADA UŽICA

("Sl. list opštine Užice", br. 5/2007 i "Sl. list grada Užica", br. 10/2008)

Opšte odredbe

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se prava pojedinca i porodice u oblasti socijalne zaštite iz nadležnosti grada Užica, kao i uslovi i način ostvarivanja prava u skladu sa Zakonom (u daljem tekstu: Osnovna prava).

Ovom Odlukom utvrđuju se i druga prava pojedinca i porodice u oblasti socijalne zaštite u skladu sa materijalnim i drugim mogućnostima Grada (u daljem tekstu: Proširena prava).

Član 2

Sredstva potrebna za realizaciju prava u oblasti socijalne zaštite obezbeđuju se u Budžetu grada Užica u obimu koji je u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Sredstva za realizaciju prava u oblasti socijalne zaštite obezbeđuju se i od donatora, donatorskih organizacija, fondova u oblasti socijalne zaštite.

Član 3

Građani ne snose troškove postupka za ostvarivanje prava iz ove Odluke pred organima lokalne samouprave.

Služba pravne pomoći Gradske uprave dužna je besplatno pružiti pravnu pomoć građanima pri ostvarivanju prava iz ove Odluke.

Prava u oblasti socijalne zaštite koja su u nadležnosti grada Užica

Član 4

Osnovna prava u oblasti socijalne zaštite za koja je Zakonom propisano da ih obezbeđuje Grad su:

- pomoć u kući

- dnevni boravak

- privremeni smeštaj u prihvatilište i prihvatnu stanicu

- opremanje korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite

- jednokratne pomoći.

Član 5

Proširena prava u oblasti socijalne zaštite su prava koja utvrđuje u skladu sa materijalnim mogućnostima Grad, a koja predstavljaju veći obim prava od prava utvrđenih zakonom. To su:

- potpuno ili delimično oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga

- vanredne novčane pomoći

- besplatan obrok u Narodnoj kuhinji

- obezbeđenje ogreva za korisnike materijalnog obezbeđenja

- pružanje drugih oblika socijalne zaštite.

Osnovna prava

1. Pomoć u kući

Član 6

Pomoć u kući obezbeđuje se starim i iznemoglim hronično obolelim osobama i drugim licima koja nisu u stanju da se sama staraju o sebi.

Pomoć u kući obuhvata obavljanje neophodnih kućnih poslova kao što su: održavanje higijene stana, nabavka namirnica, održavanje lične higijene, plaćanje računa i sl.

Član 7

Učešće korisnika u troškovima pomoći u kući, kao i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje, utvrđuje se na osnovu merila i kriterijuma koje donosi organ uprave Grada nadležan za socijalna pitanja.

Član 8

Pružanje usluga pomoći u kući, organizuje i realizuje Centar za socijalni rad.

2. Dnevni boravak

Član 9

Pravo na dnevni boravak imaju deca ometena u psihofizičkom razvoju, deca obolela od autizma, deca sa poremećajima u društvenom ponašanju, kao i odrasla lica koja ispunjavaju uslove za smeštaj u ustanovu ili u drugu porodicu ako je, zavisno od stepena i vrste ometenosti, ovakav oblik zaštite za njih najcelishodniji.

Član 10

Pravo na dnevni boravak obezbeđuje se upućivanjem korisnika u odgovarajuću ustanovu socijalne zaštite koja pruža uslugu dnevnog zbrinjavanja.

Član 11

Lice se upućuje u ustanovu koja pruža uslugu dnevnog zbrinjavanja na osnovu odluke Centra za socijalni rad.

Član 12

Učešće korisnika u troškovima dnevnog boravka, kao i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje, utvrđuje se na osnovu merila i kriterijuma koje donosi organ uprave Grada nadležan za socijalna pitanja.

3. Privremeni smeštaj u prihvatilište i prihvatnu stanicu

Član 13

Pravo na privremeni smeštaj u prihvatilište i prihvatnu stanicu imaju deca i omladina bez roditeljskog staranja, deca i omladina čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama i odrasla lica koja ispunjavaju uslove iz Zakona za smeštaj u ustanovu ili u drugu porodicu, ako je ovaj oblik zaštite za njih najcelishodniji.

Član 14

U prihvatilištu se deci i omladini obezbeđuje privremeni smeštaj sa ishranom i zadovoljenjem drugih osnovnih potreba, primena zdravstveno-higijenskih mera, utvrđivanje identiteta i prebivališta i sačinjavanje nalaza o njihovom stanju na osnovu čega se preduzimaju mere za odgovarajući oblik trajnog zbrinjavanja.

Član 15

Prihvatna stanica obezbeđuje odraslim licima zbrinjavanje do povratka u mesto prebivališta ili do utvrđivanja odgovarajućeg oblika zaštite.

Član 16

Do stvaranja uslova za obrazovanje prihvatilišta i prihvatnih stanica na području grada Užica, korisnici ovog prava upućivaće se u najbliža mesta gde postoje prihvatilišta i prihvatne stanice.

4. Opremanje korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite

Član 17

Pravo na obezbeđenje opreme za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite, može ostvariti lice koje nije u mogućnosti da od sopstvenih sredstava nabavi opremu, niti su u mogućnosti da je obezbede njegovi srodnici koji su po zakonu dužni da ga izdržavaju.

Član 18

Oprema za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite obuhvata nabavku odeće i obuće, kao i naknadu troškova prevoza korisnika do ustanove u koju se smešta.

Član 19

Centar za socijalni rad utvrđuje stvarne potrebe korisnika, donosi odluku o visini sredstava potrebnih za opremanje i smeštaj korisnika i vrši nabavku potrebne opreme.

5. Jednokratne pomoći

Član 20

Pravo na jednokratnu pomoć imaju pojedinac i porodica, koji se iznenada ili trenutno nađu u stanju socijalne potrebe, naročito u slučajevima vezanim za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, otklanjanje posledica elementarnih nepogoda, tešku bolest, prihvat po prestanku smeštaja u ustanovi, kao i u drugim vanrednim prilikama koje ne mogu samostalno prevazići.

Jednokratna pomoć pruža se u naturi ili u novcu.

Član 21

Jednokratna pomoć u naturi daje se u životnim namirnicama, sredstvima za higijenu i sl., najviše dva puta u toku godine, u količinama srazmernim broju članova domaćinstva.

Član 22

Visina jednokratne pomoći u novcu utvrđuje se u zavisnosti od potrebe podnosioca zahteva i može iznositi najviše do nivoa socijalne sigurnosti pojedinca - kada je pojedinac podnosilac zahteva, odnosno do nivoa socijalne sigurnosti porodice, u skladu sa brojem članova porodice koja je podnela zahtev.

Pravo na jednokratnu pomoć može se priznati najviše tri puta u toku godine, a izuzetno i više puta u toku godine, ukoliko ukupna sredstva ostvarena po ovom osnovu ne prelaze iznos prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku u momentu podnošenja zahteva.

Član 23

Jednokratnu pomoć odobrava i isplaćuje Centar za socijalni rad.

Član 23a

Gradonačelnik može odobriti isplatu jednokratne novčane pomoći, u skladu sa kriterijumima iz člana 20. ove Odluke, ukoliko za to postoje opravdani razlozi a iscrpljene su mogućnosti predviđene članom 22. ove Odluke vezane za broj i ukupan iznos odobrenih jednokratnih novčanih pomoći.

Tako odobrena pomoć za lica koja su već koristila jednokratne novčane pomoći u tekućoj godini predstavlja razliku iznosa ukupno primljenih jednokratnih novčanih pomoći i najviše dvostrukog iznosa prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku.

Proširena prava

1. Potpuno ili delimično oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga

Član 24

Pravo na oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga imaju domaćinstva zavisno od mesečnih prihoda, pod uslovom da su u poslednje dve godine pre podnošenja zahteva imali prebivalište na teritoriji grada Užica.

Član 25

Oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga je potpuno ukoliko prosečni mesečni prihod domaćinstva, u prethodna tri meseca u odnosu na mesec podnošenja zahteva, ne prelazi nivo utvrđene socijalne sigurnosti prema broju članova domaćinstva.

Član 26

Pravo na delimično oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga imaju domaćinstva čiji je prosečni mesečni prihod domaćinstva, u prethodna tri meseca u odnosu na mesec podnošenja zahteva, do 50% iznad nivoa utvrđene socijalne sigurnosti prema broju članova domaćinstva.

Član 27

Pod stambeno-komunalnim uslugama podrazumevaju se usluge: isporuke vode, isporuke toplotne energije, iznošenja smeća, održavanja stanova i korišćenja građevinskog zemljišta.

Član 28

Oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga ostvaruje se za period od jedne godine prema odluci Centra za socijalni rad.

2. Vanredne novčane pomoći

Član 29

Pravo na vanrednu pomoć mogu ostvariti:

- porodice u kojima nesrećnim slučajem nastupi smrt jednog ili više članova porodičnog domaćinstva;

- pojedinac koji se razboli od teške bolesti, odnosno porodice čiji se član razboli od teške bolesti;

- pojedinci i porodice u drugim izuzetno teškim situacijama po oceni stručnog tima Centra.

Član 30

Uslov za ostvarivanje prava je da prosečni mesečni prihod pojedinca ili porodice u prethodna tri meseca, u odnosu na mesec u kome je podnet zahtev, ne prelazi iznos od 50% prosečne neto zarade u gradu Užicu prema poslednjim objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Član 31

Vanredna pomoć može se isplatiti najviše u iznosu do jedne i po prosečne neto zarade isplaćene u gradu Užicu prema poslednjem objavljenom podatku o visini zarade organa nadležnog za poslove statistike.

Član 32

Pravo na vanrednu pomoć može se ostvariti jednom u toku godine, bez obzira na osnov.

Član 33

O ostvarivanju prava na vanrednu pomoć odlučuje Centar za socijalni rad.

Član 33a

Gradonačelnik može odobriti isplatu jednokratne novčane pomoći iako je pravo na vanrednu novčanu pomoć već iskorišćeno za tekuću godinu.

Iznos odobrene pomoći ne može biti veći od dvostrukog iznosa prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku.

3. Besplatan obrok u Narodnoj kuhinji

Član 34

Pravo na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji imaju lica koja su korisnici materijalnog obezbeđenja u skladu sa Zakonom.

Izuzetno, pravo na besplatan obrok mogu ostvariti i druga lica ako je, po oceni stručnog tima Centra za socijalni rad, korišćenje usluge Narodne kuhinje neophodno.

Član 35

Organizacija rada Narodne kuhinje (priprema i distribucija obroka) je u nadležnosti Opštinske organizacije Crvenog krsta Užice.

Član 36

Obaveza je Centra za socijalni rad da Crvenom krstu dostavlja spisak lica koja su ostvarila pravo na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji.

Član 37

Ne može se koristiti istovremeno pravo na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji i pravo na jednokratnu pomoć u naturi.

4. Obezbeđenje ogreva za korisnike materijalnog obezbeđenja

Član 38

Pravo na nabavku ogreva mogu ostvariti korisnici materijalnog obezbeđenja.

Član 39

Korisnicima koji ostvare pravo na ogrev isplaćuje se novčani iznos u visini cene koštanja dve tone uglja.

Član 40

O ostvarivanju prava na ogrev odlučuje Centar za socijalni rad, s tim da se ovo pravo može ostvariti jednom u toku godine.

5. Pružanje drugih oblika socijalne zaštite

Član 41

Drugi oblici socijalne zaštite koji se pružaju korisnicima su savetodavne usluge, psihosocijalne usluge i pravne usluge.

Navedene usluge pružaju se kroz posebne projekte koji se realizuju u oblasti socijalne zaštite od strane Grada, Centra za socijalni rad i partnerskih organizacija.

Postupak za ostvarivanje prava

Član 42

Po zahtevima za ostvarivanje prava iz ove Odluke u prvom stepenu rešava Centar za socijalni rad Užice.

Po žalbama na odluke Centra donete u prvom stepenu odlučuje Odeljenje društvenih delatnosti Gradske uprave grada Užica.

Član 43

Gradonačelnik, na predlog stručne službe Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave, doneće Pravilnik o ostvarivanju prava u oblasti socijalne zaštite, kojim će se preciznije regulisati uslovi i postupak ostvarivanja prava predviđenih ovom Odlukom.

Član 44

Po zahtevima za ostvarivanje prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada Užica, rešava se u upravnom postupku u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a na osnovu Pravilnika o ostvarivanju prava u oblasti socijalne zaštite.

Obezbeđivanje sredstava

Član 45

Sredstva za realizaciju osnovnih i proširenih prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada Užica, obezbeđuju se u budžetu grada Užica i namenski se prenose Centru za socijalni rad Užice ili ustanovi u kojoj se prava neposredno ostvaruju.

Član 46

Budžetom se obezbeđuju i sredstva za zaradu i materijalne troškove zaposlenog stručnog radnika Centra za socijalni rad koji obavlja poslove vezane za ostvarivanje prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada Užica.

Završne odredbe

Član 47

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da se primenjuje Odluka o ostvarivanju prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti opštine Užice broj 55-2/96 od 20.09.1996. god., Odluka o izmeni i dopuni odluke o ostvarivanju prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti opštine Užice broj 55-2/2000 od 20.04.2000. god, Pravilnik o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga broj 55-1/97 od 20.05.1997. god. i Pravilnik o korišćenju socijalne kuhinje za socijalno ugrožena lica opštine Užice od 1.08.1997. god.

Član 48

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Užice".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o ostvarivanju prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti opštine Užice

("Sl. list grada Užica", br. 10/2008)

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu grada Užica".