PRAVILNIK

O USLOVIMA I POSTUPKU IZDAVANJA ODOBRENJA JAVNOM TELEKOMUNIKACIONOM OPERATORU ZA POVEZIVANJE DOMAĆE TELEKOMUNIKACIONE MREŽE SA TELEKOMUNIKACIONOM MREŽOM DRUGE DRŽAVE

("Sl. glasnik RS", br. 94/2008)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi, koje je potrebno da ispuni javni telekomunikacioni operator u postupku izdavanja odobrenja za povezivanje domaće telekomunikacione mreže sa telekomunikacionom mrežom druge države (u daljem tekstu: odobrenje za međunarodno povezivanje), sadržaj podnete prijave, obaveze javnog telekomunikacionog operatora u postupku izdavanja u zakup telekomunikacionih kapaciteta, sadržaj odobrenja za međunarodno povezivanje i vođenje odgovarajućeg registra.

Član 2

Domaća telekomunikaciona mreža može biti povezana sa telekomunikacionom mrežom na teritoriji druge države na osnovu odobrenja za međunarodno povezivanje izdatog od strane Republičke agencije za telekomunikacije (u daljem tekstu: Agencija), nakon sprovedenog postupka u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama ("Službeni glasnik RS", br. 44/03 i 36/06, u daljem tekstu: Zakon) i opštim aktima Agencije.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana, izdaje se na osnovu prijave koju podnosi javni telekomunikacioni operator, koji ispunjava uslove propisane Zakonom i opštim aktima Agencije.

Član 3

Uz prijavu iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika podnosi se i:

1) izvod iz registra privrednih subjekata u originalu, ne stariji od 30 dana;

2) kopija dozvole izdata od strane Agencije ili poziv na broj i datum izdavanja dozvole;

3) projekat tehničkog rešenja međunarodnog povezivanja sa kratkim opisom tehničkih karakteristika i načinom povezivanja (kablovski sistem, RR veza i dr.) u tri primerka;

4) obaveštenje o vrsti telekomunikacione usluge koja će se pružati;

5) pismo o namerama u vezi sa međunarodnim povezivanjem telekomunikacionih mreža, potpisano od ovlašćenih predstavnika oba telekomunikaciona operatora;

6) osnovni podaci o telekomunikacionom operatoru druge države koji se odnose na naziv i sedište telekomunikacionog operatora, kao i tehničke podatke o telekomunikacionoj mreži navedene u Obrascu OMP;

7) izjava da je podnosilac prijave ispunio, odnosno da će u određenom roku, koji utvrdi Agencija, a ne dužem od šest meseci, ispuniti uslove iz čl. 54. i 55. Zakona;

8) dokaz o uplati troškova za obradu prijave za izdavanje odobrenja za međunarodno povezivanje.

Obrazac OMP odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

U postupku izdavanja odobrenja za međunarodno povezivanje, Agencija će pribaviti informacije od nadležnih državnih organa u vezi ispunjenosti uslova koji su od značaja za bezbednost zemlje.

Agencija će, prema potrebi, pre izdavanja odobrenja za međunarodno povezivanje, obaviti odgovarajuću koordinaciju sa administracijom države sa čijom se telekomunikacionom mrežom povezuje domaća telekomunikaciona mreža.

Član 5

Javni telekomunikacioni operatori koji su dobili od Agencije odobrenje za međunarodno povezivanje obavezni su da, u slučajevima davanja u zakup telekomunikacionih kapaciteta svoje mreže drugim javnim telekomunikacionim operatorima radi pružanja telekomunikacionih usluga prema mreži druge države, o tome obaveste Agenciju radi evidentiranja.

Obaveštenje iz stava 1. ovog člana sadrži osnovne podatke od značaja za realizaciju međunarodnog povezivanja telekomunikacionih mreža, i to: naziv, sedište i PIB domaćeg i stranog telekomunikacionog operatora, vrstu telekomunikacione usluge, lokaciju povezivanja, vrstu opreme i veze, kao i izjavu iz člana 3. stav 1. tačka 7) ovog pravilnika.

Javni telekomunikacioni operator, kao i pružalac javne telekomunikacione usluge koji koristi zakupljene međunarodne telekomunikacione kapacitete, dužan je da registruje ugovore o interkonekciji kod Agencije u skladu sa Zakonom i opštim aktom Agencije.

Javni telekomunikacioni operatori koji su dobili od Agencije odobrenje za međunarodno povezivanje mogu davati u zakup telekomunikacione kapacitete svoje mreže za međunarodno povezivanje trećim licima za sopstvene potrebe uz ispunjenje uslova iz stava 2. ovog člana.

Član 6

Odluku o izdavanju odobrenja za međunarodno povezivanje donosi Upravni odbor Agencije u roku od 30 dana po ispunjenju uslova propisanih Zakonom i opštim aktima Agencije.

Odobrenje za međunarodno povezivanje se izdaje za period od 10 godina.

Period na koji je izdato odobrenje za međunarodno povezivanje može se produžiti na zahtev imaoca odobrenja, a pod uslovima i na način uređen propisima iz oblasti telekomunikacija.

Imalac odobrenja dužan je da zahtev iz stava 3. ovog člana podnese Agenciji najkasnije 90 dana pre isteka roka na koji je odobrenje izdato.

Sastavni deo odluke o izdavanju odobrenja za međunarodno povezivanje je i Obrazac OMP.

Član 7

O izdatim odobrenjima za međunarodno povezivanje, Agencija vodi odgovarajući registar saglasno Zakonu i opštim aktima Agencije.

Imalac odobrenja je dužan da Agenciji dostavi originalni primerak ugovora o međunarodnom povezivanju u roku od 30 dana od dana obavljenog tehničkog pregleda.

Član 8

Ovaj pravilnik se primenjuje na prijave za izdavanje odobrenja za međunarodno povezivanje koje se podnose posle stupanja na snagu ovog pravilnika.

Odobrenja za međunarodno povezivanje izdata do dana stupanja na snagu ovog pravilnika ostaju na snazi.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

 

 

Obrazac OMP

Broj:
Datum:

ODOBRENJE ZA MEĐUNARODNO POVEZIVANJE

Odobrava se za period od _____ do _____ povezivanje sledećih telekomunikacionih mreža:

Podaci o operatorima telekomunikacionih mreža

 

Domaći operator

Strani operator

Naziv operatora

 

 

Adresa, sedište i PIB operatora

 

 

Telefon/faks/e-mail

 

 

Broj odobrenja (član 38. Zakona)

 

 

 

Tehnički podaci o telekomunikacionoj mreži

 

Domaća mreža

Strana mreža

Lokacije

 

 

Naziv lokacije

 

 

Adresa lokacije

 

 

Geografske koordinate po Griniču

 

 

Nadmorska visina terena (m)

 

 

Vrsta telekomunikacione usluge

 

 

Prenos govora

 

 

Prenos podataka

 

 

Pristup Internetu

 

 

KDS

 

 

Ostale usluge (navesti)

 

 

Osnovni podaci o opremi/vezi

 

 

Vrsta opreme, kapacitet, konfiguracija, standardi

 

 

Frekvencijski opseg

 

 

Predajne frekvencije

 

 

Prijemne frekvencije

 

 

Ostale napomene

 

 

(M.P)

 

 

 

 

Potpis ovlašćenog lica

 

Višnjićeva br. 8
11000 Beograd

Telefon
Faks

 

E-mail:
www.

uorat@ratel.org.yu
ratel.org.yu