ODLUKA

O OSNIVANJU JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEĆA "KOMUNALNE SLUŽBE" POŽAREVAC

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2008)

Član 1

Grad Požarevac osniva Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe", Požarevac.

Firma osnivača glasi: Grad Požarevac.

Sedište osnivača je u Požarevcu, Ulica Drinska broj 2.

Član 2

Javno komunalno preduzeće će poslovati pod firmom: Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac (u daljem tekstu: Javno komunalno preduzeće).

Sedište Javnog komunalnog preduzeća je u Požarevcu, ulica Jug Bogdanova broj 22.

Član 3

Delatnost Javnog komunalnog preduzeća je:

01412

 - 

uređenje i održavanje parkova, zelenih i rekreacionih površina;

52620

 - 

trgovina na malo na tezgama i pijacama (održavanje pijaca i pružanje usluga na njima, izdavanje u zakup lokala, tezgi i pijačnog prostora);

63214

 - 

usluge u drumskom saobraćaju (parkirališta i garaže, održavanje javnih prostora za parkiranje);

74700

 - 

čišćenje objekta - dimničarske usluge (čišćenje dimnjaka i dimnovodnih kanala, kamina, peći, šporeta, peći za spaljivanje otpada, kotlova, ventilacionih i izduvnih uređaja);

85200

 - 

veterinarske aktivnosti - održavanje kafilerija (sakupljanje i privremeno čuvanje pasa lutalica i mačaka);

90000

 - 

odstranjivanje otpadaka i smeća, sanitarne i slične aktivnosti - održavanje čistoće u gradovima i naseljima na teritoriji grada (sakupljanje smeća, starih stvari, korišćenih predmeta i otpadaka, odstranjivanje otpadaka spaljivanjem ili na druge načine, sabiranje otpadaka, odlaganje otpadaka, odlaganje otpadaka na zemljište ili u vodu, zakopavanje otpadaka, uklanjanje otpadaka ljudskog porekla, njihova obrada i odlaganje, pražnjenje i čišćenje septičkih jama i tankova i servisiranje higijenskih klozeta, uklanjanje otpada i posuda za otpatke na javnim mestima, čišćenje i polivanje ulica, staza, parkirališta i drugo);

93030

 - 

pogrebne i prateće aktivnosti (sahranjivanje i spaljivanje ljudskih i životinjskih leševa i prateće aktivnosti, priprema leševa za sahranjivanje, spaljivanje, balsamovanje i usluge grobara, sahranjivanje i spaljivanje, iznajmljivanje opremljenog pogrebnog prostora na groblju);

 

  

Pored komunalnih delatnosti iz stava 1. ovog člana Javno komunalno preduzeće obavlja i delatnosti koje su prvenstveno u funkciji navedenih komunalnih delatnosti i ne ometaju obavljanje istih i to:

37200

 - 

reciklaža nemetalnih otpadaka i ostataka (prikupljanje, razvrstavanje i baliranje kartonske i druge ambalaže radi ponovne prerade);

45210

 - 

drugi građevinski radovi i specifični radovi niskogradnje (komunalni građevinski radovi i drugi radovi na groblju - izgradnja grobnica i opsega);

52480

 - 

ostala trgovina na malo (trgovina pogrebnom opremom, prodaja sveća, cveća, ukrasnog šiblja, kućne plastike i drugo);

60202

 - 

taksi prevoz (prevoz pogrebne opreme i posmrtnih ostataka);

   - organizovanje sprovođenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u gradovima Požarevcu i Kostolcu i prigradskim naseljima.

Član 4

Osnivački ulog grada Požarevca (u daljem tekstu: Grad) sadrži se u građevinskim objektima i zemljištu u Ulici Porečkoj bb u Požarevcu (kat. parc. br. 1695, površine 23,57 ari KO Požarevac) i građevinskom objektu i zemljištu u Ulici Jug Bogdanova broj 22 u Požarevcu (kat. parc. br. 1390 površine 05,08 ari KO Požarevac) i objekti i zemljište stare zelene pijace - krug u Ulici Moše Pijade broj 3 u Požarevcu (kat. parc. broj 1184/1 površine 57,60 ari KO Požarevac, koje je Skupština grada Požarevca svojim rešenjem br. 03/b-147/68 od 27.06.1968. godine prenela na upravljanje i korišćenje Komunalnom preduzeću iz Požarevca, kao i druge pokretne stvari (specijalna vozila) koje je Opština nabavila i prenela na korišćenje pravnim sledbenicima Komunalnog preduzeća Požarevac do momenta osnivanja JKP "Komunalne službe", odnosno zaključno sa 31. decembrom 1998. godine.

Osnivački ulog Grada čini osnovni kapital JKP "Komunalne službe".

Osnivački kapital sadržan u sredstvima navedenim u stavu 1. ovog člana je deo državnog kapitala, koji se prenosi na upravljanje i korišćenje JKP-u "Komunalne službe", a čija je nominalna vrednost utvrđena deobnim bilansom na dan 31. decembar 1998. godine.

Član 5

Imovina koja se ne može otuđiti, odnosno za čije je raspolaganje (otuđenje i pribavljanje) potrebna saglasnost osnivača čine:

1. građevinski objekti sa uređajima, instalacijama, opremom;

2. specijalna vozila i mašine koje služe isključivo ili pretežno za obavljanje delatnosti odstranjenja otpadaka i smeća i održavanje čistoće u gradovima i naseljima na teritoriji grada Požarevca; i

3. zemljište na kome se nalaze građevinski objekti sa instalacijom i opremom za vršenje delatnosti preduzeća.

Član 6

Grad kao osnivač, propisuje, uređuje i u granicama svojih obaveza i odgovornosti obezbeđuje uslove za obavljanje komunalnih delatnosti iz člana 3. stava 1. ove odluke.

Član 7

Javno komunalno preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje na način kojim se obezbeđuje trajnost, odnosno kontinuitet u obavljanju delatnosti iz člana 3. ove odluke; potreban obim i kvalitet komunalnih usluga za područje grada Požarevca; unapređenje i razvoj delatnosti; zaštita objekata i sredstava rada i stalna funkcionalna sposobnost istih.

Član 8

Pojedine poslove iz okvira svoje delatnosti (dimničarske usluge, održavanje kafilerija i sakupljanje i privremeno čuvanje pasa lutalica i mačaka lutalica i humano uništavanje, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u gradovima Požarevcu i Kostolcu) javno komunalno preduzeće može poveriti preduzeću ili preduzetniku, na način i po postupku utvrđenom propisom Skupštine grada Požarevca, pod uslovom da nisu u funkciji ostvarivanja jedinstva tehnološkog sistema u preduzeću i da Grad, kao osnivač, da saglasnost.

Član 9

Organi Javnog komunalnog preduzeća su Upravni odbor, direktor i Nadzorni odbor.

Član 10

Organ upravljanja Javnog komunalnog preduzeća je Upravni odbor koji ima predsednika, zamenika i 7 članova koje imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca i to:

- 6 članova koje predlaže Skupština grada; i

- 3 člana iz reda zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću.

Mandat članova Upravnog odbora traje 4 godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 11

Upravni odbor:

1. donosi Statut i odlučuje o statusnim promenama uz saglasnost osnivača;

2. utvrđuje poslovnu politiku;

3. donosi dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja i godišnji program poslovanja uz saglasnost osnivača;

4. donosi investicione odluke;

5. usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća i godišnji obračun;

6. donosi odluku o promeni imena i sedišta Javnog komunalnog preduzeća uz saglasnost osnivača i

7. vrši i druge poslove utvrđene aktom o osnivanju i Statutom preduzeća.

Član 12

Direktor predstavlja i zastupa Javno komunalno preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje Javnog komunalnog preduzeća, samostalno donosi odluke i odgovara za zakonitost rada Javnog komunalnog preduzeća, predlaže osnove poslovne politike, godišnji Program poslovanja i Plan rada i razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava odluke Upravnog odbora, imenuje i razrešava lica sa posebnim ovlašćenjem i odgovornostima i vrši druge poslove određene zakonom i Statutom.

Direktora imenuje i razrešava Skupština grada.

Mandat direktora traje 4 godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 13

Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća ima predsednika i 2 člana koje imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca i to:

- 2 člana iz reda stručnjaka afirmisanih u oblasti iz delatnosti Javnog komunalnog preduzeća i

- 1 član iz reda zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću.

Mandat članova Nadzornog odbora traje 4 godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 14

Nadzorni odbor:

- vrši nadzor nad poslovanjem Javnog komunalnog preduzeća, pregleda godišnje i periodične izveštaje o radu, godišnje i periodične izveštaje o radu i Programe poslovanja i obračune sredstava kao i odluke o raspodeli dobiti i ulaganju kapitala; i

- obaveštava Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća i Skupštinu grada Požarevca o rezultatima nadzora, najmanje jedanput godišnje.

Član 15

Upravni i Nadzorni odbor za svoj rad odgovaraju Skupštini grada Požarevca, a direktor preduzeća Upravnom odboru i Skupštini grada Požarevca.

Član 16

Imovinu Javnog komunalnog preduzeća "Komunalne službe" čini pravo svojine na nepokretnim i pokretnim stvarima, novčana sredstva i hartije od vrednosti i druga imovinska prava, koja se razgraničenjem sredstava, prava i obaveza (deobnim bilansom) nekadašnjeg JKP "Požarevac" prenose na Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe", a u koju je uračunat i osnivački ulog.

Sredstva za obavljanje delatnosti iz člana 3. ove odluke Javno komunalno preduzeće obezbeđuje iz prihoda od naplate naknade za vršenje komunalnih usluga.

Član 17

Za svaku kalendarsku godinu Javno komunalno preduzeće donosi godišnji program poslovanja i finansijski plan.

Godišnji program poslovanja iz stava 1. ovog člana posebno utvrđuje planirane izvore prihoda i pozicije rashoda po namenama, elemente za celovito sagledavanje politike za obračun zarada i zaposlenosti u preduzeću, kriterijume za korišćenje sredstava za pomoć, kao i kriterijume za određivanje naknada za rad upravnog i nadzornog odbora.

Na program poslovanja i finansijski plan javnog komunalnog preduzeća saglasnost daje osnivač.

Član 18

Javno komunalno preduzeće uz saglasnost osnivača i u granicama propisanim zakonom, ovom odlukom i Statutom preduzeća, odlukom Upravnog odbora utvrđuje i raspoređuje dobit ostvarenu obavljanjem delatnosti za koje je osnovano i snosi rizik lošeg poslovanja preduzeća.

Grad kao osnivač, učestvuje u dobiti u slučaju pozitivnog finansijskog poslovanja srazmerno unetom kapitalu i u delu dobiti koja se ostvari posebnim ulaganjem Grada u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju ili modernizaciju objekata, opreme i uređaja, voznog parka i ostalog, prvenstveno na taj način što će preko Upravnog odbora i direktora preduzeća obezbediti korišćenje tih sredstava za namene koje odredi.

Odlukom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se i deo sredstava po osnovu dobiti, koji se usmerava osnivaču i uplaćuje na račun javnih prihoda, ukoliko Grad nije učestvovao u ostvarenju dobiti posebnim ulaganjem u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju ili modernizaciju objekata, opreme i uređaja, voznog parka i ostalog.

Član 19

U slučaju poremećaja u poslovanju Javnog komunalnog preduzeća, osnivač može preduzeti mere kojima će obezbediti uslove za nesmetano funkcionisanje rada, kao što je promena unutrašnje organizacije, kadrovske promene, ograničenja u pogledu raspolaganja određenim sredstvima i druge mere koje su bliže određene posebnim zakonom.

Član 20

U svom poslovanju Javno komunalno preduzeće je dužno da se pridržava svih pozitivnih propisa koji se odnose na zaštitu životne sredine.

Član 21

Upravni odbor preduzeća doneće Statut u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Skupština grada Požarevca daje saglasnost na statut.

Član 22

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Komunalne službe" ("Službeni glasnik opštine Požarevac", broj 6/98, 2/2001, 3/2004 i 3/2005).

Član 23

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".