ODLUKA

O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA "TOPLIFIKACIJA" POŽAREVAC

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2008)

Član 1

Grad Požarevac (u daljem tekstu: osnivač) osniva Javno preduzeće "Toplifikacija" Požarevac.

Firma osnivača glasi: Grad Požarevac.

Sedište osnivača je u Požarevcu, ulica Drinska broj 2.

Član 2

Javno preduzeće će poslovati pod firmom: Javno preduzeće "Toplifikacija" Požarevac (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Sedište Javnog preduzeća je u Požarevcu, ul. Trg Radomira Vujovića br. 2.

Član 3

Delatnost Javnog preduzeća je:

40200 - proizvodnja gasa i distribucija gasovitih goriva preko sistema cevi;

40202 - proizvodnja gasa za komunalne svrhe;

40203 - distribucija gasa;

40300 - proizvodnja i snabdevanje parom i toplom vodom;

45110 - zemljani radovi;

42210 - grubi građevinski radovi i specifični radovi niskogradnje;

45310 - postavljanje električnih instalacija i opreme;

45320 - izolacioni radovi;

45330 - postavljanje cevnih instalacija;

51540 - trgovina na veliko metalnom robom, cevima, uređajima i opremom za centralno grejanje;

74140 - konsalting i menadžment poslova;

74202 - projektovanje građevinskih i drugih poslova;

74203 - inženjering;

74204 - ostale arhitektonske i inženjerske aktivnosti i tehnički saveti; i

74300 - tehničko ispitivanje i analiza.

Član 4

Grad kao osnivač propisuje, uređuje i u granicama svojih obaveza i odgovornosti obezbeđuje uslove za obavljanje komunalnih delatnosti iz člana 3. stav 1. ove odluke.

Član 5

Javno preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje na način kojim se obezbeđuje trajnost, odnosno kontinuitet u obavljanju delatnosti iz člana 3. ove odluke: potreban obim i kvalitet toplotne energije kao i kvalitet drugih usluga za područje grada Požarevca; unapređenje i razvoj delatnosti; zaštite objekata, uređaja i instalacija celokupnog toplifikacionog sistema i stalna funkcionalnost i sposobnost istog.

Član 6

Organi Javnog preduzeća su: Upravni odbor kao organ upravljanja, direktor kao organ poslovođenja i nadzorni odbor kao organ nadzora.

Statutom Javnog preduzeća može se utvrditi da se u preduzeću bira Izvršni odbor direktora.

Član 7

Organ upravljanja Javnog preduzeća je Upravni odbor koji ima predsednika, zamenika predsednika i sedam članova, koje imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca, i to:

- 6 članova predlaže Skupština grada Požarevca; i

- 3 člana iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću.

Mandat članova Upravnog odbora traje četiri godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 8

Upravni odbor Javnog preduzeća:

1. utvrđuje poslovnu politiku;

2. donosi Statut i odlučuje o statusnim promenama uz saglasnost osnivača;

3. donosi dugoročni i srednjoročni Plan rada i razvoja i godišnji Program poslovanja preduzeća, uz saglasnost osnivača;

4. donosi investicione odluke;

5. usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća i godišnji obračun;

6. donosi odluku o promeni imena i sedišta preduzeća, uz saglasnost osnivača; i

7. vrši druge poslove utvrđene aktom o osnivanju i Statutom.

Član 9

Direktor predstavlja i zastupa Javno preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje preduzeća, samostalno donosi odluke i odgovara za zakonitost rada preduzeća, predlaže osnove poslovne politike, godišnji Program poslovanja i Plan rada i razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava odluke Upravnog odbora, imenuje i razrešava lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima i vrši druge poslove određene zakonom i statutom.

Direktora imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca.

Mandat direktora traje četiri godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 10

Nadzorni odbor Javnog preduzeća ima predsednika i dva člana koje imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca, i to:

- dva člana iz reda afirmisanih stručnjaka u oblasti iz delatnosti javnog preduzeća; i

- jedan član iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću.

Mandat članova Nadzornog odbora traje četiri godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 11

Nadzorni odbor:

- vrši nadzor nad poslovanjem Javnog preduzeća, pregleda godišnje i periodične izveštaje o radu, godišnje i periodične izveštaje o radu i Programe poslovanja i obračune sredstava kao i odluke o raspodeli dobiti i ulaganju kapitala;

- obaveštava Upravni odbor Javnog preduzeća i Skupštinu grada Požarevca o rezultatima nadzora, najmanje jedanput godišnje.

Član 12

Upravni i Nadzorni odbor za svoj rad odgovaraju Skupštini grada Požarevca, a direktor preduzeća Upravnom odboru i Skupštini grada Požarevca.

Član 13

Sredstva Javnog preduzeća čine svi objekti, instalacije i oprema koji služe za obavljanje delatnosti kao i objekti, instalacije i oprema, koju će predati drugi investitor a koji su trenutno u eksploataciji u skladu sa posebnim zakonima.

Član 14

Imovinu Javnog preduzeća čini pravo svojine na nepokretnim i pokretnim stvarima, novčana sredstva i hartije od vrednosti i druga imovinska prava, a u koju je uračunat i osnivački ulog.

Nepokretna imovina Javnog preduzeća se ne može otuđiti, odnosno za njeno raspolaganje (otuđenje i pribavljanje) je potrebna saglasnost osnivača.

Član 15

Za svaku kalendarsku godinu Javno preduzeće donosi godišnji program poslovanja i finansijski plan.

Godišnji program poslovanja iz stava 1. ovog člana posebno utvrđuje planirane izvore prihoda i pozicije rashoda po namenama, elemente za celovito sagledavanje politike za obračun zarada i zaposlenosti u preduzeću, kriterijume za korišćenje sredstava za pomoć, kao i kriterijume za određivanje naknada za rad upravnog i nadzornog odbora.

Na program poslovanja i finansijski plan Javnog preduzeća saglasnost daje osnivač.

Član 16

Javno preduzeće uz saglasnost osnivača i u granicama propisanim zakonom, ovom odlukom i Statutom preduzeća, odlukom Upravnog odbora utvrđuje i raspoređuje dobit ostvarenu obavljanjem delatnosti za koje je osnovano i snosi rizik lošeg poslovanja preduzeća.

Grad kao osnivač, učestvuje u dobiti u slučaju pozitivnog finansijskog poslovanja srazmerno unetom kapitalu i u delu dobiti koja se ostvari posebnim ulaganjem Grada u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju ili modernizaciju objekata, opreme i uređaja i instalacija vrelovoda na području grada Požarevca na taj način što će preko Upravnog odbora i direktora preduzeća obezbediti korišćenje tih sredstava za namene koje odredi Grad.

Odlukom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se i deo sredstava po osnovu dobiti, koji se usmerava osnivaču i uplaćuje na račun javnih prihoda, ukoliko Grad nije učestvovao u ostvarenju dobiti posebnim ulaganjem u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju ili modernizaciju objekata, opreme i uređaja, i instalacija vrelovoda na području grada Požarevca.

Član 17

U slučaju poremećaja u poslovanju Javnog preduzeća, osnivač može preduzeti mere kojima će obezbediti uslove za nesmetano funkcionisanje rada, kao što je promena unutrašnje organizacije, kadrovske promene, ograničenja u pogledu raspolaganja određenim sredstvima i druge mere koje su bliže određene posebnim zakonom.

Član 18

U svom poslovanju Javno preduzeće je dužno da se pridržava svih pozitivnih propisa koji se odnose na zaštitu životne sredine.

Član 19

Upravni odbor Javnog preduzeća donosi statut Javnog preduzeća i dostavlja ga Skupštini grada Požarevca radi davanja saglasnosti, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 20

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Javnog preduzeća "Toplifikacija" iz Požarevca ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 2/01, 3/05 i 5/05).

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".