UREDBA

O ZAŠTITI REZERVATA PRIRODE "PROKOP"

("Sl. glasnik RS", br. 93/2008)

Član 1

Deo područja planine Veliki Jastrebac, na mestu zvanom Prokop, stavlja se pod zaštitu kao rezervat prirode pod imenom "Prokop" i utvrđuje za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno zaštićeno prirodno dobro I kategorije (u daljem tekstu: Rezervat prirode "Prokop").

Član 2

Rezervat prirode "Prokop" stavlja se pod zaštitu da bi se očuvala izvorna šumska zajednica breze (Betula verrucosae) starosti do 70 godina, mešovita šumska zajednica breze i planinske bukve (Betuletum verrucosae fagetosum), šumska zajednica planinske bukve i breze (Betulo-Fagetum moesiacae montanum), kao i šumska zajednica planinske bukve (Fagetum moesiacae montanum) i da bi se očuvala staništa prirodnih retkosti, naročito: riđi šumski mrav, mišar, šumska sova, kratkokljuni puzić, šareni daždevnjak, jež, veverica, sivi puh i dr., a u interesu nauke, obrazovanja i kulture.

Član 3

Rezervat prirode "Prokop" nalazi se na području opštine Kruševac, katastarska opština Buci, na katastarskim parcelama br. 1772/1/deo i 1760/1/deo i obuhvata površinu od 5 ha i 91 a, u državnoj svojini.

Granica Rezervata prirode "Prokop" u potpunosti se podudara sa granicama odseka a, odeljenja 100. i odseka a, odeljenja 101. Gazdinske jedinice "Lomnička reka".

Opis granice i grafički prikaz Rezervata prirode "Prokop" odštampani su uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Član 4

Na području Rezervata prirode "Prokop" utvrđuje se režim zaštite I stepena kojim se zabranjuje korišćenje prirodnih bogatstava i isključuju svi drugi oblici korišćenja prostora i aktivnosti na zaštićenom prostoru, osim naučnih istraživanja i ograničene edukacije.

Na području Rezervata prirode "Prokop" obezbeđuje se: naučno praćenje stanja šumske zajednice breze (Betula verrucosae), mešovite šumske zajednice breze i planinske bukve (Betuletum verrucosae fagetosum), šumske zajednice planinske bukve i breze (Betulo-Fagetum moesiacae montanum) i šumske zajednice planinske bukve (Fagetum moesiacae montanum); ekološki uslovi staništa; praćenje stanja populacija svih biljnih i životinjskih vrsta i prirodnih staništa od nacionalnog i međunarodnog značaja; analiza dendrometrijskih i drugih karakteristika drveća i žbunja; preduzimanje mera zaštite od požara i biljnih bolesti i štetočina jačeg intenziteta; ograničene posete u cilju obrazovanja i prikazivanje vrednosti zaštićenog prirodnog dobra.

Član 5

Zaštita i razvoj Rezervata prirode "Prokop" sprovodi se prema programu upravljanja koji se donosi kao srednjoročni dokument za period od pet godina.

Program upravljanja iz stava 1. ovog člana naročito sadrži:

1) ciljeve zaštite i razvoja prirodnih vrednosti, uslove, mere, pogodnosti i ograničenja za njihovo ostvarivanje;

2) prikaz osnovnih prirodnih vrednosti zaštićenog prirodnog dobra i njihovih korisnika;

3) prioritetne zadatke na čuvanju i održavanju zaštićenog prirodnog dobra, odnosno šumske zajednice breze i bukve, staništa i biljaka i životinja koji čine tu zajednicu;

4) prioritetne zadatke i mere na očuvanju divljih biljnih i životinjskih vrsta i prirodnih staništa od međunarodnog značaja posebno uključujući ugrožene i osetljive migratorne vrste koje su identifikovane na području ovog zaštićenog prirodnog dobra;

5) prioritetne zadatke naučnoistraživačkog rada i obrazovanja i zadatke na praćenju stanja zaštićenog prirodnog dobra, vrstu i sadržaj dokumentacije za obavljanje tih zadataka;

6) dinamiku i subjekte realizacije programskih zadataka;

7) sredstva potrebna za realizaciju programa upravljanja i način njihovog obezbeđenja.

Na program upravljanja iz stava 1. ovog člana, na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove kulture, nauke, prosvete, poljoprivrede, prostornog planiranja, šumarstva i vodoprivrede i finansija, saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Program upravljanja iz stava 1. ovoga člana ostvaruje se godišnjim programom upravljanja. Godišnji program upravljanja za narednu godinu, zajedno sa izveštajem o ostvarivanju programa u tekućoj godini, staralac dostavlja Ministarstvu do 15. decembra.

Član 6

Rezervat prirode "Prokop" poverava se na staranje Javnom preduzeću "Srbijašume", Beograd (u daljem tekstu: staralac).

Staralac je dužan da:

1) čuva zaštićeno prirodno dobro i sprovodi utvrđeni režim zaštite, odnosno propisane zabrane i pravila unutrašnjeg reda;

2) obeležava zaštićeno prirodno dobro i njegovu granicu;

3) donosi program upravljanja, akt o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi, godišnji program upravljanja i izveštaj o njegovom izvršavanju;

4) organizuje sprovođenje programa upravljanja, a posebno podstiče i prati izradu i primenu programa i projekata zaštite i unapređenja stanja divljih vrsta biljaka i životinja i njihovog staništa, naučnih istraživanja, vaspitno-obrazovnih i drugih aktivnosti koje treba da doprinesu afirmaciji zaštićenog prirodnog dobra;

5) organizuje nadgledanje i evidentira prirodne vrednosti i njihove promene.

Član 7

Staralac je dužan da obezbedi unutrašnji red i čuvarsku službu u skladu sa aktom koji donosi uz saglasnost Ministarstva.

Aktom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se pravila za sprovođenje propisanog režima zaštite, a naročito: mere zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i obrazovnih aktivnosti i praćenja stanja; uslovi i način ulaska i kretanja posetilaca; mesta i uslovi za odlaganje otpada i način održavanja urednosti i čistoće zaštićenog područja; oprema i sredstva neophodna za čuvanje i održavanje; način i uslovi postavljanja informativnih i drugih oznaka.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovoga člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite, staralac je dužan da javno oglasi i na pogodan način učini dostupnim posetiocima i korisnicima.

Član 8

Sredstva za zaštitu i razvoj Rezervata prirode "Prokop" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti staraoca; iz budžeta Republike Srbije; od naknade za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 9

Program upravljanja i godišnji program upravljanja Rezervata prirode "Prokop" staralac će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Do donošenja dokumenata iz stava 1. ovog člana staralac će poslove zaštite i razvoja obavljati prema privremenom programu upravljanja, koji će doneti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, uz saglasnost Ministarstva.

Staralac će u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe izvršiti geodetsku identifikaciju granice zaštićenog prirodnog dobra na terenu i u odgovarajućem katastarskom planu, kao i obeležavanje zaštićenog prirodnog dobra na propisan način.

Član 10

Planovi uređenja prostora, šumske, lovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i drugi programi koji obuhvataju zaštićeno prirodno dobro usaglasiće se sa Prostornim planom Republike Srbije i programom upravljanja iz ove uredbe.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Rešenje o stavljanju pod zaštitu države sastojine čiste brezove šume okružene mešovitom sastojinom na planini Velikom Jastrebcu, broj 01-626 od 10. decembra 1958. godine ("Službeni glasnik NRS", broj 53/58).

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OPIS GRANICE OPŠTEG REZERVATA PRIRODE "PROKOP"

Granica Rezervata prirode "Prokop" počinje na mestu Prokop, opština Kruševac, katastarska opština Buci, na katastarskim parcelama br. 1772/1/deo i 1760/1/deo, protežući se u pravcu severozapada grebenom lokaliteta Prokop u središnjem delu planine Veliki Jastrebac, spuštajući se na levu stranu sliva reke Ribina, prateći identične granice odeljenja 100 (odsek a) i odeljenja 101(odsek a), u Gazdinskoj jedinici "Lomnička reka". Geografske koordinate centralne tačke Rezervata prirode "Prokop" po Gaus Krigeru su: x-48° 08' 63" i y-75° 31' 06", na nadmorskoj visini od 535 m (N-43° 25' 16" E-21° 23' 01").

Napomene

Grafički prikaz Rezervata prirode "Prokop", koji je sastavni deo ove uredbe, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 93/2008, str. 5.