ODLUKA

O ETIČKOM KODEKSU PONAŠANJA ZAPOSLENIH U GRADSKOJ UPRAVI I JAVNIM SLUŽBAMA GRADA ZRENJANINA

("Sl. list opštine Zrenjanin", br. 7/2005 i "Sl. list Grada Zrenjanina", br. 24/2008)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se etički standardi ponašanja na koje se obavezuju zaposleni u Gradskoj upravi grada Zrenjanina, javnim preduzećima, ustanovama i organizacijama čiji je osnivač grad Zrenjanin, kao i fizička lica i zaposleni u pravnim licima kojima grad poveri obavljanje poslova javnih službi (u daljem tekstu: zaposleni).

Svrha Odluke

Član 2

Svrha ove Odluke je:

- da utvrdi standarde ličnog i profesionalnog integriteta i ponašanja kojih bi trebalo da se pridržavaju zaposleni,

- da podrži zaposlene u poštovanju svih standarda,

- da upozna građane kakvo ponašanje imaju pravo da zahtevaju i očekuju od zaposlenih iz člana 1. ove Odluke,

- da doprinese izgradnji poverenja građana u lokalnu vlast i

- da doprinese uspostavljanju efikasnije i odgovornije lokalne samouprave.

II DUŽNOSTI ZAPOSLENOG

Član 3

Zaposleni je dužan da se uvek ponaša na način kojim se čuva i unapređuje poverenje građana u lokalnu samoupravu i čuva ugled Gradske uprave i javnih službi u kojima radi.

Zaposleni je obavezan na takvo ponašanje kako za vreme vršenja službene dužnosti tako i u privatnom životu.

Član 4

Zaposleni svoju dužnost treba da obavlja u skladu sa pravnim propisima i profesionalnim i etičkim standardima.

Zaposleni treba uvek u vršenju službene dužnosti da daje prednost javnom nad privatnim interesom.

Zaposleni treba da svoj posao obavlja politički nepristrasno, bez pokušaja ometanja mera, odluka ili aktivnosti javnih vlasti.

Zaposleni se ne mogu u vršenju službene dužnosti rukovoditi političkim ubeđenjima, niti ih mogu izražavati i zastupati. Zaposleni ne mogu biti članovi organa političkih organizacija.

Član 5

Zaposleni ima obavezu da se s poštovanjem odnosi prema nosiocima zakonito izabrane lokalne vlasti.

Član 6

Od zaposlenog se očekuje:

- da bude pošten, nepristrasan i efikasan,

- da svoje poslove obavlja stručno, zakonito, savesno, časno, ažurno i odgovorno, u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, propisima i rokovima,

- da se stalno stručno usavršava i

- da bude ljubazan, predusretljiv i tolerantan u svim svojim službenim ophođenjima sa građanima, kolegama i rukovodiocima i da se prema njima odnosi sa poštovanjem i bez diskriminacije.

Član 7

U obavljanju svojih dužnosti, zaposleni ne sme neopravdano i nedozvoljeno da pravi razliku ili nejednako postupa prema licu ili grupi s obzirom na njihova lična ili stečena svojstva i pripadnost (na primer, rasa, boja, pol, nacionalna pripadnost, društveni položaj i poreklo, rođenje, veroispovest, političko ili drugo ubeđenje, imovno stanje, kultura, jezik, starost, psihički ili fizički invaliditet).

Član 8

Zaposleni ne sme da deluje samovoljno, ili na štetu bilo kog lica, grupe ljudi ili pravnog lica, i dužan je da se ponaša sa uvažavanjem u odnosu na njihova prava, dužnosti i zakonite interese.

U obavljanju poslova, zaposleni je dužan da se ponaša zakonito i da svoja diskreciona ovlašćenja primenjuje nepristrasno.

Vršenje javnih funkcija i drugih poslova

Član 9

Zaposleni ne sme da obavlja bilo kakvu aktivnost, niti da prihvati bilo kakav posao ili funkciju, plaćenu ili neplaćenu, koja je nespojiva sa poslom koji obavlja. U slučajevima sumnje, zaposleni je dužan da zatraži mišljenje pretpostavljenog.

Zaposleni će na zahtev pretpostavljenog dati obrazloženu izjavu o aktivnostima ili funkcijama, plaćenim ili neplaćenim, koje bi mogle da ugroze adekvatno obavljanje njegovih dužnosti.

III SUKOB INTERESA

Član 10

Sukob javnog i privatnog interesa postoji kada zaposleni ima određeni privatni interes koji utiče ili može da utiče na nepristrasno i objektivno obavljanje njegovih službenih dužnosti.

Privatni interes zaposlenog obuhvata bilo kakvu korist koju mogu imati on, njegova porodica, bliski rođaci, prijatelji, lica ili organizacije sa kojima ima ili je imao poslovne ili političke veze.

Član 11

Zaposleni ne sme da dozvoli da njegov privatni interes dođe na bilo koji način u sukob sa poslom koji obavlja. Zaposleni je dužan da izbegne takav sukob interesa, bez obzira na to da li je on stvaran, potencijalan ili samo prividan.

Zaposleni ne sme da dozvoli da ga u sukob interesa dovedu ni izgledi za novo zaposlenje.

Zaposleni ni u kom slučaju svoj položaj ne sme da koristi za ostvarivanje privatnog interesa.

Član 12

Zaposleni ima obavezu da obavesti svog pretpostavljenog o svakom slučaju mogućeg stvarnog, potencijalnog ili prividnog sukoba interesa i preduzme mere da izbegne takav sukob.

Kad se to od njega zatraži, zaposleni je dužan da pruži informacije potrebne za procenu postojanja sukoba interesa.

Izjava o postojanju sukoba interesa smatraće se poverljivom, osim ukoliko Zakon drugačije ne predvidi.

Pokloni

Član 13

Zaposleni ne sme da traži, primi niti da dozvoli drugom licu da u njegovo ime ili u njegovu korist primi poklon ili bilo kakvu drugu vrstu koristi za sebe ili za druge u vezi sa vršenjem službene dužnosti.

Kao poklon u smislu ove Odluke smatra se: novac, stvari, usluge izvršene bez odgovarajuće naknade kao i svaka druga korist u vezi sa vršenjem službene delatnosti.

Član 14

Ukoliko se zaposlenom ponudi poklon ili neka druga korist u vezi sa vršenjem službene dužnosti, zaposleni je dužan da preduzme sledeće mere:

- da odmah odbije protivpravnu ponudu, sačini službenu belešku i obavesti o ovakvom pokušaju, svog pretpostavljenog ili neposredno organe nadležne za ovakve prestupe,

- da prijavi osobu koja je ponudu učinila i da izbegava kontakte sa njom,

- ukoliko poklon ne može da bude vraćen pošiljaocu, potrebno ga je predati nadležnom organu uz službenu belešku i

- da objektivno rešava u predmetu u vezi s kojim je učinjena protivpravna ponuda.

Zloupotreba službenog položaja

Član 15

Zaposleni ne sme da koristi svoj službeni položaj da bi nedozvoljeno uticao na bilo koje pravno ili fizičko lice, uključujući i druge zaposlene, radi pribavljanja bilo kakve koristi za sebe ili druge.

Zaposleni ne sme u vršenju službene dužnosti nikome da ponudi ili obezbedi bilo kakvu prednost, osim ako je za to ovlašćen zakonom.

Zaposleni ne sme da na nedozvoljen način koristi svoj položaj kako bi sebi obezbedio drugo zaposlenje.

Član 16

Zaposleni ne sme u vršenju službene dužnosti da vrši bilo kakve finansijske zloupotrebe.

Zaposleni je dužan da se u vršenju službene dužnosti stara da se sredstva koja su mu poverena koriste samo namenski, a poslovi obavljaju u skladu sa principima efikasnosti, efektivnosti, racionalnosti i ekonomičnosti.

Poverena sredstva zaposleni ni u kom slučaju ne sme da koristi u privatne svrhe, niti da drugima omogući da to čini.

Prijavljivanje zloupotreba i korupcije

Član 17

Zaposleni koji opravdano veruje da je nastala ili da će nastati povreda zakona ili ove Odluke, prijaviće tu činjenicu svom nadređenom i, ako je to potrebno, drugom organu nadležnom za ispitivanje takvih činjenica.

Na isti način će postupiti i zaposleni koji smatra da se na njega vrši pritisak da postupi suprotno zakonu ili ovoj Odluci.

Zaposleni koji u osnovanom uverenju prijavi navedeni slučaj ne sme zbog toga trpeti bilo kakve štetne posledice.

Član 18

Rukovodilac organizacione jedinice je dužan da preduzme sve potrebne mere kako bi sprečio korupciju zaposlenih u organizacionoj jedinici kojom rukovodi. Ove mere mogu da obuhvate donošenje i sprovođenje pravila i uputstava, pružanje odgovarajuće obuke, prepoznavanje znakova da je neko od zaposlenih zapao u finansijske ili neke druge teškoće i pružanje ličnog primera zaposlenima ponašanjem koje karakteriše ispravan moralni stav i lični integritet.

IV JAVNOST RADA

Odnos zaposlenog prema informacijama

Član 19

Od zaposlenog se očekuje da olakša pristup informacijama u skladu sa zakonom.

Zaposleni sme da saopšti samo one informacije za čije je saopštavanje ovlašćen.

Zaposleni ne sme da zadržava informaciju koja bi po pravilima trebalo da bude javna.

Zaposleni ne sme da pruža informaciju koja je lažna ili netačna.

Zaposleni je dužan da ovlašćenom licu, koje je u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja određeno za postupanje po zahtevima u smislu Zakona, preko neposredno pretpostavljenog učini dostupnim sve informacije koje su u vezi sa vršenjem njegove službene dužnosti, a u skladu sa Zakonom.

Član 20

Zaposleni je dužan da preduzme odgovarajuće mere kako bi zaštitio sigurnost i poverljivost informacija za koje je odgovoran ili za koje sazna.

Zaposleni je obavezan da čuva podatke o ličnosti i druge poverljive podatke i dokumenta do kojih dođe u toku obavljanja posla, odnosno koji nastanu kao rezultat tog posla.

Zaposleni ne treba da traži pristup informaciji ukoliko za to nije ovlašćen, niti da na protivpravan način koristi informaciju do koje dođe ili koja proistekne iz obavljanja službene dužnosti.

Obaveze zaposlenog po prestanku radnog odnosa

Član 21

Zaposleni je, po prestanku radnog odnosa, obavezan da čuva podatke koji predstavljaju državnu, vojnu ili službenu tajnu i ne sme da koristi ili prenosi, poverljive informacije do kojih je došao za vreme vršenja službene dužnosti, osim ako na to nije ovlašćen, u skladu sa Zakonom.

U skladu sa Zakonom, zaposleni po prestanku radnog odnosa tokom odgovarajućeg perioda vremena, ne treba da radi za račun bilo kog fizičkog ili pravnog lica u vezi sa predmetom na kome je radio (ili savetovao) tokom vršenja službene dužnosti ukoliko bi to moglo da bude od posebne koristi za to fizičko ili pravno lice.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Zaposleni ima obavezu da se upozna sa ovom Odlukom i da se ponaša u skladu sa njom.

Član 23

Rukovodilac obaveštava zaposlene i stara se o primeni ove Odluke i preduzima mere za njeno poštovanje.

Član 24

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".