ODLUKA

O SIMBOLIMA GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 24/2008)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se oblik, sadržina i upotreba simbola Grada - grba i zastave Grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Grad), kao i druga pitanja od značaja za upotrebu simbola.

II OBLIK I SADRŽINA SIMBOLA GRADA

1. Oblik i sadržina grba

Član 2

Grb Grada je stilizovani prikaz Uspenja Presvete Bogorodice u obliku koji je za simbol Grada ustanovljen 1769. godine.

Grb Grada ima oblik kružnog ili ovalnog štita sa srebrnim rubom koji je sa obe strane okružen zlatnom niti, čiji je završetak u gornjem delu, iz njega na sve strane zrači nebeska svetlost. Bogorodica-Blažena Devica Marija u uspravnom položaju, licem napred okrenuta, okružena je letećim anđeoskim glavama, u oblacima raspoređenim u polukrugu koji odvajaju štit, glava okružena sjajnim nimbom, opuštena kosa pada niz levo rame, lice i oči okrenute nebu, ruke stavljene za molitvu na grudima, obučena u dugo, belo odelo, svetlo plavi ogrtač iznutra presvučen je skerletom, - vidi se kako se slavno uspinje k sedištu blaženih. Donji deo štita kao osnovu zauzima pod crvene boje sastavljen od ploča-naizmence i vidljivo poređanih, u sredini počiva telo Blažene Device Marije, na otvorenom mestu, dajući utisak pogrebnog odra sa otkrivenim pokrovom, zlatnim svećnjacima i svećama koje gore gusto poređane, u malo uzdignutom položaju, a kako je to već uobičajeno, oslonjena na cela leđa. Apostolima, kojih je sa jedne strane tri, a sa druge četiri, glave su okružene nimbom, tunike sa rukavima, opasane, ogrtači koji se spuštaju niz ramena, tužnog lica, gestovima koji izražavaju bol, okružuju i prate poštovanu majku, svog božanskog učitelja.

Podloga grba je plava, a likovi srebrnaste boje.

Iznad grba vidi se zidina grada sa pet kula u obliku krune.

2. Oblik i sadržina zastave

Član 3

Zastava Grada je pravougaonog oblika, bele boje, sa grbom Grada u sredini, čiji su oblik i sadržina utvrđeni ovom Odlukom.

Odnos dužine i visine zastave je tri prema dva.

III UPOTREBA SIMBOLA GRADA

Član 4

Simboli Grada mogu se isticati samo uz državne simbole, u skladu sa zakonom.

Isticanje simbola AP Vojvodine uz simbole Grada vrši se u skladu sa propisom koji je utvrdila AP Vojvodina.

Redosled isticanja simbola je sledeći: državni simboli, simboli AP Vojvodine, simboli Grada, spreda gledano s leva na desno.

Član 5

Simboli Grada upotrebljavaju se u skladu sa ovom Odlukom i na način kojim se ne narušava ugled Grada.

Na simbolima Grada ne može se ništa ispisivati, dodavati niti menjati.

Simboli Grada ne smeju se koristiti ako su oštećeni ili su svojim izgledom nepodobni za upotrebu.

Oštećeni ili za upotrebu nepodobni simboli Grada povlače se iz upotrebe.

Član 6

Simboli Grada ne mogu se upotrebljavati u istovetnom ili modifikovanom obliku kao znak političke stranke, preduzeća, ustanove, drugog pravnog lica ili organizacije.

Simboli Grada ne mogu se upotrebljavati kao robni ili uslužni žig, model ili uzorak, niti kao bilo koji znak za obeležavanje roba ili usluga.

Član 7

Simboli Grada ističu se u službenim prostorijama organa Grada na način predviđen Statutom Grada.

Član 8

Grb Grada može se upotrebljavati: u službenim natpisima organa Grada, istaknutim na zgradama u kojima su ovi organi smešteni, kao i u svečanim i drugim prostorijama koje koriste organi Grada, na memorandumu i kovertama organa Grada, na diplomama, poveljama, pozivnicama i drugim štampanim materijalima koje koriste organi Grada i njihova radna tela, na službenom listu Grada i drugim publikacijama koje izdaje Grad i njegovi organi, u natpisu Grada na prilaznim putevima, na publikacijama koje izdaju ustanove i organizacije čiji je osnivač Grad, u turističko-propagandne svrhe.

U svečanim prilikama mogu se upotrebljavati značke izrađene u obliku i po sadržini autentične grbu Grada.

Grb se može upotrebljavati i u drugim slučajevima ako njegova upotreba nije u suprotnosti sa ovom Odlukom.

Član 9

Zastava Grada stalno je istaknuta na zgradi u kojoj se nalazi sedište Grada.

Zastava Grada ne sme biti postavljena tako da dodiruje tlo, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa i slično.

Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

Ako se zastava ističe na govornici mora se postaviti na koplje sa desne strane govornika ili na zidu iza govornika, tako da je govornik ne zaklanja.

Član 10

Mesne zajednice, javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad mogu da upotrebljavaju simbole Grada u skladu sa ovom Odlukom, bez prethodno dobijene saglasnosti.

Član 11

Simbole grada mogu koristiti organizatori javne manifestacije u kojoj je Grad generalni sponzor ili pokrovitelj.

Saglasnost na upotrebu simbola grada pravnim i drugim licima koji nisu obuhvaćeni ovom Odlukom daje Skupština Grada svojim rešenjem.

Član 12

Preduzeća i druge organizacije kojima je data saglasnost da upotrebe simbole grada, dužni su da obezbede upotrebu autentičnog grba i zastave, jasnih i prepoznatljivih u celini, i u svim detaljima, sa izvornim grbom i zastavom čiji su oblik i sadržina utvrđeni ovom Odlukom.

Član 13

Izvornik grba i zastave Grada čuva se u zgradi u kojoj je sedište Grada.

Član 14

Skupština Grada, može da uskrati preduzeću, ustanovi i drugom obliku organizovanja pravo na korišćenje i upotrebu simbola Grada ukoliko svojim poslovanjem i drugim postupcima narušava ugled Grada.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 15

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. upotrebi grb i zastavu grada u obliku ili sadržini koji nisu utvrđeni ovom Odlukom ili na način suprotno odredbama ove Odluke;

2. upotrebi grb i zastavu grada koji su oštećeni ili nepodobni za upotrebu;

3. upotrebljavaju grb i zastavu grada bez prethodno dobijene saglasnosti.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 25.000,00 dinara, odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 10.000,00 dinara.

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Zrenjanina".