ODLUKA

O OBRAZOVANJU JEDINICE ZA SPROVOĐENJE SVEOBUHVATNE REFORME PROPISA

("Sl. glasnik RS", br. 94/2008)

1. Obrazuje se Jedinica za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa (u daljem tekstu: Jedinica za sprovođenje SRP).

2. Zadaci Jedinice za sprovođenje SRP su: saradnja sa ministarstvima, posebnim organizacijama, republičkim agencijama i ustanovama, kao i sa drugim republičkim organima i organizacijama, osim Narodne skupštine i nezavisnih regulatornih tela odgovornih Narodnoj skupštini (u daljem tekstu: regulatorna tela), u cilju pribavljanja informacija potrebnih za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa; priprema smernica za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa i detaljnog plana sprovođenja sveobuhvatne reforme propisa; priprema elektronskih formulara koje će popunjavati i Jedinici za sprovođenje SRP dostavljati regulatorna tela i poslovni sektor tokom sprovođenja sveobuhvatne reforme propisa; savetodavna podrška regulatornim telima pri popisu propisa i analizi propisa; sprovođenje konsultacija sa regulatornim telima i poslovnim sektorom, a po potrebi obavljanje analize propisa, uzimajući u obzir predloge regulatornih tela i poslovnog sektora i informacije pribavljene iz drugih izvora; objavljivanje na internet strani Jedinice za sprovođenje SRP svih predloga za stavljanje van snage ili izmenu propisa i komentara na te predloge, koje tokom sprovođenja sveobuhvatne reforme propisa Jedinica za sprovođenje SRP primi u elektronskoj formi od regulatornih tela i privatnog sektora i građana i izveštavanje javnosti o rezultatima sprovođenja sveobuhvatne reforme propisa, u cilju transparentnosti sprovođenja sveobuhvatne reforme propisa; izrada Predloga programa realizacije Strategije sveobuhvatne reforme propisa u Republici Srbiji za period od 2008. do 2011. godine (u daljem tekstu: Strategija) u delu koji se odnosi na stavljanje van snage ili izmenu propisa; priprema konsolidovanog plana sprovođenja Programa realizacije Strategije u delu koji se odnosi na stavljanje van snage ili izmenu propisa; praćenje sprovođenja Programa realizacije Strategije u delu koji se odnosi na stavljanje van snage ili izmenu propisa i obaveštavanje potpredsednika Vlade za privredni razvoj o sprovođenju tog programa; obaveštavanje potpredsednika Vlade za privredni razvoj o preduzetim aktivnostima i o svim nastalim problemima koji mogu ugroziti uspešno sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa.

3. U Jedinicu za sprovođenje SRP imenuju se:

1) za rukovodioca Jedinice za sprovođenje SRP, mr Andreja Marušić, diplomirani pravnik;

2) za rukovodioca ekonomskog tima, mr Branko Radulović, diplomirani ekonomista;

3) za rukovodioca pravnog tima, Đorđe Vukotić, diplomirani pravnik.

4. Za obavljanje zadataka iz tačke 2. ove odluke, Jedinica za sprovođenje SRP će obrazovati pravni i ekonomski tim, a u cilju efikasnijeg obavljanja tih zadataka može obrazovati radne grupe i angažovati eksperte.

5. Jedinica za sprovođenje SRP može tražiti podatke i obaveštenja od državnih organa i drugih organizacija u vezi sa sprovođenjem sveobuhvatne reforme propisa.

6. Jedinica za sprovođenje SRP obrazuje se na period do 30. juna 2010. godine.

7. Administrativno-tehničku potporu Jedinici za sprovođenje SRP pruža Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

8. Jedinica za sprovođenje SRP dužna je da nadležnom odboru Vlade dostavlja izveštaj o radu najmanje svakih 60 dana, a Vladi najmanje svakih 90 dana.

9. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".